يك كاسه گيلاس يك شاخه آلبالو


نوشته  : ندا پيله‌ور 
گيلاس:
بر طبق آخرين و بهترين اخبار به دست آمده مشخص گرديده كه گيلاس‌ها منبع غني آنتي‌اكسيدان‌ها هستند.
براي اينكه ارزش اين گياه را بدانيم كافي است بگوييم تمام قسمت‌هاي اين ميوه يعني گوشت، دم، هسته، برگ و ساقه آن در طب و صنعت استعمال دارد. همه ما از مصرف گيلاس تازه در يك روز گرم تابستاني لذت مي‌بريم. اين ميوه داراي چربي كم و فيبر زياد است و اگر شما درمان گياهي را قبول داشته باشيد، بدانيد كه گواتر مزمن با خوردن گيلاس تا حد زيادي كنترل مي‌شود و همچنين مانند يك عامل تخليه و زهكشي در مجاري ادرار و لوله‌هاي هاضمه كار مي‌كند و سنگ‌ها را از بين مي‌برد و مصرف آن (در حد مناسب) به مبتلايان به ديابت و ورم مفاصل توصيه مي‌شود، زيرا ميوه‌اي است كه نشاسته كمي دارد و قندش براي افراد ديابتي زيان‌بار نيست (البته اگر به ميزان توصيه‌شده توسط متخصص تغذيه مصرف شود). گيلاس همچنين مسكن اعصاب بوده، ملين است، خون را پاك و معده را تميز مي‌كند. جوشانده دم گيلاس نيز براي دفع سنگ‌هاي مثانه و تميز كردن مجاري ادرار در طب تجربي مصرف مي‌شود.

با رژيم پرفيبر، كمتر غذا بخوريد


نوشته  : آذين صحابي 
وجود فيبر در رژيم غذايي بسيار مهم است، چرا كه به پايين آوردن سطوح كلسترول خون كمك مي‌كند و باعث مي‌شود فرآيند هضم غذا آسان‌تر صورت گيرد. فيبرها خطر بروز سرطان روده را نيز كاهش مي‌دهند و باعث مي‌شوند كه معده فوراً از غذا پر شود و ديگر غذاهاي پركالري را روانه معده نكنيم و به اين ترتيب، با القاي حس سيري به ما كمك مي‌كند، كمتر غذا بخوريم تا لاغر شويم. افزون بر اين مصرف غذاهاي حاوي فيبر به تنظيم قند خون هم كمك مي‌كند. در اينجا فهرستي از غذاهايي كه داراي فيبر فراوان هستند را مي‌خوانيد:
ميوه‌هاي پر فيبر: سيب، گريپ فروت، موز، ميوه‌هاي خشك شده، گلابي و آلو خشك.
سبزي‌هاي پر فيبر: آواكادو، هويج، ذرت، نخود، كلم، سيب‌زميني، اسفناج، لوبياي قرمز، عدس و دانه‌هاي سويا.
غلات: برنج، جوي دوسر و سبوس.
با استفاده از اين موادغذايي مي‌توان غذاهاي متنوع درست كرد كه انواع سالادها و نان‌هاي غلات كامل از اين دسته‌اند. همچنين دقت كنيد كه ميوه‌ها را با پوست بخوريد، چرا كه پوست ميوه منبع اصلي فيبر آن است.
كاهش وزن يكي از پيامدهاي طبيعي پيروي از يك رژيم غذايي پرفيبر است، چرا كه معده را با مواد غذايي كم كالري پر مي‌كند و اجازه نمي‌دهد كه پرخوري كنيم. اگر ميزان كالري‌هاي دريافتي بدن كاهش يابد، وزن نيز به تبع آن كاهش خواهد يافت.
هنگام پيروي از رژيم به اين نكات دقت كنيد:
 هرگز يكباره  به سمت يك رژيم غذايي پر فيبر نرويد بلكه به بدنتان فرصت دهيد تا به اين رِژيم عادت كند. براي همين به تدريج غذاهاي پر فيبر را در رژيم غذايي‌تان وارد كنيد و يادتان باشد كه آب فراواني بنوشيد. در ضمن لازم است ميزان فيبر دريافتي‌تان را هم حساب كنيد و هر روز ثبت كنيد كه چه ميزان غذاي حاوي فيبر خورده‌ايد، چرا كه مصرف بيش از اندازه فيبر هم مشكلاتي به همراه مي‌آورد كه اسهال و درد شكم از آن جمله است.



منبع: دنیای تغذیه  ش 100

تعيين جنسيت به كمك علم تغذيه!


نوشته : دكتر سيدعلي كشاورز 
اصول برای پسردار شدن: لازم است مواد غذایی انسان غنی از سدیم و پتاسیم و فقیر از کلسیم باشد.
اصول برای دختردار شدن: لازم است رژیم غذایی فقیر از سدیم و پتاسیم و غنی از کلسیم باشد.
چه زمانی باید رژیم غذایی را شروع کنیم؟ برای این منظور حداقل باید دو پریود ماهیانه قبل از تاریخ پیش‌بینی شده برای بارداری، رژیم غذایی تنظیم شده توسط متخصص تغذیه به طور جدی و دقیق رعایت شود.
ممنوعیت اجرای رژیم غذایی برای پسردار شدن: افراد مبتلا به بیماری‌های فشار خون بالا، ناراحتی‌های قلبی و عروقی و نارسایی‌های کلیوي نبايد اين رژيم غذايي را رعايت كنند.
ممنوعیت اجرای رژیم غذایی برای دختردار شدن: افراد مبتلا به اختلالات عصبی، بالا بودن کلسیم خون و نارسایی‌های کلیوی نبايد اين رژيم غذايي دختردار شدن را رعايت نمايند.

تاثير موادمخدر بر وضعيت تغذيه‌اي


نوشته  : نازلي سيدخويي زير نظر: دكتر سعيد حسيني 
اعتياد به مواد مخدر مي‌تواند تاثير نامطلوبي بر سلامت و وضعيت تغذيه‌اي داشته باشد و سبب تغيير ميزان دريافت مواد غذايي، مايعات و نمك، تغيير متابوليسم بدن و نوسانات وزن شود.
ماري‌جوانا (حشيش يا بنگ): در مطالعات بسياري مشخص شده است كه ماري‌جوانا، باعث افزايش دريافت غذا و افزايش وزن مي‌شود. حتي تك دوز آن (چه به صورت خوراكي و چه به صورت سيگار) باعث افزايش اشتها مي‌گردد. اگرچه ماري‌جوانا، اشتها و دريافت غذا را در انسان زياد مي‌كند، ولي با كاهش كيفيت تغذيه در پسران نوجوان به همراه علايم كمبود تغذيه‌اي همراه است.
هرويين: اعتياد به هرويين سبب اختلال در تحمل گلوكز، تأخير پاسخ انسولين به دنبال مصرف گلوكز خوراكي، كاهش قابل ملاحظه در پاسخ انسولين به تزريق وريدي گلوكز و افزايش چشم‌گيري در سطح هوگلوبين A1C مي‌شود. بنابراين واضح است كه مصرف هرويين، تحمل گلوكز و متابوليسم مواد واسطه را تغيير مي‌دهد و داراي تاثيرات شديدي بر روي عضلات اسكلتي، عملكرد كليه و متابوليسم گلوكز مي‌باشد.

تغذيه در كودكان پيش‌دبستاني


نوشته : منيره دادخواه 
كودكاني را كه در سنين 2 تا 6 سال قرار دارند كودكان پيش‌دبستاني گويند.
 ميزان نياز كودك به هر يك از گروه‌هاي اصلي غذايي در اين سنين:
گروه نان و غلات: اين گروه شامل انواع نان، دانه غلات (برنج، گندم، جو و ذرت)، ماكاروني و رشته، آردها و بيسكويت‌هاي ساده است.
هر واحد از اين گروه شامل 1 برش از نان‌هايي مثل سنگك يا بربري و يا 3 برش نان لواش است (حدود 30 گرم). هر واحد نان را مي‌توان با نصف ليوان برنج پخته كه حدود 5 قاشق غذاخوري سر صاف است يا نصف ليوان ماكاروني پخته جايگزين كرد. كودكان سنين 2 تا 6 سال به حداقل 3 واحد از اين گروه در طي روز احتياج دارند.
گروه ميوه‌ها: اين گروه شامل انواع ميوه‌هاي تازه، آبميوه‌هاي طبيعي و ميوه‌هاي خشك (كشمش، برگه‌ها، انجير خشك و...) است.

بهبود علائم يائسگي با تغذيه


نوشته  : دكتر احمدرضا درستي‌
يائسگي يا منوپوز دوره‌اي از زندگي طبيعي زنان در سنين 55-45 سالگي است كه در آن عادات ماهيانه قطع مي‌شود. اين وضعيت به دليل كاهش هورمون زنانه يا استروژن ايجاد شده و علايم و نشانه‌هاي آن برافروختگي، گرگرفتگي و تغييرات خلق و خو است. علاوه بر اين، احتمال پوكي استخوان و بيماري‌هاي قلبي- عروقي و برخي از بيماري‌هاي ديگر نيز در خانم‌هاي يائسه افزايش مي‌يابد.

توصيه‌هاي غذايي براي خانم‌هاي يائسه:
‌ از نان‌ها و غلات سبوسدار (كامل) از قبيل نان سنگك يا بربري بدون جوش شيرين استفاده كنيد.
‌ روزانه 3-2 عدد ميوه متوسط مصرف نماييد (موز كمتر مصرف شود).
‌ مصرف سبزي‌ها (خام، بخارپز يا آبپز) را افزايش دهيد. سبزي‌ها علاوه بر انواع ويتامين و مواد معدني، مقادير مناسبي فيبر دارند كه به كاهش قند و چربي‌هاي خون كمك مي‌كنند. لازم است در تمام وعده‌هاي غذايي سبزي‌هاي پخته و سالاد مصرف شود.

زندگي سالم تا «100» سالگي


نوشته  : دكتر محمدرضا وفا 



بر اساس تعاريف موجود توانايي حفظ خطر پايين ابتلا به بيماري يا ناتواني، حفظ عملكرد بالاي ذهني و جسمي و داشتن يك زندگي فعال، به عنوان سالمندي سالم بيان شده است. با توجه به بهبود نسبي شرايط زندگي و پيشرفت قابل توجه علوم پزشكي در پيشگيري و درمان بيماري‌ها، ميانگين اميد به زندگي در بدو تولد در اغلب كشورهاي دنيا افزايش قابل توجهي داشته است.
بر اساس مطالعات انجام‌شده مهم‌ترين عوامل تأثيرگذار در ارتباط با سلامت طولاني‌مدت، عوامل ژنتيكي و عوامل محيطي هستند.
مطالعات نشان داده‌اند كه عوامل محيطي مانند چگونگي فرآيند تغذيه در ارتباط با عامل زمان مي‌توانند در درازمدت بر ژنوتيپ يا الگوي ژني اثر بگذارند و نهايتا عوارض مختلفي نمايانگر شود و يا زمينه مناسب براي بيان شدن ژن‌هاي خاص را فراهم كنند.
بر اساس مطالعات مركز كنترل بيماري‌ها مهم‌ترين علل مرگ و مير و ناتواني در سنين بالاي 65 سال به ترتيب، بيماري‌هاي قلبي- عروقي، سرطان‌ها، حمله مغزي، بيماري‌هاي مزمن ريوي و پنوموني، ديابت و آلزايمر هستند كه تغذيه سالم و فعاليت فيزيكي نقش بسيار مهم در پيشگيري و كنترل اغلب اين بيماري‌ها دارند.

غذا، محيط و اختلالات هورموني


نوشته  : دكتر رضا اماني نازلي عزبدفتري 
امروزه اختلالات هورمون‌هاي جنسي (PCOS) مشكل بسياري از زنان و مردان سراسر دنيا و موضوع بحث بسياري از پژوهشگران مي‌باشد كه از پيامدهاي مهم آن عقيمي و ناباروري است. برخي هورمون‌هاي غذايي و آلاينده‌هاي شيميايي محيطي از عوامل ايجاد اين اختلالات هورموني، به ويژه هورمون‌هاي جنسي مي‌باشند.
تغذيه و چاقي: چاقي و به ويژه چاقي شكمي، عامل بسياري از بيماري‌ها و اختلالات هورموني است. درمان چاقي و ديابت با رژيم غذايي، ورزش يا داروهاي مولد انسولين باعث بهبود عملكرد غدد تناسلي و سيكل پريودي طبيعي شده و منجر به از سرگيري تخمك‌گذاري در طي چند هفته مي‌شود.
برخي از مواد موثر بر اختلال هورمون‌هاي جنسي:
نعناع: تحقيقات نشان دادند كه نوشيدن چاي نعناع مي‌تواند باعث كاهش سطح آندروژن در زنان مبتلا به PCOS شود.
آنتي‌اكسيدان‌ها (ويتامين C، ويتامين E و ويتامين A): راديكال‌هاي آزاد به عنوان محصول استرس اكسيداتيو، نقش مهمي در ايجاد ناباروري در زنان مبتلا به PCOS دارند، بنابراين جهت تقويت سيستم آنتي‌اكسيداني بدن، مصرف آنتي‌اكسيدان‌هاي طبيعي مانند ويتامين E و C و بتا-كاروتن (ويتامين A) توصيه شده است.

وسواس‌هاي غذايي


نوشته  : برليانت بزرگمهر 
در اين مقاله توجه خوانندگان عزيز  را به تعدادي از وسواس‌هاي غذايي جلب مي‌كنيم:
 يكي از دغدغه‌هاي بي‌مورد برخي افراد ترس از كمبود ويتامين‌ها و مواد معدني و پناه بردن به منابع دارويي براي جبران آنهاست، ولي لازم به ذكر است كه خاصيت مهم اين دسته از مواد مغذي در صورتي است كه توسط غذا به بدن انسان برسند؛ مصرف بيش از حد لزوم اين مواد مغذي مي‌تواند سلامت شخص را به طور جدي به خطر اندازد. منابع دارويي معمولا داراي عوارض جانبي در بدن هستند و مصرف قرص و دارو فقط در موارد ضروري و با دستور پزشك مجاز است و براي بهره‌گيري هر چه بيشتر از خواص تغذيه‌اي مواد مغذي، بايد منابع غذايي اين مواد را مورد مصرف قرار داد.
‌ در مواردي كه برخي بيماري‌هاي عفوني در منطقه‌اي شيوع دارند، بعضي از افراد در مورد مصرف ميوه و سبزي دچار وسواس مي‌شوند و به طور كلي از مصرف سبزي، سالاد و ميوه امتناع مي‌ورزند و اين وضع ممكن است به مدت طولاني ادامه يابد، اما مصرف اين مواد غذايي به دلايل زير براي همه افراد ضروري است و فقط بايد افراد در شست و شو و ضدعفوني كردن سبزي‌ها و ميوه‌ها (يعني ميكروب‌زدايي و نيز انگل‌زدايي) دقت بيشتري داشته باشند.

غذاهاي گرم، غذاهاي سرد


نوشته  : نگار زماني نور
گرمي و سردي غذا:
واژه‌هاي «گرمي» و «سردي» از جمله مفاهيم شايع در بين تمام مردمان جهان و سازمان‌هاي مختلف اجتماعي هستند؛ غذاها بر اساس اثراتي كه بر بدن مي‌گذارند به دو گروه سرد و گرم تقسيم مي‌شوند.
غذاهاي گرم باعث بهبود جريان خون، نگهداري گرماي بدن و افزايش قواي جنسي مي‌شوند. از نشانه هاي گرماي بيش از حد مي‌توان به جوش، تب، يبوست، بوي شديد ادرار، بالا رفتن فشار خون و برافروختگي چهره اشاره نمود.
در مقابل، غذاهاي سرد باعث تعديل اين علائم مي‌شوند. غذاهاي سرد براي افراد جوان كه بدن آنها به طور نسبي گرم مي‌باشد، مناسب هستند، ولي مصرف بيش از حد آنها مي‌تواند سبب ضعف، بي‌حالي و در افراد مسن باعث آرتريت، روماتيسم و رگ‌هاي دردناك شود.
به طور كلي فرآورده‌هاي حيواني، غذاهاي چرب و پرادويه به عنوان غذاهاي گرم و اغلب ميوه و سبزي‌جات به عنوان غذاهاي سرد شناخته مي‌شوند، بنابراين غذاهاي گرم داراي مقادير بالاتر انرژي، پروتئين و چربي نسبت به غذاهاي سرد هستند كه نيروي لازم جهت فعاليت‌هاي فيزيكي را فراهم مي‌كنند و در مقابل، غذاهاي سرد داراي محتواي بالاتر آب و انرژي پايين‌تري بوده و باعث تعديل غذاهاي گرم و فراهم كردن ويتامين و املاح ضروري مي‌شوند.
اصولا خوراكي‌هايي مانند گردو، نارگيل، كاكائو، خرما، كنجد، گوشت شتر و گوشت كبوتر در گروه غذاهاي گرم و خوراكي‌هايي مانند هلو، هندوانه، توت فرنگي، جو، برنج و گوشت گاو به نام غذاهاي سرد شناخته مي‌شوند و برخي غذاها مثل شير، ماست گوسفندي، نان گندم، گوشت بره و... در گروه غذاهاي معتدل (نه گرم و نه سرد) دسته‌بندي مي‌شوند كه حالت و اثر متابوليسمي خاصي را چه در افراد گرم مزاج و چه در افراد سردمزاج ايجاد نمي‌كنند و به عبارتي سازگار با هر دو گروه مي‌باشند.



منبع: دنیای تغذیه  ش 100