كنترل وزن در دهه‌هاي مختلف زندگي


نوشته  : منيره نوري‌فرد 
اگر مادر شما چاق و داراي اضافه وزن است، پس شما نيز در آينده چاقي و اضافه وزن خواهيد داشت. البته، به حتم اين‌گونه نيست. اگرچه بيولوژي هر فرد ساختار بدني وي را تعيين مي‌كند؛ اما، اينكه شما تا چه اندازه به بدن خود مي‌پردازيد، در واقع يكي از عوامل مهم در داشتن وزني سالم است. افراد در دهه‌هاي مختلف زندگي خود دوره‌هايي را مي‌گذرانند كه كم كردن وزن در اين زمان‌ها، دشوارتر است.
كارشناسان بر اين باورند كه سلول‌هاي چربي بدن ما به ويژه در زنان، به سبك زندگي و تغييراتي كه در دهه‌هاي مختلف زندگي رخ مي‌دهد، بستگي دارد. محققان دانشگاه «وست لافايت» مي‌گويند: «افراد در دوران نوجواني و جواني بيشتر به بدن خود مي‌پردازند و مراقب هستند كه اضافه وزن پيدا نكنند، زيرا به خوش‌هيكل بودن خود در اين دوره اهميتي بسيار مي‌دهند!

آنـمـی بيماري شايع خوني


نوشته  : لادن گیاهی دانشجوی دکترای تخصصی تغذیه دانشگاه وین 
کم خونی یا آنمی(Anemia)  به معنی کاهش تعداد و یا اندازه گلبول‌های قرمز خون است و از آنجا که اصلی‌ترین نقش فیزیولوژیک گلبول‌های قرمز تبادل اکسیژن بین ریه‌ها و سایر اندام‌های بدن  توسط پروتئينی به نام هموگلوبین است، در عارضه کم خونی به علت کمبود هموگلوبین خون، در تبادل اکسیژن و دی‌اکسید کربن بین خون و سلول‌ها اختلال ایجاد می‌شود و در نتیجه فرد مبتلا بر اساس شدت کم خونی، دچار علايم متعددی می‌گردد. 
كم خوني براي پيشرفت در بدن به گذر زمان احتياج دارد. در آغاز ممكن است هيچ علايمي بروز نكند و يا علايم بيماري بسيار خفيف باشد، اما با پيشرفت بيماري مي‌توان شاهد علايم زیر بود: 

نقش تغذيه در پيشگيري از عفونت‌هاي بيمارستاني


نوشته  : مريم آريافر كارشناس تغذيه، كارشناس ارشد صنايع غذايي 
عفونت‌هاي بيمارستاني به عفونت‌هايي گفته مي‌شود كه افراد بستري در ايام اقامت خود در بيمارستان به آن مبتلا مي‌شوند و علايم آن در بيمارستان و يا پس از مرخص شدن از بيمارستان آشكار مي‌گردد. اين نوع عفونت‌ها نه فقط به بيماران بلكه به هر فردي كه با بيماران تماس دارد (نظير كارمندان، عيادت‌كنندگان، كارگران و غيره) انتقال مي‌يابند و خطري براي انتشار عفونت در جامعه هستند، زيرا گاهي علايم و نشانه‌هاي بيماري در هنگام مرخص شدن بيمار بروز نمي‌كند و برخي از اين بيماران، پاتوژن‌هاي بيماريزا را با خود دارند و به اين ترتيب، موجب بروز بيماري عفوني درجامعه مي‌شوند.

تغذيه، فشار خون و راه‌هاي پيشگيري و درمان


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه
دكتر قاروني متخصص قلب و عروق در اين باره گفت: «اگر فردي در 3 يا 4 روز متفاوت از خواب بيدار شود و مینیمم فشار خون او از 90 ميلي‌متر جيوه بيشتر باشد، آن فرد مبتلا به فشار خون است. چند نوع پرفشاری خون داريم: 1- فشار خون خفيف كه مینیمم فشار9 است. 2- فشار خون متوسط كه مینیمم فشار 10 است 3- فشار خون شديد كه مینیمم فشار 12 است و 4- فشار خون مرگبار كه مینیمم فشار، بالاتر از 12 است و به 14 يا 16 مي‌رسد كه بسيار خطرناك و كشنده می‌باشد».
وي پرفشاری خون را يك بيماري ارثي دانست و ادامه داد: «يك باور غلط در بين عامه مردم وجود دارد كه خوردن نمك زياد باعث افزايش فشار خون مي‌شود، در حاليكه اين اشتباه است.

خرمالو؛ هديه‌ي پاييز


نوشته  : ناهیدغلامی مریدانی دانشجوی مهندسی علوم و صنایع غذایی 
مشخصات گیاه شناسی:
خرمالو با نام علمیEbenaceae، درختی دارای برگ‌های ساده با گل‌هایی عموما تک جنس مي‌باشد كه تخمدان آن چند خانه‌ای و دارای دیواره بندی کامل است و در هر خانه آن یک یا دو تخمک وجود دارد. این تیره دارای 6جنس و 300 تا 400 گونه است که بیشتر آنها در مناطق گرمسیری انتشار دارند. گل‌ها در این گیاهان تک جنس یا دو پایه‌اند.

از پتاسيم چه مي‌دانيد؟

نوشته  : آذين صحابي 
پتاسيم يك ماده معدني است كه كمتر به آن توجه شده و در بسياري موارد تاثير آن در حفظ سلامت عمومي بدن ناديده گرفته مي‌شود. در حالي كه اين ماده معدني مي‌تواند براي بدن بسيار مفيد باشد و عوارض منفي سديم اضافي در بدن را خنثي كند و به حياتي‌ترين عضلات بدن سود برساند.
وقتي صحبت از فشارخون مي‌شود، همه به ياد سديم مي‌افتند و وقتي از استحكام استخوان‌ها حرف مي‌زنيم همه به ياد كلسيم مي‌افتند و زماني از پتاسيم صحبت مي‌كنيم كه درباره بيماران خاص چون بيماران كليوي و افرادي چون ورزشكاران بحث مي‌كنيم. در واقع، ما كمتر به تاثير پتاسيم در سلامت عمومي بدن توجه مي‌كنيم.

كوآنزيم كيوتن

نوشته  : آزاده نجارزاده دانشجوي دوره دكتراي تخصصي تغذيه 
كوآنزيم كيوتن كه به نام‌هاي يوبي كينون، يوبي دكارنون و كوكيوتن نيز ناميده مي‌شود، يك شبه ويتامين محلول در چربي است كه در بيشتر سلول‌هاي بدن موجودات پرسلولي نظير انسان يافت مي‌شود، اما بيشترين غلظت آن را در ميتوكندري سلول‌ها مي‌توان يافت. اين تركيب يكي از اجزاء زنجيره انتقال الكترون است و از اين طريق در تنفس هوازي سلول‌ها ايفاي نقش مي‌كند و انرژي را به فرم ATP (كه فرم قابل استفاده براي سلول‌هاست) در مي‌آورد. در حقيقت مي‌توان گفت در اندام‌هايي كه به انرژي بيشتري نياز دارند (نظير قلب و كبد)، غلظت كوكيوتن نيز بيشتر است.

نگاهي به دو روي سكة روغن ماهي


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
درباره فوايد مصرف روغن ماهي و مكمل‌هاي حاوي امگا-3 مطالب بسياري گفته شده، ولي دانشمندان درباره مصرف بيش از اندازه آنها تحقيقات كمتري انجام داده‌اند و مطالعات انجام شده نيز حاكي از بروز عوارض جانبي شديد نيستند.
مقدار توصيه شده براي مصرف مكمل‌هاي روغن ماهي و امگا- 3، بين دو تا پنج گرم در روز است و كپسول‌هاي رايج موجود در بازار اين مكمل‌ها، حاوي نيم گرم از اين مواد هستند. عارضه جانبي مصرف اين مكمل‌ها، احساس طعم ماهي در دهان و در برخي موارد اسهال است ولي فوايد مصرف روغن ماهي و مكمل‌هاي امگا-3 به اندازه‌اي است كه بر عوارض جانبي معدود آن برتري دارد.
در اين بين، يك ملاحظه وجود دارد و آن اين است كه روغن ماهي خون را رقيق مي‌كند.

گـــريــپ فـــروت و داروهــا


چه داروهايي متأثر از گريپ فروت هستند؟
بيشتر داروها اين ويژگي را ندارند؛ ولي، بيش از 50 نوع دارو وجود دارد كه با مواد شيميايي موجود در اين ميوه تداخل مي‌كنند. داروهايي كه براي درمان مشكلات زير به كار مي‌روند، چنين خاصيتي دارند:
 ريتم غير طبيعي قلب
 آلرژي‌ها
 اضطراب
 آسم
 لخته‌هاي خوني
 سرطان

کـلـم و خواص شفابخش آن


نوشته  : لادن گیاهی دانشجوی دکترای تخصصی تغذیه دانشگاه وین 
کلم گیاهی با سابقه بسیار طولانی بوده و تنوع زیادی دارد. این گیاه در اصل بومی نواحی اروپایی مدیترانه است که از بیش از 4000 سال پیش کشت می‌شده. کلم بروكلي، كلم پيچ، گل كلم، کلم بروكسل، كلم قمري، کلم قرمز و شلغم از پر مصرف ترین سبزیجات این خانواده است که در سراسر دنيا به طور گسترده مصرف می‌گردند و در برخی کشورها نظیر چین، آلمان و روسیه، جزئی از غذای روزانه محسوب می‌شوند. به خواص درمانی کلم در طب سنتی چین 1000 سال پیش از میلاد مسیح اشاره شده است. جالب است بدانید سال‌ها قبل از کشف ویتامین C و نقش آن در بیماری اسکوروی، ملوانان آلمانی در سفرهای طولانی از کلم تخمیر شده برای پیشگیری از بیماری و مرگ و میر
استفاده می‌کردند و امروز می‌دانیم که کلم یکی از غنی‌ترین منابع ویتامین C در میان سبزیجات است، به طوری که مصرف 75 تا 90 گرم از انواع کلم می‌تواند به راحتی نیاز روزانه یک فرد بالغ را به ویتامین C تامین کند.