داروهای ماهواره‌ای


نوشته  : دكتر احمد ساعدي 
امروزه علم پزشکی پيشرفت فراوانی نموده و هر روز شاهد هستيم که اخبار مختلفی از شاخه‌های علم پزشکی از رسانه‌های ارتباط جمعی منتشر می‌شود. پيشرفت سرسام‌آور علم پزشکی با توليد روز افزون داروها و روش‌های نوين کمکی برای کمک به بيماری‌های مختلف همراه است. آنگونه که برای يک بيماری خاص چندين دارو يا روش درمانی توصيه می‌شود که ارجحيت اين روش‌ها توسط متخصصين علوم پزشکی قابل تشخيص است.

پيش از ورزش،چه غذايي؟ چه مـقدار؟


نوشته  : دكتر سيدعلي كشاورز 
بهترين مواد غذايي كه قبل از ورزش بايد خورد
  بهترين مواد غذايي كه قبل از ورزش مي‌توان خورد كربوهيدرات‌هاي پلي‌ساكاريدي هستند كه سرعت هضم و جذب آنها در بدن به كندي و به تدريج صورت مي‌گيرد و يا به عبارتي داراي شاخص گليسميك (GI) پايين هستند و سبب افزايش تدريجي سطح قند خون مي‌شوند. نتايج تحقيقات نشان مي‌دهد ورزشكاراني كه قبل از ورزش، مواد غذايي داراي شاخص گليسميك (GI) پايين مصرف مي‌كنند توانايي آنها براي طولاني‌تر ورزش كردن، بطور قابل ملاحظه‌اي افزايش مي‌يابد (نسبت به افرادي كه مواد غذايي با شاخص گليسميك بالا مصرف مي‌كنند).

خوراك‌هاي رژيمی ويژه کولیت اولسراتیو

نوشته  : زهره كرباسچيان 
کولیت اولسراتیو چیست؟
این بیماری از جمله بیماری‌های التهابی روده است که باعث متورم شدن پوشش داخلی روده‌ بزرگ شده و التهاب، زخم و در نهایت خونریزی روده را به همراه دارد.
برخی از علائم این بیماری شامل عدم تحمل غذایی، اسهال، تب، کاهش وزن، کم خونی، سوء‌تغذیه، عوارض پوستی و کبدی می‌باشد.

خوراك‌هاي رژيمی ويژه تغذيه در سنگ كيسه صفرا

نوشته  : موژان زرگرزاده زير نظر دكتر احمدرضا درستي 
کیسه صفرا روی سطح زیرین لوب چهارم کبد قرار دارد و عمل اصلی آن غلیظ کردن، ذخیره سازی و ترشح صفرای تولید شده توسط کبد است. ترکیب اصلی صفرا را کلسترول، بیلی روبین و نمک‌های صفراوی تشکیل می‌دهند.
بیلی روبین از آزاد شدن هموگلوبین در گلبول‌های سرخ منهدم شده به دست می‌آید. این ماده پس از انتقال به  کبد، از طریق صفرا دفع می‌شود. نمک‌های صفراوی که به وسیله سلول‌های کبدی از کلسترول ساخته می‌شوند  برای هضم و جذب چربی‌ها، ویتامین‌های محلول در چربی و بعضی از مواد معدنی ضروری می‌باشند.

خوراك‌هاي رژيمی ويژه عفونت مثانه و رحم

نوشته  : بهارک آقاپور دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه 
نزدیک بودن دستگاه تناسلی زنان به دستگاه ادراری یکی از دلایل شیوع عفونت‌های ادراری در زنان است، زیرا باکتری‌ها می‌توانند زودتر وارد دستگاه ادراری آنان ‌شوند. عفونت‌های ادراری در زنان و دختران بیماری شایعی است، به طوری كه20 درصد از آنان سالانه یك بار به این بیماری مبتلا می‌شوند.

خوراك‌هاي رژيمی ويژه رژيم كم‌فيبر

نوشته  : فاطمه تورنگ كارشناس ارشد تغذيه 
فیبرهای غذایی ترکیبات غیرقابل هضمی هستند که در غلات کامل، حبوبات، میوه‌ها و سبزی‌ها یافت می‌شوند. اگرچه فیبرها هضم نشده و گروه قابل توجهی از آنها جذب نیز نمی‌شوند، اما به دلیل اثرات مفیدی که در سلامت ما دارند باید به میزان کافی دریافت شوند. دریافت رژیم پرفیبر موجب کاهش خطر بیماری‌های قلبی- عروقی و سرطان می‌شود و در کاهش اکثر بیماری‌های مزمن دیگر نیز موثر است. دریافت رژیم پر فیبر با مصرف روزانه 5 واحد یا بیشتر میوه و سبزی و 6 واحد غلات کامل در روز تامین می‌شود. این مواد غذایی حاوی مقادیر بالای انواع  آنتی اکسیدان هستند که از این طریق نیز برای سلامت ما مفیدند.

خوراك‌هاي رژيمی ويژه استخوان‌های سالم

نوشته  : حوریه دانش بدی 
همان طور که می‌دانید تغذیه کافی برای تکامل و نگهداری اسکلت بدن یعنی سلامتی استخوان ضروری است. اگرچه بیماری‌های استخوان نظیر استئوپروز و استئومالاسی علل پیچیده‌ای دارند ولی می‌توان با تامین مواد مغذی کافی در تمام دوره‌های زندگی، پیشرفت این بیماری‌ها را به حداقل رسانید. در تمام دوران زندگی تغذیه نقش بسیار مهمی در سلامت استخوان‌ها دارد، ولی در دوران کودکی به دلیل رشد سریع استخوان‌ها توجه به تغذیه مناسب برای استخوان‌ها اهمیت بیشتری دارد.

سندرم متابولیک؛ ناشناخته اما شايع

نوشته  : دکتر صديقه نوبان 
سندرم متابولیک چیست؟
سندرم متابولیک یک سندرم ناشناخته و در عین حال بسیار شایع است. افرادی که گرفتار این سندرم هستند بیشتر در معرض ابتلا به بیماری‌های قلبی، حملات قلبی، دیابت، سرطان و نازایی (خانم‌ها) قرار می‌گیرند.
سندرم متابولیک به مجموعه‌ای از علائم مانند فشار خون بالا، افزایش سطح انسولین در خون، چربی انباشته اضافی در اطراف شکم و افزایش سطح چربی خون گفته می‌شود.

نوبرانه‌های بهاری


نوشته : مهديه رشيدي‌نيا زير نظر: دكتر احمدرضا درستي 
با شروع فصل زیبای بهار، فروش میوه‌هایی نظیر گوجه سبز و چغاله بادام توسط میوه فروشان و همچنین فروشندگان دوره‌گرد رونق مي‌گیرد. این میوه‌ها دارای فواید و خواص بسیاری برای سلامتی ما هستند، اما اگر نشسته و آلوده باشند، احتمال ابتلا به بیماری‌های عفونی گوارشی از جمله حصبه و مسمومیت‌های غذایی را مطرح مي‌سازند.
گوجه سبز
درخت کوتاه قدی با میوه‌های کوچک هسته‌دار است که رنگ میوه‌ها قبل از رسیدن سبز و طعمشان ترش است، اما پس از رسیدن آبدار و شیرین و مایل به رنگ زرد مي‌شوند. درختان گوجه سبز در نواحی معتدل بهترین رشد را دارند و در آب و هوای ملایم به رنگ‌های ارغوانی، قرمز، نارنجی، زرد و سبز روشن در مي‌آیند. آب و هوای سرد باعث ایجاد رنگ قهوه‌ای و ظاهر نامطلوب میوه گوجه سبز مي‌شود. 

ویژگی‌های نبات


نوشته  : مهندس مسعود خبازی 
نبات از دیرباز در‌ایران نماد شادمانی و شادباش بوده وجزء جدانشدنی مهریه و سفره عقد در پیوند ازدواج مي‌باشد. نبات نوعی قند است که از نیشکر بدست مي‌آید و در اصطلاح به هر گونه گیاه (روییدنی) نیز نبات مي‌گویند. نبات را با رشد دادن بلورهای ریز قند ساکاروز (شکر) در داخل محلول غلیظ آن طی فرآیند کریستالیزاسیون تهیه مي‌کنند. به همین علت وسط نبات یک رشته نخ وجود دارد که نقش آن به عنوان سطح بستر برای رشد دادن کریستال‌ها و معلق نگه داشتن آن داخل محلول است. در برخی موارد به جای نخ ازچوب یا نی استفاده مي‌شود.