متخصص تغذيه و رژيم درماني/دکتر تيرنگ نيستاتي/ دانشيار انستيتو تحقيقات تغذيه کشور و دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي
زولبيا و باميه از شيرينيهاي ويژه ماه رمضان هستند که در کنار نان، پنير، سبزي و... سر سفره افطار خودنمايي ميکنند...
معمولا سوالي که براي بسياري از افراد مطرح ميشود، اين است که مصرف اين شيرينيها چه مقدار مجاز است؟ درحالي که بايد گفت مقدار مجازي براي مصرف آنها، تعريف نشده است و بهطور کلي هر چه اين شيرينيها کمتر مصرف شوند، بهتر است. از آنجا که مصرف فراوان زولبيا و باميه در ماه رمضان به صورت عادت درآمده و با توجه به تقاضا به بازار عرضه ميشود، بهتر است مصرفکنندگان اين شيريني، نکاتي را درباره آن به خاطر داشته باشند. در ماه رمضان معمولا فعاليت بدني کمتر و نظم وعدههاي غذايي و حجم غذا نسبت به ساير ماهها نيز متفاوت است، بنابراين خوردن زولبيا و باميه در افرادي که مستعد اضافهوزن و چاقي هستند، ميتواند باعث دريافت انرژي مازاد و افزايش وزن شود.
همچنين مصرف آنها در افرادي که دچار مشکلات متابوليسم، افزايش قندخون و بالا بودن کلسترول هستند، ميتواند باعث تشديد مشکلاتشان شود. البته اين فقط يک روي سکه است، طرف ديگر آن، کيفيت مواد تشکيلدهنده آنهاست. مثلا براي طبخ زولبيا و باميه بايد آنها را در مقدار زيادي روغن غوطهور کرد. طبيعتا با اين روش طبخ، علاوه بر افزايش دماي روغن که گاه به حرارت جوش هم ميرسد، مقدار زيادي از روغن به دليل وجود آرد، جذب آن ميشود و در نهايت کالري آن افزايش مييابد.
علاوه بر اين، با آنکه برخي از روغنها را ميتوان تا دماي حدود 250 درجه سانتيگراد حرارت داد اما در سلامت روغنها دو مساله دما و زمان طبخ مطرح است؛ هر چه مدت طبخ و حرارت بالا باشد، احتمال اکسيدشدن روغن و توليد ترکيبهاي سرطانزاي اسيدهاي چرب ترانس در آن افزايش مييابد.
از سوي ديگر با توجه به گراني موجود و قيمت مواداوليه و دستمزد کارگران و... به نظر نميرسد در اکثر موارد، بهداشت در تهيه اين ماده غذايي رعايت شود. از طرفي عرضه و فروش زولبيا و باميهها در کنار پيادهروها و خيابانها هم مشکل ديگري است که بر شدت نگرانيها دامن ميزند. معمولا خريد اين نوع شيرينيها به دليل آلودگياي که دارند، کار عاقلانهاي نيست اما متاسفانه قيمت ارزانتر آنها نسبت به زولبيا و باميههايي که در قناديها به فروش ميرسد، باعث شده اين نوع از شيرينيها در کنار خيابان نيز به فروش برسند اما واقعيت اين است که هر چه اين شيرينيها با قيمت ارزانتري عرضه شوند، اين سوال مطرح مي?شود که از چه موادي در تهيه آن استفاده شده است. البته بايد خاطر نشان کرد گراني يک ماده غذايي هم صرفا نشانه کيفيت بالاي آن نيست. هرچند برخي خانمها هم در منزل اين شيريني را با مواداوليه باکيفيت تهيه ميکنند اما بايد گفت در علم تغذيه، زولبيا و باميه ماده غذايي مفيد تلقي نميشوند. البته در ميان زولبيا، باميه و حتي گوشفيل، بهتر است 1 تا 2 عدد باميه را انتخاب کنيد، آن هم از نوع کوچک که واحد مشخصي از کالري دارد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر