حقايق تغذيه‌اي در مورد سرطان پستان


نوشته: دکتررضا امانی دانشیار و مدیر گروه آموزشی تغذیه دانشگاه جندی شاپور فاطمه مفیدی دانشجوی کارشناسی ارشد
 زنان تشکیل دهنده نیمی از جمعیت جهان هستند و می‏توان گفت سعادت جامعه با سلامت زنان گره خورده است. بر اساس مطالعات انجام شده در سال 1385،‌ تعداد 34 میلیون نفراز جمعیت ایران را زنان تشکیل می‏دادند. تأثیر سلامت زنان بر تندرستی نسل آینده از جمله عللی است که بر اهمیت حفظ سلامت و بهداشت آنان تأکید دارد.
امروزه سرطان پستان مهم‏ترین عامل تهدید کننده سلامت زنان است، زیرا شایع‏ترین نوع سرطان بوده و پس از سرطان ریه، دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در میان آنان محسوب می‏شود.

برخی از مشكلات شایع روده‌ای


نوشته  : دكتر احمدرضا درستی مطلق متخصص تغذیه و رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور 
در ادامه مطالب شماره‌هاي قبل، به بيان برخي از مشكلات شايع روده‌اي مي‌پردازيم:
نفخ و گاز روده
در روده انسان تعداد بسيار زيادي باكتري‌هاي مفيد به صورت مسالمت آميز زندگي مي‌كنند. اين باكتري‌ها با تخمير باقي مانده مواد غذايي، نياز خود به مواد مغذي را تامين نموده و در همين حال، با توليد مقداري از ويتامين‌هاي قابل جذب به انسان خدمت مي‌كنند. به عنوان مثال ويتامين K كه براي انعقاد خون بسيار ضروري است، توسط باكتري‌هاي روده‌اي توليد مي‌شود. در عين حال، وجود باكتري‌هاي مفيد در روده‌ها موجب جلوگيري از جانشين شدن باكتري‌هاي بيماريزا در آن محل گرديده و به سلامتي فرد كمك شاياني مي‌نمايد.

ویژگــی‌های استانـــدارد کنسرو رب گوجه‌فرنگی


نوشته  : مسعود خبازی کارشناس مسوول اداره استاندارد کاشان 
مقدمه
از جمله محصولات کشاورزی که تولید و فرآورده‌های صنعتی آن گسترش زیادی یافته، «گوجه‌فرنگی» است. گوجه‌فرنگی به صورت تازه به مقدار زیاد در فهرست سبزیجات وهم به صورت کنسرو در تهیه رب استفاده می‌شود. از نظر عرضه گوجه‌فرنگی تازه و درصد تبدیل آن به فرآورده‌های دیگر، به ترتيب کشورهای آمریکا، کانادا و پرتغال قرار دارند كه هر کدام از این کشورها 80 درصد از محصول تازه خود را به رب تبدیل می‌کنند. در بین فرآورده‌های گوجه‌فرنگی، رب گوجه‌فرنگی مصرف زیادی دارد؛ از جمله در اکثر منازل، رستوران‌ها، بیمارستان‌ها و ... که در این نوشتار ویژگی‌های استاندارد رب گوجه‌فرنگی بیان می‌گردد.

كم‌خوري يـك هنـر است

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
خيلي آسان است كه وقت ناهار يك همبرگر بزرگ با سيب‌زميني سرخ كرده و ساير مخلفات بخريم و در كنار همكارانمان با يك نوشابه گازدار نوش جان كنيم و آسان‌تر از آن وقتي است كه خسته و عصبي از سر كار برمي‌گرديم و يك راست سراغ يخچال مي‌رويم و علي‌رغم گرسنه نبودن هر هله هوله‌ای که دم دستمان باشد مي‌‌خوريم. اين نوع پرخوري‌ها در بين افراد معمول است و بسياري از ما خستگيمان را با خوردن در مي‌كنيم و با خوردن تفريح مي‌‌كنيم. به همين علت است كه  چاقي روز به روز همه‌گير مي‌شود و كودكان ما نيز با الگوگيري از بزرگترها به كوچولوهاي گرد تبديل مي‌شوند.

راهنــماي خريـد لبـنيـات

نوشته : دكتر پيمان غلام‌نژاد كارشناس آزمايشگاه كنترل مواد غذايي دانشگاه علوم پزشكي ايران 
مقدمه:
استفاده از لبنيات در رژيم غذايي روزانه و توجه به ارزش تغذيه‌اي شير و فرآورده‌هاي آن به امري عادي و رايج تبديل شده است. مصرف لبنيات در كشور ما ريشه تاريخي دارد و از ديرباز يكي از اجزاي ثابت سفره ايرانيان بوده است.گرچه فرهنگ شهرنشيني ما را تا حدي از اصول صحيح تغذيه دور كرده است، ولي آگاهي‌هاي مناسبي كه هر روزه از طريق رسانه‌ها در مورد تغذيه سالم به عموم مردم ارائه مي‌شود، راهنماي خوبي در جهت حفظ سلامت آنها مي‌باشد. هم‌اكنون توليدكنندگان زيادي در بخش دولتي و خصوصي به توليد انواع محصولات لبني مشغول هستند و تفاوت چشمگير و غيرقابل مقايسه اي در تنوع محصول نسبت به دهه 60 شمسي مشاهده مي‌كنيم.

دانـــه‌هــاي مـغــــزدار!

نوشته : آذين صحابي 
آجيل و دانه‌ها از خوردني‌هاي پر طرفدار هستند و به گفته متخصصان تغذيه مواد مغذي فراواني هم در خود دارند و مصرف آنها براي سلامتي بسيار مفيد است. هزاران سال است كه از انواع دانه‌ها در همه قاره‌هاي جهان استفاده مي‌گردد و غذاي خوبي براي انسان‌ها است. دانه‌ها فاقد كلسترول هستند و چربي‌هاي غيراشباع در خود دارند كه مي‌تواند خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي- عروقي را كاهش دهد. دانه‌ها همچنين حاوي منيزيم هستند كه به استحكام ساختار استخوان‌ها كمك مي‌كند. دانه‌ها كروميوم هم دارند كه در كاركرد انسولين تاثير دارد. روي نيز در دانه‌ها وجود دارد كه براي رشد و بهبود زخم‌ها لازم است. منگنز هم كه بدن را در برابر راديكال‌هاي آزاد محافظت مي‌كند، از جمله مواد مغذي موجود در دانه‌هاست.

هشــدار درمــورد آكــريل آميــد


نوشته : مريم آريافر كارشناس تغذيه، كارشناس ارشد صنايع غذايي
آكريل آميد يكي از فرآورده هاي واكنش ميلارد مي‌باشد كه از واكنش بين اسيد آمينه آسپارژين و قندهاي احياكننده موجود در موادغذايي تشكيل مي‌گردد و در بسياري از مواد غذايي حرارت ديده گاهي تا مقادير بيش از 1000 ميكرو گرم به ازاء هر كيلوگرم از ماده غذايي مشاهده مي‌گردد. به دليل اثبات اثرات سرطانزايي و سمي بودن آن براي سيستم اعصاب، وجودش در مواد غذايي يك هشدار عمومي بوده و بايد در جهت به حداقل رساندن آن تلاش نمود.
از مواد غذايي كه بيشتر مستعد تشكيل آكريل آميد مي‌باشند، مي‌توان انواع نان، بيسكويت، فرآورده هاي نانوايي، سيب‌زميني سرخ شده و بادام بو داده را ذكر نمود. در اين مقاله به طور مختصر به وضعيت سم‌شناسي و اثرات مضر اين ماده و روش‌هاي كاهش آن در مواد غذايي پرداخته مي‌شود.

تغذيـه سالــم، مغز سالـــم


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
تغذيه مناسب بر عملكرد همه اعضاي بدن تأثير مثبت دارد و تغذيه نامناسب در روند كار همه اعضاي بدن اختلال به وجود مي‌آورد. از سويي مبارزه با برخي بيماري‌ها نيز به كمك تغذيه درست كار راحت‌تري است. مغز نيز از اين قاعده مستثني نيست. در تغذيه نكاتي وجود دارد كه رعايت روزانه آنها روزانه‌ به عملكرد بهتر مغز كمك مي‌كند. اين نكات را در زير مي‌خوانيد:
1- رژيم غذايي متعادل داشته باشيد
مغز پيچيده‌ترين عضو در بدن انسان است و اگر فكر كنيم كه يك يا دو ماده غذايي براي مغز معجزه مي‌كند، سخت در اشتباهيم. مغز به حجم انبوهي از مواد معدني، ويتامين‌ها و مواد مغذي نياز دارد تا بتواند عملكردي درست داشته باشد. پس، دقت كنيد بيش از اندازه يك غذا را مصرف نكنيد كه باعث شود از غذاهاي ديگر غافل شويد.
2- پروتئين به مقدار كافي مصرف كنيد
نه بدن و نه مغز هيچ كدام بدون ذخيره انرژي كافي نمي‌توانند فعاليت كنند. اين انرژي زماني به دست مي‌آيد كه ما علاوه بر كربوهيدرات و چربي مقادير كافي پروتئين دريافت كنيم.

تاثــير تغــذيـه در سلامــت دندان‌ها


نوشته  : برليانت بزرگمهر محقق و مشاور تغذيه و رژيم درماني 
يكي از مواهب بزرگي كه براي هر انساني قابل اهميت و حياتي است داشتن دندان‌هايي سالم، محكم و زيبا است. هر نوع اشكال و عارضه‌اي كه در دندان‌ها پيش آيد، موجب بروز اختلال در غذا خوردن مي‌شود و در نتيجه بر هضم و جذب غذا تاثيرگذار خواهد بود. بسياري از بيماري‌ها و عوارض مهم و گاه غيرقابل جبران، با اشكالات ساده دندان‌ها شروع و به اختلالات جدي و ناراحت‌كننده منجر مي‌شود، بنابراين ضروريست كه در سلامت و بهداشت اين عضو مهم، دقت كافي مبذول داريم.

نكات تغذيه‌اي در ترك سيگار

نوشته : سالومه آرمين كارشناس ارشد علوم تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور
اگر تصميم گرفته‌ايد سيگار كشيدن را كنار بگذاريد، توصيه‌هاي تغذيه‌اي زير به شما در اين راه كمك مي‌كند:
علائم ترك سيگار و كارهايي كه مي‌تواند مفيد باشد:
 خشكي دهان، دردناكي گلو، لثه‌ها يا زبان: نوشيدن گهگاه و تدريجي آب يخ، آبميوه يا جويدن آدامس
 سردرد: گرفتن دوش آب گرم
 مشكلات خوابيدن: پرهيز از نوشيدن مايعات كافئين‌دار از ساعت 6 عصر به بعد