نوشته : تحریریه دنیای سلامت
قسمتي از گياه معطر كه ميتواند شامل ميوه، دانه يا ريشه هر گياه باشد ادويه ناميده ميشود.امروزه ادويههاي نقاط مختلف جهان در تمامي سوپرماركتها و فروشگاههاي مواد غذايي يافت ميشود. . و به صورت خرد يا پوره شده براي عطر و طعم خوراكها مورد استفاده قرار ميگيرد. ادويهها و گياهان معطر علاوه بر اينكه مقداري از ويتامينها و املاح مورد نياز بدن را تأمين ميكنند، حاوي آنتياكسيدانهايي هستند كه عوامل تخريبكننده سلولها (راديكالهاي آزاد) را خنثي و موجب افزايش سطح سلامتي بدن ميگردد. به همين منظور در هر شماره نشريه دنياي سلامت به معرفي ادويههاي مختلف و موجود در بازار ايران خواهيم پرداخت. چنانچه پيشنهادي در اين مورد داريد ميتوانيد برايمان از طريق پيامك ارسال، تا در شمارههاي آينده به آن بپردازيم.
پودر كاري
كاري، ادويهاي است كه معمولاً از آن در آشپزي هند استفاده ميشود، ولي امروزه اكثر كشورها از اين ادويه در تهيه غذاهاي مختلف و در پخت غذاهايي كه نياز به ادويه خاص ندارند، استفاده ميكنند. پودر كاري اگرچه به صورت يك ادويه مجزا فروخته ميشود، ولي تركيبات آن در كشورها و ملل مختلف، متفاوت است؛ اما به طور كلي ميتوان گفت: مخلوطي است از زردچوبه، دارچين، سير، هل، زيره و گشنيز، عنصر اصلي پودر كاري در تمام كشورها زردچوبه است كه موجب رنگ زيبا و خاصيت فوقالعاده آن ميشود. پودر كاري به دليل وجود كوركومين كه عامل ضدالتهاب و يك آنتياكسيدان قوي است، موجب كاهش التهاب مفاصل ميشود. حتي ممكن است اين عنصر ژن ناقل سرطان پستان را غيرفعال كند و روند پيشرفت سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ را كاهش دهد. كوركومين تأثير مثبت و چشمگيري در درمان سرطان لوزالمعده دارد. گروهي از پژوهشگران معتقدند كه كوركومين ميتواند با سرطان پوست نيز مبارزه و ملانوم سلولهاي سرطاني پوست را تخريب كند. به نظر ميرسد كه آلزايمر ناشي از پروتئين مغز باشد و كوركومين موجود در پودر كاري از آلزايمر پيشگيري ميكند. كاري، حافظه را بهبود ميبخشد. در تحقيقي مشخص شد مردان مسني كه پودر كاري را در رژيم غذايي روزانه خود داشتند، به نسبت سايرين در آزمون حافظه موفقتر عمل كردند. كاري به درمان بيماريهاي مقاربتي، همچون سوزاك و كلاميديا كمك ميكنند و مجدداً بايد ذكر كنم كه اين خاصيت نيز ناشي از كوركومين موجود در آن است. همچنين خاصيت آنتياكسيداني دارد و از سلولها در برابر راديكالهاي آزاد محافظت ميكند. علاوه بر اين، پژوهشها نشان ميدهد كه كاري كلسترول را پايين ميآورد و از انعقاد خون جلوگيري ميكند. اين ادويه تورم و درد ناشي از آن را نيز كاهش ميدهد.
پودر كاري
كاري، ادويهاي است كه معمولاً از آن در آشپزي هند استفاده ميشود، ولي امروزه اكثر كشورها از اين ادويه در تهيه غذاهاي مختلف و در پخت غذاهايي كه نياز به ادويه خاص ندارند، استفاده ميكنند. پودر كاري اگرچه به صورت يك ادويه مجزا فروخته ميشود، ولي تركيبات آن در كشورها و ملل مختلف، متفاوت است؛ اما به طور كلي ميتوان گفت: مخلوطي است از زردچوبه، دارچين، سير، هل، زيره و گشنيز، عنصر اصلي پودر كاري در تمام كشورها زردچوبه است كه موجب رنگ زيبا و خاصيت فوقالعاده آن ميشود. پودر كاري به دليل وجود كوركومين كه عامل ضدالتهاب و يك آنتياكسيدان قوي است، موجب كاهش التهاب مفاصل ميشود. حتي ممكن است اين عنصر ژن ناقل سرطان پستان را غيرفعال كند و روند پيشرفت سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ را كاهش دهد. كوركومين تأثير مثبت و چشمگيري در درمان سرطان لوزالمعده دارد. گروهي از پژوهشگران معتقدند كه كوركومين ميتواند با سرطان پوست نيز مبارزه و ملانوم سلولهاي سرطاني پوست را تخريب كند. به نظر ميرسد كه آلزايمر ناشي از پروتئين مغز باشد و كوركومين موجود در پودر كاري از آلزايمر پيشگيري ميكند. كاري، حافظه را بهبود ميبخشد. در تحقيقي مشخص شد مردان مسني كه پودر كاري را در رژيم غذايي روزانه خود داشتند، به نسبت سايرين در آزمون حافظه موفقتر عمل كردند. كاري به درمان بيماريهاي مقاربتي، همچون سوزاك و كلاميديا كمك ميكنند و مجدداً بايد ذكر كنم كه اين خاصيت نيز ناشي از كوركومين موجود در آن است. همچنين خاصيت آنتياكسيداني دارد و از سلولها در برابر راديكالهاي آزاد محافظت ميكند. علاوه بر اين، پژوهشها نشان ميدهد كه كاري كلسترول را پايين ميآورد و از انعقاد خون جلوگيري ميكند. اين ادويه تورم و درد ناشي از آن را نيز كاهش ميدهد.