خشك كردن راهي قديمي براي ماندگاري مواد غذايي


نوشته  : پگاه محمدزاده كارشناس صنايع غذايي- كنترل كيفيت 
خشك كردن يكي از قديمي‌ترين و متداول‌ترين روش‌ها جهت حفظ و نگهداري مواد غذايي است.

تعريف خشك كردن:
عمل خشك كردن يعني گرفتن آب از مواد غذايي توسط حرارت تحت عمل تبخير يا تصعيد.
مي‌توان گفت وجود آب در يك ماده غذايي عامل اصلي براي رشد و نمو و فعاليت ميكروب و فعل و انفعالات شيميايي است كه مقدار آب براي اين قبيل فعاليت‌ها را فعاليت آبي (AW) مي‌نامند.

دانــــســتــنــيــهاي تغذيه


نوشته : تحريريه دنياي تغذيه 

از ليكوپن چه مي‌دانيد؟
ليكوپن نوعي از كاروتنوئيد‌ها،  پيش‌ساز ويتامين A، يك آنتي‌اكسيدان قوي و از مشتقات گوجه فرنگي است كه باعث مي‌شود بسياري از ميوه‌ها و سبزي‌ها رنگ قرمز سالمي پيدا كنند. اين ماده به بتا-كاروتن شباهت زيادي دارد. ثابت شده است كه ليكوپن يكي از قوي‌‌ترين آنتي‌اكسيدان‌هاي طبيعي است. اگر گوجه‌فرنگي به صورت آبميوه، سس يا كچاپ مصرف شود، ليكوپن موجود در آن به مراتب بيشتر جذب خواهد شد. فرم شيميايي اين ماده در اثر حرارت طوري تغيير مي‌كند كه بدن بسيار راحت‌تر مي‌تواند آن را جذب كند. اين آنتي‌اكسيدان قوي از احتمال ابتلا به بيماري‌هايي چون تحليل رفتگي ماكولاي چشم (كه عامل بسياري از نابينايي‌ها در سالمندان است)، سرطان ريه، مثانه، دهانه رحم و پوست مي‌كاهد. همچنين اين ماده به حفظ و ارتقاي سلامتي قلب، پروستات، چشم‌ها و پوست نيز كمك مي‌كند.

تقلب‌هاي رايج در مواد غذايي


نوشته  : مهدیه حجازی كارشناس صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی 
متاسفانه تقلب در محصولات مختلف به يك ركن اساسي در فروش موفق تبديل شده است. به هر محصولي در دور و بر خود نگاه كنيد، به راحتي مي‌توانيد نمونه تقلبي آن محصول را بدون كوچك‌ترين تفاوتي بيابيد. يكي از موارد تقلب، در مواد غذايي به چشم مي‌خورد كه گاهي مي‌تواند سلامتي فرد را نيز تهديد كند. چون مواد غذايي داراي كاربرد عمومي‌ هستند و هميشه مشتريان زيادي را به خود اختصاص مي‌دهند، افراد سودجو و متقلب به منظور كسب درآمد بيشتر اقدام به تقلب مي‌كنند.

شام سبك؛ آرامش شبانه


نوشته : منيره دادخواه كارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني 
با مصرف انواع مواد غذايي در طول روز مي‌توان نياز به انرژي و مواد مغذي گوناگون را تامين كرد، ولي در اين زمينه توجه به شكل الگوي غذايي، كيفيت و كميت وعده‌هاي روزانه در برآوردن كامل نياز و تامين سلامت براي تمام سنين حائز اهميت است.
متخصصين تغذيه براي تنظيم يك برنامه غذايي مناسب، در ابتدا با توجه به ويژگي‌هاي هر فرد (قد، وزن، سن، جنس، فعاليت بدني و وضعيت جسماني) نياز روزانه به انرژي را تخمين مي‌زنند و سپس با تعيين سهم هر يك از درشت‌مغذي‌ها (كربوهيدرات، ‌پروتئين و چربي) در تامين اين نياز، در قالب وعده‌ها و ميان‌وعده‌هاي مختلف، مقدار مجاز مصرف هر يك از گروه‌هاي اصلي غذايي را تعيين مي‌كنند. با اين روش به راحتي مي‌توان از تامين نياز روزانه هر فرد، در شرايط مختلف مطمئن بود.

راهنماي تفسير نتايج آزمايش خون

عـمـلــكرد آهـــــن

نوشته  : بهناز عباسي‌مقدم كارشناس ارشد تغذيه 

اساساً آهن به جهت شركت در ساختمان گلبول‌هاي قرمز، از عناصر اصلي مورد نياز بدن است. گلبول‌هاي قرمز، اكسيژن را در بدن حمل مي‌كنند. پروتئين اصلي گلبول قرمز كه  اكسيژن به آن متصل مي‌شود، هموگلوبين ناميده مي‌شود. در واقع هموگلوبين ماده شيميايي غني از آهن است. معمولاً در افراد سالم حدود 65 درصد آهن بدن به طور متصل با هموگلوبين مي‌باشد. آهن همچنين براي بسياري از سلول‌هاي ديگر مورد نياز است، به خصوص سلول‌هاي ماهيچه‌اي كه نوع ديگر پروتئين متصل به اكسيژن به نام ميوگلوبين را دارا هستند. حدود 4 درصد آهن بدن به صورت متصل با ميوگلوبين مي‌باشد.

كنسرو زير ذره‌بين تغذيه

نوشته : گفتگو: فاطمه استيري 
كنسرو كردن يكي از روش‌هاي نگهداري مواد غذايي است كه در صورت رعايت اصول تهيه، به ماندگاري بيشتر مواد غذايي كمك مي‌كند. امروزه به دليل در دسترس بودن كنسروها و استفاده آسان، مصرف آنها افزايش يافته است، اما در صورت رعايت نشدن نكات بهداشتي، ممكن است بسيار مضر بوده و پيامدهاي خطرناكي براي سلامتي به دنبال داشته باشند. اهميت اين موضوع، ما را بر آن داشت تا به سراغ تعدادي از متخصصان و كارشناسان تغذيه و صنايع غذايي برويم و اطلاعاتي را كسب نماييم.


طراوت و نشاط باسركه سيب


نوشته  : آسيه محمدزاده كارشناس ارشد تغذيه 
حتما اين جمله را شنیده‌ايد که «روزی یک سیب بخورید و بیمار نشوید». از گذشته‌هاي بسيار دور مردم از سرکه سيب به عنوان يک داروي خانگي بهره مي‌برند و معتقد بودند كه سرکه سیب باعث هضم بهتر غذا و پيشگيري از ابتلا به عفونت و پوکی استخوان مي‌شود.
سرکه سیب حاوي مواد معدنی از قبيل پتاسيم، سديم، كلسيم، منيزيم، فسفر، كلر، گوگرد، مس، آهن و فلور و برخي ويتامين‌ها از قبيل ويتامين‌هاي C ،E ، بتا-كاروتن (پيش‌ساز ويتامين A)،
B1، B2 و B6 و مقداري فلاونوئيد مي‌باشد. به طور كلي مواد مغذي موجود در سركه سيب موجب طراوت و نشاط سلول‌های بدن شده و جهت فعاليت دستگاه گوارش مفيد هستند.

ورزشكاران بخوانند... تغذيه و تسكين درد‌هاي مزمن ورزشكاران


نوشته  : آذين صحابي 
كساني كه آخر هفته‌ها ورزش مي‌كنند و آنهايي كه ورزشكار حرفه‌اي هستند، با درد‌هايي كه در نقاط مختلف بدنشان (با توجه به نوع ورزشي كه انجام مي‌دهند) ايجاد مي‌شود آشنايند. بيشتر آنها براي ساكت كردن درد‌شان مسكن مي‌خورند، ولي آيا مي‌دانيد كه با خوردن برخي غذاها و افزودن مقدار مناسبي از آنها به رژيم غذايي روزانه مي‌توان از بروز درد‌هاي پس از ورزش پيشگيري كرد يا از شدت درد كاست؟
آسيب‌هاي حاد:
وقتي ورزشكار حين ورزش صدمه جدي مي‌بيند، مثلا مچ پاي او پيچ مي‌خورد يا مي‌شكند، بايد سريع او را به مركز درماني و پزشك متخصص رساند تا اقدامي حرفه‌اي و تخصصي براي رفع اين آسيب انجام گيرد. علاوه بر اين مي‌توان تا رسيدن به مركز درماني براي تسكين درد او (كه در اين موارد زياد است)، از داروهاي ضد التهاب غير استروييدي (NSAIDs) استفاده كرد كه معروف‌ترين آنها ايبوپروفن و ناپروكسن هستند.

گياه درماني در بيماري‌هاي قلبي‑عروقي


نوشته: مريم آريافر كارشناس تغذيه، كارشناس ارشد صنايع غذايي 
از آغاز تمدن بشري گياهان نه تنها در طبخ غذاهاي مورد استفاده انسان‌ها نقش مهمي داشته‌اند، بلكه در درمان‌هاي طبي هم همراه انسان بوده‌اند. گياه‌پزشكي و گياه درماني منشا پيدايش داروهاي بسياري از جمله داروي افدرين بوده است كه از گياه افدرا به دست آمده و يا داروي ديگوكسين كه از گياه Digitalis purpurea توليد شده است. با پيشرفت‌هاي حاصل‌شده در امر پزشكي، طب سنتي و گياه پزشكي جايگاه خود را از دست داده است، ولي در بسياري از نقاط جهان هنوز اعتماد خاصي نسبت به اين‌گونه داروها وجود دارد.

درباره اورتوركسيا، يك نوع اختلال خوردن

وقتي غذاهاي سالم بلاي جان شما مي‌شوند...

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
بين سالم غذا خوردن و اصلا چيزي نخوردن مرز باريكي وجود دارد، چرا كه برخي از كساني كه سعي دارند سالم غذا بخورند يا وزن كم كنند  به وضعيتي دچار مي‌شوند كه خود يك بيماري است و نيازمند درمان و مداخله پزشكي خواهند شد. در واقع ميل و قصد خوردن غذاهاي سالم و داشتن وزني متناسب حالتي وسواس‌گونه به خود مي‌گيرد و رفتارهاي سالمي چون خوردن غذاهاي كم چرب و كم كلسترول و خوردن ميوه و سبزي بيشتر جاي خودشان را به رفتارهاي بيمارگونه‌اي مي‌دهند كه نه تنها سالم نيستند بلكه سلامت فرد را نيز در معرض خطر قرار مي‌دهند. در اين بين نقش متخصص تغذيه بسيار مهم است و اوست كه مي‌تواند با راهنمايي‌هاي لازم و صحيح و نشان دادن ارزش تمامي مواد غذايي و لزوم مصرف به اندازه همه آنها از بروز چنين اختلالي جلوگيري كند.