تغذيه در مناطق مرتفع

نوشته : محمد حضوری دانشجوی دکترای تغذیه 
مقدمه:
عملکرد ورزشکاران تحت تاثیر عوامل متعددی نظیر برنامه غذایی، شرایط تمرینی، خصوصیات روانشناختی و شرایط محیط برگزاری رقابت‌ها قرار می‌گیرد و شرایط آب و هوایی و اقلیمی محل برگزاری رقابت‌های ورزشی بر عملكرد ورزشکاران و نتایج رقابت‌ها تاثیر قابل توجهی دارد. از مهمترین عوامل محیطی می‌توان به دمای هوا، میزان رطوبت، ارتفاع سطح از دریا و ... اشاره داشت. چندی پیش بود که کشور بولیوی در آمریکای جنوبی درخواست برگزاری رقابت‌های فوتبال را در سطح منطقه آمریکای جنوبی ارائه نمود و این درخواست با مخالفت بسیاری از دیگر تیم‌های این منطقه همراه بود، زیرا تجارب قبلی از حضور در بازی‌هایی با میزبانی کشور بولیوی که از جمله مرتفع ترین کشورها از سطح دریا می‌باشد، نتایج عجیب و غیرقابل باوری را نشان می‌داد.

عادات غذايي و تاثير آن بر سلامت شخص

نوشته : برليانت بزرگمهر محقق و مشاور تغذيه و رژيم درماني
در مورد پاره‌‌‌اي عادات غذايي نامناسب و اثرات مخرب و ناگواري كه بر سلامت انسان به جا مي‌گذارند بحث و گفتگو داشتيم، در اين شماره، به ساير عادات غذايي مضر، علل برقراري اين عادات در شخص و تاثير سوء و گاه غيرقابل جبران آن در افراد مي‌پردازيم.
1- مصرف نكردن آب به ميزان كافي
يكي از عادات نامناسبي كه متاسفانه اين روزها در حد وسيعي در بين اقشار جامعه به چشم مي‌خورد، كمبود يا حتي عدم مصرف آب است. برخي از افراد ساير نوشيدني‌ها را جانشين آب مي‌كنند و معتقدند كه خواص مايعات مختلف تفاوت چنداني با هم ندارد، اين تصور صحيح نيست، زيرا آب جايگاه خاصي در تغذيه به عهده دارد و مصرف نكردن آب يا جانشين كردن آن با ساير نوشيدني‌ها به هر علتي كه باشد صحيح نيست و در سلامت شخص اختلال ايجاد مي‌نمايد.
با توجه به نقش بسيار مهم و مفيد آب در حفظ سلامت انسان، لازم است حتما اين نوشيدني را در برنامه روزانه خود جاي دهيم.

درباره خواص گوشت بوقلمون گوشتي سرشار از مواد مغذي

نوشته : آذين صحابي 
در بين منابعي كه ما براي تامين پروتئين مورد نياز روزانه‌مان از آنها استفاده مي‌كنيم، گوشت پرندگان جايگاه خاصي دارد و ما بيش از همه از گوشت مرغ استفاده مي‌نماييم. گوشت سفيد مرغ به جاي گوشت قرمز گاو، گوسفند يا گوساله مي‌تواند نياز ما به پروتئين را تامين كند و كلسترول اضافي هم به بدن‌ تحميل نكند. در ايران، ما بيش از همه از گوشت مرغ استفاده مي‌كنيم در حالي كه گوشت‌هاي بوقلمون، شترمرغ و بلدرچين هم خواص ارزشمندي دارند كه مي‌توانند پروتئين مورد نياز بدن را تامين كنند و به بدن‌ سود برسانند. اين گوشت‌ها در كشور ما به درستي شناخته نشده‌اند و اكثر افراد اطلاعات ناچيزي درباره آنها دارند.
در اينجا شما مي‌توانيد خواص و كاربرد‌هاي يكي از اين گوشت‌ها يعني گوشت بوقلمون را بخوانيد:

دانه‌هاي خوشمزه و مغذي

نوشته  : منيره دادخواه كارشناس ارشد تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور 
تامين غذاي مناسب و كافي يكي از عوامل مهم و حياتي در دوران زندگي هر انسان است،  به عبارتي در هر منطقه، بسته به نوع فرهنگ و سبك زندگي، كيفيت و شكل الگوي غذايي متفاوت مي‌باشد.
 امروزه در مقايسه با زمان گذشته، تغييراتي را در الگوي غذايي خانواده‌ها شاهد هستيم كه متاسفانه در بسياري از موارد، تاثيرات منفي بر سلامت انسان داشته است. دور شدن از الگوي غذايي سنتي به علل مختلف، سبب شده دفعات مصرف مواد غذايي پرارزش مثل غلات كامل، حبوبات، انواع سبزي و ميوه تازه به مرور كاهش يابد و غذاهاي پرانرژي با دانسيته مواد مغذي ناچيز، جايگزين آنها در سبد غذايي خانوار شود.
در فرهنگ قديمي كشور ما عادت به خوردن غذاهايي مثل آبگوشت، انواع آش، خوراك حبوبات، برخي از خورش‌ها و پلوهاي مخلوط (عدس پلو، ماش پلو، لوبيا پلو و...)، با مصرف بيشتر انواع حبوبات همراه بود، حال آنكه در جامعه كنوني به علل گوناگون مثل مشغله كاري، دور بودن مادران از خانه، كمبود فرصت كافي براي پخت غذا، علاقه بيشتر به مصرف غذاهاي آماده به خصوص در نسل جوان‌تر، تمايل به خوردن اين نوع غذاها كاهش يافته است.

شاه‌توت؛ آنتي اكسيدان طبيعي

نوشته  : سالومه آرمين كارشناس ارشد علوم تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور 
شاه‌توت ميوه‌اي لذيذ، خوش‌طعم و خوش رنگ است که بر درختچه‌هاي کوتاه مي‌رويد. در اروپا از سال‌هاي دور، مردم از شاه‌توت براي درمان زخم‌هاي دهان و تخفيف دردهاي مربوط به دندان استفاده مي‌کرده‌اند. از زمان‌هاي قديم، از جوشانده برگ‌هاي اين ميوه براي برطرف کردن حالت تهوع و از ريشه آن براي درمان اسهال خوني استفاده مي‌شده است.

شاه‌توت و سلامتی
محققان انجمن تغذيه آمريکا، شاه‌توت را در مقايسه با 40 نوع ميوه تازه ديگر، به عنوان اولين ميوه از نظر فعاليت آنتي‌اکسيداني قرار داده‌اند که داراي فيتوکميکال‌هاي قوي مانند آنتوسيانين است. آنتوسيانين رنگدانه‌اي است که رنگ سياه شاه‌توت از آن ناشي مي‌شود.

اگر از خستگي مي‌ناليد، بخوانيد

نوشته : اعظم اسلامي مجد
درست غذا خوردن مسأله بسيار مهمي است، خصوصا براي افرادي كه دچار احساس كوفتگي و خستگي زياد مي‌شوند. فرقي نمي‌كند كه خستگي‌هاي شما ناشي از فشارهاي زياد روحي، جسمي و يا احساسي باشند. احساس خستگي و كوفتگي فقط در يك مقطع زماني كوتاه شما را آزار نمي‌دهد، بلكه اگر درصدد درمان آن نباشيد، اثر آن شديدتر خواهد شد و خطر بيماري‌هاي مختلف را در شما افزايش مي‌دهد.
اما نكته اصلي اين است كه شما مي‌توانيد با خستگي مبارزه كنيد، مي‌توانيد با هر لقمه‌اي كه گاز مي‌زنيد آن را از بين ببريد. در اينجا به ذكر پنج نوع ماده غذايي فوق‌العاده كه اين قابليت را دارند و البته هضم آنها نيز بسيار آسان است، مي‌پردازيم:

زيبايي و سلامت ناخن با تغذیه

نوشته : مهدیه رشیدی‌نیا مشاور تغذيه و رژيم درماني فارغ‌التحصيل از دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي 
ناخن عضوی است که عوامل بسیاری سلامت و زیبایی آن را تحت تاثیر قرار می‌دهند. زندگی روزمره، آب و هوا و ساير عوامل محيطی، تغذیه، باکتری‌ها، قارچ‌ها و نیز بیماری‌های جسمی می‌توانند بر روی سلامت و ظاهر ناخن اثرگذار باشند. به همین دلیل می‌توان گفت که ناخن‌های هر فرد منعکس‌کننده سطح سلامت وی می‌باشند. ناخن نقش مهمي در زیبایی دست‌ها دارد، به طوری که ناخن‌های زیبا و بلند موجب زیبایی و خوش حالت شدن دست‌ها می‌گردند. ناخن زیبا نشانگر وضعیت زندگی و طبقه اجتماعی شخص است. همچنین ناخن نشان‌دهنده عادات فرد نیز می‌باشد. همانند سلامتی استخوان، سلامت ناخن نیز به تغذیه مناسب بستگی دارد.
رنگ ناخن نشانه سلامت یا بیماریتحقیقات نشان می‌دهند که از رنگ و نشانه‌های ناخن می‌توان به میزان سلامتی پی برد.

بررسي لزوم مصرف مكمل‌ها

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
همه ما نام مكمل‌هاي غذايي مانند مكمل‌هاي حاوي ويتامين‌ها و مواد معدني به گوشمان خورده و مدام مي‌شنويم كه مصرف اين مكمل‌ها براي بسياري از افراد ضروري است. از طرفي، بسياري از مردم فكر مي‌كنند اگر يك رژيم غذايي كامل و درست داشته باشند، ديگر احتياجي به مصرف مكمل‌ها ندارند؛ در حالي كه به دلايل بسياري لزوم مصرف مكمل‌هاي ويتاميني و مواد معدني لازم است. اما فراموش نكنيد كه مصرف هر گونه مكملي بايد تحت نظر متخصص تغذيه و يا پزشك باشد و فقط اوست كه تشخيص مي‌دهد شما به مكمل‌ها احتياج داريد يا خير. بنابراين، هرگز به خود درماني دست نزنيد. دلايل لزوم مصرف مكمل عبارتند از:
هضم نامناسب غذا
حتي اگر تغذيه شما خوب باشد ولي دچار سوء هاضمه باشيد و بدن‌تان نتواند غذا را درست جذب كند، ويتامين‌ها و مواد معدني به قدر كافي به بدن‌تان نخواهد رسيد.

اگر سفره‌تان سالاد كم دارد...

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
اين روزها تقريبا هر روز كلمه «كالري» را از دهان افراد مختلف مي‌شنويم. با اين همه توصيه منابع مختلف درباره مراقبت از وزن و عوارض ناخوشايند چاقي براي سلامتي، بسياري از افراد در خوردن دقت مي‌كنند يا حداقل سعي مي‌كنند اين كار را انجام دهند.
سالاد‌ها در رژيم‌هاي لاغري ارزش ويژه‌اي دارند و كساني كه رژيم لاغري دارند بايد به موادي كه در تهيه سالاد‌ها به كار مي‌برند دقت كنند تا سالاد خوردن، برعكس باعث چاقي آنها نشود.
موادي كه مي‌توانند سالاد ‌ها را زيانبار كنند ...

دانستني هاي تغذيه

نوشته  : زهرا فرهناک کارشناس ارشد تغذيه 

دارچين به كنترل سطح قند خون كمك مي‌كند
مطالعات اخیر نشان داده‌اند که دارچین از طریق افزایش حساسیت انسولین می‌تواند به کنترل سطح قند خون کمک کند.
تیمی از محققین انگلیسی به بررسی اثر دارچین بر کاهش قند خون در افراد دیابتی نوع 2 و غیر دیابتی پرداختند. در 2 بررسی دیده شد که دارچین در كاهش سطح قندخون نسبت به دارونما موثرتر است.
در مطالعه دیگری کاهش در سطح قند خون ناشتا دیده شد. در بررسي دیگری این کاهش تا میزان 15 درصد بود. در مطالعه دیگری در افراد غیردیابتی دارچین باعث کاهش 4/8 درصدی در قند خون شد. محققین عنوان کردند با وجود اینکه نقش دارچین به عنوان یک درمان ضد دیابت به هیچ عنوان بیان نمی‌شود، ولی خواص کاهش‌دهنده قند خون و توانایی پايين آوردن قند خون بعد از مصرف غذا را دارد.