انار ياقوت بهشت


نوشته  : دكتر اكبر كوشانفر متخصص كودكان 
طبيب بزرگ، ابوعلي سينا، در كتاب قانون خود نوشته انار از ميوه‌هايي است كه تمامي قسمت‌هاي آن خواص دارويي دارد. گل انار خونريزي را بند آورده، لثه‌ها را تقويت مي‌كند و از پوست درخت انار جهت درمان زخم‌ها و آب انار جهت كم‌خوني، سرفه و بيماري‌هاي التهابي كبد استفاده مي‌شده است. تركيبات انار: 85 درصد از انار را آب و 10 درصد آن را قندهاي ساده تشكيل مي‌دهند. همچنين 5/1 درصد پكتين دارد كه حاوي چند نوع فيتواستروژن است  و براي  دستگاه گوارش مفيد مي‌باشد. انار منبع خوبي از ويتامين‌هاي B9, B2, B1، ويتامين C و K و غني از آنتي‌اكسيدان‌هاي قوي است. نتايج پژوهش‌هاي اپيدميولوژيك نشان مي‌دهد كه مصرف انار و انگور قرمز و سبزيجات حاوي پلي فنوليك، به ميزان قابل توجهي از ميزان مرگ و مير ناشي از بيماري‌هاي قلبي عروقي، سكته‌هاي مغزي و سرطان‌هاي مختلف مي‌كاهند. مواد آنتي‌اكسيدان با تخريب راديكال‌هاي آزاد حاصل از متابوليسم بدن تأثيرات مفيد خود را اعمال مي‌كنند. در سال‌هاي اخير مطالعات فراواني در زمينه تأثير بالقوه آنتي‌اكسيدان‌هاي پلي فنوليك در مجامع علمي مختلف انجام شده كه نتايج آن مزاياي فراوان مصرف ميوه‌هايي را كه داراي رنگدانه قرمز هستند، نشان مي‌دهد. انار، انگور قرمز، توت‌فرنگي از جمله اين ميوه‌ها بشمار مي‌روند و انار به‌دليل داشتن مقادير بالايي از تركيبات پلي‌فنوليك بيشتر مورد توجه قرار گرفته است.

معجزه سلنيوم


نوشته  : مهندس مسعود خبازي 
ریزمغذی‌ها سهم کوچکی از مواد مغذی هر غذا یا ماده غذایی را تشکیل داده و انرژی‌زا نيستند؛ اما وجود آنها برای بسیاری از فعالیت‌های حیاتی بدن و تامین سلامت ضروری است و به دو دسته کلی ویتامین‌ها و عناصر معدنی تقسیم می‌شوند. بدن ما روزانه به مقدار کمی از این مواد مغذی احتیاج دارد (حداکثر 2گرم) و واحد اندازه‌گیری آنها به‌طور عمده میلی‌گرم یا میکرو‌گرم می‌باشد.  این مقاله به اختصار به معرفی عنصرمعدنی سلنيوم و نقش آن در سلامتی بدن می‌پردازد. اصطلاح ریز مغذی به اندازه مولکول شیمیایی آنها ارتباطی ندارد، بلکه براي بيان نیاز تغذیه‌ای به هر یک از آنها به كار مي‌رود و براساس دانش موجود، ویتامین‌های مورد نیاز انسان 13 نوع و عناصر معدنی مورد نیاز حداقل 15 نوع می‌باشد. عناصر معدنی نیز  خود دو دسته هستند: 1- مواد معدنی عمده (عناصر عمده) مانند کلسیم، فسفر که بدن روزانه به مقدار بیشتری از آنها نیاز دارد. 2-  مواد معدنی جزئی (عناصر کم مقدار) مانند آهن، سلنيوم و روی که بدن روزانه به مقدار بسيار كمي از آنها نياز دارد.

سلنيوم(selenium)
سلنيوم یکی ازاملاح معدنی ضروری برای تامین سلامتی است؛ ولی نیاز بدن به آن بسیار اندک است. اين ماده در بدن با پروتئین‌ها ترکیب می‌شود و تولید ماده‌اي به نام سلنوپروتئین می‌کند که يكي از آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی مهم است. خواص آنتی‌اکسیدانی سلنوپروتئین‌ها به پیشگیری از تخریب سلولی ناشی از رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند. رادیکال‌های آزاد محصولات فرعی متابولیسم اکسیژن هستند که مي‌توانند موجب پیشرفت بیمارهای مزمن، مانند سرطان و بیماري‌هاي قلبی شوند. سلنوپروتئین‌های دیگر، به تنظیم عملکرد تیروئید کمک می‌کنند. دریافت کافی این عنصر در تقویت دستگاه ایمنی بدن و پیشگیری از بروز برخی از انواع سرطان‌ها نقش دارد. میزان توصیه شده این عنصر برای مردان و زنان 55 میکروگرم در روز است. که به طور معمول با رعایت یک برنامه غذایی کامل تامين مي‌شود. بعضی از مطالعات نشان داده که کمبود دریافت سلنيوم باعث بروز نوع خاصی از عارضه قلبی و نوعی بیماری مي‌شود که با تغییر شکل مفاصل همراه است. کمبود این عنصر در برخی از مناطق کشورما گزارش شده است.

خواص ادويه‌ها


نوشته  : تحریریه دنیای سلامت 
قسمتي از گياه معطر كه مي‌تواند شامل ميوه‌، دانه يا ريشه هر گياه باشد  ادويه ناميده مي‌شود.امروزه ادويه‌هاي نقاط مختلف جهان در تمامي سوپرماركت‌ها و فروشگاه‌هاي مواد غذايي يافت مي‌شود. . و به صورت خرد يا پوره شده براي عطر و طعم خوراك‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد. ادويه‌ها و گياهان معطر علاوه بر اينكه مقداري از ويتامين‌ها و املاح مورد نياز بدن را تأمين مي‌كنند، حاوي آنتي‌اكسيدان‌هايي هستند كه عوامل تخريب‌كننده سلول‌ها (راديكال‌هاي آزاد) را خنثي و موجب افزايش سطح سلامتي بدن مي‌گردد. به همين منظور در هر شماره نشريه دنياي سلامت به معرفي ادويه‌هاي مختلف و موجود در بازار ايران خواهيم پرداخت. چنانچه پيشنهادي در اين مورد داريد مي‌توانيد برايمان از طريق پيامك ارسال، تا در شماره‌هاي آينده به آن بپردازيم.

پودر كاري
كاري، ادويه‌اي است كه معمولاً از آن در آشپزي هند استفاده مي‌شود، ولي امروزه اكثر كشورها از اين ادويه در تهيه غذاهاي مختلف و در پخت غذاهايي كه نياز به ادويه خاص ندارند، استفاده مي‌كنند. پودر كاري اگرچه به صورت يك ادويه مجزا فروخته مي‌شود، ولي تركيبات آن در كشورها و ملل مختلف، متفاوت است؛ اما به طور كلي مي‌توان گفت: مخلوطي است از زردچوبه، دارچين، سير، هل، زيره و گشنيز، عنصر اصلي پودر كاري در تمام كشورها زردچوبه است كه موجب رنگ زيبا و خاصيت فوق‌العاده آن مي‌شود. پودر كاري به دليل وجود كوركومين كه عامل ضدالتهاب و يك آنتي‌اكسيدان قوي است، موجب كاهش التهاب مفاصل مي‌شود. حتي ممكن است اين عنصر ژن ناقل سرطان پستان را غيرفعال كند و روند پيشرفت سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ را كاهش دهد. كوركومين تأثير مثبت و چشمگيري در درمان سرطان لوزالمعده دارد. گروهي از پژوهشگران معتقدند كه كوركومين مي‌تواند با سرطان پوست نيز مبارزه و ملانوم سلول‌هاي سرطاني پوست را تخريب كند. به نظر مي‌رسد كه آلزايمر ناشي از پروتئين مغز باشد و كوركومين موجود در پودر كاري از آلزايمر پيشگيري مي‌كند. كاري، حافظه را بهبود مي‌بخشد. در تحقيقي مشخص شد مردان مسني كه پودر كاري را در رژيم غذايي روزانه خود داشتند، به نسبت سايرين در آزمون حافظه موفق‌تر عمل كردند. كاري به درمان بيماري‌هاي مقاربتي، همچون سوزاك و كلاميديا كمك مي‌كنند و مجدداً بايد ذكر كنم كه اين خاصيت نيز ناشي از كوركومين موجود در آن است. همچنين خاصيت آنتي‌اكسيداني دارد و از سلول‌ها در برابر راديكال‌هاي آزاد محافظت مي‌كند. علاوه بر اين، پژوهش‌ها نشان مي‌دهد كه كاري كلسترول را پايين مي‌آورد و از انعقاد خون جلوگيري مي‌كند. اين ادويه تورم و درد ناشي از آن را نيز كاهش مي‌دهد.

عناصر طلايي در بدن


نوشته  : تحریریه دنیای سلامت 
اگرچه در مورد مس زياد بحث نمي‌شود، اما بايد بدانيد كه بدون اين ماده معدني ضروري زنده نخواهيد ماند. مس يكي از مواد مغذي است كه بدن به آن نياز بسيار كمي دارد؛ اما نقش آن در سلامتي به اندازه مواد ديگر است. مس از لحاظ فراواني سومين عنصر در بدن بعد از آهن و روي مي‌باشد كه قبل از هر ماده در كبد ذخيره و سپس با غلظت كمتر وارد مغز، قلب، كليه و عضلات مي‌شود. مس در سوخت و ساز بدن بسيار مؤثر است و نقش مهمي در صحت كار آنزيم‌ها و تقريباً تمام سيستم‌هاي بدن دارد.

منابع غذايي مس
بهترين منبع مس، صدف است و در غذاهاي مختلف از جمله گوشت (به خصوص جگر)، غذاهاي دريايي، لوبيا، آجيل و دانه‌ها يافت مي‌شود. غذا خوردن در ظروف مسي و يا نوشيدن آب از لوله‌هاي مسي نيز مس مورد نياز بدن را تأمين مي‌كند. مكمل‌هاي مس نيز در انواع مختلف همچون «اكسيد مس»، «گلوكونات مس»، «سولفات مس» و املاح اسيدآمينه وجود دارند. اگر غذاهاي حاوي مس براي مدت طولاني در قوطي حلبي ذخيره شوند، مقدار مس آنها كاهش مي‌يابد. دانه كنجد، فندق، كشمش، حبوبات و قارچ سرشار از مس هستند. به افراد توصيه مي‌شود با توجه به سن، روزانه مقدار مشخصي مس مصرف كنند:

نقش مس در سوخت و ساز بدن
 كمك به جذب آهن: كمبود مس در بدن علائمي همچون كم‌خوني و فقر آهن دارد، زيرا مس نقش مهمي در جذب، ذخيره و متابوليسم آهن و تشكيل سلول‌هاي قرمز خون (گلبول‌هاي قرمز) ايفا مي‌كند.
 سلامت تيروئيد: مس در سلامت تيروئيد و توليد هورمون مؤثر است و با كنترل مقدار كلسيم مانع از جذب بيش از حد سلول‌هاي T4 در خون مي‌شود.
 كمك به توليد ملانين: ملانين، تعيين‌كننده رنگ پوست و مو است و مس يكي از مواد مغذي است كه نقش بسيار مهمي در توليد ملانين دارد. 

نوشيدني‌هاي سالم براي لاغر شدن


نوشته  : تحریریه دنیای سلامت 
براي كاهش وزن شايد مؤثرترين كار استفاده از نوشيدني‌هاي سالم به جاي نوشابه‌هاي شيرين و نوشيدني‌هاي انرژ‌ي‌زا باشد. بيشتر مردم نمي‌دانند كه در طول روز چه ميزان كالري از طريق اين نوشابه‌ها و نوشيدني‌هاي پر كالري دريافت مي‌كنند. مثلاً يك فنجان قهوه مُكا حدود 500 كالري دارد. اگر بتوانيد نوشيدني‌هاي سالم را جايگزين نوشيدني‌هاي ناسالم كنيد، به ميزان زيادي از كالري دريافتي روزانه خود مي‌كاهيد و همين مسأله به كاهش وزن كمك مي‌كند. برخي از مهم‌ترين و سالم‌ترين نوشيدني‌ها كه بايد بيشتر از آنها استفاده كنيد تا راحت‌تر وزن خود را كاهش دهيد، عبارتند از:

آب سبزيجات
آب سبزيجات به اندازه آب ميوه‌ها مواد مغذي و املاح دارند؛ اما كالري آنها حدود 50 درصد كمتر است. آب سبزيجات معمولاً سرشار از فيبر هستند و باعث مي‌شوند به مدت طولاني‌تري احساس سيري كنيد و كمتر غذا بخوريد.

 معجون ميوه‌ها
ميوه‌هاي دلخواه خود را انتخاب كرده، آب آنها را بگيريد و با مقداري سرشير و خامه تركيب كنيد. هيچ‌گاه از شكر اضافي براي شيرين‌تر شدن آنها استفاده نكنيد. عسل و يا هر شيرين‌كننده ديگر را نيز به آنها نيفزاييد، چرا كه به اين ترتيب صدها كالري به نوشيدني‌تان اضافه مي‌شود. به عبارت ديگر معجون را از مغازه‌ها و بستني‌فروشي‌ها تهيه نكنيد؛ چرا كه آنها حتماً طعم‌دهنده‌هاي شيرين به معجون‌ها مي‌افزايند. شما بايد خودتان اين كار را انجام دهيد.

تغذيه در طلايي‌ترين دوره رشد

نوشته : انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور 
كودكان به دليل رشد و فعاليت نياز به انرژي، پروتئين و مواد مغذي كافي دارند. تغذيه مناسب مي‌تواند موجب رشد كافي و افزايش قدرت يادگيري طي دوران تحصيل گردد.

تغذيه مناسب چيست؟
تغذيه مناسب، داشتن يك برنامه غذايي متعادل، متناسب و متنوع شامل كليه گروه‌هاي اصلي غذايي است كه براي تامين احتياجات غذايي كودكان در سه وعده اصلي و حداقل دو ميان‌وعده توصيه مي‌شود.

گروه‌هاي مختلف غذايي
 گروه نان و غلات   گروه سبزي‌ها  گروه ميوه‌ها  گروه شير و فرآورده‌هاي آن  گروه گوشت، تخم‌مرغ، حبوبات و مغزها (مانند فندق، بادام، پسته و گردو ...).

گروه نان و غلاتاين گروه شامل انواع نان، برنج، ماكاروني، بيسكويت ساده و غلات صبحانه آماده مصرف است كه انرژي و مقداري از پروتئين مورد نياز كودك را تامين مي‌كند. كودكان روزانه بايد حداقل 6 واحد از اين گروه مصرف كنند كه نيمي از آنها از انواع غلات سبوسدار مي‌باشد. هر واحد معادل يك برش نان به اندازه
10 × 10 سانتي‌متر (در مورد نان لواش 3-4 برش)، نصف ليوان ماكاروني يا برنج پخته، يك ليوان غلات آماده (برشتوك) يا سه عدد بيسكويت ساده مي‌باشد.

بيمه بارداري با تغذيه مناسب


 نوشته  : دکتر سلطانعلي محبوب 
يک رژيم غذايي سالم براي بارداري سالم ضروري است. تغذيه مناسب از اين لحاظ اهميت دارد که مادر باردار مي‌تواند از تامين مواد مغذي لازم براي رشد کودک اطمينان حاصل کند.

انرژي
انرژي مورد نياز در افراد مختلف متفاوت است. افزايش نياز به انرژي در سه ماهه اول بارداري 100 کيلوکالري و در سه ماهه دوم و سوم 300 کيلوکالري مي‌باشد.

اسيد فوليک
فولات يا اسيد فوليک براي افزايش حجم خون مادر و کاهش خطر نقص لوله عصبي کودک لازم است. رژيم غذايي به تنهايي قادر به تامين فولات مورد نياز نيست؛ به همين دليل به همه زنان توصيه مي‌شود سه ماه قبل از لقاح تا سه ماه پس از بارداري روزانه 400 ميکروگرم مکمل فولات مصرف کنند.

آهن
آهن براي حفظ سطوح کافي خون جهت رشد جنين و جفت ضروري است. از آنجا که بيشتر زنان به اندازه کافي ذخيره آهن براي تامين نيازها ندارند، معمولا دوز 30 ميلي‌گرم در روز طي سه ماهه دوم و سوم توصيه مي‌شود. مصرف غذاهاي غني از آهن، مانند گوشت قرمز، ماهي، مرغ، ميوه هاي خشک، غلات کامل نان و غلات غني‌شده با آهن نيز مي‌تواند از کم‌خوني فقر آهن پيشگيري کند. 

صبحانه وعده ممتاز


نوشته  : منيره دادخواه 
همه ما بارها اين جمله را شنيده‌‌ايم كه صبحانه مهم‌ترين وعده غذايي است؛ اما بسياري افراد هنوز يا صبحانه نمي‌خورند و يا از مواد غذايي نامناسب براي صبحانه استفاده مي‌كنند. آنها نداشتن وقت كافي و يا چاق شدن و اضافه وزن را بهانه نخوردن صبحانه مي‌آورند. در اين مقاله به شما توضيح خواهيم داد كه خوردن صبحانه نه تنها موجب چاقي نخواهد شد، بلكه در بسياري موارد از اضافه وزن نيز جلوگيري مي‌كند و اين تصور كاملاً نادرست است. اگراين موضوع را در نظر بگيريد كه صبح وقتي از خواب بيدار مي‌شويد، بدن و مغز شما حدود 10-12 ساعت بدون غذا بوده و هيچ ماده غذايي به آن نرسيد است (در مورد كودكان اين ساعات بيشتر است)، متوجه خواهيد شد كه خوردن صبحانه چقدر مهم است. بدن انسان‌ها درست شبيه يك خودرو عمل مي‌كند. همان‌طور كه ماشين براي راه رفتن و حركت كردن نياز به سوخت دارد، بدن انسان نيز براي فعاليت‌هاي روزانه به مواد غذايي نيازمند است و هر چقدر كه بهتر از آن مراقبت شود، فعاليت و كارايي بهتر و طولاني‌تري خواهد داشت. بنابراين هنگام صبح بدن بعد از چندين ساعت بدون غذا ماندن نياز به يك سوختگيري اساسي و مهم به منظور فراهم آوردن مواد مغذي و انرژي لازم دارد. براي فعاليت عملكرد مناسب بدن، مغز پيامي به نقاط مختلف مي‌رساند و آن اندام‌ها با دريافت سيگنال مغز شروع به فعاليت مي‌كنند؛ بنابراين اگر غذاي كافي به مغز نرسد، عملكرد ساير اندام‌هاي بدن تا حد زيادي تحت تأثير قرارخواهد گرفت. مغز براي عملكرد درست و مفيد نياز به دريافت انرژي از طريق گلوكز يا قند خون و ماهيچه‌هاي بدن نيز براي فعاليت فيزيكي نياز به انرژي گلوكز دارند؛ بنابراين براي يك فعاليت سالم و داشتن احساس خوب در طول روز، قند خون بايد به سطح معيني برسد و در آن ميزان ثابت بماند.

20نكته انرژي‌بخش


نوشته : تحریریه دنیای سلامت 
روز خود را با خوردن يك صبحانه مناسب شروع كنيد 
متابوليسم بدن شما به هنگام صبح كند و آهسته است؛ بنابراين نياز به چيزي داريد كه اين كندي را جبران كرده و به سوخت و ساز صبحگاهي بدن‌تان سرعت بدهد. براي اين منظور هيچ‌چيز از صبحانه كاملي كه حاوي پروتئين، چربي و كربوهيدرات‌هاي پيچيده است، مناسب‌تر نيست. اگر هنوز هم به اهميت خوردن صبحانه پي نبرده‌ايد، بهتر است بدانيد كه:  پژوهش‌ها نشان داده‌اند افرادي كه هر روز صبحانه مي‌خورند، چربي كمتري در بدنشان ذخيره مي‌كنند و افرادي كه صبحانه نمي‌خورند، بيشتر چاق مي‌شوند. نخوردن صبحانه همچنين باعث مي‌شود غذاهاي پركالري را بيشتر جذب بدن كنيد. حال انتخاب با خودتان است. اگر تصميم گرفته‌ايد كه از اين به بعد حتماً صبحانه بخوريد، مي‌توانيد از ماست، ميوه‌ها و غلات براي اين وعده غذايي مهم استفاده كنيد.
به عنوان يك صبحانه خوب و كامل مي‌توانيد از اين مواد غذايي استفاده نماييد.
  تخم‌مرغ آبپز (حاوي امگا 3) با يك الي دو تكه نان همراه با كمي توت تازه
  دارچين با شير كم‌چرب و يك تكه سيب  نان تهيه شده از غلات با ماست و ميوه‌هاي تازه   حبوبات با فيبر بالا با موز تكه‌تكه شده و يك قاشق بذر كتان  شير كم‌چرب مقداري نان با پنير خامه‌اي و سه تكه كوچك ماهي سالمون دودي

هر 3- 4 ساعت يكبار سوختگيري كنيد 
سطح قند خون شما هر 4 ساعت يكبار پايين مي‌آيد. پس هر چه فاصله بين هر وعده غذايي‌تان بيشتر شود، بيشتر احساس خالي بودن معده و گرسنگي خواهيد كرد. پژوهش‌ها نشان مي‌دهند افرادي كه وعده‌هاي غذايي بيشتر با حجم كمتر مي‌خورند، مهارت بيشتري در استدلال‌هاي منطقي و درست دارند. نبايد نگران باشيد كه اگر وعده‌هاي غذايي خود را بيشتر كنيد، چاق مي‌شويد. براساس پژوهش‌ها افرادي كه به طور مرتب غذا مي‌خورند، (به خصوص خانم‌ها) نسبت به كساني كه به طور پراكنده غذا مي‌خورند كالري بيشتري دريافت نمي‌كنند.

غذاهاي چربي‌ساز و چربي‌سوز


نوشته  : تحریریه دنیای سلامت 
غذاهاي چربي‌سوز غذاهايي هستند كه بيشتر از مقدار كالري خودشان، موجب سوختن كالري‌ها مي‌شوند. اگر از اين نوع غذاها استفاده نكنيد، به تدريج سوخت و ساز بدن كاهش يافته و سلامتي‌تان به خطر مي‌افتد. اين مواد كاملاً طبيعي هستند و اگر به خوردن آنها عادت كنيد و در كنارش ورزش مستمر داشته باشيد، سوخت و ساز بدن‌تان تقويت شده و كالري بيشتر و در واقع چربي بيشتري سوزانده مي‌شود. با مصرف اين غذاهاي چربي‌سوز تا چندين ساعت پس از ورزش، بدن همچنان به چربي‌سوزي ادامه خواهد داد. هيچ غذاي بدون كالري وجود ندارد و تمامي غذاها هر چند اندك، حاوي كالري هستند؛ اما اين غذاها با سوزاندن كالري مانع از تجمع و رسوب چربي در بخش‌هاي مختلف بدن مي‌شوند. با سالم غذا خوردن و داشتن تغذيه صحيح مي‌توان مقدار دريافت و جذب كالري را كنترل كرد؛ اما براي كاهش وزن و رسيدن به سلامت به سوزاندن كالري نياز داريم. بعضي غذاها به سوزاندن كالري كمك مي‌كنند و (چربي‌سوز) و برخي نيز بلافاصله بعد از خوردن به چربي تبديل مي‌شوند كه به آنها چربي‌‌ساز مي‌گويند. يكي از نكاتي كه براي سوزاندن كالري و رسيدن به وزن مطلوب بايد از آن آگاه باشيم، كالري موادغذايي است. به گفته متخصصان تغذيه و كارشناسان مواد غذايي، غذاهايي كه حاوي مقادير بالايي ويتامين C هستند، به سوزاندن چربي كمك مي‌كنند. برخي از اين مواد عبارتند از: ليمو، پرتقال، گريپ فروت، هندوانه، سيب و همچنين سبزيجاتي همچون كلم بروكلي، كلم، كرفس و هويج. ويتامين C، چربي را رقيق و از توليد و سفت شدن چربي جلوگيري مي‌كند و باعث مي‌شود بدن راحت‌تر چربي‌هاي رقيق و شل را از بين ببرد. برخي از ميوه‌ها مانند سيب، حاوي ماده‌اي به نام پكتين هستند كه چربي جذب شده توسط سلول‌ها را تنظيم مي‌كند. به عبارت ديگر، پكتين جذب مواد آبكي را افزايش مي‌دهد و از رسوب چربي در بدن جلوگيري مي‌‌كند. همچنين آنتي‌اكسيدان موجود در سيب از سندرم متابوليك كه موجب چاقي مي‌‌شود، پيشگيري مي‌كند.