نوشته : منيره نوريفرد

كارشناسان بر اين باورند كه سلولهاي چربي بدن ما به ويژه در زنان، به سبك زندگي و تغييراتي كه در دهههاي مختلف زندگي رخ ميدهد، بستگي دارد. محققان دانشگاه «وست لافايت» ميگويند: «افراد در دوران نوجواني و جواني بيشتر به بدن خود ميپردازند و مراقب هستند كه اضافه وزن پيدا نكنند، زيرا به خوشهيكل بودن خود در اين دوره اهميتي بسيار ميدهند!
اما، زماني كه اين دوران را پشت سر ميگذارند و وارد دهه ديگري از زندگي خود ميشوند، از آنجايي كه فعاليت بدني نيز كمتر ميشود (15 درصد كم ميشود)، در 20 تا 30 سالگي 21 درصد به وزن افراد اضافه ميشود». حال به چگونگي وزن بدن در دهههاي مختلف زندگي ميپردازيم:
اگر 20 تا30 ساله هستيد:
ممكن است زماني كه به سن 20 سالگي ميرسيد، اندام خوبي داشته باشيد؛ اما، كم تحركي و كم شدن ميزان فعاليتها ذخيره چربي در اندامهاي مختلف را بيشتر كرده و سبب ميشود اندام نامتناسبي داشته باشيد. محققان استراليايي ميگويند: «41 درصد از زنان در دوران 20 تا 30 سالگي اضافه وزن پيدا ميكنند. براي جلوگيري از اين اتفاق هفتهاي 5 بار و هر بار 30 تا 60 دقيقه ورزش كنيد (پيادهروي، دوچرخهسواري و ...)».
اگر شما خواهان آن هستيد كه اضافه وزن خود را كاهش دهيد، بايد دستكم 300 كالري در هر بار ورزش كردن بسوزانيد و براي دستيابي به اين هدف بايد فعاليتهاي ورزشي خود را بيشتر كنيد.
پژوهشها نشان داده اگر افراد ميزان كالرياي را كه ميسوزانند تا 20 درصد افزايش دهند، در سال 7 تا 8 كيلوگرم كاهش وزن خواهند داشت. از سويي، افرادي هم كه با گرفتن رژيم غذايي ميكوشند وزن خود را كاهش دهند، اگر ميزان كالري بدن خود را تا 20 درصد كاهش دهند، به همين ميزان كاهش وزن (7 تا 8 كيلوگرم در سال) دست مييابند.
در حالي كه در فعاليتهاي ورزشي سوخت و ساز بدن به گونهاي است كه بافت ماهيچهاي و عضلاني بدن را حفظ كرده و در نتيجه تقويت جسم را در پي دارد، در صورتي كه با رژيم گرفتن اين اتفاق نميافتد.
اگر 30 تا 40 ساله هستيد:
احتمالاً شما در اين دهه از عمر خود، مادر شدهايد و به دليل بارداري و زايمان عضلات بدنتان ضعيف و شل شده و استحكام پيشين خود را ندارد. با تحليل رفتن بافت عضله، سرعت سوخت و ساز در بدن كاهش مييابد، ولي، جاي نگراني نيست. مطمئن باشيد كه با ورزش كردن ميتوانيد از افزايش چربي بيشتر در بدن خود جلوگيري كنيد (كم تحركي و ورزش نكردن، بدن شما را در معرض خطر تحليل بافت ماهيچه و افزايش بافت چربي قرار ميدهد). با انجام ورزشهاي مخصوص تقويت عضله ميتوانيد به بافت عضلاني خود دوباره استحكام داده و آن را تقويت كنيد.
بكوشيد در هفته 2 بار و هر بار 20 دقيقه به ورزشهاي تقويت عضله بپردازيد. اگر بافت عضله در بدن بيشتر از بافت چربي باشد، از آنجايي كه بافت عضله نسبت به بافت چربي كالري بيشتري ميسوزاند، در نتيجه از اضافه شدن بافت چربي بدن و در نتيجه چاقي جلوگيري خواهد كرد. بنابراين، كم كردن وزن بدن و آب كردن چربي نه تنها كار سادهاي است، بلكه با اين روش اندام مناسبتري نيز خواهيد داشت.
اگر 40 تا 50 ساله هستيد:
در اين دهه از عمر خود، سطح هورمون استروژن در بدن (زنان) كاهش مييابد و چربيها بيشتر در نواحي شكم انباشته ميشود. با ورزش كردن و استمرار آن ميتوانيد به سوختن چربيهاي انباشته شده در ناحيه شكم كمك كرده و در نتيجه از خطر حملات قلبي نيز در امان باشيد.
اگر اندامي به شكل سيب (Apple- shaped) داريد:
زماني كه نماي ظاهري اندام شما به شكل سيب است، بيشترين وزن بدن در قسمت مياني بدن (شكم) بوده و همين امر احتمال ابتلا به بيماريهاي قلبي را افزايش ميدهد؛ زيرا بيشترين بافت چربي اضافه در اين ناحيه ذخيره ميشود. اگر نميتوانيد خود را محدود كرده و مصرف غذاهاي مورد علاقه را كم كنيد، ميتوانيد با ورزش مرتب و مداوم از اضافه شدن چربيهاي ناحيه شكمي جلوگيري نماييد.
لازم به يادآوري است كه همواره بايد از بروز بيماريهاي قلبي – عروقي پيشگيري كرد. چربيهاي انباشته شده در ناحيه امعا و احشاء بدن (چربيهايي كه به دور اندامهاي حياتي و مهم بدن جمع ميشود) سبب ميشود اسيدهاي چرب اضافه وارد جريان خون و سپس وارد كبد و در آنجا انباشته شود. از اينرو، اختلال در كارآيي اندامهاي حياتي بدن براي تنظيم سطح گلوكز و انسولين را سبب ميشود.
از طرفي ترشح بيش از حد انسولين در خون، افزايش فشار خون و همچنين افزايش سطح تريگليسيريد و كلسترول خون را در پي دارد كه در مجموع همه اين عوامل ميتوانند به بيماريهاي قلبي و ديابت منجر شوند.
براي از دست دادن چربيهاي ناحيه شكمي و داشتن قلبي سالم بكوشيد يك برنامه ورزشي مرتب و مداوم به ويژه ورزشهايي كه سبب تعريق فراوان ميشود داشته باشيد. بنابر نظر پژوهشگران دانشگاه نور كاليفرنيا پيادهروي و ورزش دو اگر در روز به طور متوسط 30 دقيقه انجام شود، در طي 8 ماه، حدود 7 درصد از ميزان چربيهاي انباشته شده در ناحيه امعا و احشا و كل چربيهاي ناحيه شكم ميكاهد. به اين ترتيب اندازه دور كمر نيز كاهشي قابل ملاحظه خواهد داشت.
اگر اندام گلابي شكل (pear- shaped) داريد:
در اين نوع اندامها، چربيهاي اضافه بيشتر در نواحي باسن و ران انباشته ميشود.
از اينرو چربيهاي انباشته شده در اين نواحي محل مناسبي براي افزايش ميزان تريگليسيريد و چربيهاي خون است كه افزايش بيش از اندازه آنها در خون براي قلب بسيار مضر است.در آخر يادآوري ميكنيم براي داشتن جسمي سالم و تداوم اين سلامتي بايد در دورههاي مختلف زندگي خود وزني مناسب و نرمال داشته باشيد و براي رسيدن به اين منظور بايد به صورت مستمر و مدام ورزش كنيد؛ ورزشهايي كه بافت عضله بدن را تقويت كرده و از تحليل رفتن اين بافت جلوگيري ميكنند. از طرفي چربيهاي اضافه در اندامهاي مختلف بدن را ميسوزانند.
منبع: دنیای تغذیه ش ۹۱
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر