نقش آنتي اكسيدان‌ها در سلامتي


نوشته شده توسط : دكتر احمد ساعدي
با پيشرفت علم و تكنولوژي و گسترش شهرنشيني، آسايش در جوامع افزايش مي‌يابد، ولي خود اين تكنولوژي، باعث پيدايش مشكلات سلامتي خواهد شد كه زندگي بشر را تهديد مي‌كند. استفاده از كودهاي شيميايي در كشاورزي، سموم دفع آفات نباتي، شوينده‌هاي ‌مختلف خانگي و صنعتي، آلودگي هوا و ديگر تهديدات سلامتي، امروزه بصورت مستقيم توانسته است سلامت انسان را با مكانيسم‌هاي مختلفي تهديد نمايد.  يكي از مهم‌ترين مكانيسم‌هاي بيماري‌زا در اين ميان افزايــــش اســـتــرس اكسيداتيو است. استرس اكسيداتيو وجود مواد راديكال آزاد يا اكسيژن جفت نشده‌اي است كه با اكسيد كردن درشت مولكو‌ل‌هاي بدن از قبيل چربي‌هاي موجود در LDL و اسيدهاي نوكلئيك مي‌‌توانند به‌ترتيب باعث پيدايش بيماري‌هاي قلبي _ عروقي و سرطان شوند. در اين مقاله از چند جنبه به اين تعادل (اكسيدان – آنتي‌اكسيدان) توجه خواهد شد.


نوشيدني مناسب حين ورزش


نوشته شده توسط : دكتر سيدعلي كشاورز 
در ادامه مبحث نوشيدني‌هاي مناسب حين ورزش، به بيان توضيحاتي در خصوص نوشــيدنــــي‌هاي ورزشـــــي مي‌پردازيم.
نوشيدني‌هاي ورزشي كه با نام‌هاي مختلف عرضه مي‌شوند اساسا حاوي مخلوطي از انواع قندها (گلوكز، ساكاروز، فروكتوز، مالتودكسترين و يا تركيبي از اين مواد) و نمك‌هاي معدني يا الكتروليت‌ها (سديم، پتاسيم، منيزيم و كلرايد) مي‌باشند. ممكن است اين نوشيدني‌ها حاوي يك يا چند نوع ويتامين خاص، شيرين‌كننده‌هاي مصنوعي، رنگ‌ها و ساير مواد افزودني و نگهدارنده نيز باشند. مواد افزودني موجود در نوشيدني‌هاي ورزشي همانگونه كه در ساير مواد غذايي آماده و نوشيدني‌ها وجود دارند، در حد مجاز مي‌باشند، اما از مصرف زياد و مداوم آنها بايد خودداري كرد، زيرا ممكن است در طولاني مدت اثرات سويي داشته باشند. ساير نمك‌هاي معدني و ويتامين‌هاي موجود در اين نوشيدني‌ها، اثر آني و فوري بر روي عملكرد بدن در انجام تمرينات ورزشي نداشته و فقط نياز روزانه بدن به اين مواد را برطرف مي‌سازند. الكتروليت‌هاي موجود در اين نوشيدني‌ها ممكن است از نوع ايزوتونيك (تركيبات آن مشابه مايعات موجود در بدن مي‌باشد) و يا هيپوتونيك (تركيبات آن رقيق‌تر از مايعات بدن است) باشند.

انواع مولتي ويتامين‌ها؛ مزايا و معايب


نوشته شده توسط : دکتر سعید حسینی 
ويتامين‌ها و املاح مختلفي براي بزرگسالان به صورت قرص، مايع و ... توليد مي‌شود  و افراد زيادي روزانه از آنها استفاده مي‌كنند. اينكه بدانيم آيا نيازي به مصرف مولتي‌ويتامين‌ها هست يا خير، بهترين انتخاب مولتي‌ويتامين‌ها كدام مي‌باشد و بهتر است از كدام نوع استفاده كنيم، كار ساده‌اي نيست و نياز به آگاهي بيشتري دارد.
آيا اصلاً به مولتي ويتامين‌ها نياز داريم؟

زندگي شهرنشيني امروز باعث شده كه نياز ما به برخي از مواد مغذي از قبيل آنتي‌اكسيدان‌ها افزايش يابد، اما اين نياز افزايش يافته چگونه بايد تامين شود؟ بسياري از افراد از مكمل‌ها و مولتي‌ويتامين‌ها براي تامين نياز خود استفاده مي‌كنند، اين در حالي است كه با توجه به توصيه متخصصان تغذيه مصرف مواد غذايي تازه بايد نسبت به مكمل‌ها و مولتي‌ويتامين‌ها در اولويت قرار بگيرد.
بايد در نظر داشت كه تمام مولتي‌ويتامين‌ها هم آنتي‌اكسيدان نيستند و گاهي حاوي مواد معدني و ساير مواد مغذي مي‌باشند كه ممكن است بدن به دريافت مقدار بيشتر آنها از طريق مولتي‌ويتامين‌ها نيازي نداشته باشد. 

سوسيس سالم به بازار مي‌آيد


نوشته شده توسط : دکتر مجید حاجی فرجی 
با توجه به افزايش تقاضا و مصرف سرانه سوسيس در كشور به منظور ارتقاء ايمني و بهبود ويژگي‌هاي تغذيه‌اي اين محصول طرح تحقيقاتي امكان سنجي توليد نسل جديد سوسيس‌هاي غير گوشتي توسط محققين انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، با مشاركت صنعت فرآورده‌هاي گوشتي كشور در سال 1390 با موفقيت به اجرا درآمد.
غذاهاي آماده

امروزه با توجه به زندگي ماشيني و نوع روش زندگي كه مردم اختيار كرده‌اند، فعاليت بدني بسيار كاهش يافته، استرس‌ها بسيار افزايش پيدا كرده‌اند و از طرفي الگو‌هاي غذايي مردم با زندگي صنعتي تغيير زيادي نموده است. اين تغيير زياد بدين معنا است كه غذاهاي آماده (به دليل وقت كمتر مردم) بيشتر مورد مصرف هستند كه محدود به قشر سني خاصي هم نيست (از 2 تا 80 سال).

كلينيك تغذيه


نوشته شده توسط : تحريريه دنياي تغذيه
دكتر سيدضياءالدين مظهري

كودكي با وزن موقع تولد 1950 گرم و قد 42 سانتيمتر دارم. الان كه 22 ماهه است، وزنش 5/9 كيلوگرم و قدش 77 سانتيمتر است. آيا مناسب مي‌باشد؟ همه مي‌گويند خيلي كوچك است. چه كنم؟

قد و وزن اعلام شده زمان تولد نمايانگر نارس به دنيا آمدن كودك مورد اشاره مي‌باشد، ولي در چندمين هفتگي زمان تولد معلوم نمي‌باشد. اگر به طور متوسط قد نوزاد رسيده در زمان تولد حدود پنجاه سانتيمتر باشد، در پايان اولين سال تولد به ميزان پنجاه درصد به قد تولد افزوده مي‌شود (يعني 25 سانتيمتر) و در سال دوم اين ميزان افزايش قد 5/12 و در سال سوم 25/6 سانتيمتر مي‌باشد. در مورد وزن نيز اگر شرايط محيطي و تغذيه مناسبي برقرار باشد، وزن زمان تولد در پايان 5 ماهگي دو برابر وزن تولد و در يكسالگي 3 برابر و در سه سالگي 4 برابر زمان تولد مي‌شود. 

آب،‌ گوهر خلقت


نوشته شده توسط : تحريريه دنياي تغذيه 
آبرساني يا هيدراسيون كافي به بدن براي داشتن عملكرد جسمي و ذهني مناسب ضروري است. ميزان نياز به مايعات در انسان به عوامل متعددي بستگي دارد؛ سن، جثه، ميزان تعريق (كه به ويژه به درجه حرارت محيط و ميزان فعاليت بدني بستگي دارد)، عادت‌هاي غذايي و بسياري عوامل فردي و محيطي ديگر ميزان نياز به مايعات را تعيين مي‌كنند. با توجه به گستردگي تفاوت‌هاي بين فردي، تعيين ميزان توصيه شده دريافت مايعات همانند تعيين ميزان دريافت انرژي و ساير مواد مغذي، دشوار است.
 

همايش آب در سلامت و تغذيه

با وجود اتفاق نظر متخصصان مبني بر اهميت دريافت كافي مايعات و مخصوصاً آب براي حفظ سلامتي و بقاء، مصرف مايعات اغلب در بررسي‌هاي مصرف مواد غذايي گزارش نمي‌شود و حتي در بانك اطلاعاتي غذا و مواد مغذي متعلق به وزارت كشاورزي آمريكا (USDA)، «آب» به عنوان يكي از اقلام غذايي وجود ندارد. 

سالمندی را به سلامت سپري كنيد


نوشته شده توسط : الهام سرگل حسین‌زاده زیر نظر: دكتر منصور شهركي 
سالمندی پدیده طبیعی است که به مرور زمان اتفاق مي‌افتد و با تغییرات فیزیولوژیک همراه مي‌باشد. روند این تغییرات در افراد مختلف یکسان است، ولی سرعت انجام آن متفاوت مي‌باشد. پیرشدن و سالخوردگی با کاهش تدریجی فعالیت‌های فیزیکی و افزایش بیماری‌های مزمن همراه می‌شود و به نظر می‌رسد که بهبود وضعیت تغذیه تا حد زیادی قادر است از این مشکلات پیشگیری کند و یا آنها را تخفیف دهد. به همین دلیل یکی از مسائل مهم سالمندان، مسائل پزشکی و بهداشتی از جمله وضعیت تغذیه آنها است. در این قسمت به این تغییرات و توصیه‌های تغذیه‌ای مناسب مرتبط با آن مي‌پردازیم.


تغییر در حس چشایی و بویایی
افراد مسن اغلب از کاهش توانایی برای طعم و لذت بردن از غذا شکایت مي‌کنند. در اين افراد تعداد و اندازه جوانه‌های چشایی کاهش مي‌یابد، تغییرات در حس چشایی و بویایی می‌تواند منجر به کاهش اشتها و انتخاب‌های نامناسب غذایی و کاهش دریافت مواد مغذی شود. استفاده از طعم دهنده‌های مختلف مرتبط با ذائقه فرد مورد پیشنهاد است.

تابستان گرم با عرقيات خنك


نوشته شده توسط : بهناز عباسي‌مقدم 
عرقيات با طبيعت گرم و سرد

از عرقيات با طبيعت گرم مي‌توان به گلاب، بهارنارنج، آويشن، عرق نعنا، عرق پونه، عرق چهل‌گياه، عرق بادرنجبويه، عرق بومادران، عرق شويد، عرق كاكوتي، عرق گزنه، عرق نسترن و عرق رازيانه اشاره نمود.
عرقيات سرد هم شامل عرق كاسني، عرق شاتره و عرق خارشتر و عرق بيد هستند.
معمولاً خاصيت عرقيات گياهي كه طبيعت گرم دارند زودتر از بين مي‌رود و معمولاً تاريخ مصرف آنها يكساله است. بعضي از انواع عرقيات طعم فوق‌العاده‌ تلخي دارند و خوردن آنها به‌ويژه براي كودكان سخت است (مثل كاسني، نعنا و بيد)، لذا مي‌توان آنها را با نبات، عسل يا كمي آبميوه مخلوط نمود. اين عمل، خاصيت آنها را كاهش نمي‌دهد.

با بو یا بدون بو؛ مساله اين است


نوشته شده توسط : پریسا جندقي زير نظر دکتر مصطفی نوروزی و دکتر رزا زاوشی 
روغن زیتون از زیتون (olea europaea) گرفته شده، یک گونه‌ای از خانواده oleaceae، یک گیاه بومی که به‌طور گسترده در منطقه مدیترانه شرقی شامل لبنان، سوریه، قسمت شمالی عراق، و در ایران به ‌ویژه در منطقه طارم رشد می‌کند.
در کتاب مقدس روم باستان و اسطوره‌های یونان از روغن زیتون به عنوان تسکین دهنده درد، مرطوب کننده، ملین، ماده مغذی آرام بخش و نیروبخش استفاده می‌شده است. محتوای ترکیبات آن بسته به خصوصیات بیولوژیکی از قبیل آب و هوا، رسیدگی میوه، زمان برداشت و سیستم فرایند کردن آن برای تولید انواع روغن زیتون متفاوت است. خوشبختانه کشور ما تولید کافی زیتون را جهت روغن‌گیری دارد و نیازی به واردات آن با تمام مشکلات جنبی از قبیل حمل و نقل، کنترل کیفیت و ... ندارد.

روغن زیتون با بو يا تصفیه نشده
 (Extra virgin olive oil )
 این روغن زيتون بهترین نوع است كه حداقل فرآیند بر روي آن انجام شده، يعني بدون استفاده از گرما یا فشار سرما یا مواد شیمیایی و با استفاده از فشار اولیه روی زیتون‌ها روغني بدست مي‌آيد که دارای بیشترین سطح آنتی‌اکسیدان‌ها بخصوص ویتامین E و پلی‌فنول‌ها مي‌باشد، زیرا کمتر تحت تأثیر فرایند قرار گرفته است.

زغال‌اخته بخوريد به هزار دليل...


نوشته شده توسط : دکتر فرزاد شیدفر
گیاه زغال‌اخته به صورت درخت‌‌يا درختچه در کنار جریان آب و‌‌يا در بیشه ها مي‌‌روید و از گروه گیاهان گل‌دار گلبرگ جدا محسوب مي‌‌شود و در زبان انگلیسی به آن cornelian cherry گویند.
گل های زغال‌اخته، زرد رنگ و خوشه‌ای مي‌‌باشد و شهد فراوانی برای زنبورهای عسل  دارد. برگ های سبز پررنگ، براق و نوک‌تیزی دارد.
میوه آن به شکل بیضی و حدوداً به اندازه آلبالوی درشت است و طعم ترش و شیرینی دارد. رنگ میوه آن قرمز بسیار خوش رنگ مي‌‌باشد .
درختچه زغال‌اخته حدود 300 سال عمر مي‌‌کند و در حدود 25 سالگی تا 8 متر مي‌‌رسد. این درخت به‌طور کلی ارتفاعی حدود 8-4 متر دارد. چوب آن بسیار محکم است و در صنعت نیز کاربرد دارد.
زغال‌اخته در منطقه‌ وسیعی از اروپا، آسیا به خصوص ایران، ارمنستان و قفقاز مي‌‌روید. محل رویش این گیاه در ایران، در جنگل‌های ارسباران، کوه‌های البرز، منطقه الموت، کوئین قزوین و در جنگل‌های بین مازندران و گیلان مي‌‌باشد.