
نوشته : آرزو حقيقيان رودسري دانشجوي دكتراي تغذيه
انتخاب غذا امر پيچيدهاي است، زيرا عوامل متعددي بر انتخابهاي غذايي افراد و گروهها تأثير ميگذارند كه به شش دسته تقسيم ميشوند:
تعيين كنندههاي بيولوژيكي مانند گرسنگي، اشتها و طعم و مزه
سيري و گرسنگي
انسانها براي زنده ماندن نياز به انرژي و مواد مغذي دارند و در پاسخ به احساس گرسنگي اقدام به خوردن غذا ميكنند. درشت مغذيهاي مختلف اثرات متفاوتي در ايجاد احساس سيري دارند، به عنوان مثال چربي بيشترين ميزان احساس سيري را فراهم ميكند.
طعم و مزه و دلپذيري غذا
زماني كه تجربه فرد از خوردن يك غذا همراه با احساس لذت باشد، كامپذيري آن ماده غذايي را افزايش ميدهد. طعم، بو، بافت و ظاهر يك ماده غذايي، همه عواملي هستند كه روي دلپذير بودن يك ماده غذايي اثر ميگذارند و با بالا رفتن اين احساس، ميزان مصرف آن ماده افزايش مييابد.
تعيين كنندههاي اقتصادي مثل هزينه و درآمد
هزينه و درآمد
هزينه يك ماده غذايي و توانايي يك فرد در تهيه يك ماده غذايي خاص از عوامل اوليه در انتخاب غذا هستند. اقشار كمدرآمد به طور معمول رژيم غذايي نامتعادل با دريافت كم ميوه و سبزي را مصرف ميكنند، البته افزايش درآمد خانوار براي انتخابهاي غذايي بيشتر، دليلي براي مصرف رژيم متوازن و سالم نخواهد بود، حتي ممكن است افراد با اين تصور كه خريد مواد غذايي جديد با عدم مصرف افراد خانواده و در نتيجه دور ريخته شدن آن همراه است، از خريد اقلام غذايي متنوع خودداري نمايند.
تعيين كنندههاي بيولوژيكي مانند گرسنگي، اشتها و طعم و مزه
سيري و گرسنگي
انسانها براي زنده ماندن نياز به انرژي و مواد مغذي دارند و در پاسخ به احساس گرسنگي اقدام به خوردن غذا ميكنند. درشت مغذيهاي مختلف اثرات متفاوتي در ايجاد احساس سيري دارند، به عنوان مثال چربي بيشترين ميزان احساس سيري را فراهم ميكند.
طعم و مزه و دلپذيري غذا
زماني كه تجربه فرد از خوردن يك غذا همراه با احساس لذت باشد، كامپذيري آن ماده غذايي را افزايش ميدهد. طعم، بو، بافت و ظاهر يك ماده غذايي، همه عواملي هستند كه روي دلپذير بودن يك ماده غذايي اثر ميگذارند و با بالا رفتن اين احساس، ميزان مصرف آن ماده افزايش مييابد.
تعيين كنندههاي اقتصادي مثل هزينه و درآمد
هزينه و درآمد
هزينه يك ماده غذايي و توانايي يك فرد در تهيه يك ماده غذايي خاص از عوامل اوليه در انتخاب غذا هستند. اقشار كمدرآمد به طور معمول رژيم غذايي نامتعادل با دريافت كم ميوه و سبزي را مصرف ميكنند، البته افزايش درآمد خانوار براي انتخابهاي غذايي بيشتر، دليلي براي مصرف رژيم متوازن و سالم نخواهد بود، حتي ممكن است افراد با اين تصور كه خريد مواد غذايي جديد با عدم مصرف افراد خانواده و در نتيجه دور ريخته شدن آن همراه است، از خريد اقلام غذايي متنوع خودداري نمايند.