ویژگی‌های يك دسر يخي


نوشته : مهندس مسعود خبازی 
فالوده شیرازی یا پالوده نوعی دسر یخی و از فرآورده‌های سنتی شیراز مي‌‌باشد که در قدیم‌الایام به شیوه سنتی تولید مي‌‌شد، اما امروزه با دستگاه‌های ویژه و ماشین‌آلات، سریع  و آسان‌‌تر تهیه مي‌‌شود. بستنی و فالوده در‌ایران پرمصرف‌ترین نوع شیرینی به حساب مي‌‌آیند. خصوصا فالوده كه از  قدیم‌الایام در فصل تابستان طرفداران بی‌شماری دارد. فالوده از رشته‌های نشاسته‌ای یخ زده تهیه شده كه نهایتا كمي‌شربت يا آبلیمو به همراه گلاب روی آن ریخته و ميل مي‌شود. در گذشته به خوراکی که از پختن پودر بادام و شکر تهيه مي‌‌شد، فالوده مي‌‌گفتند (منبع: فرهنگ معین).این مقاله به اختصار به بیان ویژگی‌های فالوده مي‌پردازد.


خواص غذایی: 
نشاسته که از اجزاي عمده تشکیل دهنده فالوده مي‌باشد، از مهم‌ترین منابع انرژی بدن انسان و در گروه كربوهیدرات‌ها به شمار مي‌‌رود و از جمله مواد غذایی است كه در بدن تجزیه و به گلوكز (قند خون) تبدیل مي‌‌گردد. قند خون انرژی لازم را برای مغز و مركز عصبی بدن انسان تامين مي‌‌كند.

فوايد فلفل دلمه‌اي


نوشته : تحریریه دنیای تغذیه 
فلفل دلمه‌اي يكي از سبزيجاتي است كه از نظر رنگ، طعم، بافت و مزه داراي تنوع مي‌باشد. فلفل دلمه‌اي در رنگ‌هاي متنوع: زرد، قرمز، نارنجي، سبز و حتي بنفش و سياه نيز وجود دارد. از نظر طعم نيز داراي تنوع مي‌باشد. برخي از فلفل دلمه‌اي ها شيرين و برخي ديگر نسبتاً تند مي‌باشند. از نظر دارا بودن ارزش غذايي نيز هر كدام منحصر به فرد بوده و ارزش تغذيه‌اي هر يك از انواع فلفل دلمه‌اي برحسب رنگ آنها متفاوت مي‌باشد. مي‌توان گفت فلفل‌دلمه‌اي يكي از شناخته‌شده‌ترين سبزيجات در تمام دنيا مي‌باشد.


ارزش غذايي: 
فلفل دلمه‌اي سرشار از ويتامين‌هاي A و C و آنتي‌اكسيدان‌هاي قوي مي‌باشد كه مي‌توانند با راديكال‌هاي آزاد مبارزه كرده و بدن را در برابر سرطان مصون نمايند. وجود راديكال‌هاي آزاد يكي از علل افزايش كلسترول در رگ‌هاي خوني بدن مي‌باشد كه منجر به بروز بيماري‌هاي قلبي مي‌گردد.

خواص تغذيه‌اي هلو و شلیل


نوشته  : شیوا طباطبایی 

هــلـو:
هلو میوه‌ای به شکل گرد و یا تخم مرغی شکل با پوست کرکدار است. این میوه هسته بسیار سختی دارد و رنگ آن بر اساس گونه از رنگ شیری تا صورتی کمرنگ، زرد، نارنجی و قرمز متفاوت مي‌باشد. همچنین بر اساس نوع گونه و میزان رسیدگی نوع بافت از لحاظ نرمي‌و لطافت متفاوت است. هلو از خانواده Rosaceae بوده و نام علمي ‌آن Prunus Persica مي‌باشد. این میوه بومي‌کشور چین است و از 2500 سال قبل در این کشور یافت مي‌شده است. هلو از چین و از طریق ایران به اروپا راه پیدا کرد و بعد از آن از طریق اسپانیایی‌ها به کالیفرنیا برده شد.

بدني مقاوم با انبـه


نوشته  : نازلی نمازی 
انبه با نام علمي ‌Mangifera indica ، مهم‌ترین عضو خانواده Anacardiacea مي‌باشد. منشا این میوه، شمال شرقی هند است. در بیشتر کشورهای گرمسیر مانند آفریقا به طور وسیعی کشت مي‌شود.
این میوه گرمسیری طبع گرم و خشک دارد، تاکنون بسیاری از خواص درمانی آن به اثبات رسیده است. نه تنها میوه انبه، بلکه برگ، ریشه و حتی پوست درخت انبه نیز دارای خاصیت‌های درمانی زیادی مي‌باشد.



میوه انبه:
میوه انبه غنی از ویتامین، املاح معدنی و ترکیبات آنتی اکسیدانی مي‌باشد. این میوه حاوی مقادیر بالایی از فیبر است که برای افرادی که مقدار فیبر کمي ‌نسبت به میزان مورد نیاز در روز استفاده می‌کنند مفید مي‌باشد.  اين ميوه  فقیر از کلسترول و چربی اشباع است که برای سلامتی بدن مضر مي‌باشند.
انبه به دلیل وجود 1990 واحد بين‌المللي بتا-کاروتن، برای تقویت بینایی و حفظ سلامت دندان، پوست، استخوان، غشای مخاطی و بافت‌های نرم بدن بسیار مفید مي‌باشد.

پنير سويا، منبع گياهي غني از پروتئين


نوشته  : میلاد عباسی منجزی 
بسیاری از افراد بعلت بدون عطر و مزه بودن توفو (پنيرسويا)، حتی حاضر به یکبار تجربه کردن آن هم نیستند. داشتن پروتئین بالا، پايين بودن چربي‌‌هاي اشباع، نداشتن كلسترول  و سرشار بودن از ویتامین‌های گروه B، توفو را یک گزینه ایده‌آل در رژیم‌های غذایی ساخته است. قبل از دهه هفتاد میلادی توفو بعنوان یک منبع پروتئینی جایگزین گوشت، توسط افراد گیاهخوار استفاده می‌شد و کماکان بعنوان یک جایگزین از آن در انواع غذاها استفاده می‌شود. توفو می‌تواند بعد از طعم گرفتن توسط گیاهان معطر، پیاز و ادویه‌جات، بجای سس مایونز در سالاد تخم مرغ استفاده شود. پنیر سویا یا همان توفو را مي‌توان بعنوان افزودنی به ساندویچ  اضافه نمود و در تهیه خورش‌ها، سوپ‌ها و یا غذاهای سرخ کردنی آن را به کار برد.

سيب‌زميني، سرشار از نشاسته


نوشته  : زير نظر دكتر سعيد حسيني 
سيب زميني(solanum toberosum)يكي از اعضاي خانواده سونالاسه يا تاجريزان است‌. داراي برگ‌هاي مركب و بريده و گل‌هاي سفيد يا بنفش مي‌باشد. ميوه آن كوچك، كروي، قرمز و سمي است، ولي داراي ساقه‌هاي زير زميني خوراكي مي‌باشد كه حاوي اندوخته نشاسته فراوان است‌. سيب‌زميني از لحاظ سايز، شكل، رنگ، طعم و محتواي نشاسته‌اي متنوع مي‌باشد‌. اين گياه داراي حدود 100 واريته است. اين واريته‌ها تحت عنوان زودرس، دير رس و ميانه رس تقسيم مي‌شوند و بر حسب استفاده اين گياه به سيب‌زميني خوراكي، علوفه‌اي و صنعتي (جهت استفاده در توليد الكل يا نشاسته و قند) تقسيم مي‌شوند. سيب‌زميني در حوالي سال 1570 توسط فاتحان اسپانيايي از آمريكاي جنوبي به آن كشور منتقل شد و كشت آن در سراسر اروپا رواج يافت‌. سيب‌زميني بعدا توسط مستعمره نشين‌هاي بريتانيايي به آمريكاي شمالي منتقل شد‌. سيب‌زميني نخستين بار توسط سرجان ملكم در اواسط پادشاهي فتحعلي شاه قاجار به ايران آورده شده است، براي همين در ابتدا به آن «آلوي ملكم» مي‌گفتند و اكنون هم در بعضي از شهرهاي ايران سيب‌زميني را به نام آلو مي‌شناسند‌. در حال حاضر هر ساله در حدود 300 ميليون تن سيب‌زميني در سراسر جهان توليد مي‌شود‌. شهرستان اقليد در ايران يكي از توليد كنندگان مهم اين محصول است‌. سيب‌زميني مهم‌ترين محصول زراعي است كه در حال حاضر پس از گندم، برنج و ذرت در مرتبه چهارم جهاني قرار دارد.

خواص شيرين يك ماده تلخ


نوشته  : آسیه حسن زاده 
واژه قهوه (Coffe) برگرفته شده‌ از نام استانی در اتیوپی با نام Kaffa مي‌باشد، که واژه انگلیسی Coffee هم از آن گرفته شده‌ است، کلمه عربی «قهوه» در زبان ترکی به «کهوه» Kahve معروف شد که همین کلمه در زبان ایتالیایی به Caffe و در زبان‌های فرانسوی، پرتغالی و اسپانیایی به نام Cafe مورد استفاده قرار گرفت. قهوه در واقع آسیاب شده دانه‌های قهوه مي‌باشد. که بسته به نوع قهوه (ترک، عربی یا اروپایی) در درجه‌های مختلفی آسیاب مي‌شود. در حالی که نسکافه یا قهوه فوری (instant  coffee) از تبخیر قهوه صاف شده و عصاره دانه قهوه به دست مي‌آید. در اواخر قرن بیستم، انواع قهوه فوری نیز در بازار اروپا و آمریكا عرضه شد. این قهوه در واقع شیره تبخیر شده قهوه صاف و عصاره دانه قهوه است كه نیازی به قهوه جوش ندارد و با حل كردن كمي‌از آن در یك فنجان آب جوش، قهوه آماده به دست مي‌آید. در گذشته معتقد بودند که طعم و عطر واقعی این نوشیدنی در بسته بندی‌های قهوه فوری از دست می‌رود، اما امروزه با پیشرفت فن آوری تولید قهوه فوری، این نوع قهوه، طرفداران زیادی پیدا كرده است، زیرا این نوع قهوه معمولا پس از سایش، پروسه تولید را طی می‌كند و در حقیقت به نوعی پرورده و خوش طعم مي‌شود. به‌تازگي قهوه‌هايي بصورت كپسول نيز به بازار آمده است كه دوستدار محيط زيست بوده و كپسول باقيمانده بعد از مدت كوتاهي تجزيه شده و به طبيعت باز مي‌گردد.

هويج، آب هويج يا هويج پخته؟


نوشته  : دکتر تیرنگ نیستانی 
خانم مریم ب. مادری است جوان که در مورد وضع تغذیه و سلامت کودک 4 ساله خود، اميد، وسواس بسیاری دارد. اميد خیلی زود از 15 ماهگی دچار نوعی ضعف بینایی شد. پزشک به مریم توصیه کرد خوب است روزی 1 لیوان آب هویج به کودک بدهد. مریم شنیده بود که هویج، ویتامين A دارد که برای سلامت چشم و بینایی مفید است. مریم خانمِ وسواسی، به هر زحمتی بود روزی یک لیوان آب هویج به کودک خوراند. او منتظر معجزه ای بود که هیچگاه رخ نداد! 
آقای علی م. سال‌ها است دچار فربهی مي‌باشد، در واقع از وقتی به یاد دارد چاق بوده است. دوستی به او توصیه کرد هر وقت هوس «خوردن» به سرش زد، چند تا هویج خام بخورد. علی فکر کرد که این کار به امتحانش مي‌ارزد. بالاخره هویج جزو سبزی‌ها است و پزشکان و متخصصان تغذیه هم که به مصرف آنها توصیه مي‌کنند. علی روزی 12-10 عدد هویج را با آرزوی کاهش وزن، به دندان کشید. پس از یک ماه حتی اندکی هم کاهش وزن نیافت، مایوسانه اندیشید: فایده‌ای ندارد، دیگر به حرف دکترها هم نمي‌شود اعتماد کرد!!!

تغذيه آنلاين


نوشته  : تحریریه دنیای تغذیه 
تقويت رشد عضلات با پوست سيب


متخصصان علوم پزشكي دانشگاه يووا در يك مطالعه جديد دريافته‌اند كه يك ماده چرب موسوم به اسيد اورسوليك موجود در پوست سيب از آتروفي و تحليل رفتن عضلات مي‌كاهد و موجب رشد ماهيچه‌ها در موش‌هاي آزمايشگاهي مي‌شود.
اين ماده همچنين از مقدار چربي، قندخون، كلسترول و تري گليسيريد خون مي‌كاهد و بنابراين مي‌توان از آن براي درمان تخريب عضلاني و اختلالات متابوليكي مثل ديابت استفاده كرد.
آتروفي يا همان ضعف عضلاني مي‌تواند مشكلات بزرگي ايجاد كند. بعلاوه اين عارضه بسيار شايع بوده و ممكن است فردي در مقطعي از طول عمر خود بر اثر بيماري يا بالا رفتن سن با اين مشكل مواجه شود. با اين حال هم اكنون هيچ دارويي براي حل اين مشكل وجود ندارد.

راهنمای انتخاب بیسکویت مناسب


نوشته  : لادن دهقان تنها 
دقت كنيد: 
گاهي در جريان پخت، رنگ بيسكويت قهوه‌اي تيره شده و در نظر مصرف‌كننده محصول عطر و طعم مطلوب‌تري دارد. اگرچه اين نوع بيسكويت‌ها اشتها برانگيزتر و خوشمزه‌تر هستند، ولي بايد بگوييم متاسفانه در اثر سوخته يا قهوه‌اي شدن محصولات داراي مواد كربوهيدراتي مانند بيسكويت در حرارت‌هاي بالاي پخت، ماده‌اي سرطان‌زا به نام «آكريل آميد» ايجاد مي‌شود.
هنگام خريد انواع بيسكويت به ظاهر، طعم و مزه آنها توجه كنيد. اين محصولات بايد عاري از هرگونه طعم و بوي تند صابوني و تلخ بوده و فاقد آلودگي‌هاي قارچي و حشرات باشند.
از مصرف زياد بيسكويت‌هاي كرم‌دار و طعم‌دار اجتناب كنيد.