نوشته : نگار زماني نور
گرمي و سردي غذا:
واژههاي «گرمي» و «سردي» از جمله مفاهيم شايع در بين تمام مردمان جهان و سازمانهاي مختلف اجتماعي هستند؛ غذاها بر اساس اثراتي كه بر بدن ميگذارند به دو گروه سرد و گرم تقسيم ميشوند.
غذاهاي گرم باعث بهبود جريان خون، نگهداري گرماي بدن و افزايش قواي جنسي ميشوند. از نشانه هاي گرماي بيش از حد ميتوان به جوش، تب، يبوست، بوي شديد ادرار، بالا رفتن فشار خون و برافروختگي چهره اشاره نمود.
در مقابل، غذاهاي سرد باعث تعديل اين علائم ميشوند. غذاهاي سرد براي افراد جوان كه بدن آنها به طور نسبي گرم ميباشد، مناسب هستند، ولي مصرف بيش از حد آنها ميتواند سبب ضعف، بيحالي و در افراد مسن باعث آرتريت، روماتيسم و رگهاي دردناك شود.
به طور كلي فرآوردههاي حيواني، غذاهاي چرب و پرادويه به عنوان غذاهاي گرم و اغلب ميوه و سبزيجات به عنوان غذاهاي سرد شناخته ميشوند، بنابراين غذاهاي گرم داراي مقادير بالاتر انرژي، پروتئين و چربي نسبت به غذاهاي سرد هستند كه نيروي لازم جهت فعاليتهاي فيزيكي را فراهم ميكنند و در مقابل، غذاهاي سرد داراي محتواي بالاتر آب و انرژي پايينتري بوده و باعث تعديل غذاهاي گرم و فراهم كردن ويتامين و املاح ضروري ميشوند.
اصولا خوراكيهايي مانند گردو، نارگيل، كاكائو، خرما، كنجد، گوشت شتر و گوشت كبوتر در گروه غذاهاي گرم و خوراكيهايي مانند هلو، هندوانه، توت فرنگي، جو، برنج و گوشت گاو به نام غذاهاي سرد شناخته ميشوند و برخي غذاها مثل شير، ماست گوسفندي، نان گندم، گوشت بره و... در گروه غذاهاي معتدل (نه گرم و نه سرد) دستهبندي ميشوند كه حالت و اثر متابوليسمي خاصي را چه در افراد گرم مزاج و چه در افراد سردمزاج ايجاد نميكنند و به عبارتي سازگار با هر دو گروه ميباشند.
منبع: دنیای تغذیه ش 100
واژههاي «گرمي» و «سردي» از جمله مفاهيم شايع در بين تمام مردمان جهان و سازمانهاي مختلف اجتماعي هستند؛ غذاها بر اساس اثراتي كه بر بدن ميگذارند به دو گروه سرد و گرم تقسيم ميشوند.
غذاهاي گرم باعث بهبود جريان خون، نگهداري گرماي بدن و افزايش قواي جنسي ميشوند. از نشانه هاي گرماي بيش از حد ميتوان به جوش، تب، يبوست، بوي شديد ادرار، بالا رفتن فشار خون و برافروختگي چهره اشاره نمود.
در مقابل، غذاهاي سرد باعث تعديل اين علائم ميشوند. غذاهاي سرد براي افراد جوان كه بدن آنها به طور نسبي گرم ميباشد، مناسب هستند، ولي مصرف بيش از حد آنها ميتواند سبب ضعف، بيحالي و در افراد مسن باعث آرتريت، روماتيسم و رگهاي دردناك شود.
به طور كلي فرآوردههاي حيواني، غذاهاي چرب و پرادويه به عنوان غذاهاي گرم و اغلب ميوه و سبزيجات به عنوان غذاهاي سرد شناخته ميشوند، بنابراين غذاهاي گرم داراي مقادير بالاتر انرژي، پروتئين و چربي نسبت به غذاهاي سرد هستند كه نيروي لازم جهت فعاليتهاي فيزيكي را فراهم ميكنند و در مقابل، غذاهاي سرد داراي محتواي بالاتر آب و انرژي پايينتري بوده و باعث تعديل غذاهاي گرم و فراهم كردن ويتامين و املاح ضروري ميشوند.
اصولا خوراكيهايي مانند گردو، نارگيل، كاكائو، خرما، كنجد، گوشت شتر و گوشت كبوتر در گروه غذاهاي گرم و خوراكيهايي مانند هلو، هندوانه، توت فرنگي، جو، برنج و گوشت گاو به نام غذاهاي سرد شناخته ميشوند و برخي غذاها مثل شير، ماست گوسفندي، نان گندم، گوشت بره و... در گروه غذاهاي معتدل (نه گرم و نه سرد) دستهبندي ميشوند كه حالت و اثر متابوليسمي خاصي را چه در افراد گرم مزاج و چه در افراد سردمزاج ايجاد نميكنند و به عبارتي سازگار با هر دو گروه ميباشند.
منبع: دنیای تغذیه ش 100
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر