نوشته : نفيسه بهادري کارشناس ارشد تغذیه
تعریف و علل چاقی:
بطور کلی چاقی زمانی بوجود میآید که عدم تعادل بین انرژی دریافتی و انرژی مصرفی وجود داشته باشد. عوامل مختلفی شامل ژنتیک، سن، جنس، رژیم نادرست، خوردن غذاهای پرکالری، پرچرب و پرقند، کم تحرکی، بيماريهای تغذیهای، پرخوابی و افسردگی و وضعیت اقتصادی میتوانند به چاقی بیانجامد. اگرچه وراثت بعنوان يک عامل تعيين کننده در ابتلا به چاقي مطرح است، اما عوامل محيطي هم نقش بسزایی در شیوع چاقی دارند. اين امر به دليل گسترش شهرنشيني، رشد اقتصادي و افزايش درآمد، افزايش سرانه دريافت انرژي و تغييرات اجتماعي و عادات فرهنگي در کنار کاهش تحرکات جسماني بوقوع ميپيوندد. تناقض موجود در وضعيت تغذيه در جهان و بويژه کشورهاي در حال توسعه نکتهاي بسيار قابل توجه و حائز اهميت است. در حالي که کشورهاي در حال توسعه از يک سو در تلاش براي کاهش سوءتغذيه و گرسنگي هستند، از سوي ديگر با مشکلي پيچيدهتر بنام چاقي و اضافه وزن مواجه ميگردند. افزايش ميزان مبتلايان به چاقي در سالهاي اخير به حدي است که شمار آنها در اين کشورها از شمار افراد مبتلا به کمبود تغذيه فراتر رفته است.
بطور کلی چاقی زمانی بوجود میآید که عدم تعادل بین انرژی دریافتی و انرژی مصرفی وجود داشته باشد. عوامل مختلفی شامل ژنتیک، سن، جنس، رژیم نادرست، خوردن غذاهای پرکالری، پرچرب و پرقند، کم تحرکی، بيماريهای تغذیهای، پرخوابی و افسردگی و وضعیت اقتصادی میتوانند به چاقی بیانجامد. اگرچه وراثت بعنوان يک عامل تعيين کننده در ابتلا به چاقي مطرح است، اما عوامل محيطي هم نقش بسزایی در شیوع چاقی دارند. اين امر به دليل گسترش شهرنشيني، رشد اقتصادي و افزايش درآمد، افزايش سرانه دريافت انرژي و تغييرات اجتماعي و عادات فرهنگي در کنار کاهش تحرکات جسماني بوقوع ميپيوندد. تناقض موجود در وضعيت تغذيه در جهان و بويژه کشورهاي در حال توسعه نکتهاي بسيار قابل توجه و حائز اهميت است. در حالي که کشورهاي در حال توسعه از يک سو در تلاش براي کاهش سوءتغذيه و گرسنگي هستند، از سوي ديگر با مشکلي پيچيدهتر بنام چاقي و اضافه وزن مواجه ميگردند. افزايش ميزان مبتلايان به چاقي در سالهاي اخير به حدي است که شمار آنها در اين کشورها از شمار افراد مبتلا به کمبود تغذيه فراتر رفته است.