دلايل اصلي چاقي در دنياي امروز

نوشته  : نفيسه بهادري کارشناس ارشد تغذیه 
تعریف و علل چاقی:
بطور کلی چاقی زمانی بوجود می‌آید که عدم تعادل بین انرژی دریافتی و انرژی مصرفی وجود داشته باشد. عوامل مختلفی شامل ژنتیک، سن، جنس، رژیم نادرست، خوردن غذاهای پرکالری، پرچرب و پرقند، کم تحرکی، بيماري‌های تغذیه‌ای، پرخوابی و افسردگی و وضعیت اقتصادی می‌توانند به چاقی بیانجامد. اگرچه وراثت بعنوان يک عامل تعيين کننده در ابتلا به چاقي مطرح است، اما عوامل محيطي هم نقش بسزایی در شیوع چاقی دارند. ‌اين امر به دليل گسترش شهرنشيني، رشد اقتصادي و افزايش درآمد، افزايش سرانه دريافت انرژي و تغييرات اجتماعي و عادات فرهنگي در کنار کاهش تحرکات جسماني بوقوع مي‌پيوندد. تناقض موجود در وضعيت تغذيه در جهان و بويژه کشورهاي در حال توسعه نکته‌اي بسيار قابل توجه و حائز اهميت است. در حالي که کشورهاي در حال توسعه از يک سو در تلاش براي کاهش سوءتغذيه و گرسنگي هستند، از سوي ديگر با مشکلي پيچيده‌تر بنام چاقي و اضافه وزن مواجه مي‌گردند. افزايش ميزان مبتلايان به چاقي در سال‌هاي اخير به حدي است که شمار آنها در ‌اين کشورها از شمار افراد مبتلا به کمبود تغذيه فراتر رفته است.

ییش دیابت ، زنگ خطري براي ديابت

نوشته  : مریم میرفتاحی کارشناس ارشد تغذیه 
دیابت شیرین نوع 2 که سابقا به عنوان دیابت غیر وابسته به انسولین نامیده می‌شد، شایع‌ترین نوع دیابت در تمام کشورهای جهان می‌باشد. شیوع این بیماری در سطح جهان رو به افزایش بوده و در سال 2000، 150 میلیون نفر به این بیماری مبتلا بوده و تا سال 2025، این مقدار به 300 میلیون نفر خواهد رسید. بر پایه بررسی‌های صورت گرفته، شمار افراد دیابتی در ایران  2/1 میلیون نفر است که این رقم رو به افزایش مي‌باشد، این بیماری حداقل 2/7 درصد از جمعیت بزرگسال بالاتر از 30 سال شهر تهران را دچار ساخته است.
 59 درصد کل مرگ‌هاي جهان و ۴۶ درصد بار بيماري‌ها ناشي از بيماري‌هاي غير واگير مي‌باشد که ديابت يکي از آنان است. سالانه
۴ ميليون نفر در جهان بر اثر ديابت فوت مي‌کنند که اين رقم ۹ درصد کل مرگ‌هاي جهان را تشکيل مي‌دهد. در ايران به ازاي هر ۱۰ هزار نفر، ۲۷۲مرگ ناشي از ديابت است که شانزدهمين علت مرگ در مردان و نهمين علت مرگ در زنان را در ايران تشکيل مي‌دهد.

نسخه تغذيه براي پيشگيري از سفيدي مو

نوشته : دكتر آزاده نجارزاده 
در سال‌هاي نه چندان دور سفيدي مو فقط در افراد مسن مشاهده مي‌شد، اما امروزه فراوان مي‌بينيم كه برخي جوانان موهاي سفيد زيادي در سر خود دارند. علت اين زودرس بودن چيست؟ آيا مي‌توان آن را به نوع تغذيه نسبت داد؟ آيا مصرف انواع و اقسام شامپوها و مواد تقويت‌كننده موضعي تأثيري بر بهبود اين وضعيت دارد؟ آيا مي‌توان نسخه‌اي پيشنهاد كرد كه موهاي سفيد را به موهاي سياه و شفاف تبديل كند؟ آيا اساساً اين فرآيند برگشت‌پذير است يا خير؟
پروتئين:
رنگ مو بيشتر تحت تاثير ژنتيك است، اما در برخي موارد مسائل تغذيه‌اي نيز منجر به تغيير رنگ مو مي‌شوند. مثلاً يكي از علائم و نشانه‌هاي سوء تغذيه پروتئين كه به مدت طولاني فرد را درگير كرده باشد تغيير در رنگ مو و به عبارتي پرچمي شدن موها است. در اين اختلال، كاهش توليد ملانين در ملانوسيت‌ها باعث مي‌شود رنگ مو، روشن‌تر شود و در يك تار مو، بخش‌هاي تازه روييده شده روشن‌تر از قسمت‌هاي قبلي باشد. در اين گونه موارد بهبود تغذيه فرد از لحاظ پروتئين مي‌تواند رنگ مو را به حالت طبيعي تغيير دهد.

غذاهاي مفيد براي روماتیسمي‌ها

نوشته : منيره دادخواه 
آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی نوعی بیماری التهابی تحلیل برنده و ناتوان کننده با ریشه خودایمنی است. در این بیماری غشای مفاصل به دلیل التهاب و تجمع مایع دچار تورم می‌شود. روماتیسم مفصلی در زنان شیوع بیشتری داشته و سن بروز آن بین 20 تا 45 سالگی است. علت اصلی بروز بیماری هنوز بدرستی معلوم نیست . شاید ژن‌ها در ایجاد آن نقش داشته باشند. گاهی بدنبال برخی عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی شدید بروز می‌کند، ولی در کل می توان گفت روماتیسم نوعی بیماری خودایمنی است که در اثر تحریک سیستم ایمنی برعلیه بافت‌های بدن ایجاد می‌شود. علائم در این بیماری به شکل درد‌های خفیف مفصلی تا حملات شدید متغیر بوده و به تدریج با پیشرفت بیماری سبب تخریب مفاصل، غضروف‌ها، تاندون‌ها و استخوان‌ها می‌گردد. بند انگشتان دست و مچ‌ها اولین مفاصلی هستند که درگیر می‌شوند و بدنبال آن در صورت عدم کنترل، درد و تورم به انگشتان پا و سایر مفاصل مثل آرنج، شانه، لگن و... نیز پیشرفت می‌کند. بیشترین شکایت افراد مبتلا مربوط به درد شدید، تورم و خشکی مفاصل همراه با محدودیت و ناتوانی در به حرکت درآوردن آنها می‌باشد.برای تشخیص بیماری از معاینات بالینی و آزمایشات مختلف استفاده می‌گردد، یکی از آنها اندازه گیری سطح نوعی پروتئین غیر طبیعی در خون به نام فاکتور روماتیسمی است.

دشمنان سيستم گوارش بدن!

نوشته شده توسط : تحریریه دنیای سلامت
اكثر افراد دچار مشكلات گوارشي در طول عمر خود مي‌شوند. برخي از اين مشكلات به خودي خود برطرف شده و يا برخي به كمك دارو درمان مي‌شوند، اما از طرفي بعضي ديگر نيز همچنان به صورت مزمن باقي مي‌مانند. سيستم گوارش بدن شامل يك لوله (مجرا) از دهان تا روده (مري، معده و روده) و همچنين ساير اندام‌هايي است كه به اين مجرا متصل مي‌شوند. قسمت شكم، كاملاً توسط اندام‌هاي دستگاه گوارش پر شده است، بنابراين اهميت سالم بودن دستگاه گوارش از آن جهت است كه تمامي سلول‌هاي موجود در بدن از طريق همين دستگاه تغذيه مي‌شوند. بيماري‌هاي دستگاه گوارش بر اثر عوامل متعدد و داراي نشانه‌هاي مختلفي هستند. ناراحتي‌هاي روده‌اي (روده بزرگ و كوچك)، يبوست، اسهال، استفراغ، عدم هضم مواد غذايي و... همه و همه از بيماري‌هاي مربوط به دستگاه گوارش مي‌باشند. اغلب بيماري‌هاي دستگاه گوارش ناشي از عوامل زير مي‌باشند:


مرهم تغذيه بر درد زانو

نوشته  : فاطمه تورنگ كارشناس ارشد تغذيه 
همه ما ممکن است گاهی در زانوهایمان احساس درد کنیم که ممکن است ناشی از علت‌های ساده‌ای مثل انجام نادرست حرکات باشد، اما اگر شدت این درد زیاد باشد و تکرار شود باید حتما مورد بررسی قرار گیرد. درد زانو اگر به یکباره پیش آمده و شدید باشد احتمالا ناشی از آسیب است و دردهای مزمن و پیشرونده معمولا به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای ایجاد می‌شوند.
برخی مکمل‌های تغذیه‌ای ممکن است در زانو درد‌های حاد ناشی از آسیب، به ترمیم بافت کمک کنند. نقش تغذیه در زانو دردهای مزمن پررنگ‌تر است و نیاز به تغییرات رژیم غذایی و مشاوره تغذیه دارد که در ادامه در این‌باره صحبت خواهیم کرد.



علل زانو درد:
اگرچه زانودرد مزمن مشکل شایع سالمندان است، اما ممکن است حتی در جوانان نیز مشاهده شود. اصلی‌ترین علت مرتبط با تغذیه در این مشکل، ابتلا به استئوآرتریت است، اما علت‌های دیگری مثل ضعف ماهیچه‌های پا، چاقی، نقرس، مشکلات استخوانی و آسیب‌های فیزیکی هم در بروز آن موثرند. برخی از این عوامل اثر هم‌افزایی دارند و به علاوه یکدیگر را نیز تشدید می‌کنند.

رنگ‌ها معني دارند

نوشته : تحریریه دنیای سلامت 
همگي مي‌دانيم كه وارد كردن ميوه‌ها و سبزيجات در رژيم غذايي روزانه، لازم و ضروري مي‌باشد. ميوه‌ها و سبزيجات از مواد غذايي مهمي مي‌باشند كه در پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي و سكته، كنترل فشار خون، كاهش خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها و جلوگيري از ابتلا به انواع بيماري‌هاي چشمي مانند آب سياه و ... موثرند، اما توصيه اخير كارشناسان تغذيه آن است كه براي به دست آوردن حداكثر فايده، مصرف ميوه‌ها و سبزيجات را گسترش داده و تا جايي كه امكان دارد از تمامي ميوه‌ها و سبزيجات با رنگ‌ها و طعم‌هاي مختلف استفاده كنيد. ميوه‌ها و سبزيجات، سبب تقويت سلامت عمومي بدن شده و به‌طور طبيعي حاوي تركيبات مغذي و مفيد فراواني مي‌باشند.

گردو، سلطان مغزها

نوشته  : آسیه حسن زاده کارشناس ارشد مهندسی صنایع غذایی


با وجود اینکه درختان گردو برای هزاران سال است که کشت می‌شوند، ولی دارای اجداد متفاوتی هستند. منشا نوع انگلیسی درخت گردو، هند و نواحی پیرامون دریای خزر است و از این رو با نام گردوی ایرانی نیز شناخته می‌شود. در قرن 4 پیش از میلاد، رومی‌ها گردو را به بسیاری از اروپاییان معرفی کردند که از آن زمان تاکنون در این کشورها درخت گردو کشت می‌شود. در سرتاسر تاریخ، درخت گردو بسیار محترم بوده است، زیرا نه تنها دارای عمری چند برابر طول عمر انسان است، بلکه موارد مصرفی مانند استفاده به عنوان غذا، تولید روغن سوخت فانوس، ساختن پناهگاه و تولید رنگ و استفاده دارویی دارد.
 به نظر می‌رسد درخت‌های گردویی که در آمریکای شمالی کشت می‌شوند، از نوع انگلیسی باشند، زیرا گردو برای اولین بار توسط کشتی‌های بازرگانی انگلیسی به آمریکا برده شد. امروزه کشورهای اصلی تولید و صادر کننده گردو، آمریکا، ترکیه، چین، ایران، فرانسه و رومانی هستند.

خواص خرمالو

نوشته  : فريال عسگري كارشناس صنايع غذايي 
واقعيات تغذيه‌اي ميوه خرمالو:
ميوه‌هاي شيرين و خوشمزه خرمالو سرشار از مواد مغذي مفيدي (مثل ويتامين‌ها، مواد معدني و آنتي‌اكسيدان‌ها) هستند كه براي سلامت مطلوب بدن حياتي‌ مي‌باشند. اين ميوه خوشمزه تزئيني شرقي بومي چين است. مدت‌ها پيش در ژاپن گسترش يافته و در اواسط قرن نوزدهم به كاليفرنيا معرفي شده است. بهترين رشد درخت خرمالو در مناطقي است كه زمستان‌‌هاي معتدل و تابستان‌هاي نسبتاً ملايم دارند. درختان خرمالو بطور عمده به دو گروه اساسي طبقه‌بندي مي‌گردند. آنهايي كه ميوه سفت دارند تا اين ميوه‌ها در رسيدگي نرم گردند و آنهايي كه ميوه‌شان سفت نباشد. خرمالويي كه سفت نيست، حاوي تانن كمتري بوده و تا زماني كه به شاخه است قابل خوردن و شاداب مي‌باشد. رنگ ميوه از زرد- نارنجي روشن تا نارنجي- قرمز تيره متغير است، ميوه بطور كامل به جز دانه‌ها و كلاهك آن خوردني است.

نكته‌هايي شيرين در مورد مربا و مارمالاد

نوشته  : مريم آريافر كارشناس ارشد علوم و صنايع غذايي 

یكي از روش‌هاي نگهداري ميوه‌ها و‌ سبزي‌ها در كنار روش‌هايي مانند خشكاندن، انجماد و ترشي انداختن، استفاده از غلظت‌هاي زياد قند مي‌باشد. محصولات عمده در اين خصوص عبارتند از مربا، ژله، مارمالاد، پوره و شيريني‌هاي ميوه‌اي. اين طريق نگهداري يك روش سنتي خانگي بوده و در قديم به جاي قند از عسل استفاده مي‌كردند.
روش نگهداري ميوه‌ها و بعضي از سبزيجات نظير هويج بر اين اصل استوار است كه مقدار قندي كه در تهيه مربا به كار مي‌رود فعاليت آب محيط را تا آن حد كه ميكروارگانيسم‌ها در آن قابل رشد نباشند، كاهش خواهد داد. غلظت قند به كار برده شده در انواع مربا‌ها ممكن است بين 65 تا 67 درصد متفاوت باشد.