بهار فصل سرسبزی و طراوت است. فصل رویش مجدد و نو شدن طبیعت. این روزها
تمام دشتها و صحراها، دامنه كوهها و تپهها پر است از گلها و گیاهان
دارویی، سبزیهای كوهی و قارچهای صحرایی.
سبزیهای كوهی را از دست ندهید
اینها
همه هدایایی است كه تنها سالی یكبار، در فصل بهار و تنها به مدت یك ماه در
روزهایی كه بارندگی و رطوبت زیاد است جوانهزده و به صورت خودرو میرویند.
این
گیاهان به خاطر عطر و رایحه دلانگیزشان به قدری شامه نوازند كه اكثر
افرادی كه برای تفریح و لذت از طبیعت به دشت و صحرا میروند، ترغیب به
جمعآوری آنها میشوند.
این
گیاهان به دور از كودهای شیمیایی و به وسیله باران آبیاری شده و زیر نور
خورشید رشد میكنند و در مقایسه با سبزیهایی كه به روش مصنوعی پرورش
مییابند، عطر و طعم متفاوتتری داشته و مغذیتر و طبیعیتر بوده و در واقع
ارگانیك هستند.
در
هر حال این روزها تفریح اكثر زنان روستایی چیدن و جمعآوری انواعی از
سبزیهای كوهی و عرضه آن از طریق بازارهای روز به شهرنشینان است، اما
بسیاری از خانوادهها بخصوص نسل جوان شهرنشین این سبزیها را نمیشناسند و
خواص دارویی و تغذیهای آن را نمیدانند.
والك، ترشك، غازیاغی، ریواس، كنگر و... از جمله سبزیهای صحرایی یا كوهی هستند كه در این نوشتار به خواص آنها میپردازیم.
والك:
نوعی سبزی صحرایی است كه از مناطق كوهستانی برداشت میشود. برگهای آن
نواری شكل و دارای یك پیاز كوچك و گل است. برگ و پیاز آن خوراكی، اما گل آن
تلخ و در غذا استفاده نمیشود. خواص خام آن بیشتر از پختهاش است و از آن
در كوكو، سبزی پلو، آش و... استفاده میشود. این سبزی سرشار از ویتامینهای
A،B،C و املاح معدنی منگنز، روی، گوگرد و كلسیم است.
این گیاه قاعدهآور خوبی است و به دلیل دارا بودن كلسیم برای درمان پوكی استخوان و التیام دردهای استخوانی و مفصلی مفید است. فیبر آن برای سلامتی معده و روده سودمند است و باعث لینت مزاج میشود. گوگرد آن به جهت خاصیت ضدعفونیكنندگی، اسهال خونی را التیام میبخشد. خواص پیاز آن تا حدود زیادی شبیه سیر است و با انبساط ملایم عروق خونی در كاهش فشار خون و رفع سرگیجه موثر است. این سبزی اثر آرامبخش دارد و درد نقرس، روماتیسم و آرتروز را تسكین میدهد.
این گیاه قاعدهآور خوبی است و به دلیل دارا بودن كلسیم برای درمان پوكی استخوان و التیام دردهای استخوانی و مفصلی مفید است. فیبر آن برای سلامتی معده و روده سودمند است و باعث لینت مزاج میشود. گوگرد آن به جهت خاصیت ضدعفونیكنندگی، اسهال خونی را التیام میبخشد. خواص پیاز آن تا حدود زیادی شبیه سیر است و با انبساط ملایم عروق خونی در كاهش فشار خون و رفع سرگیجه موثر است. این سبزی اثر آرامبخش دارد و درد نقرس، روماتیسم و آرتروز را تسكین میدهد.
ترشك:
این سبزی، گونههای زیادی دارد. برگهای آن به جهت دارا بودن اسیدهای آلی،
طعم ترشی دارد. ترشك سرشار از ویتامین C، آهن، فسفر و پتاسیم است.
تصفیهكننده خون، معرق، مدر، تب بر، اشتهاآور و صفرابر است. جهت تقویت معده
و كبد بهتر است برگ آن خام استفاده شود. این سبزی به دلیل ویتامینC فراوان
خونریزی لثه را التیام بخشیده و بوی بد دهان را رفع میكند.
مصرف ترشك در فصول گرم سال از التهاب بدن كاسته، عطش را رفع كرده و به دلیل پتاسیم بالا ادرارآور خوبی است و سموم بدن را خارج و كلیهها را شستشو میدهد. ترشك به جهت آن كه خون را تصفیه میكند از بین برنده كورك، دملهای چركی و جوشهای زیر پوستی است. قابل توجه آن كه مصرف زیاد ترشك به دلیل داشتن اسید اگزالیك برای كسانی كه سنگ كلیه و مثانه دارند، محدودیت مصرف دارد.
مصرف ترشك در فصول گرم سال از التهاب بدن كاسته، عطش را رفع كرده و به دلیل پتاسیم بالا ادرارآور خوبی است و سموم بدن را خارج و كلیهها را شستشو میدهد. ترشك به جهت آن كه خون را تصفیه میكند از بین برنده كورك، دملهای چركی و جوشهای زیر پوستی است. قابل توجه آن كه مصرف زیاد ترشك به دلیل داشتن اسید اگزالیك برای كسانی كه سنگ كلیه و مثانه دارند، محدودیت مصرف دارد.
كنگر:
گیاهی با برگهای خاردار و ساقههای ضخیم شبیه به كرفس است. از برگهای
سبز آن به صورت خام در تهیه سالاد و از ساقه آن در تهیه خورش استفاده
میشود. این گیاه، طبع گرمی دارد و بسیار نیرو بخش و مقوی قلب است. برگهای
این سبزی، موجب كاهش چربی خون شده و به دلیل فیبر نامحلول، بسیار ملین و
برای پایین آوردن قند خون سودمند است. اینولین آن باعث افزایش باكتریهای
مفید دستگاه گوارش شده و از سرطان روده باریك میكاهد. آنتی اكسیدانهای
موجود در آن نیز پوست را در برابر سرطان محافظت میكند.
كنگر به دلیل دارا بودن هورمونهای گیاهی، ترشحات غدد را تقویت كرده و باعث افزایش نیروی جنسی میشود. این سبزی، دارویی موثر برای جلوگیری از حالت تهوع و ویار زنان باردار است. قابلتوجه آن كه برگهای كنگر محرك انقباض كیسه صفرا و كلیه بوده و افرادی كه دارای سنگ كلیه و صفرا هستند نباید از آن استفاده كنند.
كنگر به دلیل دارا بودن هورمونهای گیاهی، ترشحات غدد را تقویت كرده و باعث افزایش نیروی جنسی میشود. این سبزی، دارویی موثر برای جلوگیری از حالت تهوع و ویار زنان باردار است. قابلتوجه آن كه برگهای كنگر محرك انقباض كیسه صفرا و كلیه بوده و افرادی كه دارای سنگ كلیه و صفرا هستند نباید از آن استفاده كنند.
ریواس:
دارای برگهای ضخیم و گوشتدار است و طعم ترشی دارد. این گیاه سرشار از
ویتامین C و فیبر است. خاصیت ضدعفونیكنندگی داشته، زخم اثنیعشر را بهبود
بخشیده و به جهت تقویت كبد و افزایش ایمنی بدن عفونتهای ویروسی را از بین
میبرد. یكی از مهمترین خواص برگهای ریواس آن است كه لوزالمعده را وادار
به ترشح انسولین كرده و برای كاهش قند خون سودمند است.
ریواس
به دلیل اسیدهای فراوانی كه دارد از افزایش چربی خون جلوگیری كرده و با
افزایش ترشح شیره معده موجب بهبود عملكرد هضم و جذب غذا میشود. این سبزی
پتاسیم، فسفر و كلسیم زیادی دارد و مصرف آن برای كودكان در حال رشد و
خانمهای یائسه مفید است.
غازیاغی:
این سبزی اغلب در كنار نهرها رشد میكند و در این فصل مخلوط با سبزیهای
دیگر با نام سبزی كوهی مخلوط به فروش میرسد. این سبزی بسیار معطربوده و
طعم دلپذیری دارد و در تهیه انواع سوپ، آش، كوكو و سبزی پلو به كار میرود.
غازیاغی، شیر مادران شیرده را زیاد، خون را تصفیه، ترشحات غدد داخلی را
تنظیم و برای درمان بیماریهای پوستی موثر است. این سبزی، گرمی و حرارت بدن
را بالا برده و انرژیزا بوده، بیاشتهایی را رفع و برای آرامش اعصاب مفید
است.
منبع : Jamejamonline.ir
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر