در انتخاب نوشیدنی سالم دقت كنيد


نوشته  : لادن گیاهی دانشجوی دکترای تغذیه دانشگاه وین 
بی‌تردید با خواندن عنوان این مقاله و یا مواجهه با پرسشی چون «بهترین نوشیدنی کدام است» بسیاری از شما خوانندگان هوشمند، بی‌درنگ در ذهن می‌گویید این مقاله و سوال، از آن موضوعات بسیار کلیشه‌ای است. خوب معلوم است، همه می‌دانیم: «آب» و البته که پاسخ شما صحیح است. آب (H2O) با دو عنصر اکسیژن و هیدروژن تمام آنچه را که شما برای فراهم نمودن بستر مناسب متابولیسم بدن خود نیاز دارید فراهم می‌کند، اما قدری تامل کنید. از خود بپرسید امروز یا دیروز چند لیوان آب مصرف کرده‌اید؟ آب چه درصدی از نوشیدنی‌های مصرفی شما را حتی در مدت 1هفته تشکیل می‌دهد؟ اگر چند روز به مقدار آبی که اطرافیانتان نیز می‌نوشند دقت کنید، آنگاه در می‌یابید که چرا یکی از نگرانی‌های امروز متخصصان تغذیه مشکل پنهان نوشیدنی‌ها در عادات غذایی مردم است.

بایدها و نبایدهاي تغذيه‌اي در سكته مغزي


نوشته  : آرزو رضازاده کارشناس ارشد تغذیه از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سکته مغزی شایع‌ترین شکل بالینی بیماری‌های عروق مغزی در کشورهای توسعه یافته محسوب می‌شود. این بیماری، سومین علت شایع مرگ در آمریکا و پس از آلزایمر، دومین علت شایع ناتوانی‌های مغزی محسوب می‌شود. سن بالا مهمترین عامل خطر این بیماری است.
پرفشاری خون و استعمال سیگار، مهمترین عوامل خطر قابل کنترل این بیماری محسوب می‌شوند. سایر عوامل خطر عبارتند از: بیماری‌های عروق کرونر قلبی، فیبریلاسیون شریان‌ها، دیابت، کلسترول بالا، داروهای خوراکی پیشگیری از بارداری (در زنان سیگاری)، BMI (شاخص توده بدن) بیشتر از 27 کیلوگرم بر مترمربع و افزایش وزن بیشتر از 11 کیلوگرم در طول 16 سال در زنان و نسبت دورکمر به باسن بیشتر از 92/0 در مردان و فعالیت بدنی کم.

برخی از مشكلات شایع روده‌ای


نوشته: دكتر احمدرضا درستی مطلق متخصص تغذیه و رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور 
یبوست
یبوست یكی از شایع ترین بیماری‌های روده در جوامع غربی است و در 5 تا بیشتر از 25 درصد جمعیت (بسته به تعریف یبوست) رخ می‌دهد. یبوست در تعريف عبارت است از مدفوع سخت، ناراحتی هنگام اجابت مزاج و حركات كم روده. در افراد مسن تر، مدفوع سفت، تخلیه ناكامل و عبور سخت مدفوع ممكن است مسأله سازتر از كم حركتی روده باشد. وزن طبیعی مدفوع در حدود 100 تا 200 گرم در روز است و محدوده طبیعی تكرار آن ممكن است از یك بار مدفوع در هر 3 روز، تا 3 بار در روز باشد.

غـــذاهـاي ضد ســـرطان ‌ و غـــذاهاي ســـرطانـــــزا


نوشته : دكتر سيدضياءالدين مظهري متخصص تغذيه و رژيم درماني دانشيار دانشگاه علوم پزشكي ايران مدير گروه تغذيه 
آيا نوع، مقدار و كيفيت غذاي روزمره با بروز انواع سرطان‌ در ارتباط است؟
1- عزيزاني كه در حال حاضر مشغول مطالعه اين مقاله مي‌باشيد، لحظه‌اي چشمان خود را ببنديد و كمي به عملكرد خود و نوع تغذيه‌اي كه طي چند هفته گذشته جهت رفع گرسنگي و تامين انرژي لازم و يا به علت دلتنگي و بي‌حوصلگي و يا براي لذت بردن و ذائقه نوازي داشته‌ايد، بينديشيد. آنچه را كه به ياد مي‌آوريد، يادداشت كنيد. اگر قسمت زيادي از برنامه غذايي روزمره يا تفنني خود را به ياد نمي‌آوريد، فعلا بدون هيچ تغييري در برنامه‌هاي غذايي مورد علاقه خود و افزايش يا كاهش برنامه‌هاي حركتي و ورزشي، به مدت يك هفته به طور دقيق، خورد و خوراك و عملكردهاي خود را يادداشت فرماييد.

پـوستـي بـدون چـروك با تغذيـه مناسـب


نوشته  : منيره نوري فرد 

مقدمه:
چين و چروك‌ يكي از نشانه‌هاي اجتناب‌ناپذير گذشت زمان است؛ اما، اين بدان معنا نيست كه مبارزه با آنها كاري بي‌فايده و بي‌نتيجه مي‌باشد! محافظت كردن از پوست در برابر اشعه مضر فرابنفش نور خورشيد (UVA) مي‌تواند از بروز چين و چروك‌ها،  شل شدن پوست و ايجاد لكه‌هاي پوستي تا حد بسياري جلوگيري نمايد. بعضي افراد از روش‌هاي مختلف مانند استفاده از بوتاكس، داروهاي شيميايي مخصوص پيلينگ (Peeling)، پر كننده‌ها و يا در نهايت عمل‌هاي جراحي زيبايي استفاده مي‌كنند؛ اما، تمام اين روش‌ها در واقع از بيرون صورت مي‌گيرد. حال چطور مي‌توان اين مراقبت‌ها را از درون انجام داد؟!
آيا مواد غذايي كه مي‌خوريم مي‌تواند به صاف كردن چين و چروك‌ها كمك كند و يا از بروز چين و چروك جلوگيري نمايد؟!
محو كامل چين و چروك‌ها غير ممكن؛ اما، جوان‌تر به نظر رسيدن ممكن!
تحقيقات نشان مي‌دهد آنچه مي‌خوريد و آنچه كه از خوردن آن پرهيز مي‌كنيد بر سلامت پوست شما اثر قطعي دارد.

نقش تغذيه در جلوگيري از نقص لوله عصبي


نوشته  : منيره دادخواه انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور 
نقص لوله عصبي يكي از جد‌ي‌ترين مشكلات زمان تولد است . در اين ضايعه استخوان‌هاي اطراف مغز و نخاع بطور كامل تشكيل نمي‌شوند . به عبارتي در نوزادان مبتلا، استخوان‌هاي ستون مهره كه كارشان حفاظت از طناب نخاعي است، بدرستي به هم جفت نشده و شكاف‌هايي را ايجاد مي‌كنند.
اسپينا بيفيدا (Spina bifida)، شايع‌ترين شكل نقص لوله عصبي است كه در آن، به علت نارسايي در تكامل ستون مهره ، نوعي فلج اندامي ايجاد مي‌گردد كه بسته به نوع مي‌تواند در پاها و يا اعضايي مثل مثانه، ‌روده و... بروز كند. افراد مبتلا بايد در تمام طول عمر تحت نظر پزشك قرار گيرند و در برخي موارد ، نوزاد بعد از تولد ، زنده نخواهد ماند.

حقايق تغذيه‌اي در مورد سرطان پستان


نوشته: دکتررضا امانی دانشیار و مدیر گروه آموزشی تغذیه دانشگاه جندی شاپور فاطمه مفیدی دانشجوی کارشناسی ارشد
 زنان تشکیل دهنده نیمی از جمعیت جهان هستند و می‏توان گفت سعادت جامعه با سلامت زنان گره خورده است. بر اساس مطالعات انجام شده در سال 1385،‌ تعداد 34 میلیون نفراز جمعیت ایران را زنان تشکیل می‏دادند. تأثیر سلامت زنان بر تندرستی نسل آینده از جمله عللی است که بر اهمیت حفظ سلامت و بهداشت آنان تأکید دارد.
امروزه سرطان پستان مهم‏ترین عامل تهدید کننده سلامت زنان است، زیرا شایع‏ترین نوع سرطان بوده و پس از سرطان ریه، دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در میان آنان محسوب می‏شود.

برخی از مشكلات شایع روده‌ای


نوشته  : دكتر احمدرضا درستی مطلق متخصص تغذیه و رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور 
در ادامه مطالب شماره‌هاي قبل، به بيان برخي از مشكلات شايع روده‌اي مي‌پردازيم:
نفخ و گاز روده
در روده انسان تعداد بسيار زيادي باكتري‌هاي مفيد به صورت مسالمت آميز زندگي مي‌كنند. اين باكتري‌ها با تخمير باقي مانده مواد غذايي، نياز خود به مواد مغذي را تامين نموده و در همين حال، با توليد مقداري از ويتامين‌هاي قابل جذب به انسان خدمت مي‌كنند. به عنوان مثال ويتامين K كه براي انعقاد خون بسيار ضروري است، توسط باكتري‌هاي روده‌اي توليد مي‌شود. در عين حال، وجود باكتري‌هاي مفيد در روده‌ها موجب جلوگيري از جانشين شدن باكتري‌هاي بيماريزا در آن محل گرديده و به سلامتي فرد كمك شاياني مي‌نمايد.

ویژگــی‌های استانـــدارد کنسرو رب گوجه‌فرنگی


نوشته  : مسعود خبازی کارشناس مسوول اداره استاندارد کاشان 
مقدمه
از جمله محصولات کشاورزی که تولید و فرآورده‌های صنعتی آن گسترش زیادی یافته، «گوجه‌فرنگی» است. گوجه‌فرنگی به صورت تازه به مقدار زیاد در فهرست سبزیجات وهم به صورت کنسرو در تهیه رب استفاده می‌شود. از نظر عرضه گوجه‌فرنگی تازه و درصد تبدیل آن به فرآورده‌های دیگر، به ترتيب کشورهای آمریکا، کانادا و پرتغال قرار دارند كه هر کدام از این کشورها 80 درصد از محصول تازه خود را به رب تبدیل می‌کنند. در بین فرآورده‌های گوجه‌فرنگی، رب گوجه‌فرنگی مصرف زیادی دارد؛ از جمله در اکثر منازل، رستوران‌ها، بیمارستان‌ها و ... که در این نوشتار ویژگی‌های استاندارد رب گوجه‌فرنگی بیان می‌گردد.

كم‌خوري يـك هنـر است

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
خيلي آسان است كه وقت ناهار يك همبرگر بزرگ با سيب‌زميني سرخ كرده و ساير مخلفات بخريم و در كنار همكارانمان با يك نوشابه گازدار نوش جان كنيم و آسان‌تر از آن وقتي است كه خسته و عصبي از سر كار برمي‌گرديم و يك راست سراغ يخچال مي‌رويم و علي‌رغم گرسنه نبودن هر هله هوله‌ای که دم دستمان باشد مي‌‌خوريم. اين نوع پرخوري‌ها در بين افراد معمول است و بسياري از ما خستگيمان را با خوردن در مي‌كنيم و با خوردن تفريح مي‌‌كنيم. به همين علت است كه  چاقي روز به روز همه‌گير مي‌شود و كودكان ما نيز با الگوگيري از بزرگترها به كوچولوهاي گرد تبديل مي‌شوند.