غذاهاي مفيد براي روماتیسمي‌ها

نوشته : منيره دادخواه 
آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی نوعی بیماری التهابی تحلیل برنده و ناتوان کننده با ریشه خودایمنی است. در این بیماری غشای مفاصل به دلیل التهاب و تجمع مایع دچار تورم می‌شود. روماتیسم مفصلی در زنان شیوع بیشتری داشته و سن بروز آن بین 20 تا 45 سالگی است. علت اصلی بروز بیماری هنوز بدرستی معلوم نیست . شاید ژن‌ها در ایجاد آن نقش داشته باشند. گاهی بدنبال برخی عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی شدید بروز می‌کند، ولی در کل می توان گفت روماتیسم نوعی بیماری خودایمنی است که در اثر تحریک سیستم ایمنی برعلیه بافت‌های بدن ایجاد می‌شود. علائم در این بیماری به شکل درد‌های خفیف مفصلی تا حملات شدید متغیر بوده و به تدریج با پیشرفت بیماری سبب تخریب مفاصل، غضروف‌ها، تاندون‌ها و استخوان‌ها می‌گردد. بند انگشتان دست و مچ‌ها اولین مفاصلی هستند که درگیر می‌شوند و بدنبال آن در صورت عدم کنترل، درد و تورم به انگشتان پا و سایر مفاصل مثل آرنج، شانه، لگن و... نیز پیشرفت می‌کند. بیشترین شکایت افراد مبتلا مربوط به درد شدید، تورم و خشکی مفاصل همراه با محدودیت و ناتوانی در به حرکت درآوردن آنها می‌باشد.برای تشخیص بیماری از معاینات بالینی و آزمایشات مختلف استفاده می‌گردد، یکی از آنها اندازه گیری سطح نوعی پروتئین غیر طبیعی در خون به نام فاکتور روماتیسمی است.

دشمنان سيستم گوارش بدن!

نوشته شده توسط : تحریریه دنیای سلامت
اكثر افراد دچار مشكلات گوارشي در طول عمر خود مي‌شوند. برخي از اين مشكلات به خودي خود برطرف شده و يا برخي به كمك دارو درمان مي‌شوند، اما از طرفي بعضي ديگر نيز همچنان به صورت مزمن باقي مي‌مانند. سيستم گوارش بدن شامل يك لوله (مجرا) از دهان تا روده (مري، معده و روده) و همچنين ساير اندام‌هايي است كه به اين مجرا متصل مي‌شوند. قسمت شكم، كاملاً توسط اندام‌هاي دستگاه گوارش پر شده است، بنابراين اهميت سالم بودن دستگاه گوارش از آن جهت است كه تمامي سلول‌هاي موجود در بدن از طريق همين دستگاه تغذيه مي‌شوند. بيماري‌هاي دستگاه گوارش بر اثر عوامل متعدد و داراي نشانه‌هاي مختلفي هستند. ناراحتي‌هاي روده‌اي (روده بزرگ و كوچك)، يبوست، اسهال، استفراغ، عدم هضم مواد غذايي و... همه و همه از بيماري‌هاي مربوط به دستگاه گوارش مي‌باشند. اغلب بيماري‌هاي دستگاه گوارش ناشي از عوامل زير مي‌باشند:


مرهم تغذيه بر درد زانو

نوشته  : فاطمه تورنگ كارشناس ارشد تغذيه 
همه ما ممکن است گاهی در زانوهایمان احساس درد کنیم که ممکن است ناشی از علت‌های ساده‌ای مثل انجام نادرست حرکات باشد، اما اگر شدت این درد زیاد باشد و تکرار شود باید حتما مورد بررسی قرار گیرد. درد زانو اگر به یکباره پیش آمده و شدید باشد احتمالا ناشی از آسیب است و دردهای مزمن و پیشرونده معمولا به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای ایجاد می‌شوند.
برخی مکمل‌های تغذیه‌ای ممکن است در زانو درد‌های حاد ناشی از آسیب، به ترمیم بافت کمک کنند. نقش تغذیه در زانو دردهای مزمن پررنگ‌تر است و نیاز به تغییرات رژیم غذایی و مشاوره تغذیه دارد که در ادامه در این‌باره صحبت خواهیم کرد.



علل زانو درد:
اگرچه زانودرد مزمن مشکل شایع سالمندان است، اما ممکن است حتی در جوانان نیز مشاهده شود. اصلی‌ترین علت مرتبط با تغذیه در این مشکل، ابتلا به استئوآرتریت است، اما علت‌های دیگری مثل ضعف ماهیچه‌های پا، چاقی، نقرس، مشکلات استخوانی و آسیب‌های فیزیکی هم در بروز آن موثرند. برخی از این عوامل اثر هم‌افزایی دارند و به علاوه یکدیگر را نیز تشدید می‌کنند.

رنگ‌ها معني دارند

نوشته : تحریریه دنیای سلامت 
همگي مي‌دانيم كه وارد كردن ميوه‌ها و سبزيجات در رژيم غذايي روزانه، لازم و ضروري مي‌باشد. ميوه‌ها و سبزيجات از مواد غذايي مهمي مي‌باشند كه در پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي و سكته، كنترل فشار خون، كاهش خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها و جلوگيري از ابتلا به انواع بيماري‌هاي چشمي مانند آب سياه و ... موثرند، اما توصيه اخير كارشناسان تغذيه آن است كه براي به دست آوردن حداكثر فايده، مصرف ميوه‌ها و سبزيجات را گسترش داده و تا جايي كه امكان دارد از تمامي ميوه‌ها و سبزيجات با رنگ‌ها و طعم‌هاي مختلف استفاده كنيد. ميوه‌ها و سبزيجات، سبب تقويت سلامت عمومي بدن شده و به‌طور طبيعي حاوي تركيبات مغذي و مفيد فراواني مي‌باشند.

گردو، سلطان مغزها

نوشته  : آسیه حسن زاده کارشناس ارشد مهندسی صنایع غذایی


با وجود اینکه درختان گردو برای هزاران سال است که کشت می‌شوند، ولی دارای اجداد متفاوتی هستند. منشا نوع انگلیسی درخت گردو، هند و نواحی پیرامون دریای خزر است و از این رو با نام گردوی ایرانی نیز شناخته می‌شود. در قرن 4 پیش از میلاد، رومی‌ها گردو را به بسیاری از اروپاییان معرفی کردند که از آن زمان تاکنون در این کشورها درخت گردو کشت می‌شود. در سرتاسر تاریخ، درخت گردو بسیار محترم بوده است، زیرا نه تنها دارای عمری چند برابر طول عمر انسان است، بلکه موارد مصرفی مانند استفاده به عنوان غذا، تولید روغن سوخت فانوس، ساختن پناهگاه و تولید رنگ و استفاده دارویی دارد.
 به نظر می‌رسد درخت‌های گردویی که در آمریکای شمالی کشت می‌شوند، از نوع انگلیسی باشند، زیرا گردو برای اولین بار توسط کشتی‌های بازرگانی انگلیسی به آمریکا برده شد. امروزه کشورهای اصلی تولید و صادر کننده گردو، آمریکا، ترکیه، چین، ایران، فرانسه و رومانی هستند.

خواص خرمالو

نوشته  : فريال عسگري كارشناس صنايع غذايي 
واقعيات تغذيه‌اي ميوه خرمالو:
ميوه‌هاي شيرين و خوشمزه خرمالو سرشار از مواد مغذي مفيدي (مثل ويتامين‌ها، مواد معدني و آنتي‌اكسيدان‌ها) هستند كه براي سلامت مطلوب بدن حياتي‌ مي‌باشند. اين ميوه خوشمزه تزئيني شرقي بومي چين است. مدت‌ها پيش در ژاپن گسترش يافته و در اواسط قرن نوزدهم به كاليفرنيا معرفي شده است. بهترين رشد درخت خرمالو در مناطقي است كه زمستان‌‌هاي معتدل و تابستان‌هاي نسبتاً ملايم دارند. درختان خرمالو بطور عمده به دو گروه اساسي طبقه‌بندي مي‌گردند. آنهايي كه ميوه سفت دارند تا اين ميوه‌ها در رسيدگي نرم گردند و آنهايي كه ميوه‌شان سفت نباشد. خرمالويي كه سفت نيست، حاوي تانن كمتري بوده و تا زماني كه به شاخه است قابل خوردن و شاداب مي‌باشد. رنگ ميوه از زرد- نارنجي روشن تا نارنجي- قرمز تيره متغير است، ميوه بطور كامل به جز دانه‌ها و كلاهك آن خوردني است.

نكته‌هايي شيرين در مورد مربا و مارمالاد

نوشته  : مريم آريافر كارشناس ارشد علوم و صنايع غذايي 

یكي از روش‌هاي نگهداري ميوه‌ها و‌ سبزي‌ها در كنار روش‌هايي مانند خشكاندن، انجماد و ترشي انداختن، استفاده از غلظت‌هاي زياد قند مي‌باشد. محصولات عمده در اين خصوص عبارتند از مربا، ژله، مارمالاد، پوره و شيريني‌هاي ميوه‌اي. اين طريق نگهداري يك روش سنتي خانگي بوده و در قديم به جاي قند از عسل استفاده مي‌كردند.
روش نگهداري ميوه‌ها و بعضي از سبزيجات نظير هويج بر اين اصل استوار است كه مقدار قندي كه در تهيه مربا به كار مي‌رود فعاليت آب محيط را تا آن حد كه ميكروارگانيسم‌ها در آن قابل رشد نباشند، كاهش خواهد داد. غلظت قند به كار برده شده در انواع مربا‌ها ممكن است بين 65 تا 67 درصد متفاوت باشد.

ميـوه‌ها و سبزيـجات زمستاني

نوشته : تحریریه دنیای تغذیه 
اگر چه فصل تابستان از نظر فراواني و تنوع ميوه‌ها، بهترين فصل سال مي‌باشد، اما ميوه‌ها  و سبزيجاتي كه در فصول سرد سال (پاييز و زمستان) وجود دارند نيز كم نمي‌باشند و نبايد از آنها صرف‌نظر كرد. فصل زمستان، بهترين فصل براي انواع مركبات مانند پرتقال، نارنگي، ليموشيرين و... مي‌باشد. ساير ميوه‌ها و سبزيجاتي كه در فصل پاييز و زمستان وجود دارند، نيز بسيار مطبوع بوده و داراي تركيبات مغذي فراوان مي‌باشند كه علاوه بر تأمين ذائقه شما، موادمغذي مورد نياز بدن را نيز تامين مي‌كنند. در اينجا مواردي را ذكر مي‌كنيم:


گلابـــي:
گلابي داراي فيبر فراواني بوده و منبع خوبي از ويتامين C مي‌باشد.

لبو، دوست روزهاي سرد

نوشته  : دکتر سعید حسینی 
چغندر از گياهان باارزش تغذيه‌اي بالا و از سبزيجات ريشه‌اي مفيد براي سلامت قلب و عروق است. رنگدانه‌هاي بي‌همتا و خاص آنتي‌اكسيداني حاضر در اين گياه از بدن در برابر بيماري‌هاي عروق كرونر و آنفاركتوس محافظت مي‌كنند و سطح كلسترول خون را پايين مي‌آورند و خاصيت ضدپيري دارند. از ريشه و برگ‌هاي چغندر براي مصارف مختلف استفاده مي‌گردد.
 

خواص سلامتي لبوها:
لبو بسيار كم‌كالري و كم‌چربي (شامل فقط 45 كيلوكالري به ازاي 100 گرم)، اما سرشار از فيبر، ويتامين‌ها و مواد معدني است. ريشه گياه نيز منبع فيتوكميكال‌هاي گلايسين بتايين مي‌باشد. بتايين داراي خاصيت پايين آورندگي هموسيستئين خون است.

تغذيه آنلاين

نوشته : تحریریه دنیای سلامت 


كالري‌ شكلات تلخ از شكلات معمولي كمتر نيست
عضو هيأت علمي‌‌انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي با اشاره به خواص شكلات‌ها، اظهار كرد:«شكلات و حتي بستني گاهي براي تغيير حالات روحي مفيد هستند و فرد را از افسردگي خارج مي‌كنند، زيرا اين مواد موجب ترشح هورمون «بتاآندورفين» در بدن مي‌شوند كه شادي بخش است».
كيمياگر ادامه داد: «مصرف يك يا دو تكه كوچك از شكلات در طول شبانه روز مشكل ساز نيست، اما اگر شخصي بخواهد مجوز مصرف آزاد شكلات را از ما دريافت كند، اين گونه نيست، بلكه مي‌‌تواند موادي چون فنول را از سبزي‌ها تامين كند».