آزمايش قند خون

نوشته  : بهناز عباسي‌مقدم كارشناس ارشد تغذيه 
گلوكز يكي از قندهاي ساده موجود در طبيعت است كه به عنوان منبع اصلي انرژي بدن ما به كار مي‌رود. در واقع گلوكز همان «قندخون» است. كربوهيدرات يا همان نشاسته‌اي كه ما در رژيم غذايي دريافت مي‌كنيم، در بدن به گلوكز و چند قند ساده ديگر (فروكتوز و...) شكسته شده و پس از جذب در روده كوچك، به جريان خون راه مي‌يابد. اغلب سلول‌هاي بدن براي كاركرد خود نيازمند گلوكز مي‌باشند، اما در بين همه اعضاي بدن، مغز و سيستم عصبي نه تنها به گلوكز به عنوان منبع انرژي وابسته هستند، بلكه فقط هنگامي قادر به عملكرد صحيح مي‌باشند كه سطح گلوكز خون در محدوده طبيعي باشد.

از نمك مصرفي خود چه مي‌دانيد؟

نوشته  : مينا كاوياني كارشناس ارشد تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور 

مقدمه
نمك خوراكي يا «كلريدسديم» تركيبي از مواد معدني است كه انسان پيش از دوره شهرنشيني آن را شناخته و به كار برده است. امروزه نيز استفاده از آن به عنوان يك ماده شيميايي پركاربرد در صنعت به ويژه صنايع غذايي ضروري است و از اين‌رو است كه مقدار نمك مصرفي يك كشور را نشانگر درجه صنعتي بودن آن مي‌دانند.
نمك طعام از چه موادي تشكيل شده است؟
نمك طعام تركيبي از دو عنصر سديم و كلر به نسبت 40 و 60 است كه در تمام مايعات بدن به صورت يون‌ها يا ذرات باردار مثبت (كاتيون) و منفي (آنيون) به نام الكتروليت، داراي وظايف مهمي هستند. الكتروليت‌ها موادي هستند كه وقتي در آب حل مي‌شوند، به يون‌هاي مثبت و منفي تبديل مي‌شوند.

سايه روشن‌هاي زولبیا بامیه


نوشته  : پگاه محمدزاده کارشناس صنایع غذایی- کنترل کیفیت 
  زولبیا و بامیه از شیرینی‌های سنتی ایرانیان است که مصرف آن در ماه مبارک رمضان متداول می‌باشد. این شیرینی بیشتر در سفره‌های افطار و یا حتی در سحری به عنوان یک دسر به مصرف می‌رسد.
همانطور که در دین اسلام توصیه شده، از فواید روزه‌داری سوخت بافت چربی‌ها، تناسب وزن، بهبود وضعیت گوارش، دفع سموم از بدن و ... می‌باشد و این میسر نمی‌شود مگر با مصرف مواد غذایی سالم در هنگام افطار و سحری.
مصرف بی‌رویه زولبیا و بامیه که در این ماه مبارک مرسوم مي‌باشد، از جمله مواردی است که سلامت روزه داران را به خطر می‌اندازد.

براي آنهايي كه چاقي موضعي دارند...

نوشته: تحريريه دنياي تغذيه 

همه از چاقي بيزار هستند و مي‌دانند اين عارضه احتمال ابتلا به انواع بيماري‌ها (از بيماري‌هاي قلبي‑عروقي گرفته تا سرطان) را افزايش داده و سلامتي فرد را در معرض خطر قرار مي‌دهد. ضمن اينكه احتمال بروز افسردگي در اين افراد بيشتر است؛ چرا كه از وضع اندام خود خجالت مي‌كشند، نمي‌توانند لباس‌‌هاي زيبايي را كه در بازار وجود دارد، بپوشند و اگر در رژيم هم باشند، از خوردن بسياري از خوراكي‌‌هاي خوشمزه محروم هستند.



يازده ماده غذایی ضد درد و التهاب

نوشته : نسرین تجدد فوق لیسانس پرستاری از دانشگاه علوم پزشکی ایران
 علاوه بر اینکه بسیاری از غذاها خوشمزه و خوش طعم هستند، همچنین می‌توانند به عنوان شفابخش‌های موثری که در قالب رنگ‌های روشن مختلف مي‌باشند، استفاده شوند. بهترین شفا دهنده‌ها از مزه‌های عالی نیز برخوردار هستند (البته این امر در مورد داروهای تجویزی صدق نمی‌کند). همچنین غذاها اثرات جانبی ناخوشایندی که بسیاری از داروها به بار می‌آورند را ندارند.
1- گیلاس
دکتر نیر مورالید‌هارن دکترای رشته تولیدات طبیعی و شیمیايی از دانشگاه ایالت میشیگان دریافته است که عصاره گیلاس ترش در کاهش التهاب ده برابر مؤثرتر از آسپرین است. براي اين منظور، روزی دو قاشق غذاخوری عصاره غلیظ شده کافی و مؤثر مي‌باشد. البته مصرف عصاره گیلاس شیرین نیز به همین منظور بی‌تاثیر نیست.

تغذيه در مناطق مرتفع

نوشته : محمد حضوری دانشجوی دکترای تغذیه 
مقدمه:
عملکرد ورزشکاران تحت تاثیر عوامل متعددی نظیر برنامه غذایی، شرایط تمرینی، خصوصیات روانشناختی و شرایط محیط برگزاری رقابت‌ها قرار می‌گیرد و شرایط آب و هوایی و اقلیمی محل برگزاری رقابت‌های ورزشی بر عملكرد ورزشکاران و نتایج رقابت‌ها تاثیر قابل توجهی دارد. از مهمترین عوامل محیطی می‌توان به دمای هوا، میزان رطوبت، ارتفاع سطح از دریا و ... اشاره داشت. چندی پیش بود که کشور بولیوی در آمریکای جنوبی درخواست برگزاری رقابت‌های فوتبال را در سطح منطقه آمریکای جنوبی ارائه نمود و این درخواست با مخالفت بسیاری از دیگر تیم‌های این منطقه همراه بود، زیرا تجارب قبلی از حضور در بازی‌هایی با میزبانی کشور بولیوی که از جمله مرتفع ترین کشورها از سطح دریا می‌باشد، نتایج عجیب و غیرقابل باوری را نشان می‌داد.

عادات غذايي و تاثير آن بر سلامت شخص

نوشته : برليانت بزرگمهر محقق و مشاور تغذيه و رژيم درماني
در مورد پاره‌‌‌اي عادات غذايي نامناسب و اثرات مخرب و ناگواري كه بر سلامت انسان به جا مي‌گذارند بحث و گفتگو داشتيم، در اين شماره، به ساير عادات غذايي مضر، علل برقراري اين عادات در شخص و تاثير سوء و گاه غيرقابل جبران آن در افراد مي‌پردازيم.
1- مصرف نكردن آب به ميزان كافي
يكي از عادات نامناسبي كه متاسفانه اين روزها در حد وسيعي در بين اقشار جامعه به چشم مي‌خورد، كمبود يا حتي عدم مصرف آب است. برخي از افراد ساير نوشيدني‌ها را جانشين آب مي‌كنند و معتقدند كه خواص مايعات مختلف تفاوت چنداني با هم ندارد، اين تصور صحيح نيست، زيرا آب جايگاه خاصي در تغذيه به عهده دارد و مصرف نكردن آب يا جانشين كردن آن با ساير نوشيدني‌ها به هر علتي كه باشد صحيح نيست و در سلامت شخص اختلال ايجاد مي‌نمايد.
با توجه به نقش بسيار مهم و مفيد آب در حفظ سلامت انسان، لازم است حتما اين نوشيدني را در برنامه روزانه خود جاي دهيم.

درباره خواص گوشت بوقلمون گوشتي سرشار از مواد مغذي

نوشته : آذين صحابي 
در بين منابعي كه ما براي تامين پروتئين مورد نياز روزانه‌مان از آنها استفاده مي‌كنيم، گوشت پرندگان جايگاه خاصي دارد و ما بيش از همه از گوشت مرغ استفاده مي‌نماييم. گوشت سفيد مرغ به جاي گوشت قرمز گاو، گوسفند يا گوساله مي‌تواند نياز ما به پروتئين را تامين كند و كلسترول اضافي هم به بدن‌ تحميل نكند. در ايران، ما بيش از همه از گوشت مرغ استفاده مي‌كنيم در حالي كه گوشت‌هاي بوقلمون، شترمرغ و بلدرچين هم خواص ارزشمندي دارند كه مي‌توانند پروتئين مورد نياز بدن را تامين كنند و به بدن‌ سود برسانند. اين گوشت‌ها در كشور ما به درستي شناخته نشده‌اند و اكثر افراد اطلاعات ناچيزي درباره آنها دارند.
در اينجا شما مي‌توانيد خواص و كاربرد‌هاي يكي از اين گوشت‌ها يعني گوشت بوقلمون را بخوانيد:

دانه‌هاي خوشمزه و مغذي

نوشته  : منيره دادخواه كارشناس ارشد تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور 
تامين غذاي مناسب و كافي يكي از عوامل مهم و حياتي در دوران زندگي هر انسان است،  به عبارتي در هر منطقه، بسته به نوع فرهنگ و سبك زندگي، كيفيت و شكل الگوي غذايي متفاوت مي‌باشد.
 امروزه در مقايسه با زمان گذشته، تغييراتي را در الگوي غذايي خانواده‌ها شاهد هستيم كه متاسفانه در بسياري از موارد، تاثيرات منفي بر سلامت انسان داشته است. دور شدن از الگوي غذايي سنتي به علل مختلف، سبب شده دفعات مصرف مواد غذايي پرارزش مثل غلات كامل، حبوبات، انواع سبزي و ميوه تازه به مرور كاهش يابد و غذاهاي پرانرژي با دانسيته مواد مغذي ناچيز، جايگزين آنها در سبد غذايي خانوار شود.
در فرهنگ قديمي كشور ما عادت به خوردن غذاهايي مثل آبگوشت، انواع آش، خوراك حبوبات، برخي از خورش‌ها و پلوهاي مخلوط (عدس پلو، ماش پلو، لوبيا پلو و...)، با مصرف بيشتر انواع حبوبات همراه بود، حال آنكه در جامعه كنوني به علل گوناگون مثل مشغله كاري، دور بودن مادران از خانه، كمبود فرصت كافي براي پخت غذا، علاقه بيشتر به مصرف غذاهاي آماده به خصوص در نسل جوان‌تر، تمايل به خوردن اين نوع غذاها كاهش يافته است.

شاه‌توت؛ آنتي اكسيدان طبيعي

نوشته  : سالومه آرمين كارشناس ارشد علوم تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور 
شاه‌توت ميوه‌اي لذيذ، خوش‌طعم و خوش رنگ است که بر درختچه‌هاي کوتاه مي‌رويد. در اروپا از سال‌هاي دور، مردم از شاه‌توت براي درمان زخم‌هاي دهان و تخفيف دردهاي مربوط به دندان استفاده مي‌کرده‌اند. از زمان‌هاي قديم، از جوشانده برگ‌هاي اين ميوه براي برطرف کردن حالت تهوع و از ريشه آن براي درمان اسهال خوني استفاده مي‌شده است.

شاه‌توت و سلامتی
محققان انجمن تغذيه آمريکا، شاه‌توت را در مقايسه با 40 نوع ميوه تازه ديگر، به عنوان اولين ميوه از نظر فعاليت آنتي‌اکسيداني قرار داده‌اند که داراي فيتوکميکال‌هاي قوي مانند آنتوسيانين است. آنتوسيانين رنگدانه‌اي است که رنگ سياه شاه‌توت از آن ناشي مي‌شود.