با تری‌گلیسيرید بالا چه كنيم؟


نوشته  : دکتر مجید حاجی فرجی 
تغییر در شیوه زندگی می‌تواند به کاهش تری‌گلیسيرید خون شما کمک کند.تری‌گلیسيریدها برای سلامتی مهم هستند. این ترکیبات فرمی از چربی‌ها مي‌باشند که در سراسر بدن یافت شده و درسلول‌های چربی ذخیره می‌شوند. در زمانی که بدن نیاز به انرژی داشته باشد، این ترکیبات آزاد شده و صرف تامین نیازهای بدن می‌شوند. افزایش تری‌گلیسيرید خون که هیپرتری‌گلیسیريدمی نامیده می‌شود، با افزایش خطر بیماری‌های قلبی- عروقی به‌ويژه در زنان همراه است. مقدار مطلوب تری‌گلیسيرید خون باید کمتر از 150 میلی‌گرم در دسی‌لیتر باشد.
 

علل افزايش تري‌گليسيريد:
افزایش تری‌گلیسيرید ممکن است علت اولیه و یا ثانویه داشته باشد. از علت‌های اولیه افزایش تری‌گلیسيرید می‌توان به اضافه وزن و چاقی، بی‌تحرکی، سیگارکشیدن، مصرف الکل و مصرف زیاد کربوهیدرات اشاره کرد. برخی بیماری‌ها نیز باعث افزایش تری‌گلیسيرید خون می‌شوند، از جمله: دیابت، بیماری‌های غده تیرويید، بیماری‌های مزمن کلیه، عوامل ژنتیکی و بیماری کبد. مصرف برخی داروها مانند بتابلوکرها، دیورتیک‌های تیازیدی، داروهای ضدبارداری و کوتیکواستروئیدها هم می‌تواند باعث افزایش تری‌گلیسيرید خون شود.

تغذيه درماني در بيماری‌هاي کبدي


نوشته  : دكتر احمدرضا درستی 
در شماره قبل در مورد اعمال كبد صحبت كرديم در ادامه مطالب به بررسي بيماري‌هاي كبدي و تست ‌هاي معمول بررسي عملكرد كبد مي‌پردازيم.
بيماري‌های کبدی می‌توانند به صورت حاد يا مزمن، ارثی يا اکتسابی باشند. اين بيماري‌ها به چندين صورت طبقه بندی می‌شوند. هپاتيت حاد ويروسی، هپاتيت طوفانی، هپاتيت‌های مزمن، هپاتيت‌های الکلی و سيروز، بيماري‌های کبدی ناشی از انسداد صفرا، اختلالات ارثی و ساير بيماري‌های کبدی.



هپاتيت:
اين بيماری يک التهاب شايع کبدی می‌باشد که به‌وسيله ويروس‌های هپاتيت A، B ، C ، D ،E ايجاد می‌گردد. عوامل بيماری‌زای ديگری از قبيل ويروس‌های اپشتن بار (Epstein-Barr)، سيتومگالو ويروس، تب خال، تب زرد و سرخجه نيز می‌توانند موجب بيمار شدن کبد گردند.

برنج قهوه‌اي گزينه‌اي مناسب براي دوران بارداري


نوشته  : مهتاب بياباني 
تهوع صبحگاهي در طول 3 ماهه اول بارداري بعنوان يكي از علائم مهم اين دوران شناخته شده است. از آنجا كه خانم‌هاي باردار مدام در جستجوي مواد غذايي هستند كه ضمن مطلوب بودن طعم‌شان، مواد مغذي مفيدي به بدن آنها برساند، برنج قهوه‌اي يكي از پيشنهادهاي ما مي‌باشد. شما مي‌توانيد از خوردن برنج قهوه‌اي بعنوان يك ماده غذايي بسيار سالم و مفيد لذت ببريد.
برنج قهوه‌اي در يك نگاه اجمالي:
مقدار: 100 گرم برنج قهوه‌اي خام
انرژي: 357 كيلوكالري
چربي‌كل:8/2 گرم
پروتئين: 7/6 گرم

ویژگی‌های يك دسر يخي


نوشته : مهندس مسعود خبازی 
فالوده شیرازی یا پالوده نوعی دسر یخی و از فرآورده‌های سنتی شیراز مي‌‌باشد که در قدیم‌الایام به شیوه سنتی تولید مي‌‌شد، اما امروزه با دستگاه‌های ویژه و ماشین‌آلات، سریع  و آسان‌‌تر تهیه مي‌‌شود. بستنی و فالوده در‌ایران پرمصرف‌ترین نوع شیرینی به حساب مي‌‌آیند. خصوصا فالوده كه از  قدیم‌الایام در فصل تابستان طرفداران بی‌شماری دارد. فالوده از رشته‌های نشاسته‌ای یخ زده تهیه شده كه نهایتا كمي‌شربت يا آبلیمو به همراه گلاب روی آن ریخته و ميل مي‌شود. در گذشته به خوراکی که از پختن پودر بادام و شکر تهيه مي‌‌شد، فالوده مي‌‌گفتند (منبع: فرهنگ معین).این مقاله به اختصار به بیان ویژگی‌های فالوده مي‌پردازد.


خواص غذایی: 
نشاسته که از اجزاي عمده تشکیل دهنده فالوده مي‌باشد، از مهم‌ترین منابع انرژی بدن انسان و در گروه كربوهیدرات‌ها به شمار مي‌‌رود و از جمله مواد غذایی است كه در بدن تجزیه و به گلوكز (قند خون) تبدیل مي‌‌گردد. قند خون انرژی لازم را برای مغز و مركز عصبی بدن انسان تامين مي‌‌كند.

فوايد فلفل دلمه‌اي


نوشته : تحریریه دنیای تغذیه 
فلفل دلمه‌اي يكي از سبزيجاتي است كه از نظر رنگ، طعم، بافت و مزه داراي تنوع مي‌باشد. فلفل دلمه‌اي در رنگ‌هاي متنوع: زرد، قرمز، نارنجي، سبز و حتي بنفش و سياه نيز وجود دارد. از نظر طعم نيز داراي تنوع مي‌باشد. برخي از فلفل دلمه‌اي ها شيرين و برخي ديگر نسبتاً تند مي‌باشند. از نظر دارا بودن ارزش غذايي نيز هر كدام منحصر به فرد بوده و ارزش تغذيه‌اي هر يك از انواع فلفل دلمه‌اي برحسب رنگ آنها متفاوت مي‌باشد. مي‌توان گفت فلفل‌دلمه‌اي يكي از شناخته‌شده‌ترين سبزيجات در تمام دنيا مي‌باشد.


ارزش غذايي: 
فلفل دلمه‌اي سرشار از ويتامين‌هاي A و C و آنتي‌اكسيدان‌هاي قوي مي‌باشد كه مي‌توانند با راديكال‌هاي آزاد مبارزه كرده و بدن را در برابر سرطان مصون نمايند. وجود راديكال‌هاي آزاد يكي از علل افزايش كلسترول در رگ‌هاي خوني بدن مي‌باشد كه منجر به بروز بيماري‌هاي قلبي مي‌گردد.

خواص تغذيه‌اي هلو و شلیل


نوشته  : شیوا طباطبایی 

هــلـو:
هلو میوه‌ای به شکل گرد و یا تخم مرغی شکل با پوست کرکدار است. این میوه هسته بسیار سختی دارد و رنگ آن بر اساس گونه از رنگ شیری تا صورتی کمرنگ، زرد، نارنجی و قرمز متفاوت مي‌باشد. همچنین بر اساس نوع گونه و میزان رسیدگی نوع بافت از لحاظ نرمي‌و لطافت متفاوت است. هلو از خانواده Rosaceae بوده و نام علمي ‌آن Prunus Persica مي‌باشد. این میوه بومي‌کشور چین است و از 2500 سال قبل در این کشور یافت مي‌شده است. هلو از چین و از طریق ایران به اروپا راه پیدا کرد و بعد از آن از طریق اسپانیایی‌ها به کالیفرنیا برده شد.

بدني مقاوم با انبـه


نوشته  : نازلی نمازی 
انبه با نام علمي ‌Mangifera indica ، مهم‌ترین عضو خانواده Anacardiacea مي‌باشد. منشا این میوه، شمال شرقی هند است. در بیشتر کشورهای گرمسیر مانند آفریقا به طور وسیعی کشت مي‌شود.
این میوه گرمسیری طبع گرم و خشک دارد، تاکنون بسیاری از خواص درمانی آن به اثبات رسیده است. نه تنها میوه انبه، بلکه برگ، ریشه و حتی پوست درخت انبه نیز دارای خاصیت‌های درمانی زیادی مي‌باشد.



میوه انبه:
میوه انبه غنی از ویتامین، املاح معدنی و ترکیبات آنتی اکسیدانی مي‌باشد. این میوه حاوی مقادیر بالایی از فیبر است که برای افرادی که مقدار فیبر کمي ‌نسبت به میزان مورد نیاز در روز استفاده می‌کنند مفید مي‌باشد.  اين ميوه  فقیر از کلسترول و چربی اشباع است که برای سلامتی بدن مضر مي‌باشند.
انبه به دلیل وجود 1990 واحد بين‌المللي بتا-کاروتن، برای تقویت بینایی و حفظ سلامت دندان، پوست، استخوان، غشای مخاطی و بافت‌های نرم بدن بسیار مفید مي‌باشد.

پنير سويا، منبع گياهي غني از پروتئين


نوشته  : میلاد عباسی منجزی 
بسیاری از افراد بعلت بدون عطر و مزه بودن توفو (پنيرسويا)، حتی حاضر به یکبار تجربه کردن آن هم نیستند. داشتن پروتئین بالا، پايين بودن چربي‌‌هاي اشباع، نداشتن كلسترول  و سرشار بودن از ویتامین‌های گروه B، توفو را یک گزینه ایده‌آل در رژیم‌های غذایی ساخته است. قبل از دهه هفتاد میلادی توفو بعنوان یک منبع پروتئینی جایگزین گوشت، توسط افراد گیاهخوار استفاده می‌شد و کماکان بعنوان یک جایگزین از آن در انواع غذاها استفاده می‌شود. توفو می‌تواند بعد از طعم گرفتن توسط گیاهان معطر، پیاز و ادویه‌جات، بجای سس مایونز در سالاد تخم مرغ استفاده شود. پنیر سویا یا همان توفو را مي‌توان بعنوان افزودنی به ساندویچ  اضافه نمود و در تهیه خورش‌ها، سوپ‌ها و یا غذاهای سرخ کردنی آن را به کار برد.

سيب‌زميني، سرشار از نشاسته


نوشته  : زير نظر دكتر سعيد حسيني 
سيب زميني(solanum toberosum)يكي از اعضاي خانواده سونالاسه يا تاجريزان است‌. داراي برگ‌هاي مركب و بريده و گل‌هاي سفيد يا بنفش مي‌باشد. ميوه آن كوچك، كروي، قرمز و سمي است، ولي داراي ساقه‌هاي زير زميني خوراكي مي‌باشد كه حاوي اندوخته نشاسته فراوان است‌. سيب‌زميني از لحاظ سايز، شكل، رنگ، طعم و محتواي نشاسته‌اي متنوع مي‌باشد‌. اين گياه داراي حدود 100 واريته است. اين واريته‌ها تحت عنوان زودرس، دير رس و ميانه رس تقسيم مي‌شوند و بر حسب استفاده اين گياه به سيب‌زميني خوراكي، علوفه‌اي و صنعتي (جهت استفاده در توليد الكل يا نشاسته و قند) تقسيم مي‌شوند. سيب‌زميني در حوالي سال 1570 توسط فاتحان اسپانيايي از آمريكاي جنوبي به آن كشور منتقل شد و كشت آن در سراسر اروپا رواج يافت‌. سيب‌زميني بعدا توسط مستعمره نشين‌هاي بريتانيايي به آمريكاي شمالي منتقل شد‌. سيب‌زميني نخستين بار توسط سرجان ملكم در اواسط پادشاهي فتحعلي شاه قاجار به ايران آورده شده است، براي همين در ابتدا به آن «آلوي ملكم» مي‌گفتند و اكنون هم در بعضي از شهرهاي ايران سيب‌زميني را به نام آلو مي‌شناسند‌. در حال حاضر هر ساله در حدود 300 ميليون تن سيب‌زميني در سراسر جهان توليد مي‌شود‌. شهرستان اقليد در ايران يكي از توليد كنندگان مهم اين محصول است‌. سيب‌زميني مهم‌ترين محصول زراعي است كه در حال حاضر پس از گندم، برنج و ذرت در مرتبه چهارم جهاني قرار دارد.

خواص شيرين يك ماده تلخ


نوشته  : آسیه حسن زاده 
واژه قهوه (Coffe) برگرفته شده‌ از نام استانی در اتیوپی با نام Kaffa مي‌باشد، که واژه انگلیسی Coffee هم از آن گرفته شده‌ است، کلمه عربی «قهوه» در زبان ترکی به «کهوه» Kahve معروف شد که همین کلمه در زبان ایتالیایی به Caffe و در زبان‌های فرانسوی، پرتغالی و اسپانیایی به نام Cafe مورد استفاده قرار گرفت. قهوه در واقع آسیاب شده دانه‌های قهوه مي‌باشد. که بسته به نوع قهوه (ترک، عربی یا اروپایی) در درجه‌های مختلفی آسیاب مي‌شود. در حالی که نسکافه یا قهوه فوری (instant  coffee) از تبخیر قهوه صاف شده و عصاره دانه قهوه به دست مي‌آید. در اواخر قرن بیستم، انواع قهوه فوری نیز در بازار اروپا و آمریكا عرضه شد. این قهوه در واقع شیره تبخیر شده قهوه صاف و عصاره دانه قهوه است كه نیازی به قهوه جوش ندارد و با حل كردن كمي‌از آن در یك فنجان آب جوش، قهوه آماده به دست مي‌آید. در گذشته معتقد بودند که طعم و عطر واقعی این نوشیدنی در بسته بندی‌های قهوه فوری از دست می‌رود، اما امروزه با پیشرفت فن آوری تولید قهوه فوری، این نوع قهوه، طرفداران زیادی پیدا كرده است، زیرا این نوع قهوه معمولا پس از سایش، پروسه تولید را طی می‌كند و در حقیقت به نوعی پرورده و خوش طعم مي‌شود. به‌تازگي قهوه‌هايي بصورت كپسول نيز به بازار آمده است كه دوستدار محيط زيست بوده و كپسول باقيمانده بعد از مدت كوتاهي تجزيه شده و به طبيعت باز مي‌گردد.