كاهش وزن قانون دارد؟!

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
وقتي كه براي كاهش وزن خود تصميم مي‌گيريد، يك رژيم غذايي مناسب را دنبال كنيد. بهتر است تمام جوانب رژيم غذايي جديد خود را بسنجيد، زيرا گذشته از كاهش دريافت كربوهيدرات‌ها و كالري بايد به دريافت ساير ويتامين‌ها و املاح مورد نياز بدن خود اهميت دهيد. هر ساله به طور ميانگين، حدود 30 بيليون دلار صرف خريد محصولات لاغري فقط در كشور آمريكا مي‌شود. تقريباً از هر سه نفر، يك نفر در پي حفظ زيبايي ظاهر و اندام خود است. رژيم‌هاي غذايي معروف، به ميزان غذايي كه مي‌خوريد، پروتئين‌، چربي‌ها و كربوهيدرات‌هاي دريافتي بدن اهميت زيادي مي‌دهند و اغلب از ويتامين‌ها و املاح معدني چشم‌پوشي مي‌كنند. پژوهشگران، چهار نوع رژيم غذايي مختلف را با هم مقايسه كرده و تفاوت‌هاي عمده‌اي را در ميزان مصرف مواد مغذي در اين رژيم‌ها يافته‌اند. تغيير منابع غذايي چيزي فراتر از تغيير در ميزان چربي‌ها و كربوهيدرات‌هاي مصرفي است. كمبود هر يك از ويتامين‌ها و مواد مغذي مورد نياز بدن مي‌تواند با افزايش خطرات جدي كه سلامت بدن را تهديد مي‌كنند، همراه باشد. مثلاً بيماري ضعف استخوان‌ها يا استئوپروز و آسيب‌هاي عصبي در اثر كمبود همين ويتامين‌ها و مواد مغذي مورد نياز بدن به وجود مي‌آيد. گروهي از پژوهشگران روي 300 زن چاق و سنگين وزن كه تصميم گرفته بودند يكي از اين چهار نوع رژيم غذايي شامل: آتكينز، زون، لرن و ارنيش را دنبال كنند، پژوهش‌هايي انجام دادند. دو ماه بعد از آغاز رژيم غذايي، از زنان خواسته شد تا تمام چيزهايي را كه در 24 ساعت گذشته خورده بودند، نام ببرند. تقريباً پاسخ تمام آنها مشابه بود. در دو ماه اول شروع يك رژيم غذايي معمولاً از همه شركت‌كنندگان خواسته مي‌شود ميزان كالري دريافتي روزانه خود را به 1500 برسانند.
همان‌طور كه انتظار مي‌رفت، هر گروه برنامه رژيم غذايي خاص خود را دنبال مي‌كرد؛ مثلاً گروه شركت‌كننده در رژيم غذايي آنكينز، كمترين ميزان كربوهيدرات‌ها را مصرف مي‌كردند (17 درصد). همچنين ميزان مصرف 12 نوع ويتامين و املاح معدني در ميان شركت‌‌كنندگان متفاوت بود. برخي از زنان واقعاً با خطر تغذيه نامناسب روبرو بودند. ويتامين E و كمبود آن مسأله‌اي مشترك در ميان شركت‌كنندگان بود. بيش از 65 درصد از اين زنان با كاهش چشمگير ويتامين E در بدن‌شان مواجه بودند. افرادي كه به طور كلي كم غذا مي‌خورند، بدون هيچ تعجبي، با كاهش ويتامين‌ها و املاح معدني در بدن‌شان روبرو مي‌شوند. اما زناني كه در اين برنامه شركت كرده بودند، فقط در معرض خطر كاهش ويتامين‌هاي E و A و K و C قرار داشتند. از شركت‌كنندگان خواسته نمي‌شود كه مصرف تمام كربوهيدرات‌ها را به حداقل برسانند، بلكه بايد به مصرف سبزيجات، گياهان و لوبيا ادامه دهند و در عوض مصرف نوشابه، مواد شيرين و غذاهاي فرآوري شده را به حداقل برسانند. براي پر كردن جاي خالي ويتامين‌ها و املاح معدني كه با پيروي از اين رژيم‌هاي غذايي به‌وجود مي‌آيد، مي‌توان از مكمل‌ها استفاده كرد. اما در ميان اين چهار نوع رژيم غذايي معروف در ميان مردم فقط آنكينز به مصرف مكمل‌ها اهميت مي‌داد و از ميان زناني كه در اين برنامه شركت كرده بودند، فقط سه نفر از اين مكمل‌ها درست و بجا استفاده مي‌كردند. وقتي كه در بدن‌مان كمبود ويتامين و املاح نداشته باشيم، عملكرد فيزيكي و ذهني‌مان بسيار خوب مي‌شود. خوردن غذاهاي سالم بهترين راه براي دريافت مواد مغذي مناسب و مورد نياز بدن است. به طور كلي اين چهار شيوه رژيم غذايي، روش‌هاي تغذيه خوب و مناسب را به ما مي‌آموزند؛ زيرا در هر چهار شيوه مهم‌ترين نكته مقابله با چاقي، ديابت و خطر بيماري‌‌هاي قلبي است و اين موارد از مهم‌ترين عوامل مرگ و مير در جوامع امروزي به شمار مي‌آيند. يك رژيم غذايي مناسب در عمل، احتمال ابتلا به بيماري‌ها را كاهش مي‌دهد. خوردن غذاهاي كم‌چرب، از قبيل غلات، ميوه‌ها، سبزي و محصولات لبني كم‌چرب، احتمال ابتلا به بيماري‌هاي قلبي، فشار خون بالا، سكته مغزي و ديابت را پايين مي‌آورد. محدود كردن مصرف چربي‌هاي اشباع شده كه در فرآورده‌هاي حيواني از قبيل گوشت پر چرب، پنير، خامه و كره يافت مي‌شوند نيز ميزان كلسترول را كاهش مي‌دهد. جايگزيني چربي‌هاي اشباع شده با چربي‌هاي اشباع نشده كمك مي‌كند تا كلسترول مضر يا LDL كاهش يابد. اشخاصي كه مبتلا به ديابت هستند، لازم است مقدار كربوهيدرات مصرفي خود را حتماً تحت نظر داشته باشند. برنامه غذايي كه در آن مصرف كربوهيدرات محدود است، ممكن است در ابتدا باعث لاغر شدن شخص شود، اما در درازمدت رژيم سالمي نخواهد بود. رژيم‌هاي غذايي كه در آنها مصرف كربوهيدرات كم است، در مجموع از لحاظ چربي و روغن‌هاي اشباع شده غني هستند.

منبع: دنیای سلامت ۶۱

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر