نوشته : منيره دادخواه
اسكلروز چندگانه (مالتيپل اسكلروزيس) كه اختصارا به آن اماس گفته ميشود، نوعي بيماري مزمن دستگاه اعصاب مركزي (مغز و نخاع) است كه در اثر تخريب سلولهاي عصبي ايجاد ميگردد. به عبارتي با آسيب ديدن غلاف ميلين سلولهاي عصبي، انتقال پيامها به سوي مغز يا نخاع و يا از اين مراكز به اندامهاي مربوطه مختل ميگردد. علايم اماس بهطور كلي شامل ضعف و گرفتگي عضلات، وضعيت نيمه فلجي، بيحسي، سوزنسوزن شدن و خوابرفتگي دستها و پاها، حركات غيرارادي، لرزش، اشكال در تعادل بدن، سرگيجه، مشكل در بلع غذا، اختلال در تكلم و كاهش ديد ميباشد. گاهي گوشها دچار وزوز يا كاهش شنوايي ميگردند. مشكلات مربوط به كنترل ادرار و كاركرد مثانه و كاهش ميل جنسي از جمله علايمي است كه امكان دارد در بعضي از بيماران مشاهده شود. توصيههاي غذايي به اين بيماران به صورت زير ميباشد:
توصيه ميشود مصرف انواع گوشتهاي چرب، كره، سسهاي چرب، لبنيات پرچربي، پنير، روغنهاي نباتي جامد و... محدود گردد. مصرف روغن زيتون، روغن سويا، كانولا، آفتابگردان و ساير روغنهاي مايع غني از چربيهاي ضروري توصيه ميشود. استفاده از انواع مغزها (مانند گردو، فندق، بادام درختي و پسته) و دانههاي روغني (مانند كنجد، بزرك، تخم كتان و...) به صورت تازه در برنامه غذايي اين بيماران جهت افزايش دريافت اسيدهاي چرب ضروري، مفيد ميباشد.
توصيه ميشود مصرف انواع گوشتهاي چرب، كره، سسهاي چرب، لبنيات پرچربي، پنير، روغنهاي نباتي جامد و... محدود گردد. مصرف روغن زيتون، روغن سويا، كانولا، آفتابگردان و ساير روغنهاي مايع غني از چربيهاي ضروري توصيه ميشود. استفاده از انواع مغزها (مانند گردو، فندق، بادام درختي و پسته) و دانههاي روغني (مانند كنجد، بزرك، تخم كتان و...) به صورت تازه در برنامه غذايي اين بيماران جهت افزايش دريافت اسيدهاي چرب ضروري، مفيد ميباشد.