غذاهايي كه براي سلامت چشم مفيدند

غذاهاي مفيدبراي؛ چشـم، پوسـت و مو

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
چشمان شما نياز به مراقبت ويژه دارند تا ديد خوبي داشته باشيد. براي مراقبت بيشتر از آنها بهتر است بدانيد كه: اشعه‌هاي زيانبار نور خورشيد به چشم‌ها آسيب مي‌رسانند. همچنين اگر از كامپيوتر به طور مداوم (چند ساعت در روز) استفاده كنيد، چشم‌هاي‌تان آسيب مي‌بينند. سيگار كشيدن و مصرف دخانيات نيز به بينايي چشم‌ها صدمه مي‌زند؛ ولي با يك رژيم غذايي سالم مي‌توان مراقبت بيشتري از آنها كرد. داشتن بينايي خوب كار دشواري نيست؛ فقط بايد بخواهيد.

هويج
هويج سرشار از ويتامين A است و اين ويتامين براي سلامت چشم‌ها بسيار سودمند است. همچنين آنتي‌اكسيداني به نام بتاكاروتن دارد كه براي چشم‌ها مفيد است. اين ماده مغذي اگر در كنار كاهو و كلم خورده شود، تاثير بيشتري خواهد داشت. كمبود ويتامين A موجب كاهش بينايي در شب
مي‌شود.

اسفناج
اسفناج از چشم‌ها در برابر بيماري‌هاي چشمي محافظت مي‌كند. نوعي كارتنوئيد به نام لوتين كه در اسفناج وجود دارد چشم‌ها را در برابر آب مرواريد حافظت مي‌كند.

ميوه‌ها
ميوه‌هايي مثل كيوي، پرتقال و ميوه‌هاي خوشه‌اي حاوي ويتامين C مي‌باشد. و همانطور كه مي‌دانيد، ويتامين C موجب حذف راديكال‌هاي آزاد ‌شده و از اين طريق از آسيب‌ديدگي چشم‌ها جلوگيري مي‌كنند.


سويا
سويا حاوي اسيدهاي چرب ضروري، فيتواستروژن، ويتامين E و عوامل ضد التهاب طبيعي است. محصولاتي همچون شيرسويا و ماست سويا براي چشم‌ها بسيار مفيد هستند. روغن زيتون و ذرت نيز براي چشم‌ها مفيدند، زيرا حاوي مقادير زيادي ويتامين E مي‌باشند.

تخم‌مرغ
اگر تخم‌مرغ دوست داريد، در اين مورد فرد خوش‌شانسي هستيد. تخم‌مرغ براي چشم بسيار مفيد است؛ زيرا حاوي سيستين، سولفور، لسيتين، آمينواسيد و لوتين است و همه اين تركيبات از چشم‌ها محافظت مي‌كنند.

سير
سير يك غذاي فوق‌العاده براي بهبود وضعيت بينايي است. اين ماده سرشار از سولفور مي‌باشد و سولفور به استحكام عدسي كمك مي‌كند. پياز نيز حاوي سولفور فراوان و براي بينايي مفيد است.

زردآلو
زرد آلو سرشار از ويتامين A است كه از چشم‌ها در برابر آسيب‌هاي ناشي از راديكال‌هاي آزاد محافظت مي‌كند. اين ميوه همچنين حاوي كاروتنوئيد مي‌باشد كه براي بينايي بهتر چشم مفيد است.

سالمون و ساردين
همانطور كه مي‌دانيد اسيدهاي چرب امگا3 براي بينايي مفيد هستند و ماهي از منابع اصلي تامين‌كننده اسيدهاي چرب امگا3 است. سالمون و ساردين حاوي «DHA» مي‌باشند كه نوعي اسيدچرب امگا 3 است.

براكلي
براكلي نه تنها موجب تقويت بينايي  مي‌شود، بلكه از چشم‌ها در برابر آب مرواريد نيز محافظت مي‌كند. اين سبزي حاوي لوتين و زئاكسانتين است كه براي عدسي چشم بسيار مفيدند. اين كارتنوئيدها از سلول‌هاي چشم در برابر راديكال‌هاي آزاد محافظت مي‌كنند.

كاكائوي تلخ
حاوي فلوونوئيدهايي است كه از رگ‌هاي خوني چشم محافظت مي‌كنند و به همين دليل قرنيه و عدسي چشم قوي‌تر مي‌شود.
 
غذاهايي كه براي سلامت مو مفيدند
شايد شست‌و شو، خشك كردن، استفاده از شامپوها و نرم‌كننده‌ها براي سلامت مو ضروري باشند، اما اين عوامل به تنهايي نمي‌توانند سلامت موها را تضمين كنند. موهاي شما هر ماه حدود 4/1 اينچ رشد مي‌كنند و مهم‌ترين عامل رشد، چه در مورد مو و چه پوست و ناخن، تغذيه مناسب است. هر چه سالم‌تر غذا بخوريد، موها و سلول‌ها محكم‌تر و به طور كلي بدن قوي‌تر مي‌شود.

سالمون
سالمون سرشار از امگا3 و منبع خوب پروتئين و ويتامين B12 و آهن است.
اسيدهاي چرب امگا3 براي سلامت پوست سر ضروري هستند. گياهخواران نيز بايد روزانه 1-2 قاشق غذاخوري بذر كتان بخورند تا چربي‌هاي امگا3 مورد نياز بدنشان تامين شود.

سبزيجات سبز تيره
اسفناج، براكلي وانواع كلم سرشار از ويتامين A و C هستند كه براي توليد سبسيوم ضروري است. سبسيوم يك نوع ماده چرب است كه از طريق غده‌هاي مو ترشح مي‌شود و در واقع نوعي نرم‌كننده طبيعي موي سر مي‌باشد.

لوبياها
لوبيا براي موها مفيدند. بنشن‌ها، مثل عدس نيز براي موها ضروري هستند و حتما بايد در برنامه غذايي گنجانده شوند؛ زيرا نه تنها به رشد بيشتر موها كمك مي‌كنند، بلكه سرشار از آهن، روي و بيوتين مي‌باشند. كمبود بيوتين در بدن باعث شكنندگي موها مي‌شود.

آجيل
آجيل باعث درخشندگي و ضخامت بيشتر موها مي‌شود و سرشار از سلنيوم هستند. (سلنيوم نوعي ماده معدني مهم براي سلامت پوست سر است). گردو حاوي آلفالينولينك مي‌باشد و به خاطر داشتن اسيدهاي چرب امگا3، موجب نرمي موها مي‌شود.

ماكيان (مرغ و بوقلمون)
مرغ و بوقلمون شايد پوشيده از پر باشند، اما پروتئين بسيار زيادي دارند. كمبود پروتئين موجب شكنندگي و از دست رفتن رنگ موها مي‌شود. مرغ حاوي آهن مي‌باشد و بدن ما قادر است خيلي سريع خواص خوب و مزاياي آن را جذب كند.

تخم‌مرغ‌
وقتي سخن از تخم‌مرغ به ميان مي‌آيد، شكل مصرف (آب‌پز، نيمرو، عسلي يا املت) آن اهميت چنداني ندارد. تخم‌مرغ حاوي پروتئين زيادي است و علاوه بر آن بيوتين و ويتامين B12 نيز دارد كه هر دو از مواد غذايي بسيار مغذي محسوب مي‌شوند.

حبوبات
ما توصيه مي‌كنيم از حبوبات حتي براي صبحانه هم استفاده كنيد؛ زيرا سرشار از آهن، روي و ويتامين‌هاي B هستند و براي سلامت موها بسيار مفيدند. خوردن حبوبات به عنوان ميان وعده نيز بسيار مناسب است.

محصولات لبني كم‌چرب
محصولات لبني را به هر شكلي كه مي‌توانيد (ماست، پنير، شير و ...) مصرف كنيد. براي گرفتن نتيجه بهتر مي‌توانيد چند قاشق بذر كتان و گردو هم اضافه نماييد تا اسيدهاي چرب امگا3 و روي نيز به خواص آنها اضافه شود. 

غذاهايي كه براي سلامت پوست مفيدند
يك رژيم غذايي سالم و متعادل از درون شما را مي‌سازد و نتيجه‌اش در برون نيز پديدار مي‌شود. رژيمي كه شامل سبزيجات، آجيل، دانه‌ها، روغن‌ها، ماهي، چاي و كاكائوي تلخ باشد، علي‌رغم تمام آلودگي‌هاي محيطي، افزايش سن و حتي برخي بيماري‌ها باز هم پوست شما را تازه و شاداب نگاه مي‌دارد. برخي از  اين غذاها به قرار زير هستند:

بادام (محافظت در برابر نورخورشيد)
بادام سرشار از ويتامين E است كه از پوست‌ در برابر اشعه‌هاي زيانبار خورشيد محافظت مي‌كند. افرادي كه مي‌خواهند پوست سالمي داشته باشند، اگر روزانه 14 ميلي‌گرم ويتامين E (حدود 20 عدد بادام) مصرف ‌كنند، در برابر خطراتي مثل آفتاب‌سوختگي بيش از ديگران در امان هستند. از آنجايي كه ويتامين E يك آنتي‌اكسيدان است، از رگ‌هاي خوني شما در برابر خطر راديكال‌هاي آزاد محافظت مي‌كند.

بذر كتان (جلوگيري از ايجاد چين و چروك)
اين دانه‌هاي ريز كه سرشار از امگا3 مي‌باشند، قادر به حذف خال‌ها و لكه‌هاي ريز و چين و چروك روي سطح پوست هستند. اگر يك روز در ميان به مدت شش هفته يك دوم قاشق چايخوري بذر كتان بخوريد، هم پوست مرطوب‌تري خواهيد داشت و هم بسيار كمتر دچار حساسيت و قرمزي پوست مي‌شويد.

گوجه پخته‌شده (محافظت در برابر نور خورشيد)
ليكوپن و فيتوكميكال كه باعث قرمزي گوجه مي‌شوند، و راديكال‌هاي آزاد را كه در اثر اشعه‌هاي نورخورشيد به وجود مي‌آيند و سبب پيري پوست مي‌شوند، از بين مي‌برند.

سيب‌زميني شيرين (محافظت در برابر چين و چروك‌ها)
سيب‌زميني شيرين سرشار از ويتامين C است كه سبب نرمي پوست شده و با تحريك پوست براي توليد كلاژن، چين و چروك‌ها را كاهش مي‌دهد. افرادي كه روزانه 4 ميلي‌گرم ويتامين C (حدود نيمي از يك سيب‌زميني شيرين كوچك) مصرف مي‌كنند، در طول سه سال تا 11 درصد پوست بهتري خواهند داشت.

اسفناج (ضدسرطان پوست)
افرادي كه از سبزيجات سبز رنگ و برگدار استفاده مي‌كنند، پنجاه درصد كمتر در معرض خطر تومورهاي پوستي قرار دارند. فوليت موجود در اين سبزي‌ها، موجب حفظ و مرمت DNA مي‌شود و رشد سلول‌هاي سرطاني را كاهش مي‌دهد.

روغن گاجره (مرطوب‌كننده طبيعي پوست)
اسيدهاي چرب امگا6 موجود در اين روغن، نوعي مرطوب‌كننده طبيعي پوست است و مصرف آن به افرادي كه دچار خشكي، پوسته‌ پوسته شدن و خارش پوست هستند، توصيه مي‌گردد. اين روغن باعث مي‌شود كه آب بهتر به سطح پوست نفوذ كند. طبق تحقيقات اين روغن براي كساني كه از اگزما رنج مي‌برند نيز بسيار مفيد است.

هويج (از بين برنده لكه‌هاي پوستي)
هويج نه تنها براي بينايي بسيار مفيد است، بلكه به دليل داشتن ويتامين A، از توليد بيش از اندازه سلول‌ها در لايه بيروني پوست جلوگيري مي‌كند و اين به معناي آن است كه سلول‌هاي مرده كمتري با سبيوم تركيب شده و جلوي منافذ پوست را مي‌گيرند. در ضمن، ويتامين A از رشد سلول‌هاي سرطاني نيز پيشگيري مي‌كند.

چاي سبز (جلوگيري از سرطان پوست)
چاي سبز موجب ترشح كاتچين مي‌شود و كاتچين آنتي‌اكسيداني است كه خاصيت ضدالتهابي و ضدسرطاني دارد. نوشيدن 2-6 فنجان چاي سبز از ابتلا به سرطان پوست جلوگيري مي‌كند؛ همچنين پوست‌ را در برابر اشعه‌هاي زيانبار نور خورشيد نيز محافظت مي‌كند.

كاكائوي تلخ و سياه (محافظت از پوست در برابر نورخورشيد)  
فلونول‌ها آنتي‌اكسيدان‌هاي موجود در كاكائوي تلخ و سياه هستند كه موجب كاهش زبري پوست و محافظت از آن مي‌شوند. خانم‌هايي كه از كاكائوي تلخ و سياه استفاده مي‌كنند، بافت پوستي بهتر و در برابر اشعه‌هاي UV مقاومت بيشتري دارند.

منبع: دنیای سلامت  ش ۷۰ 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر