روش‌هاي كاهش كلسترول خون

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
در سال‌هاي اخير احتمالا راجع به كلسترول مطالب زيادي در روزنامه، مجله‌ها و حتي فيلم‏ها شنيده‌ايد. عليرغم اين موضوع هنوز افراد زيادي هستند كه نمي‌دانند كلسترول چيست و چگونه بر سلامتي اثر مي‌گذارد و در صورت وجود كلسترول بالا چه اقداماتي بايد انجام داد؟ كلسترول يك ماده نرم و مومي شكلي است كه يك نوع چربي به شمار مي‌رود و در خون و همه بافت‌هاي بدن شما وجود دارد. كلسترول در ساختمان غشاي سلول‌ها، برخي هورمون‌ها و... شركت دارد وجود آن براي سلامت بدن ضروري است. كلسترول بدن از دو راه به دست مي‏آيد: راه اول و عمده‌ترين منبع كلسترول، كلسترولي است كه كبد خود انسان توليد مي‌كند. راه دوم كلسترولي است كه از خارج بدن تأمين مي‌شود و عمدتا با خوردن غذاهاي حيواني مانند تخم مرغ، گوشت و شير فراهم مي‏شود. البته خوردن چربي‌هاي اشباع شده (نوع ديگري از چربي‌ها كه بيشتر خاستگاه حيواني دارند) نيز به توليد بيشتر كلسترول توسط بدن كمك مي‌نمايد. 

انواع كلسترول
كلسترول در جريان خون به دو شكل اصلي انتقال مي‌يابد: يكي كلسترول «بد» (كلسترول LDL) كه غلظت بالاي آن با افزايش رسوب كلسترول در ديواره رگ‌هاي خوني و تصلب شرايين (مستعد شدن براي بيماري‏هاي قلبي- عروقي) همراه است و بايد سعي شود كه ميزان آن در خون كاهش يابد. دوم كلسترول «خوب» (كلسترولHDL) كه با انتقال كلسترول اضافي خون به كبد، سبب دفع آن از بدن مي‌گردد. بنابراين غلظت‌هاي بيشتر «خوب» با بروز كمتر بيماري‌هاي قلبي- عروقي همراه است. 

غذاهايي كه براي سلامت چشم مفيدند

غذاهاي مفيدبراي؛ چشـم، پوسـت و مو

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
چشمان شما نياز به مراقبت ويژه دارند تا ديد خوبي داشته باشيد. براي مراقبت بيشتر از آنها بهتر است بدانيد كه: اشعه‌هاي زيانبار نور خورشيد به چشم‌ها آسيب مي‌رسانند. همچنين اگر از كامپيوتر به طور مداوم (چند ساعت در روز) استفاده كنيد، چشم‌هاي‌تان آسيب مي‌بينند. سيگار كشيدن و مصرف دخانيات نيز به بينايي چشم‌ها صدمه مي‌زند؛ ولي با يك رژيم غذايي سالم مي‌توان مراقبت بيشتري از آنها كرد. داشتن بينايي خوب كار دشواري نيست؛ فقط بايد بخواهيد.

هويج
هويج سرشار از ويتامين A است و اين ويتامين براي سلامت چشم‌ها بسيار سودمند است. همچنين آنتي‌اكسيداني به نام بتاكاروتن دارد كه براي چشم‌ها مفيد است. اين ماده مغذي اگر در كنار كاهو و كلم خورده شود، تاثير بيشتري خواهد داشت. كمبود ويتامين A موجب كاهش بينايي در شب
مي‌شود.

اسفناج
اسفناج از چشم‌ها در برابر بيماري‌هاي چشمي محافظت مي‌كند. نوعي كارتنوئيد به نام لوتين كه در اسفناج وجود دارد چشم‌ها را در برابر آب مرواريد حافظت مي‌كند.

ميوه‌ها
ميوه‌هايي مثل كيوي، پرتقال و ميوه‌هاي خوشه‌اي حاوي ويتامين C مي‌باشد. و همانطور كه مي‌دانيد، ويتامين C موجب حذف راديكال‌هاي آزاد ‌شده و از اين طريق از آسيب‌ديدگي چشم‌ها جلوگيري مي‌كنند.

پتاسيم بخوريد



چرا پتاسيم نياز داريم؟
پتاسيم از املاحي است كه براي حفظ تعادل و بالانس الكتروليت‌ها و مايع بين سلول‌ها ضروري است تا به اين ترتيب، عضلات به شكل و فرم مناسبي درآيند و سلول‌هاي عصبي عملكرد صحيحي داشته باشند. هر فرد حدود μeqil 8/4-6/3 پتاسيم در بدن خود دارد و افرادي كه ميزان پتاسيم بدن آنها كمتر از μeqil 5/2 باشد، بايد فوراً درمان شوند تا از خطر مرگ نجات يابند. 

دلايل
كمبود پتاسيم يا «هايپو كالميا» در اثر مصرف داروهاي ادرارآور و ملين‌ها رخ مي‌دهد. اين وضعيت مي‌تواند به دنبال استفراغ‌هاي مكرر و شديد، اسهال مزمن، بيماري‌هاي كليوي و تغذيه‌اي كه ميزان پتاسيم كمي دارد نيز به وجود آيد. زنان باردار نيز در طول دوران بارداري ممكن است با كمبود پتاسيم مواجه شوند. وقتي كه ميزان پتاسيم در آنها بسيار پايين مي‌آيد، انقباض و گرفتگي شديد عضلات پا ايجاد مي‌شود.

 علائم
افرادي كه دچار كمبود پتاسيم مي‌شوند، غالباً احساس ضعف و خستگي شديد مي‌كنند. گرفتگي و انقباض شديد عضلات نيز يكي از نشانه‌هاي آن است. همچنين افرادي كه كمبود شديد پتاسيم دارند، به بي‌نظمي قلبي دچار مي‌شوند و تجزيه و آسيب‌‌ديدگي توده ماهيچه‌ها نيز آنها را تهديد مي‌كند. كمبود پتاسيم حتي ممكن است با رعشه و فلج شدن همراه باشد.

دنيا، دنيا خوبي در آلوئه‌ورا

نوشته : تحريريه دنياي سلامت 
سلامتي گنجينه‌اي است كه بايد به شدت از آن محافظت كنيم. همه ما مي‌دانيم كه روزانه بايد به مقدار كافي پروتئين، سبزيجات و ميوه به بدن برسد؛ اما به راحتي چند نفر از ما اين كار را انجام مي‌دهيم؟ چند نفر از ما روزي دو ليتر آب مي‌نوشيم؟ آلوئه‌ورا گياهي است كه به طور چشمگيري به حفظ سلامتي و درمان بيماري‌ها كمك مي‌كند. اين گياه حاوي بيش از 200 فاكتور بيوشيمي ضروري شامل مواد معدني، آمينواسيدها، ويتامين‌ها، آنزيم‌ها و پروتئين‌هاست. آلوئه‌ورا از ريشه واژه عربي «alloeh» به معني ماده تلخ درخشان گرفته شده است. 

مواد تشكيل دهنده
اين گياه حاوي مواد زير است: (در تايلند آلوئه‌ورا را دم كروكوديل و در اندونزي زبان كروكوديل مي‌نامند).
 ويتامين‌ها: B12, E, C, D, A. به ندرت گياهي پيدا مي‌شود كه حاوي اين همه ويتامين‌ها باشد.
 آنزيم‌ها: آنزيم‌هاي موجود در اين گياه به شكستن چربي و هضم آن كمك مي‌كنند.  مواد معدني شامل: كلسيم، سديم، پتاسيم، روي، منيزيم، كروم، آهن، آنتي‌اكسيدان  شكر: آلوئه‌ورا داراي مونو و پلي‌ساكاريدها است.   آلوئين و امودين موجود در گياه، خاصيت آنتي‌ويروسي دارند.   Lignin : به خودي خود اين ماده بي‌اثر است و فقط تأثير نفوذپذيري دارد و باعث مي‌شود مواد مغذي آلوئه‌ورا جذب پوست شده و راحت‌تر نفوذ كنند. 
 Saponins درصد از مواد آلوئه‌ورا را تشكيل داده است و خاصيت پاك‌كنندگي دارد و به عنوان يك آنتي‌باكتري و ضدميكروب عمل مي‌كند.   اسيدهاي چرب: كلسترول، كمپسترول سيسوسترول و ليپوئل موجود در گياه از عوامل ضدالتهاب مي‌باشند. 

همه فوايد شــترمـــرغ



نوشته  : تحريريه دنياي سلامت
بيشتر دامپروران معتقدند كه صنعت پرورش شترمرغ در آينده‌اي نزديك بسيار گسترش مي‌يابد و به يكي از پررونق‌ترين مشاغل تبديل خواهد شد. براي پرورش شترمرغ نياز به مساحت زيادي نداريد. براي نگهداري يك جفت شترمرغ 3/1 مترمكعب زمين كافي است؛ در حالي كه براي نگهداري گاو و گوساله به فضاي بيشتري نياز داريد. در مقايسه با حيوانات ديگر، شترمرغ خيلي زودتر آماده جفت‌گيري مي‌شود (از دو سالگي) و هر سال مي‌تواند 30 تا 90 عدد تخم بگذارد. شترمرغ عادت‌هاي خاصي دارد كه فقط مخصوص خود اوست كه يكي از آنها، حركت به صورت گروهي است. اين پرنده دندان ندارد و از دانه گياهان و حشرات ريز تغذيه مي‌كند؛ اما شنوايي و بينايي فوق‌العاده‌اي دارد. شترمرغ نر داراي پرهاي سياه و سفيد است؛ در حالي كه ماده آن كمي كوچكتر با پرهاي خاكستري و قهوه‌‌اي روشن مي‌باشد. شترمرغ بزرگ‌ترين پرنده دنيا است كه در اكثر بيابان‌هاي سرزمين‌هاي آفريقا زندگي مي‌كند. بيشتر آب بدن اين حيوان از گياهاني كه مي‌خورد به دست مي‌آيد. شترمرغ‌ها پرواز نمي‌كنند. اما دونده‌هاي عالي هستند و مي‌توانند 70 كيلومتر در ساعت بدوند. آنها از بال‌هاي خود كمك مي‌گيرند تا مثل يك سكان در هنگام تغيير جهت به آنها كمك كنند. پاهاي بلند آنها در واقع سلاح هولناكي است. علي‌رغم تصور عموم، اين حيوان زماني كه سرش را درون ماسه فرو مي‌برد، مشغول غذا خوردن نيست، بلكه با اين كار از خود دفاع مي‌كند و سرش را درون خاك مي‌كند تا كمتر قابل رؤيت باشد. پر و بال شترمرغ به رنگ ماسه است و با اين كار از دور به شكل يك كپه ماسه به نظر مي‌رسد. از گوشت، چرم، پر، تخم و روغن اين حيوان استفاده زيادي مي‌شود حتي از پاهاي شترمرغ در صنعت دارويي استفاده مي‌كنند و از آن دارويي براي تحريك جنسي مي‌سازند. چشم‌هاي شترمرغ ساختاري شبيه چشم انسان دارد و محققان از اين چشم‌ها در آزمايش‌هاي تحقيقاتي  خود استفاده كنند.

ويـــــار چيست؟ گلايه‌هاي دوران بارداري

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
هنگامي كه يك زن و شوهر تصميم به بچه‌دار شدن مي‌گيرند، تمايل دارند در اولين زمان ممكن اين اتفاق بيفتد؛ اما متأسفانه اغلب چنين نمي‌شود و ماه‌ها از تصميم آنها مي‌گذرد و از بارداري خبري نيست. زنان در سنين باروري اشتياق زيادي براي بچه‌دار شدن دارند. از آنجا كه تغذيه نقش اساسي در سلامتي دارد، عجيب نخواهد بود اين امر در بارور شدن نيز تأثير بگذارد. به همين منظور از سه ماه قبل از بارداري، تغذيه مادر بايد تحت نظر پزشك باشد و اولين مسأله‌اي كه بايد مورد توجه قرار گيرد. وزن بدن است. زناني كه دچار اضافه‌وزن هستند، شانش كمتري براي بارداري دارند؛ زيرا امكان تخمك‌گذاري و توليد هورمون در آنها كمتر است. اين اضافه وزن، حتي اگر 10 تا 20 درصد كاهش يابد، شانس بچه‌دار شدن بيشتر مي‌شود. از طرفي، لاغري بيش از حد و پايين بودن چربي بدن نيز امكان بارداري را كاهش مي‌دهد. بنابراين يكي از نكات اصلي در باردار شدن، داشتن وزن ايده‌آل و مناسب است. يكي ديگر از عوامل مهم نيز وجود اسيدفوليك در رژيم غذايي است. قبل از تصميم‌گيري براي باردار شدن، خانم بايد شروع به مصرف مكمل‌هاي غذايي كند. بسياري از نقص‌هاي مادرزادي كودكان با افزودن مواد مورد نياز به رژيم غذايي مادر برطرف مي‌شوند. همچنين رژيم غذايي سالم و متعادل به بارداري سريع كمك مي‌كند. استفاده از منابع پروتئين سالم مانند گوشت، مرغ، تخم‌مرغ، لبنيات و ماهي، يك بارداري سالم را به همراه خواهند داشت. زنان بايد به سلامت غذايي كه مي‌خورند دقت كنند. مصرف كافي ميوه و سبزيجات بسيار مفيد است. اين غذاها مواد مغذي حياتي را تأمين و به حفظ سلامتي كمك مي‌كنند. سبزيجاتي مانند كلم براكلي و ميوه‌هاي خشك و گوشت قرمز مي‌تواند آهن مورد نياز بدن را تأمين كند و مصرف ويتامين C موجب جذب آهن خواهد شد. خوردن كربوهيدرات را نيز فراموش نكنيد. نان، برنج و سيب‌زميني انرژي‌زا هستند.

اشتهاي منحرف!


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
شايد تا به حال افرادي را ديده باشيد كه علاقه و ميل زيادي به خوردن خاك، مهر نماز، گِل رس و بسياري چيزهاي ديگر كه جزء مواد غذايي نيستند، دارند. ميل شديد به خوردن اين مواد را «پيكا» مي‌گويند. اين اختلال چيزي شبيه ويار خانم‌‌هاي باردار است كه اتفاقاً در ميان آنها و كودكان زير شش سال نيز بسيار رايج‌تر است. وقتي كه يك كودك 12 ماهه اقدام به خوردن و به دهان بردن هر چه روي زمين مي‌يابد، مي‌كند، نمي‌توان گفت او نيز دچار اختلال پيكا شده است؛ زيرا اين حالت در كودكان امري طبيعي است؛ اما ولي وقتي يك كودك چهار ساله و يا فردي بزرگسال و بالغ ميل زيادي به خوردن خاك داشته باشد، ديگر نمي‌توان آن را يك مسأله عادي و طبيعي انگاشت. حدود 10- 32 درصد از كودكان 2-6 ساله به اين اختلال رفتاري دچار هستند. كلمه پيكا از لغت لاتين «مگ‌پي» گرفته شده است. مگ‌پي نام پرنده‌اي است كه اشتهاي زيادي براي خوردن همه‌چيز دارد. افرادي كه دچار ناتواني‌هايي رشدي مثل اوتيسم و كم‌هوشي ذهني هستند، بيشتر دچار اين وضعيت مي‌شوند. همچنين آنهايي كه دچار آسيب‌هاي مغزي شده‌اند نيز بيشتر در معرض ابتلا به اين نوع اختلال قرار دارند. بيماران مبتلا به صرع (غشي) و خانم‌هاي باردار نيز بيشتر دچار پيكا مي‌شوند. اين افراد اغلب تمايل به خوردن مواد غيرغذايي مثل: خاك، گل، خرده چوب، گچ و خمير، نشاسته، جوش‌شيرين، تفاله قهوه، خاكستر سيگار، ته‌سيگار، مدفوع انسان و حيوان، يخ، مو، چسب، كاغذ، شن، خمير دندان و صابون و ...، دارند. مصرف برخي از اين مواد بسيار خطرناك و مضر است و مي‌تواند فرد را دچار خطرات و آسيب‌هاي جدي كند. 

مسموميت غذايي؛ رنجي در پي لذت

نوشته : تحريريه دنياي سلامت
براي همه زنان خانه‌دار گاهي اوقات پيش مي‌‌آيد كه پس مانده‌هاي غذاها را در يخچال بگذارند و در وعده‌هاي بعدي آنها را بخورند. گاهي اوقات با عجله غذا را از يخچال درآورده و حتي بدون آنكه آن را گرم كنيد، شروع به خوردن مي‌كنيد؛ اما چند ساعت بعد احساس ناراحتي كرده و دل درد عجيبي به سراغ‌تان مي‌آيد. بعد از گذشت مدت كوتاهي دل درد شما خوب مي‌شود و شما فكر مي‌كنيد همه چيز تمام شده است؛ غافل از آنكه مشكل اصلي همچنان پابرجاست. در واقع در غذاي شما سم بوده؛ بدون آنكه كسي در آن سم ريخته باشد! به اين معنا كه برخي باكتري‌ها درون ظرف غذاي شما در داخل يخچال شروع به رشد كرده و موجب دل درد و احساس كسالت شما شده‌اند. ظاهراً مسموميت غذايي، مسأله‌اي دردسرساز نيست و بعد از مدت كوتاهي رفع مي‌شود؛ اما همين مشكل به ظاهر كم دردسر، گاهي اوقات بسيار جدي و موجب ناراحتي‌هاي بيشتري مي‌شود، براي اجتناب از چنين شرايطي بهتر است دانش و آگاهي خود را در اين زمينه كمي افزايش دهيم:

مسموميت غذايي چيست؟
مسموميت غذايي خوردن غذاهايي كه حاوي برخي جرم‌ها مثل باكتري‌هاي بد و مسموم غذايي هستند. باكتري‌ها در هر چيزي كه پيرامون ماست، وجود دارند. بنابراين مسموميت غذايي با وجود اين همه باكتري، شايع و معمولي است. ممكن است اسهال و يا دل به هم خوردگي‌هاي گاه و بيگاه شما نيز در اثر همين باكتري‌هاي موجود در غذا و در واقع مسموميت غذايي باشد. راه‌حل رهايي از اين مشكل خلاصي از دست باكتري‌هاست. اما اين كار عملا غيرممكن است، زيرا باكتري‌هاي بيشماري تمام اطراف ما را احاطه كرده‌اند و حتي گاهي اوقات مفيد هم هستند.

فوايد و اهميت نوشيدن آب

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
همه، مي‌دانيم كه نوشيدن آب براي بدن مفيد است؛ اما اغلب دليل اصلي اين كار را نمي‌دانيم و حتي اگر هم دليل آن را بدانيم، آن را به يك عادت هميشگي‌تبديل نمي‌كنيم. دلايل نوشيدن آب فراوان در طول روز، دلايل محكم و نيرومندي هستند و رسيدن به اين عادت كار دشواري نيست؛ فقط نياز به كمي تمركز دارد. اگر به اندازه كافي روي اين عادت متمركز نشويم، نمي‌توانيم نوشيدن قهوه زياد، نوشابه‌ها و آب ميوه‌هاي غيرطبيعي را كاهش داده و آب را جايگزين آنها كنيم. بدن در اثر كم‌آبي دچار خشكي مي‌شود و اين حالت به سلامتي آسيب مي‌رساند. 

كاهش وزن
آب يكي از بهترين راه‌ها براي كاهش وزن است؛ زيرا اولا جايگزين آب ميوه‌هاي غيرطبيعي با كالري‌هاي بالا مي‌شود و به جاي تمام آنها آب بدون كالري را مصرف مي‌كنيم و از طرف ديگر نوشيدن آب زياد، اشتها راكاهش مي‌دهد. بيشتر مواقع وقتي احساس مي‌كنيم كه گرسنه‌ايم، در واقع تشنه‌ايم. آب هيچ‌گونه چربي، كالري، كربوهيدارت و قند ندارد، پس مي‌توان به كمك آن وزن خود را كاهش داد.

سلامت قلب
نوشيدن مقدار زيادي آب در طول روز خطر حملات قلبي را كاهش مي‌دهد. تا به حال تحقيقات گسترده‌اي در اين زمينه انجام شده است. افرادي كه روزانه بيش از 6 ليوان آب مي‌نوشند، 41 درصد كمتر از ديگران در اثر حملات قلبي جان خود را از دست مي‌دهند.

بهترين روغن‌هاي خوراكي

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
 شايد اگر راجع به خواص روغن بذر كتان بدانيد، بسيار تعجب كنيد. با وجود تمام مزاياي آن هنوز در ميان مردم جايگاهي نيافته است.  روغن بذر كتان، گياهي با گل‌هاي ريز آبي است كه در سرزمين‌هاي غرب پرورش مي‌يابد و سرشار از دانه‌هاي روغني است. اين روغن طبيعي يك ماده كاملا مغذي براي بدن محسوب مي‌شود و بهترين منبع اسيدهاي چرب امگا-3 در طبيعت است و مي‌دانيد كه اسيدچرب امگا-3 براي تمام دستگاه‌هاي بدن ضروري است. روغن بذر كتان حاوي امگا-6 و امگا-9 نيز مي‌باشد و علاوه بر اينها، ويتامين‌B پتاسيم، لسيتين، منيزيوم، فيبر، پروتئين و روي نيز دارد. حالا چه نظري راجع به روغن بذر كتان داريد، آيا نمي‌خواهيد آن را به ليست غذاي خود اضافه كنيد؟ برخي از محققين، متخصصين تغذيه و دانشمندان مي‌گويند روغن بذر كتان مي‌تواند يكي از مهم‌ترين مكمل‌هاي سلامت شود و حتي از مولتي ويتامين‌ها نيز پيشي بگيرد. تقريباً تمام ارگان‌هاي بدن مي‌توانند از مزاياي فراوان آن بهره‌مند شوند مثل دستگاه گوارش، سيستم عصبي، سيستم قلبي- عروقي، سيستم دفاعي و سيستم گردش خون. به موارد زير توجه كنيد:
 
روغن بذر كتان چيست و چه مزايايي دارد؟
 تحقيقات نشان مي‌دهند كه كساني كه در رژيم غذايي خود به مقدار كافي «ليگنان» گنجانده‌اند، كمتر دچار سرطان سينه و سرطان روده مي‌شوند. بذر كتان صدبرابر بيشتر از هر نوع دانه و حبوباتي ليگنان دارد.
 تحقيقات نشان مي‌دهند كه اسيدهاي چرب امگا-3 باعث كاهش كلسترول و تري‌گليسيريد‌هاي خون مي‌شود، از لخته شدن خون در رگ‌ها جلوگيري مي‌‌كند و به اين ترتيب از سكته پيشگيري مي‌كند.
 روغن بذر كتان باعث كاهش فشار خون بالا، التهابات، ذخيره آب در بدن و چسبندگي پلاكت‌ها مي‌شود و عملكرد ضعيف دفاعي را بهبود مي‌بخشد.