خواص ادويه‌ها


نوشته : تحریریه دنیای سلامت 
قسمتي از گياه معطر كه مي‌تواند شامل ميوه‌، دانه يا ريشه هر گياه باشد  ادويه ناميده مي‌شود.امروزه ادويه‌هاي نقاط مختلف جهان در تمامي سوپرماركت‌ها و فروشگاه‌هاي مواد غذايي يافت مي‌شود. . و به صورت خرد يا پودر شده براي عطر و طعم خوراك‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد. ادويه‌ها و گياهان معطر علاوه بر اينكه مقداري از ويتامين‌ها و املاح مورد نياز بدن را تأمين مي‌كنند، حاوي آنتي‌اكسيدان‌هايي هستند كه عوامل تخريب‌كننده سلول‌ها (راديكال‌هاي آزاد) را خنثي و موجب افزايش سطح سلامتي بدن مي‌گردد. به همين منظور در هر شماره نشريه دنياي سلامت به معرفي ادويه‌هاي مختلف و موجود در بازار ايران خواهيم پرداخت. چنانچه پيشنهادي در اين مورد داريد مي‌توانيد برايمان از طريق پيامك ارسال، تا در شماره‌هاي آينده به آن بپردازيم.

نعناع
نعناع از برگ‌هاي خشك‌شده گياه نعناع تهيه مي‌شود. به دليل عطر و طعم نعناع از آن در قنادي‌ها و تهيه شامپو و صابون استفاده مي‌شود. نعناع احساس خنكي را براي پوست به ارمغان مي‌آورد و در بسياري از صنايع غذايي و دارويي و گياهي از پودر نعناع استفاده مي‌شود. در دوران باستان با برگ و پودر نعناع ناراحتي‌هاي معده را درمان مي‌كردند و از همان زمان افراد بسياري در پي يافتن خواص دارويي آن هستند. پودر نعناع بسيار معطر و ضدنفخ است و اثر خنك‌كنندگي دارد و مي‌توان از آن به عنوان يك عامل ضدعفوني‌كننده استفاده كرد. همچنين ضدانگل، ضددرد و غني از ويتامين A، C، فيبر، مواد معدني، آهن، كلسيم و منيزيم است و اسهال، قولنج، نفخ شكم، سوءهاضمه و سوزش سردل را بهبود مي‌بخشد. عملكرد روده را بهبود و سندرم روده را درمان مي‌كند و از هجوم نوعي كرم روده و اسپاسم كولون جلوگيري مي‌كند. جريان صفرا را بهبود بخشيده و ناراحتي‌هاي ناشي از تهوع، سردرد و ميگرن و سرماخوردگي، آنفلوانزا و مشكلات سيستم‌هاي تنفسي را كاهش مي‌دهد و عفونت‌هاي قارچي همچون عفونت پاي ورزشكاران را درمان مي‌كند. فيتوكميكال‌هاي موجود در آن، خطر ابتلا به سرطان را كاهش مي‌دهد و سلول‌هاي سرطاني را از بين مي‌برد.

فوايد روغـن نارگيل

نوشته  : تحریریه دنیای سلامت 
روغن نارگيل خواص بي‌شماري دارد كه از جمله آنها مي‌توان به مراقبت از مو، پوست، كاهش استرس، تنظيم كلسترول خون، كاهش وزن، افزايش ايمني و عملكرد صحيح سيستم گوارش و سوخت و ساز بدن، دفع مشكلات كليوي و بيماري‌هاي قلبي، كاهش فشار خون، بهبود ديابت، ايدز و سرطان اشاره كرد. اين خواص به‌دليل وجود اسيد لوريك، اسيد كاپريك و اسيد كاپريليك مي‌باشد و به‌طور كلي مي‌توان گفت روغن نارگيل، خاصيت ضد ميكروبي، آنتي‌اكسيداني، ضد قارچي و آنتي باكتريايي دارد و بسيار آرام‌بخش است. بدن انسان، اسيد لوريك را به مونولادين تبديل مي‌كند كه پژوهشگران معتقدند مونولارين با ويروس‌ها و باكتري‌هايي كه موجب بيماري‌هايي همچون تبخال، آنفولانزا و ويروس سيتومگان و حتي HIV مي‌شود، مبارزه مي‌كند و آنها را از بين مي‌برد. همچنين موجب از بين رفتن باكتري‌هاي مضري همچون ايستريا و هليكوباكتروژيارديا نيز مي‌شود. اگر چه روغن نارگيل خواص بي‌شماري دارد؛ ولي چگونگي عملكرد و مكانيسم آن به‌طور دقيق مشخص نيست. در هند از اين روغن به‌عنوان يك دارو استفاده مي‌كنند.

تاريخچه استفاده از روغن نارگيل
قرن‌هاست كشورهايي همچون هند، اندونزي، فيليپين، جاوا، سريلانكا و برخي كشورهاي آمريكاي لاتين از اين روغن استفاده مي‌كنند و در حال حاضر، با توجه به پيشرفت علم و افزايش اطلاعات افراد از خواص روغن نارگيل، استفاده از آن در سراسر جهان رواج يافته است و بسياري از كارخانجات، لوازم آرايشي و بهداشتي خود را از اين روغن تهيه مي‌كنند. حتي روغن آن با رايحه‌ها و عصاره گياهان مختلف به بازار ارائه شده است تا مشتريان تنوع و حق انتخاب بيشتري داشته باشد.

ده اشتباه رايج در باره غذاها


نوشته  : تحریریه دنیای سلامت
هميشه در مورد تغذيه سالم اشتباهات و سوء تفاهم‌هاي زيادي وجود داشته و دارد؛ به‌طوري كه گاه دانستن اينكه تغذيه سالم چيست، كار دشواري مي‌شود. برخي از اين سوء تفاهم‌ها به قرار زير است:
بسياري از افراد فكر مي‌كنند غذاهاي سالم يعني غذاهاي بسيار كم چرب؛ اما اين تصور اشتباه است. اولاً، بسياري از غذاهاي كم چرب، غذاهاي سالمي نيستند. مثلاً اگر ماست كم‌چرب، اسنك‌ها و غذاهاي آماده پر از نمك، قند و برخي افزودني‌هاي ديگر باشند، با وجود كم چرب بودن، بسيار مضر خواهند بود. در ضمن تمام چربي‌ها مثل هم نيستند و برخي از آنها واقعاً براي بدن ما مفيدند؛ مثلاً چربي‌هاي تك اشباعي موجود در آوكادو، روغن زيتون و آجيل‌ها براي كاهش وزن، سلامت قلب و كاهش كلسترول بدن هستند. هنگام مقايسه غذاها با يكديگر، بهتر است اول به نوع چربي موجود در آنها و اينكه چقدر ارزش غذايي دارند، فكر كنيد و بعد به مقدار چربي موجود در آنها.

 هر چه طبيعي‌تر، سالم‌تر
اينكه هر چه غذا طبيعي‌تر باشد، سالم‌تر است، درست نيست. همين غذاهاي طبيعي نيز نبايد از قند، نمك و چربي‌هاي اشباع شده انباشته باشند. خوردن غذاهاي طبيعي در حد امكان توصيه مي‌شود؛ اما هنگام استفاده از آنها نيز مواد تشكيل دهنده‌شان را چك كنيد تا مطمئن شويد به همان اندازه كه به نظر مي‌رسند، سالم‌اند يا خير.

عجايب آب


نوشته : تحریریه دنیای سلامت 
آب، يكي از مهم‌ترين عناصر زندگي است كه دسترسي به آن همواره كاري ساده بوده است. بسياري از ما مي‌دانيم كه روزانه بدن ما به هشت ليوان آب نياز دارد و اين نياز علاوه بر نوشيدن هر نوشيدني ديگري است كه در طول روز انتخاب مي‌كنيم. اما مطالعات اخير نشان مي‌دهند كه ديگر نيازي نيست در مورد مقدار نوشيدن آب در طول روز نگران باشيد. در عوض مي‌‌توانيد به سادگي هر وقت احساس تشنگي كرديد، آب بنوشيد و در واقع هيچ نشانه علمي قطعي وجود ندارد كه نشان دهد بدن روزانه به هشت ليوان آب در روز نياز دارد. البته آب، يك نوشيدني عالي و ايده‌آل است، اما مطالعات نشان مي‌دهد كه شما مي‌توانيد آب مورد نياز بدن را از طريق خوردن قهوه، آبميوه، برخي غذاها و حتي نوشابنه نيز تأمين كنيد. در مطالعه‌اي كه در سال 2002 انجام گرفت، پژوهشگران به اين نتيجه رسيدند كه شواهد در مورد بزرگسالان سالم مبني بر اينكه آنها به مقدار زيادي آب نياز دارند، ناكافي است؛ البته كساني كه در آب و هواي معتدل زندگي مي‌كنند و فعاليت‌هاي سنگين و جدي زيادي ندارند. به اين افراد توصيه مي‌شود زماني كه تشنه شدند، آب بنوشند و حتي نوشيدني‌هاي كافئين‌دار نيز نيازشان را برطرف مي‌كنند. در فوريه 2004، موسسه پزشكي IOM توصيه كرد افرادي كه داراي شرايط پزشكي خاص هستند و مقدارمايعات بدن آنها بايد كنترل شود، همچنين ورزشكاران و افرادي كه فعاليت‌هاي جسمي طولاني مدت دارند و يا در شرايط بد زندگي مي‌كنند، از اين قاعده مستثني هستند.

چقدر آب كافي خواهد بود؟
مؤسسه پزشكي IOM اعلام كرد به طور كلي به زنان و مردان توصيه مي‌شود روزانه مايعات بنوشند. البته توجه داشته باشيد كه اين مقدار شامل كل مايعات شود و شامل آب و تمامي مايعات مواد غذايي است و صرفاً به آب خلاصه نمي‌شود. تقريباً 80 درصد آب مورد نياز بدن از نوشيدن آب و مايعات و 20درصد ديگر از مواد غذايي تأمين مي‌شود. با فرض اينكه اين درصدها دقيق باشند، مردان بايد روزانه 5/12 فنجان و زنان 9 فنجان مايعات بنوشند. در حالي كه به نظر مي‌رسد 20 درصد رقم بالايي براي تأمين آب از مواد غذايي باشد، با توجه به مطالعات انجام شده، بسياري از مواد غذايي مصرفي عمدتاً حاوي آب است.

رهنمود‌هاي تغذيه‌اي براي نوزادان


نوشته: تحریریه دنیای سلامت 
معمولاً مادرها هنگام شروع استفاده از غذاهاي جامد براي نوزادشان اين دغدغه را دارند كه چه غذاهايي براي آنها تهيه كنند. براي اين منظور انتخاب‌هاي سالم فراواني وجود دارد؛ اما غذاهاي خانگي مخصوص نوزادان بهترين انتخاب است؛ چرا كه مي‌دانيد چه موادي را وارد دهان نوزادتان مي‌كنيد. شايد تهيه اين غذاها به نظر كمي دشوار باشد، اما راه‌هايي وجود دارند كه باعث سهولت اين كار مي‌شوند.

مزاياي تهيه غذاي خانگي براي نوزادان:
پدر و مادرهايي كه غذاهاي خانگي را براي نوزادان خود ترجيح مي‌دهند، دلايل بسياري براي آن دارند.  مي‌دانند چه چيزي به عنوان غذا به نوزادشان مي‌دهند.  تهيه اين غذاها بسيار مقرون به صرفه‌تر از خريد غذاهاي بسته‌بندي شده و آماده است.  مي‌توانند از ميوه‌ها، سبزيجات و غذاهايي كه خودشان مصرف مي‌كنند، به صورت پوره به نوزادشان بدهند و نيازي نيست براي تهيه يك غذاي خاص راهي سوپرماركت‌ها شوند.  به اين ترتيب نوزادشان نيز همان غذايي را مي‌خورد كه خودشان مي‌خورند.


 زمان مناسب براي دادن غذاهاي كمكي به نوزادان
اين زمان بستگي به وزن‌گيري نوزاد دارد. به طور متوسط شش ماهگي وقت مناسبي براي اين كار است؛ اما برخي مواقع پزشكان در چهارماهگي نوزاد، دادن غذاهاي كمكي را توصيه مي‌كنند. غذاهاي جامد را بعد از شير دادن به نوزادتان به او بدهيد و براي شروع، پوره ميوه‌جات و سبزيجات بهترين انتخاب است. فقر آهن در بسياري از نوزادان و كودكان ديده مي‌شود و برخي از پزشكان به همين دليل دادن غذاي كمكي را از چهار ماهگي توصيه مي‌كنند تا نوزاد دچار فقر آهن نشود، اما بيشتر پزشكان همان شش ماهگي را بهترين زمان براي شروع غذاهاي كمكي مي‌دانند؛ چرا كه اين زمان، دستگاه گوارش رشد بيشتري مي‌كند و احتمال بروز برخي عفونت‌ها كاهش مي‌يابد. غذاي كمكي خطر آلرژي و اسهال را افزايش مي‌دهد؛ به همين دليل معمولاً توصيه مي‌گردد كه تا شش ماهگي اين كار انجام نشود.

همه چیز در مورد آنتی‌بیوتیک‌ها


نوشته  : دكتررضوان خوش‌بين 
  آنتی‌بیوتیک‌ها از جمله داروهایی هستند که در پزشکی جدید بیشترین تجویز را دارند. آنها با کشتن یا آسیب رساندن به باکتری‌ها، بیماری را بهبود می‌بخشند. اولین آنتی‌بیوتیک پنی‌سیلین بود که تصادفا از کشت کپک کشف شد. امروزه 100 نوع مختلف آنتی  بیوتیک برای درمان ناراحتی‌های خفیف و همچنین عفونت‌های خطرناک در اختیار پزشکان قرار دارد.  با اینکه از آنتی‌بیوتیک‌ها برای بیماری‌ها و عفونت‌های مختلفی استفاده می‌شود، اما فقط برای درمان عفونت‌های باکتریایی بايد مصرف شوند. آنتی‌بیوتیک‌ها در برابر عفونت‌های ویروسی مثل سرماخوردگی، آنفولانزا و نیز عفونت‌های قارچی بی‌اثر هستند. پزشک به بهترین نحو می‌تواند تشخیص دهد که آنتی‌بیوتیک برای وضعیت شما مناسب است یا خیر. بيشتر آنتی‌بیوتیک‌ها دو اسم دارند: یکی نام تجاری آنهاست که توسط کارخانه تولیدکننده دارو روی آن گذاشته می‌شود و دیگری نام علمی آن است که ساختار شیمیایی یا طبقه شیمیایی آن را مشخص  می‌کند. ابتدای نام‌های تجاری با حروف بزرگ نوشته می‌شود، ولی در نام‌های علمی یا ژنریک نیازی به این کار نسیت .هر آنتی‌بیوتیک فقط برای برخی عفونت‌های خاص موثر است و پزشک شما به بهترین شکل می‌تواند نیازهای بدن شما را با داروهای موجود مطابقت دهد. همچنین برخی افراد حساسیت‌هایی دارند که استفاده از برخی آنتی‌بیوتیک‌ها را برای آنها ممنوع می‌کند؛ مثل حساسیت به پنی‌سیلین که باعث می‌شود پزشک‌تان برای شما آموکسی سیلین تجویز نکند. در اکثر موارد پزشک آنتی‌بیوتیک را بر اساس علت عفونت انتخاب می‌کند. برای مثال اگر گوش درد داشته باشید، آنتی‌بیوتیکی مناسب تجويز می‌کند که به بهترین صورت بتواند با این باکتری‌ها مبارزه کند. در برخی موارد آزمایشگاه‌ها به پزشک برای انتخاب آنتی‌بیوتیک کمک می‌کنند. برخی تکنیک‌های خاص در تشخیص نوع باکتری عامل عفونت کمک‌كننده هستند. در این بررسی‌ها، نمونه باکتری عفونت شما در آزمایشگاه رشد داده می‌شود که نوع رشد وضعیت ظاهری باكتري در هنگام رشد می‌تواند به تشخیص نوع آن کمک کند. بنابراين فقط پزشک می‌تواند بهترین نوع آنتی‌بیوتیک را بر حسب نیاز انتخاب کند.

خاكريز تغذيه در برابر سرطان


نوشته  : دكتر پرويز دريايي 
انجمن سرطان آمريكا دستورالعملي براي جلوگيري از سرطان با تغذيه و فعاليت بدني ارائه كرده است كه هر پنج سال بازنگري و تغييرات جديدي در آن اعمال مي‌شود. متن حاضر آخرين دستورالعملي است كه در سال 2009 توسط گروهي مشتمل بر بيش از 30 نفر از متخصصين تغذيه و اپيدميولوژي و... با استناد به حدود 200 مقاله ارائه شده و اميدواريم مورد استفاده قرار گيرد.

توصيه‌هاي كلي
داشتن وزن مناسب در طول عمر 
 بين فعاليت بدني و ميزان جذب انرژي بايد تعادل وجود داشته باشد تا از افزايش وزن زياد در زندگي جلوگيري شود.  افراد چاق بايد با كاهش وزن خود حالت ايده‌آل را ايجاد كنند. اضافه وزن و بدتر از آن چاقي، با افزايش خطر بسياري از سرطان‌ها همراه مي‌باشد كه از موارد شايع‌تر مي‌توان به: سرطان روده بزرگ، سرطان پستان پس از يائسگي، سرطان رحم و كليه اشاره كرد.داشتن وزن مناسب: كاهش انرژي دريافتي بدن در حد
50-100 كالري در روز از افزايش تدريجي وزن جلوگيري كرده و كاهش انرژي در حد 500 كالري يا بيشتر باعث كاهش وزن مي‌شود. همچنين فعاليت بدني متوسط تا شديد به‌مدت روزانه60 دقيقه، از افزايش وزن تدريجي جلوگيري مي‌كند و فعاليت بدني متوسط به‌مدت 60 -90 دقيقه در روز باعث كاهش وزن مي‌شود. بهداشتي‌ترين روش براي كاهش جذب انرژي، كاهش مصرف قند، چربي‌هاي اشباع و الكل است كه همگي انرژي زياد و ارزش غذايي ناچيزي دارند. كاهش مصرف غذاها و نوشيدني‌هاي پركالري، پرچربي و حاوي قند زياد، مانند غذاهاي سرخ‌شده، شيريني، كيك، بستني، آب نبات، نوشيدني‌هاي شيرين و جايگزين كردن آنها با سبزيجات، ميوه‌ها، غلات كامل، حبوبات و نوشيدني‌هاي كم‌كالري
(آب‌ميوه‌هاي طبيعي)، باعث كاهش جذب انرژي مي‌شود. بايد توجه داشت كه معمولاً غذاي رستوران‌ها و فست‌فودها چربي زياد و انرژي بالايي دارند و سلامت افراد جوان و بالغ بستگي به خو گرفتن آنها به عادات بهداشتي در دوران كودكي دارد و اين امر لزوم تربيت براي تغذيه سالم را از دوران كودكي بيشتر نشان مي‌دهد. 

انار ياقوت بهشت


نوشته  : دكتر اكبر كوشانفر متخصص كودكان 
طبيب بزرگ، ابوعلي سينا، در كتاب قانون خود نوشته انار از ميوه‌هايي است كه تمامي قسمت‌هاي آن خواص دارويي دارد. گل انار خونريزي را بند آورده، لثه‌ها را تقويت مي‌كند و از پوست درخت انار جهت درمان زخم‌ها و آب انار جهت كم‌خوني، سرفه و بيماري‌هاي التهابي كبد استفاده مي‌شده است. تركيبات انار: 85 درصد از انار را آب و 10 درصد آن را قندهاي ساده تشكيل مي‌دهند. همچنين 5/1 درصد پكتين دارد كه حاوي چند نوع فيتواستروژن است  و براي  دستگاه گوارش مفيد مي‌باشد. انار منبع خوبي از ويتامين‌هاي B9, B2, B1، ويتامين C و K و غني از آنتي‌اكسيدان‌هاي قوي است. نتايج پژوهش‌هاي اپيدميولوژيك نشان مي‌دهد كه مصرف انار و انگور قرمز و سبزيجات حاوي پلي فنوليك، به ميزان قابل توجهي از ميزان مرگ و مير ناشي از بيماري‌هاي قلبي عروقي، سكته‌هاي مغزي و سرطان‌هاي مختلف مي‌كاهند. مواد آنتي‌اكسيدان با تخريب راديكال‌هاي آزاد حاصل از متابوليسم بدن تأثيرات مفيد خود را اعمال مي‌كنند. در سال‌هاي اخير مطالعات فراواني در زمينه تأثير بالقوه آنتي‌اكسيدان‌هاي پلي فنوليك در مجامع علمي مختلف انجام شده كه نتايج آن مزاياي فراوان مصرف ميوه‌هايي را كه داراي رنگدانه قرمز هستند، نشان مي‌دهد. انار، انگور قرمز، توت‌فرنگي از جمله اين ميوه‌ها بشمار مي‌روند و انار به‌دليل داشتن مقادير بالايي از تركيبات پلي‌فنوليك بيشتر مورد توجه قرار گرفته است.

معجزه سلنيوم


نوشته  : مهندس مسعود خبازي 
ریزمغذی‌ها سهم کوچکی از مواد مغذی هر غذا یا ماده غذایی را تشکیل داده و انرژی‌زا نيستند؛ اما وجود آنها برای بسیاری از فعالیت‌های حیاتی بدن و تامین سلامت ضروری است و به دو دسته کلی ویتامین‌ها و عناصر معدنی تقسیم می‌شوند. بدن ما روزانه به مقدار کمی از این مواد مغذی احتیاج دارد (حداکثر 2گرم) و واحد اندازه‌گیری آنها به‌طور عمده میلی‌گرم یا میکرو‌گرم می‌باشد.  این مقاله به اختصار به معرفی عنصرمعدنی سلنيوم و نقش آن در سلامتی بدن می‌پردازد. اصطلاح ریز مغذی به اندازه مولکول شیمیایی آنها ارتباطی ندارد، بلکه براي بيان نیاز تغذیه‌ای به هر یک از آنها به كار مي‌رود و براساس دانش موجود، ویتامین‌های مورد نیاز انسان 13 نوع و عناصر معدنی مورد نیاز حداقل 15 نوع می‌باشد. عناصر معدنی نیز  خود دو دسته هستند: 1- مواد معدنی عمده (عناصر عمده) مانند کلسیم، فسفر که بدن روزانه به مقدار بیشتری از آنها نیاز دارد. 2-  مواد معدنی جزئی (عناصر کم مقدار) مانند آهن، سلنيوم و روی که بدن روزانه به مقدار بسيار كمي از آنها نياز دارد.

سلنيوم(selenium)
سلنيوم یکی ازاملاح معدنی ضروری برای تامین سلامتی است؛ ولی نیاز بدن به آن بسیار اندک است. اين ماده در بدن با پروتئین‌ها ترکیب می‌شود و تولید ماده‌اي به نام سلنوپروتئین می‌کند که يكي از آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی مهم است. خواص آنتی‌اکسیدانی سلنوپروتئین‌ها به پیشگیری از تخریب سلولی ناشی از رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند. رادیکال‌های آزاد محصولات فرعی متابولیسم اکسیژن هستند که مي‌توانند موجب پیشرفت بیمارهای مزمن، مانند سرطان و بیماري‌هاي قلبی شوند. سلنوپروتئین‌های دیگر، به تنظیم عملکرد تیروئید کمک می‌کنند. دریافت کافی این عنصر در تقویت دستگاه ایمنی بدن و پیشگیری از بروز برخی از انواع سرطان‌ها نقش دارد. میزان توصیه شده این عنصر برای مردان و زنان 55 میکروگرم در روز است. که به طور معمول با رعایت یک برنامه غذایی کامل تامين مي‌شود. بعضی از مطالعات نشان داده که کمبود دریافت سلنيوم باعث بروز نوع خاصی از عارضه قلبی و نوعی بیماری مي‌شود که با تغییر شکل مفاصل همراه است. کمبود این عنصر در برخی از مناطق کشورما گزارش شده است.

خواص ادويه‌ها


نوشته  : تحریریه دنیای سلامت 
قسمتي از گياه معطر كه مي‌تواند شامل ميوه‌، دانه يا ريشه هر گياه باشد  ادويه ناميده مي‌شود.امروزه ادويه‌هاي نقاط مختلف جهان در تمامي سوپرماركت‌ها و فروشگاه‌هاي مواد غذايي يافت مي‌شود. . و به صورت خرد يا پوره شده براي عطر و طعم خوراك‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد. ادويه‌ها و گياهان معطر علاوه بر اينكه مقداري از ويتامين‌ها و املاح مورد نياز بدن را تأمين مي‌كنند، حاوي آنتي‌اكسيدان‌هايي هستند كه عوامل تخريب‌كننده سلول‌ها (راديكال‌هاي آزاد) را خنثي و موجب افزايش سطح سلامتي بدن مي‌گردد. به همين منظور در هر شماره نشريه دنياي سلامت به معرفي ادويه‌هاي مختلف و موجود در بازار ايران خواهيم پرداخت. چنانچه پيشنهادي در اين مورد داريد مي‌توانيد برايمان از طريق پيامك ارسال، تا در شماره‌هاي آينده به آن بپردازيم.

پودر كاري
كاري، ادويه‌اي است كه معمولاً از آن در آشپزي هند استفاده مي‌شود، ولي امروزه اكثر كشورها از اين ادويه در تهيه غذاهاي مختلف و در پخت غذاهايي كه نياز به ادويه خاص ندارند، استفاده مي‌كنند. پودر كاري اگرچه به صورت يك ادويه مجزا فروخته مي‌شود، ولي تركيبات آن در كشورها و ملل مختلف، متفاوت است؛ اما به طور كلي مي‌توان گفت: مخلوطي است از زردچوبه، دارچين، سير، هل، زيره و گشنيز، عنصر اصلي پودر كاري در تمام كشورها زردچوبه است كه موجب رنگ زيبا و خاصيت فوق‌العاده آن مي‌شود. پودر كاري به دليل وجود كوركومين كه عامل ضدالتهاب و يك آنتي‌اكسيدان قوي است، موجب كاهش التهاب مفاصل مي‌شود. حتي ممكن است اين عنصر ژن ناقل سرطان پستان را غيرفعال كند و روند پيشرفت سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ را كاهش دهد. كوركومين تأثير مثبت و چشمگيري در درمان سرطان لوزالمعده دارد. گروهي از پژوهشگران معتقدند كه كوركومين مي‌تواند با سرطان پوست نيز مبارزه و ملانوم سلول‌هاي سرطاني پوست را تخريب كند. به نظر مي‌رسد كه آلزايمر ناشي از پروتئين مغز باشد و كوركومين موجود در پودر كاري از آلزايمر پيشگيري مي‌كند. كاري، حافظه را بهبود مي‌بخشد. در تحقيقي مشخص شد مردان مسني كه پودر كاري را در رژيم غذايي روزانه خود داشتند، به نسبت سايرين در آزمون حافظه موفق‌تر عمل كردند. كاري به درمان بيماري‌هاي مقاربتي، همچون سوزاك و كلاميديا كمك مي‌كنند و مجدداً بايد ذكر كنم كه اين خاصيت نيز ناشي از كوركومين موجود در آن است. همچنين خاصيت آنتي‌اكسيداني دارد و از سلول‌ها در برابر راديكال‌هاي آزاد محافظت مي‌كند. علاوه بر اين، پژوهش‌ها نشان مي‌دهد كه كاري كلسترول را پايين مي‌آورد و از انعقاد خون جلوگيري مي‌كند. اين ادويه تورم و درد ناشي از آن را نيز كاهش مي‌دهد.