نوشته: دکتررضا امانی دانشیار و مدیر گروه آموزشی تغذیه دانشگاه جندی شاپور فاطمه مفیدی دانشجوی کارشناسی ارشد
زنان
تشکیل دهنده نیمی از جمعیت جهان هستند و میتوان گفت سعادت جامعه با سلامت
زنان گره خورده است. بر اساس مطالعات انجام شده در سال 1385، تعداد 34
میلیون نفراز جمعیت ایران را زنان تشکیل میدادند. تأثیر سلامت زنان بر
تندرستی نسل آینده از جمله عللی است که بر اهمیت حفظ سلامت و بهداشت آنان
تأکید دارد.
امروزه سرطان پستان مهمترین عامل تهدید کننده سلامت زنان است، زیرا
شایعترین نوع سرطان بوده و پس از سرطان ریه، دومین عامل مرگ و میر ناشی از
سرطان در میان آنان محسوب میشود.
سالانه صد و هشتاد هزار زن در آمریکا به سرطان سینه مبتلا میشوند و شیوع آن 30 درصد میباشد. در ایران نیز سرطان پستان یکی از سرطانهای شایع بوده است که بیشترین شیوع آن بر اساس محل سکونت به استان چهار محال بختیاری و کمترین شیوع در استان سیستان و بلوچستان اختصاص دارد.
بر اساس شواهد اپیدمیولوژیک، شیوع سرطان پستان در نواحی مختلف متفاوت است و به عوامل مختلفی از جمله وضعیت مهاجرت، تغییر الگوی اقتصادی، اجتماعی و رفتاری بستگی دارد که نشان دهنده تأثیر عوامل زمینهساز محیطی در بروز سرطان پستان است. به عنوان نمونه، میزان بروز آن در زنان چینی ساکن آمریکا در مقایسه با زنان چینی ساکن سنگاپور و هنگ کنگ دو برابر بیشتر است. همچنین در کشورهای آسیایی نظیر ژاپن، سنگاپور و نواحی شهر نشین چین که قبلاً شیوع این بیماری پایین بوده است، همزمان با تغییر الگوی اقتصادی، رفتاری و اجتماعی به سمت الگوی غربی، شیوع آن رو به افزایش است، به گونهای که فاصله جهانی در مورد شیوع سرطان پستان از سال 1970 رو به کاهش بوده است.
عوامل خطر مربوط به این بیماری را میتوان در دو گروه غیر قابل تغییر و قابل تغییر بیان نمود:
گروه اول (عوامل غیر قابل تغییر):
1- جنس: جنسیت زن مهمترین عامل خطرساز ابتلا به سرطان پستان است. به طوری که سرطان پستان در زنان صد برابر شایعتر از مردان میباشد.
2- سن: با افزایش سن، شیوع سرطان پستان بیشتر میشود و به طور کلی در دو گروه سنی، حداکثر شیوع را دارد:
حدود 20 درصد موارد در گروه سنی 49-45 سال و قریب به 75 درصد آن در گروه سنی 75-65 سال رخ میدهد.
3- نژاد: بروز این بیماری در نژاد سفید پوست بیشتر از نژاد سیاه است.
4- عوامل ژنتیکی و تاریخچه فامیلی : اين عامل به سوابق خانوادگی بر میگردد.
1-4- وجود سرطان پستان در مادر یا خواهر به ویژه در سنين زیر 40 سال؛
2-4- ابتلای دو یا چند تن از افراد خانواده که حداقل یکی از آنها زیر 50 سال باشد؛
3-4- ابتلای چندین نفر از افراد فامیل به یکی از سرطانهای پستان، تخمدان یا روده بزرگ.
5- عوامل مرتبط با جنبههای ژینوکلوژیکی (جنبههاي فيزيولوژي زنان) یا اندوکرینولوژیکی (غدد درونريز): که از مهمترین عوامل خطرساز به شمار میروند.
در واقع قاعدگی زودرس و یا یائسگی دیررس، با افزایش تعداد چرخههای تولید مثل و قرار دادن فرد در معرض تماس با آثار تحریکی و سرطانزایی هورمونهای تخمدان، منجر به افزایش 50-30 درصدی خطر ابتلا به سرطان میشود.
همچنین بارداری در سنین بالای 30 سالگی، شانس ابتلا به اين بيماري را تا 2 برابر افزایش میدهد.
گروه دوم ( عوامل قابل تغییر):
1- چاقی شکمی: چاقي شكمي به ویژه پس از یائسگی به علت مواجه شدن بیشتر بدن با آثار تحریکی هورمونهای تخمدانی، شانس وقوع سرطان را تا 40 درصد افزایش میدهد، زیرا پس از یائسگی تنها منبع تولید هورمونهای تخمدانی بافت چربی بدن است که به صورت چاقی شکمی ظاهر میشود.
اما اضافه وزن در سنین قبل از یائسگی، نه تنها خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش نمیدهد، بلکه ممکن است آن را حدود 20‑10 درصد پایین آورد، زیرا اضافه وزن درسنین قبل از یائسگی سبب کاهش سطوح خونی هورمونهای تخمدانی میشود.
2- کم تحرکی: در این خصوص تحقیقات نشان میدهند که بیشترین تأثیر فعالیتهای فیزیکی بر کاهش خطر سرطان پستان در زنان لاغری که بیشتر از 4 ساعت در هفته ورزش میکنند، دیده میشود.
3- شیردهی: براساس تحقیقات صورت گرفته در چین نشان داده شده که کاهش قابل توجه خطر سرطان پستان در زنانی که فرزندان خود را به مدت 2 سال شیر دادهاند، وجود دارد.
4- درمان با هورمون پس از یائسگی: این هورمونها به علت آثار تحریکی بر بافت پستان، میتوانند شانس بروز سرطان پستان را افزایش دهند.
5- مصرف قرصهای ضد بارداری خوراکی: مصرف اين قرصها موجب میشود خطر وقوع سرطان پستان، حتی 10 سال پس از قطع قرص هم در این زنان بالاتر باشد.
6- شانس ایجاد سرطان پستان در زنانی که از وضعیت اجتماعی – اقتصادی پایینتری برخوردارند، 25 درصد بالاتر است.
7- سيگار: در مورد ارتباط کشیدن سیگار با بروز سرطان پستان نیز مطالعات زیادی انجام شده که نشان میدهند سیگار میتواند با تأثیر بر هورمونهای جنسی زنانه، احتمال ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد.
رابطه رژیم غذایی با سرطان پستان :
در زیر به نقش برخی از اجزای غذایی اشاره میشود:
چربیها: اسیدهای چرب امگا – 6 و اسیدهای چرب ترانس در رژیمهای پر چرب میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش داده، درحالیکه اسیدهای چرب امگا – 3 و همچنین روغن زیتون این خطر را کاهش میدهند. اما احتمال تأثیر میزان چربی در رژیمهای غذایی پرچرب برافزایش خطر سرطان پستان در سنین پیش از یائسگی در مقایسه با پس از آن بیشتر است.
کربوهیدراتها: نتیجه مطالعات انجام شده در مورد تأثیر کربوهیدراتهای تصفیه شده بر شانس بروز این سرطان قطعی نیست. اما چون با چاقی و آثار متابولیک آن یعنی افزایش سطح هورمونهای تحریک کننده رشد تومور ( انسولین و هورمونهای شبه رشد) همراه هستند، میتوانند با افزایش خطر سرطان پستان هم در ارتباط باشند.
پروتئین : در مطالعات اپیدمیولوژیک ارتباطی بین مصرف پروتئین که عمدتاً در گوشتها، محصولات لبنی، تخممرغ، حبوبات، نان، آجیل و سویا یافت میشود و سرطان سينه دیده نشده، اما رژیمهای غربی به علت اینکه غنی از گوشت قرمز و فقیر از منابع فیبری هستند، میتوانند تولید ترکیبات سرطانزا از جمله ترکیبات N- نیتروزو را در بدن افزایش دهند.
همچنین مصرف فرآوردههای لبنی پرچرب با افزایش خطر سرطان پستان درسنین پیش از یائسگی درارتباط است. بنابراین خوردن فرآوردههای محصولات لبنی کم چرب همراه با مصرف روزانه میوهها و سبزیها که از منابع غذایی غنی از فیبر، ویتامینها، آنتی اکسیدانها و فیتوکمیکالها به شمار میروند، میتواند کمک زیادی به کاهش خطر سرطان پستان بنماید.
مصرف سویا و فیتواستروژنهای موجود در آن بویژه در سنین نوجوانی و پیش از بزرگسالی میتواند از بدن در برابر ابتلا به سرطان پستان محافظت کند. اما مصرف مکملهای تجاری حاوی سویا و فیتواستروژنهای آن در زنانی که در آنها سرطان پستان تشخیص داده شده است، توصیه نمیشود، زیرا فیتواستروژنها میتوانند با افزایش تحریک هورمونهای زنانه، سبب تحریک رشد تومور شوند.
از سوی دیگر مصرف زیاد فیبرهای غذایی میتواند با قطع چرخه رودهای – کبدی هورمونهای زنانه، خطر سرطان پستان را کاهش دهد. همچنین دریافت منابع غذایی کلسیم، ویتامین D و فولات به ویژه در سنین پیش از یائسگی با کاهش خطر بروز این سرطان همراه بوده است.
به طور کلی مشاهده شده در افرادی که مواجهه بیشتري با نور خورشید داشتهاند،خطر بروز این سرطان کمتر است.
به عنوان نتیجهگیری نهایی، توصیههای زیر میتواند در کاهش خطر بروز سرطان پستان سودمند باشد:
1- انجام فعالیتهای فیزیکی به طور منظم
2- اجتناب از افزایش وزن و نگهداری وزن بدن در محدوده طبیعی از طریق استفاده از یک رژیم غذایی سالم و متعادل.
3- مصرف مرتب میوهها و سبزیهای متنوع با رنگهای مختلف؛ زیرا میوهها و سبزیها حاوی بیوفلاونوئیدهای گوناگونی هستند که هر کدام دارای آثار ضد سرطانی منحصر به فرد میباشند.
4- کاهش مصرف گوشت قرمز، چربیهای اشباع و کربوهیدراتهای تصفیه شده (اعم از انواع شیرینی و نانهای تهیه شده با آرد سفید) و همچنین لبنیات و گوشتهای پرچرب حاوی چربیهای اشباع و جایگزین کردن آنها با حبوبات، سویا، محصولات لبنی کم چرب، ماهی و تخممرغ.
5- قرار گرفتن بیشتر در معرض نور خورشید: به این ترتیب که حداقل 10 دقیقه در روز ترجیحاً از ساعت 10 صبح تا 2 بعدازظهر بدون استفاده از ضد آفتاب یا پوشش زیاد در برابر نور مستقیم آفتاب قرار بگیرید. این توصیه خصوصاً برای افرادی که در مکانهای کم نور و سرپوشیده زندگی میکنند، کاربرد دارد.
6- اجتناب از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، اشعههای یونیزه کننده، سموم قارچی و بعضی ویروسها.
7- آشنایی با روشهای سالم پخت از جمله بخار پز کردن و اجتناب از به کار بردن حرارتهای بالا برای پخت مواد غذایی که سبب سوخته شدن قسمتهایی از مواد غذایی میشود؛ به عنوان مثال برشته کردن نان یا کباب کردن گوشت با استفاده از شعله مستقیم. همچنین مصرف غذاهای سرخ شده به مقدار زیاد و مکرر شانس ابتلاء را بالا میبرد.
8- اجتناب از مصرف غذاهای فرایند شده که حاوی ترکیبات N – نیتروزو هستند، از جمله: گوشتهای فرآیند شده .
9- استفاده کمتر از غذاهای آماده، فستفودها و غذاهای رستورانی و جایگزین کردن آنها با مواد غذایی سالم و تازه.
منبع: دنیای تغذیه ش ۸۸
سالانه صد و هشتاد هزار زن در آمریکا به سرطان سینه مبتلا میشوند و شیوع آن 30 درصد میباشد. در ایران نیز سرطان پستان یکی از سرطانهای شایع بوده است که بیشترین شیوع آن بر اساس محل سکونت به استان چهار محال بختیاری و کمترین شیوع در استان سیستان و بلوچستان اختصاص دارد.
بر اساس شواهد اپیدمیولوژیک، شیوع سرطان پستان در نواحی مختلف متفاوت است و به عوامل مختلفی از جمله وضعیت مهاجرت، تغییر الگوی اقتصادی، اجتماعی و رفتاری بستگی دارد که نشان دهنده تأثیر عوامل زمینهساز محیطی در بروز سرطان پستان است. به عنوان نمونه، میزان بروز آن در زنان چینی ساکن آمریکا در مقایسه با زنان چینی ساکن سنگاپور و هنگ کنگ دو برابر بیشتر است. همچنین در کشورهای آسیایی نظیر ژاپن، سنگاپور و نواحی شهر نشین چین که قبلاً شیوع این بیماری پایین بوده است، همزمان با تغییر الگوی اقتصادی، رفتاری و اجتماعی به سمت الگوی غربی، شیوع آن رو به افزایش است، به گونهای که فاصله جهانی در مورد شیوع سرطان پستان از سال 1970 رو به کاهش بوده است.
عوامل خطر مربوط به این بیماری را میتوان در دو گروه غیر قابل تغییر و قابل تغییر بیان نمود:
گروه اول (عوامل غیر قابل تغییر):
1- جنس: جنسیت زن مهمترین عامل خطرساز ابتلا به سرطان پستان است. به طوری که سرطان پستان در زنان صد برابر شایعتر از مردان میباشد.
2- سن: با افزایش سن، شیوع سرطان پستان بیشتر میشود و به طور کلی در دو گروه سنی، حداکثر شیوع را دارد:
حدود 20 درصد موارد در گروه سنی 49-45 سال و قریب به 75 درصد آن در گروه سنی 75-65 سال رخ میدهد.
3- نژاد: بروز این بیماری در نژاد سفید پوست بیشتر از نژاد سیاه است.
4- عوامل ژنتیکی و تاریخچه فامیلی : اين عامل به سوابق خانوادگی بر میگردد.
1-4- وجود سرطان پستان در مادر یا خواهر به ویژه در سنين زیر 40 سال؛
2-4- ابتلای دو یا چند تن از افراد خانواده که حداقل یکی از آنها زیر 50 سال باشد؛
3-4- ابتلای چندین نفر از افراد فامیل به یکی از سرطانهای پستان، تخمدان یا روده بزرگ.
5- عوامل مرتبط با جنبههای ژینوکلوژیکی (جنبههاي فيزيولوژي زنان) یا اندوکرینولوژیکی (غدد درونريز): که از مهمترین عوامل خطرساز به شمار میروند.
در واقع قاعدگی زودرس و یا یائسگی دیررس، با افزایش تعداد چرخههای تولید مثل و قرار دادن فرد در معرض تماس با آثار تحریکی و سرطانزایی هورمونهای تخمدان، منجر به افزایش 50-30 درصدی خطر ابتلا به سرطان میشود.
همچنین بارداری در سنین بالای 30 سالگی، شانس ابتلا به اين بيماري را تا 2 برابر افزایش میدهد.
گروه دوم ( عوامل قابل تغییر):
1- چاقی شکمی: چاقي شكمي به ویژه پس از یائسگی به علت مواجه شدن بیشتر بدن با آثار تحریکی هورمونهای تخمدانی، شانس وقوع سرطان را تا 40 درصد افزایش میدهد، زیرا پس از یائسگی تنها منبع تولید هورمونهای تخمدانی بافت چربی بدن است که به صورت چاقی شکمی ظاهر میشود.
اما اضافه وزن در سنین قبل از یائسگی، نه تنها خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش نمیدهد، بلکه ممکن است آن را حدود 20‑10 درصد پایین آورد، زیرا اضافه وزن درسنین قبل از یائسگی سبب کاهش سطوح خونی هورمونهای تخمدانی میشود.
2- کم تحرکی: در این خصوص تحقیقات نشان میدهند که بیشترین تأثیر فعالیتهای فیزیکی بر کاهش خطر سرطان پستان در زنان لاغری که بیشتر از 4 ساعت در هفته ورزش میکنند، دیده میشود.
3- شیردهی: براساس تحقیقات صورت گرفته در چین نشان داده شده که کاهش قابل توجه خطر سرطان پستان در زنانی که فرزندان خود را به مدت 2 سال شیر دادهاند، وجود دارد.
4- درمان با هورمون پس از یائسگی: این هورمونها به علت آثار تحریکی بر بافت پستان، میتوانند شانس بروز سرطان پستان را افزایش دهند.
5- مصرف قرصهای ضد بارداری خوراکی: مصرف اين قرصها موجب میشود خطر وقوع سرطان پستان، حتی 10 سال پس از قطع قرص هم در این زنان بالاتر باشد.
6- شانس ایجاد سرطان پستان در زنانی که از وضعیت اجتماعی – اقتصادی پایینتری برخوردارند، 25 درصد بالاتر است.
7- سيگار: در مورد ارتباط کشیدن سیگار با بروز سرطان پستان نیز مطالعات زیادی انجام شده که نشان میدهند سیگار میتواند با تأثیر بر هورمونهای جنسی زنانه، احتمال ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد.
رابطه رژیم غذایی با سرطان پستان :
در زیر به نقش برخی از اجزای غذایی اشاره میشود:
چربیها: اسیدهای چرب امگا – 6 و اسیدهای چرب ترانس در رژیمهای پر چرب میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش داده، درحالیکه اسیدهای چرب امگا – 3 و همچنین روغن زیتون این خطر را کاهش میدهند. اما احتمال تأثیر میزان چربی در رژیمهای غذایی پرچرب برافزایش خطر سرطان پستان در سنین پیش از یائسگی در مقایسه با پس از آن بیشتر است.
کربوهیدراتها: نتیجه مطالعات انجام شده در مورد تأثیر کربوهیدراتهای تصفیه شده بر شانس بروز این سرطان قطعی نیست. اما چون با چاقی و آثار متابولیک آن یعنی افزایش سطح هورمونهای تحریک کننده رشد تومور ( انسولین و هورمونهای شبه رشد) همراه هستند، میتوانند با افزایش خطر سرطان پستان هم در ارتباط باشند.
پروتئین : در مطالعات اپیدمیولوژیک ارتباطی بین مصرف پروتئین که عمدتاً در گوشتها، محصولات لبنی، تخممرغ، حبوبات، نان، آجیل و سویا یافت میشود و سرطان سينه دیده نشده، اما رژیمهای غربی به علت اینکه غنی از گوشت قرمز و فقیر از منابع فیبری هستند، میتوانند تولید ترکیبات سرطانزا از جمله ترکیبات N- نیتروزو را در بدن افزایش دهند.
همچنین مصرف فرآوردههای لبنی پرچرب با افزایش خطر سرطان پستان درسنین پیش از یائسگی درارتباط است. بنابراین خوردن فرآوردههای محصولات لبنی کم چرب همراه با مصرف روزانه میوهها و سبزیها که از منابع غذایی غنی از فیبر، ویتامینها، آنتی اکسیدانها و فیتوکمیکالها به شمار میروند، میتواند کمک زیادی به کاهش خطر سرطان پستان بنماید.
مصرف سویا و فیتواستروژنهای موجود در آن بویژه در سنین نوجوانی و پیش از بزرگسالی میتواند از بدن در برابر ابتلا به سرطان پستان محافظت کند. اما مصرف مکملهای تجاری حاوی سویا و فیتواستروژنهای آن در زنانی که در آنها سرطان پستان تشخیص داده شده است، توصیه نمیشود، زیرا فیتواستروژنها میتوانند با افزایش تحریک هورمونهای زنانه، سبب تحریک رشد تومور شوند.
از سوی دیگر مصرف زیاد فیبرهای غذایی میتواند با قطع چرخه رودهای – کبدی هورمونهای زنانه، خطر سرطان پستان را کاهش دهد. همچنین دریافت منابع غذایی کلسیم، ویتامین D و فولات به ویژه در سنین پیش از یائسگی با کاهش خطر بروز این سرطان همراه بوده است.
به طور کلی مشاهده شده در افرادی که مواجهه بیشتري با نور خورشید داشتهاند،خطر بروز این سرطان کمتر است.
به عنوان نتیجهگیری نهایی، توصیههای زیر میتواند در کاهش خطر بروز سرطان پستان سودمند باشد:
1- انجام فعالیتهای فیزیکی به طور منظم
2- اجتناب از افزایش وزن و نگهداری وزن بدن در محدوده طبیعی از طریق استفاده از یک رژیم غذایی سالم و متعادل.
3- مصرف مرتب میوهها و سبزیهای متنوع با رنگهای مختلف؛ زیرا میوهها و سبزیها حاوی بیوفلاونوئیدهای گوناگونی هستند که هر کدام دارای آثار ضد سرطانی منحصر به فرد میباشند.
4- کاهش مصرف گوشت قرمز، چربیهای اشباع و کربوهیدراتهای تصفیه شده (اعم از انواع شیرینی و نانهای تهیه شده با آرد سفید) و همچنین لبنیات و گوشتهای پرچرب حاوی چربیهای اشباع و جایگزین کردن آنها با حبوبات، سویا، محصولات لبنی کم چرب، ماهی و تخممرغ.
5- قرار گرفتن بیشتر در معرض نور خورشید: به این ترتیب که حداقل 10 دقیقه در روز ترجیحاً از ساعت 10 صبح تا 2 بعدازظهر بدون استفاده از ضد آفتاب یا پوشش زیاد در برابر نور مستقیم آفتاب قرار بگیرید. این توصیه خصوصاً برای افرادی که در مکانهای کم نور و سرپوشیده زندگی میکنند، کاربرد دارد.
6- اجتناب از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، اشعههای یونیزه کننده، سموم قارچی و بعضی ویروسها.
7- آشنایی با روشهای سالم پخت از جمله بخار پز کردن و اجتناب از به کار بردن حرارتهای بالا برای پخت مواد غذایی که سبب سوخته شدن قسمتهایی از مواد غذایی میشود؛ به عنوان مثال برشته کردن نان یا کباب کردن گوشت با استفاده از شعله مستقیم. همچنین مصرف غذاهای سرخ شده به مقدار زیاد و مکرر شانس ابتلاء را بالا میبرد.
8- اجتناب از مصرف غذاهای فرایند شده که حاوی ترکیبات N – نیتروزو هستند، از جمله: گوشتهای فرآیند شده .
9- استفاده کمتر از غذاهای آماده، فستفودها و غذاهای رستورانی و جایگزین کردن آنها با مواد غذایی سالم و تازه.
منبع: دنیای تغذیه ش ۸۸
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر