پایان 6 ماهگی بهترین زمان برای شروع غذای کمکی است

 پایان 6 ماهگی بهترین زمان برای شروع غذای کمکی است.

 به گزارش وب دا، کارشناس سلامت  کودکان مركز بهداشت استان هرمزگان ضمن بیان این مطلب گفت:  تغذیه در تمام طول عمر به ویژه در ماهها و سالهای اول زندگی بسیار مهم است، تغذیه خوب و متناسب با سن کودک موجب رشد و نمو مطلوب وی می شود.
شیرین سلطانی  اظهار كرد: دو سال اول زندگی فرصتی حیاتی برای رشد و تکامل مطلوب از طریق تغذیه مناسب است لذا مادران عزیز باید اقدامات لازم و رفتارهای تغذیه ای مناسب را  مورد توجه قرار دهند.
سلطاني با اشاره به تغذيه در كودكان زير دو سال بيان كرد: تغذیه انحصاری با شیر مادر در 6 ماه اول زندگی برای رشد و تکامل کودک از اهمیت ویژه ای برخوردار است، شیر مادر باید به طور مکرر و بسته به میل شیرخوار در طول روز و شب (حد اقل 8 بار در شبانه روز) به شیرخوار داده شود.

جلوگیری از بوی بد دهان با مصرف لیموترش، شربت پرتقال و سبزی

 مصرف مواد غذایی مثل لیموترش، شربت پرتقال و سبزی‌های معطر مثل نعناع، مرزه و ترخون از  بوی بد دهان به ویژه در ایام ماه مبارک رمضان جلوگیری می کند.
به گزارش وب دا، كارشناس مسئول بهداشت دهان و دندان شبكه بهداشت و درمان آران و بیدگل ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: استفاده از قرص‌ها و اسپری‌های خوشبو كننده علاوه بر بیماری‌های ریه، باعث فرسودگی دندان‌ها به مرور زمان می شود.
دکتر عفت لامع گفت: نخ‌ كشیدن دندان‌ها روش بسیار مناسبی برای برداشتن خرده‌های غذایی از لابه‌لای دندان‌ها و حفظ سلامت دندان است كه اغلب افراد پیش از مسواك زدن آن را فراموش می‌كنند.
وی افزود: با استفاده از مواد غذایی مناسب و پرهیز از مصرف مواد غذایی مثل سیر، پیاز و ادویه در سحر می توان از بوی دهان در ماه مبارك رمضان جلوگیری كرد.
این كارشناس مسئول بهداشت دهان و دندان با اشاره به اینكه بوی دهان می تواند نشانه وجود مشكلی در دهان، لثه و دندان باشد، تصریح كرد: این مشكل همچنین ممكن است به دلیل عفونت‌های تنفسی و اختلالات گوارشی برای هر فرد روی دهد. 
دکتر لامع با تاکید بر مراجعه به پزشك برای اطمینان از سلامت دهان و لثه اظهار داشت: معمولا در برخی افراد چند ساعت قبل از زمان افطار به علت گرسنگی و استفاده بدن از ذخایر چربی موجود برای تامین كالری مورد نیاز بوی خاصی از دهان استشمام می‌شود كه پس از صرف افطار این بو برطرف خواهد شد.
وی تاكید كرد: هنگام مسواك زدن حتما باید مسواك را روی زبان كشید تا باقیمانده مواد غذایی بودار كاملا از روی زبان پاك شود.

نوشيدن قهوه و كاهش ميزان مرگ و مير

 خوردن قهوه در طول روز با كاهش ميزان مرگ و مير، باعث افزايش طول عمر مي‌شود.

به گزارش وب‌دا، به نقل از ژورنال پزشكي عمومي، محققان آمريكايي با بازنگري مطالعات پيشين و تعديل فاكتورهاي مزاحم بر روي 402260 فرد فاقد بيماري‌هاي قلبي و مغزي و سرطان در طول يك دوره 10 ساله دريافتند كه مصرف قهوه ارتباط معكوسي با ميزان مرگ و مير دارد.
نتايج حاصل از اين گزارش مي‌افزايد كه مصرف قهوه به مقدار 6 ليوان به صورت روزانه با كاهش 15 درصدي ميزان مرگ و مير ناشي از ديابت، بيماري‌هاي تنفسي و سكته‌هاي قلبي و مغزي همراه است.
نتايج ديگر اين مطالعه حاكي از آن است كه اثرات مفيد نوشيدن قهوه بر روي سلامتي احتمالاً به دليل داشتن تركيبات غني از آنتي‌اكسيدان است.
به گفته محققان اثرات مثبت قهوه در كاهش ميزان مرگ و مير، هم در مورد قهوه‌هاي حاوي كافئين و هم در مورد قهوه‌هاي بدون كافئين قابل استناد است.

'برای مقابله با چاقی، رژیم غذایی از ورزش مهمتر است'



مردمان قبیله هدزا در تانزانیا به سبک انسان های ده هزار سال پیش زندگی می کنند
تحقیقات تازه دانشمندان این فرضیه را رد می کند که برای مقابله با چاقی، ورزش از رژیم غذایی مهم تر است.
مطالعه بر روی قبیله هدزا که هنوز از طریق شکار کردن، روزگار می گذرانند، نشان می دهد که مقدار کالری مورد نیاز بدن، از خصوصیات ثابت انسانی به شمار می رود.

تا سال ۲۰۱۵ از هر ۱۰ نفر یک نفر به چاقی مبتلا خواهد بود و بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، انتظار می رود که تقریبا از هر سه نفر، یک نفر دچار اضافه وزن باشد.
دانشمندان می گویند بر اساس این مطالعه، غربی ها از طریق مصرف بیش از اندازه مواد غذایی چاق تر می شوند و سبک زندگی کم تحرک آنها در این زمینه نقش کم اهمیت تری دارد.

نقش آنتي اكسيدان‌ها در سلامتي


نوشته شده توسط : دكتر احمد ساعدي
با پيشرفت علم و تكنولوژي و گسترش شهرنشيني، آسايش در جوامع افزايش مي‌يابد، ولي خود اين تكنولوژي، باعث پيدايش مشكلات سلامتي خواهد شد كه زندگي بشر را تهديد مي‌كند. استفاده از كودهاي شيميايي در كشاورزي، سموم دفع آفات نباتي، شوينده‌هاي ‌مختلف خانگي و صنعتي، آلودگي هوا و ديگر تهديدات سلامتي، امروزه بصورت مستقيم توانسته است سلامت انسان را با مكانيسم‌هاي مختلفي تهديد نمايد.  يكي از مهم‌ترين مكانيسم‌هاي بيماري‌زا در اين ميان افزايــــش اســـتــرس اكسيداتيو است. استرس اكسيداتيو وجود مواد راديكال آزاد يا اكسيژن جفت نشده‌اي است كه با اكسيد كردن درشت مولكو‌ل‌هاي بدن از قبيل چربي‌هاي موجود در LDL و اسيدهاي نوكلئيك مي‌‌توانند به‌ترتيب باعث پيدايش بيماري‌هاي قلبي _ عروقي و سرطان شوند. در اين مقاله از چند جنبه به اين تعادل (اكسيدان – آنتي‌اكسيدان) توجه خواهد شد.


نوشيدني مناسب حين ورزش


نوشته شده توسط : دكتر سيدعلي كشاورز 
در ادامه مبحث نوشيدني‌هاي مناسب حين ورزش، به بيان توضيحاتي در خصوص نوشــيدنــــي‌هاي ورزشـــــي مي‌پردازيم.
نوشيدني‌هاي ورزشي كه با نام‌هاي مختلف عرضه مي‌شوند اساسا حاوي مخلوطي از انواع قندها (گلوكز، ساكاروز، فروكتوز، مالتودكسترين و يا تركيبي از اين مواد) و نمك‌هاي معدني يا الكتروليت‌ها (سديم، پتاسيم، منيزيم و كلرايد) مي‌باشند. ممكن است اين نوشيدني‌ها حاوي يك يا چند نوع ويتامين خاص، شيرين‌كننده‌هاي مصنوعي، رنگ‌ها و ساير مواد افزودني و نگهدارنده نيز باشند. مواد افزودني موجود در نوشيدني‌هاي ورزشي همانگونه كه در ساير مواد غذايي آماده و نوشيدني‌ها وجود دارند، در حد مجاز مي‌باشند، اما از مصرف زياد و مداوم آنها بايد خودداري كرد، زيرا ممكن است در طولاني مدت اثرات سويي داشته باشند. ساير نمك‌هاي معدني و ويتامين‌هاي موجود در اين نوشيدني‌ها، اثر آني و فوري بر روي عملكرد بدن در انجام تمرينات ورزشي نداشته و فقط نياز روزانه بدن به اين مواد را برطرف مي‌سازند. الكتروليت‌هاي موجود در اين نوشيدني‌ها ممكن است از نوع ايزوتونيك (تركيبات آن مشابه مايعات موجود در بدن مي‌باشد) و يا هيپوتونيك (تركيبات آن رقيق‌تر از مايعات بدن است) باشند.

انواع مولتي ويتامين‌ها؛ مزايا و معايب


نوشته شده توسط : دکتر سعید حسینی 
ويتامين‌ها و املاح مختلفي براي بزرگسالان به صورت قرص، مايع و ... توليد مي‌شود  و افراد زيادي روزانه از آنها استفاده مي‌كنند. اينكه بدانيم آيا نيازي به مصرف مولتي‌ويتامين‌ها هست يا خير، بهترين انتخاب مولتي‌ويتامين‌ها كدام مي‌باشد و بهتر است از كدام نوع استفاده كنيم، كار ساده‌اي نيست و نياز به آگاهي بيشتري دارد.
آيا اصلاً به مولتي ويتامين‌ها نياز داريم؟

زندگي شهرنشيني امروز باعث شده كه نياز ما به برخي از مواد مغذي از قبيل آنتي‌اكسيدان‌ها افزايش يابد، اما اين نياز افزايش يافته چگونه بايد تامين شود؟ بسياري از افراد از مكمل‌ها و مولتي‌ويتامين‌ها براي تامين نياز خود استفاده مي‌كنند، اين در حالي است كه با توجه به توصيه متخصصان تغذيه مصرف مواد غذايي تازه بايد نسبت به مكمل‌ها و مولتي‌ويتامين‌ها در اولويت قرار بگيرد.
بايد در نظر داشت كه تمام مولتي‌ويتامين‌ها هم آنتي‌اكسيدان نيستند و گاهي حاوي مواد معدني و ساير مواد مغذي مي‌باشند كه ممكن است بدن به دريافت مقدار بيشتر آنها از طريق مولتي‌ويتامين‌ها نيازي نداشته باشد. 

سوسيس سالم به بازار مي‌آيد


نوشته شده توسط : دکتر مجید حاجی فرجی 
با توجه به افزايش تقاضا و مصرف سرانه سوسيس در كشور به منظور ارتقاء ايمني و بهبود ويژگي‌هاي تغذيه‌اي اين محصول طرح تحقيقاتي امكان سنجي توليد نسل جديد سوسيس‌هاي غير گوشتي توسط محققين انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، با مشاركت صنعت فرآورده‌هاي گوشتي كشور در سال 1390 با موفقيت به اجرا درآمد.
غذاهاي آماده

امروزه با توجه به زندگي ماشيني و نوع روش زندگي كه مردم اختيار كرده‌اند، فعاليت بدني بسيار كاهش يافته، استرس‌ها بسيار افزايش پيدا كرده‌اند و از طرفي الگو‌هاي غذايي مردم با زندگي صنعتي تغيير زيادي نموده است. اين تغيير زياد بدين معنا است كه غذاهاي آماده (به دليل وقت كمتر مردم) بيشتر مورد مصرف هستند كه محدود به قشر سني خاصي هم نيست (از 2 تا 80 سال).

كلينيك تغذيه


نوشته شده توسط : تحريريه دنياي تغذيه
دكتر سيدضياءالدين مظهري

كودكي با وزن موقع تولد 1950 گرم و قد 42 سانتيمتر دارم. الان كه 22 ماهه است، وزنش 5/9 كيلوگرم و قدش 77 سانتيمتر است. آيا مناسب مي‌باشد؟ همه مي‌گويند خيلي كوچك است. چه كنم؟

قد و وزن اعلام شده زمان تولد نمايانگر نارس به دنيا آمدن كودك مورد اشاره مي‌باشد، ولي در چندمين هفتگي زمان تولد معلوم نمي‌باشد. اگر به طور متوسط قد نوزاد رسيده در زمان تولد حدود پنجاه سانتيمتر باشد، در پايان اولين سال تولد به ميزان پنجاه درصد به قد تولد افزوده مي‌شود (يعني 25 سانتيمتر) و در سال دوم اين ميزان افزايش قد 5/12 و در سال سوم 25/6 سانتيمتر مي‌باشد. در مورد وزن نيز اگر شرايط محيطي و تغذيه مناسبي برقرار باشد، وزن زمان تولد در پايان 5 ماهگي دو برابر وزن تولد و در يكسالگي 3 برابر و در سه سالگي 4 برابر زمان تولد مي‌شود. 

آب،‌ گوهر خلقت


نوشته شده توسط : تحريريه دنياي تغذيه 
آبرساني يا هيدراسيون كافي به بدن براي داشتن عملكرد جسمي و ذهني مناسب ضروري است. ميزان نياز به مايعات در انسان به عوامل متعددي بستگي دارد؛ سن، جثه، ميزان تعريق (كه به ويژه به درجه حرارت محيط و ميزان فعاليت بدني بستگي دارد)، عادت‌هاي غذايي و بسياري عوامل فردي و محيطي ديگر ميزان نياز به مايعات را تعيين مي‌كنند. با توجه به گستردگي تفاوت‌هاي بين فردي، تعيين ميزان توصيه شده دريافت مايعات همانند تعيين ميزان دريافت انرژي و ساير مواد مغذي، دشوار است.
 

همايش آب در سلامت و تغذيه

با وجود اتفاق نظر متخصصان مبني بر اهميت دريافت كافي مايعات و مخصوصاً آب براي حفظ سلامتي و بقاء، مصرف مايعات اغلب در بررسي‌هاي مصرف مواد غذايي گزارش نمي‌شود و حتي در بانك اطلاعاتي غذا و مواد مغذي متعلق به وزارت كشاورزي آمريكا (USDA)، «آب» به عنوان يكي از اقلام غذايي وجود ندارد.