نوشته : دكتر محمود خدادوست دستيار دكتراي تخصصي طب سنتي ايران
ايجاد فصول از رحمت رحمانيه حق متعال است. فوايد و حكمتهاي بيشماري بر تغييرات فصول چهارگانه است كه نه تنها براي حيات انسانها، بلكه براي حيات همه موجودات ضروري است. اين تغييرات قطعا با تاثيراتي همراه است كه اين تاثيرات، آمادگي ما را جهت مقابله با آن فراهم ميكند.
فصل بهار
بيشتر پزشكان، فصل بهار را معتدلترين فصلها ميدانند؛ هم از نظر سرما و گرما و هم از نظر خشكي و تري. در اين فصل، آدمي از سرماي زمستان به هواي معتدل بهار منتقل ميشود و لذا بايد متوجه اين تغييرات آب و هوايي باشد؛ به ويژه اينكه بعد از بهار، فصل تابستان در راه است. «هنگامي كه بهار به مزاج اصلي خود باشد، برترين فصلها است؛ زيرا مناسب مزاج خون و روح است. طبيعت فصل بهار معتدل است؛ اما ميل به حرارت ملايم و رطوبت دارد. اين فصل، به جهت آنكه خون را به اعتدال به سوي پوست جذب ميكند. قرمز كننده رنگ رخسار است؛ اما همانند هواي تابستان تحليل برنده نيست. بهار امراض مزمن را به هيجان وا ميدارد. به اين بيان كه خلطهاي راكد را جاري ميكند و چيزي جز همانند فصد (خونگيري) و دفع مواد زائد و كم كردن طعام و زياد نوشيدن مايعات و شربتهاي خنك، موجب خلاصي از امراض اين فصل نيست.
تدابير فصل بهار
در اوايل فصل بهار به فصد (خونگيري) و اسهال و به ويژه قي كردن مبادرت نمايد تا ماده در بدن كمتر شود. نبايد از انواع گوشت و نوشيدنيهايي كه گرمي بخش و سيار رطوبتزا هستند، مصرف نمود. غذا بايد نرم، سبك و سريع هضم شود. هر بامداد پيش از خوردن غذا، بايد كمي ورزش كرد. ورزش بايد در فصل بهار بيشتر از ايام تابستان انجام شود. معده را نبايد از غذا پر كرد؛ بلكه بايد غذا را كم و سبك ميل كرد و از دو فصل ديگر، كمتر غذا خورد. نوشيدنيها (چون آب غوره و آب انار و سكنجبين) گرما، خوب و پسنديده است. بايد از غذاهاي گرم و تلخ و تند و شور پرهيز شود.
فصل بهار
بيشتر پزشكان، فصل بهار را معتدلترين فصلها ميدانند؛ هم از نظر سرما و گرما و هم از نظر خشكي و تري. در اين فصل، آدمي از سرماي زمستان به هواي معتدل بهار منتقل ميشود و لذا بايد متوجه اين تغييرات آب و هوايي باشد؛ به ويژه اينكه بعد از بهار، فصل تابستان در راه است. «هنگامي كه بهار به مزاج اصلي خود باشد، برترين فصلها است؛ زيرا مناسب مزاج خون و روح است. طبيعت فصل بهار معتدل است؛ اما ميل به حرارت ملايم و رطوبت دارد. اين فصل، به جهت آنكه خون را به اعتدال به سوي پوست جذب ميكند. قرمز كننده رنگ رخسار است؛ اما همانند هواي تابستان تحليل برنده نيست. بهار امراض مزمن را به هيجان وا ميدارد. به اين بيان كه خلطهاي راكد را جاري ميكند و چيزي جز همانند فصد (خونگيري) و دفع مواد زائد و كم كردن طعام و زياد نوشيدن مايعات و شربتهاي خنك، موجب خلاصي از امراض اين فصل نيست.
تدابير فصل بهار
در اوايل فصل بهار به فصد (خونگيري) و اسهال و به ويژه قي كردن مبادرت نمايد تا ماده در بدن كمتر شود. نبايد از انواع گوشت و نوشيدنيهايي كه گرمي بخش و سيار رطوبتزا هستند، مصرف نمود. غذا بايد نرم، سبك و سريع هضم شود. هر بامداد پيش از خوردن غذا، بايد كمي ورزش كرد. ورزش بايد در فصل بهار بيشتر از ايام تابستان انجام شود. معده را نبايد از غذا پر كرد؛ بلكه بايد غذا را كم و سبك ميل كرد و از دو فصل ديگر، كمتر غذا خورد. نوشيدنيها (چون آب غوره و آب انار و سكنجبين) گرما، خوب و پسنديده است. بايد از غذاهاي گرم و تلخ و تند و شور پرهيز شود.