معجره ويـتامين C


نوشته : تحریریه دنیای سلامت 
ويتامين C يكي از سالم‌ترين و مؤثرترين مواد مغذي است و برعكس تفكر عموم فقط براي درمان سرماخوردگي نبايد از آن استفاده كرد. مزاياي بيشتر ويتامين C شامل محافظت از بدن شما در برابر نارسايي‌هاي سيستم دفاعي بدن، بيماري‌ قلبي- عروقي، مشكلات و بيماري دوران جيني، بيماري‌هاي چشم و چين و چروك‌هاي پوست است. ويتامين C مورد توجه بسياري پزشكان و دانشمندان است چرا كه اين ويتامين خواص خوب بي‌شماري دارد. هر چه از اين ويتامين در خون‌تان بيشتر وجود داشته باشد، از سلامت بيشتري برخوردار خواهيد بود. دانشمندان هر چه بيشتر در مورد ويتامين C تحقيق مي‌كنند، بيشتر در مورد تأثير آن در سلامت و جلوگيري از بيماري قلبي- عروقي، سرطان، سكته و بيماري‌هاي چشم و تقويت سيستم دفاعي مطمئن مي‌شوند.

نقش ويتامين C در بدن
ويتامين C را به نام اسيد اسكوربيك نيز مي‌شناسند. اسيد اسكوربيك براي رشد و ترميم بافت‌هاي بدن ضروري است. در اكثر عمليات‌هاي بدن مثل شكل‌گيري كلاژن، جذب آهن، سيستم دفاعي، بهبود زخم‌ها و حفظ و نگهداري غضروف، استخوان‌ها و دندان‌ها، ويتامين C نقش عمده اي دارد. ويتامين C يكي از آنتي‌اكسيدان‌هاي مهم است كه قابليت مقابله با راديكال‌هاي آزاد را دارد. راديكال‌هاي آزاد باعث بروز برخي بيماري‌ها مثل سرطان، بيماري‌هاي قلبي و آرتروز مي‌شوند. هيچ‌گاه نگران آن نباشيد كه ميزان ويتامين C جذب شده بيش از حد معين باشد زيرا ويتامين C اضافه در بدن ذخيره نمي‌شود اما با وجود اين بهتر است هر روز بيش از دو هزار ميلي‌گرم ويتامين C دريافت نكنيد تا به اسهال و ناراحتي‌هاي معده دچار نشويد. ويتامين به هر دو شكل مصرف غذايي و استفاده از قرص‌هاي ويتامين C جذب بدن مي‌شود و باعث افزايش جذب آهن مي‌شود مخصوصاً اگر هر دو با هم مصرف شوند.

توصيه‌هاي غذايي(براي سرماخوردگي)


نوشته  : سالومه آرمين 
با توجه به آغاز فصل سرما و شيوع بيمار‌ي‌هاي مربوط به آن شاهد مراجعه افراد زيادي به كلينك‌ها براي سرماخوردگي‌ها هستيم اما بايد توجه داشت كه راهكارهايي براي پيشگيري از بروز اين قبيل بيماري‌ها وجود دارد كه يكي از اين راهكارها رعايت اصول تغذيه صحيح براي تقويت سيستم ايمني در اين فصول مي‌باشد كه در اينجا به بيان مطالبي  از سوي خانم سالومه آرمين در زمينه نقش تغذيه و مواد غذايي در پيشگيري و بهبود سرماخوردگي و آنفلوانزا اشاره خواهيم داشت.

قرص‌هاي مكيدني روي
در كارآزمايي‌هاي باليني مختلف نشان داده شده است كه قرص‌هاي مكيدني روي سبب بهبود علائم سرماخوردگي مي‌شوند. علي‌رغم اين نتايج مثبت و تئوري‌هاي احتمالي اثرات مفيد روي از مقابله با ويروس‌هاي سرماخوردگي حمله‌كننده به لايه‌هاي پوششي سطحي حفره‌ بيني تا بهبود عملكرد سيستم ايمني و اعمال ضدالتهابي بدون اثر بوده و حتي تعداد مشابهي از تحقيقات نيز نشان مي‌دهند كه قرص‌هاي مكيدني روي هيچ اثري بر علائم سرماخوردگي ندارند. بنابراين افراد بايد در اين زمينه به توصيه‌هاي پزشك خود عمل كنند. به علاوه بايد توجه كرد كه دريافت مقادير بالاي 150 ميلي‌گرم روي در روز مي‌تواند امكان ابتلا به عفونت را افزايش دهد. قبل از اقدام به هر نوع درماني، به توصيه‌هاي پزشك خود عمل كنيد. قرص سير يا كپسول‌هاي حاوي عصاره‌ي سير ممكن است به پيشگيري از سرماخوردگي كمك كند. علت اين تأثير، خواص ضدويروسي ماده‌ مغذي گياهي آليسين است.

سونامي چاقي در ايـران و جهان


نوشته  : تحریریه دنیای سلامت 
چاقي همچنان يكي از موضوعاتي است كه در رسانه‌هاي اغلب كشورها از جمله آمريكا بسيار به آن پرداخته مي‌شود و گفته مي‌شود كه شيوع اغلب بيماري‌ها به علت چاقي است. اروپايي‌ها و آمريكايي‌ها معمولاً بيرون از خانه غذا مي‌خورند و انتخاب‌هاي درستي براي وعده‌هاي غذايي خود ندارند و مهم‌تر از آن فعاليت بدني آنان روز به روز كم‌تر شده است و در نتيجه غذاهاي پركالري كه روزانه ميل مي‌كنند، همه انرژي دريافتي‌شان به مصرف نمي‌رسد. واقعيت اين است كه وقتي صحبت از انتخاب متعادل، متناسب و متنوع مواد غذايي به ميان آورده مي‌شود (دربسياري از افرادي كه غذاي خود را بيرون از خانه ميل مي‌كنند)، هيچ كدام از اين توصيه‌ها تحقق پيدا نمي‌كنند لذا به تدريج نه تنها دچار افزايش وزن و چاقي مي‌گردند، بلكه اين عوارض مي‌توانند زمينه ‌ بروز بسياري از بيماري‌ها را نيز در آنها ايجاد كنند و هر فردي (خانم‌ها، آقايان و يا حتي بچه‌ها) را بدون توجه به سن، نژاد، مذهب و يا منطقه جغرافيايي تحت تأثير قرار دهند. ساده‌ترين وسيله جهت تعيين ميزان اضافه وزن يا چاقي محاسبه BMI مي باشد (كه از حاصل تقسيم وزن به كيلو‌گرم، صبح ناشتا بعد از تخليه مثانه و روده به مجذور قد به متر به دست مي‌آيد). با توجه به اهميت گسترش چاقي در جهان و عوارض ناشي از آن و اينكه هم اكنون بسياري از افراد با اين معضل دست و پنجه نرم مي‌كنند، مصاحبه‌اي با دكتر سيدضياءالدين مظهري، متخصص تغذيه ترتيب داديم كه توجه شما عزيزان را به آن جلب مي‌كنيم.

مي‌توان لاغر شد اگر...


نوشته  : تحریریه دنیای سلامت 
با توجه به تبليغات مختلف در اين زمينه بله كار آساني است؛ فقط بايد چند عدد قرص بخوريد. فلان رژيم غذايي را دنبال كنيد و يا از برخي تجهيزات موجود استفاده نماييد. ولي حقيقت چيزي ديگري است؛ چرا كه ما بيليون‌ها دلار صرف كاهش وزن مي‌‌كنيم، اما باز هم چاق و سنگين وزن هستيم. پس كاهش وزن كار ساده‌اي نيست.
مشكلات پيچيده، راه‌حل‌هاي ساده

كاهش وزن به ساده‌ترين شكل ممكن يعني سوزاندن كالري زياد و مصرف كالري اندك. يعني اينكه بايد آب را جايگزين برخي نوشيدني‌ها و نوشابه‌ها كنيم، به جاي برخي غذاهاي پركالري، سبزيجات تازه بخوريم و هر روز 20 دقيقه پياده‌روي كنيم. بله به همين سادگي است كه گفته شد. اما چرا با اين همه سادگي باز هم انجام آن تا اين اندازه دشوار است و چرا نتيجه دلخواه را به دست نمي‌آوريم.
 

نگرش و طرز فكر شما
اگر كاهش وزن براي شما فقط به اين منظور است كه از قافله عقب نمانيد و جوانب مهم وزن ايده‌آل و سلامت بيشتر برايتان چندان اهميتي ندارد. اين كار براي‌تان دشوار خواهد شد. كاهش وزن يك هدف بسيار مهم است و اگر شما چنين نگرشي در مورد آن داشته باشيد، در صورت نتيجه نگرفتن، در مدتي كوتاه دلسرد مي‌شويد و ديگر برنامه‌هاي خود را براي كاهش وزن ادامه نمي‌دهيد. پس براي رسيدن به اين هدف مهم بايد انگيزه‌هاي خود را بزرگ‌تر و قوي‌تر كنيد و دلايل بيشتر و مهم‌تري براي كاهش وزن داشته باشيد؛ دلايلي كه شما را در رسيدن به هدف‌تان راسخ‌تر و مصمم‌تر كند.

10 ماده غذايي مفيد براي كاهش فشار خون


نوشته : تحریریه دنیای سلامت 
فشار خون بالا يك وضعيت پزشكي است كه مي‌تواند در اثر استرس بيش از حد، چاقي، مصرف بالاي نمك، ديابت و غيره ايجاد شود. احتمال بروز بيماري‌هاي قلبي عروقي، مانند سكته قلبي، نارسايي قلبي و اختلالات كليه با داشتن فشار خون بالا افزايش مي‌يابد. در فهرست زير به ده ماده غذايي كه در پايين آمدن فشار خون موثرند، اشاره شده است:
اين سبزي حاوي ويتامين‌، منيزيم، فولات، آهن و ويتامين C مي‌باشد و بسيار براي بدن مفيد است. حتي اگر آن را دوست نداريد. مواد مغذي اين سبزي را در رژيم غذايي روزانه خود بگنجانيد.

 سرشار از پتاسيم و شايد مهم‌ترين ماده مغذي براي كاهش فشار خون بالاست. مصرف يك عدد موز در روز شما را از فشار خون بالا دور نگه مي‌دارد.

اين ميوه سرشار از پتاسيم و ويتامين C بوده و به كاهش فشار خون كمك مي‌كند. كيوي همچنين آنتي‌اكسيداني به نام لوتئين دارد كه سيستم حفاظتي بدن را تقويت مي‌كند.

سير معجزه مي‌كند؛ زيرا داراي خواص متعددي است كه از لخته و ضخيم شدن رگ‌هاي خوني جلوگيري كرده و همچنين به آساني با عوارض ناشي از فشار خون بالا مبارزه مي‌كند.

كرفس حاوي موادي است كه به آن ساليدس (Pthalides) مي‌گويند و موجب آرام و گشاد شدن ماهيچه‌هاي اطراف رگ‌ها مي‌شود. با گشاد شدن رگ‌ها خون با فشار كمتري حركت مي‌كند و فشار خون پايين مي‌آيد. علاوه بر آن، كرفس بسيار آرام‌بخش است و اگر مستعد ابتلا به استرس هستيد، مصرف آن توصيه مي‌گردد.

بهداشت نمک طعام


نوشته  : مهندس مسعود خبازي 
نمک طعام نامی است عام که به کلرور سدیم اطلاق می‌شود.‌این ماده به صورت بلور‌های سفید مکعبی شکل یا دانه‌های ریز یا پودر شورمزه بدون بوست، که عمدتا از کلرور سدیم با فرمول شیمیایی NaCL تشکیل شده است. میزان مصرف نمک به طور متوسط روزانه 10گرم است(میزان توصیه شده کمتر از 6 گرم در روز می‌باشد). از نمک در قرآن با نام شوری نام برده شده است. در احادیث هم توصیه شده که قبل از شروع غذا  مقدار کمی نمک مصرف  کنید. با توجه به میزان بالای نمک دریافتی روزانه افراد که از طریق رژیم غذایی معمولی همراه با مواد غذایی اصلی وکنسروی،حین آشپزی وسر سفره وارد بدن می‌شود و همچنین به دلیل کاربرد فراوان  آن در صنایع مختلف غذایی،کیفیت وسلامت نمک طعام اهمیت بسياري دارد.
نمک طعام در طبیعت به وفور به صورت جامد (معادن سنگ نمک وذخایرزیر زمینی نمک) ویا محلول در آب دریا وجود دارد. در ‌ایران معادن نمک در نواحی مختلف موجود است که اغلب به صورت کوه‌های نمک دیده می‌شود وگاهی رگه‌های ضخیم نمک در آنها به چند کیلومتر می‌رسد. انواع نمک طعام شامل نمک سفره، نمک آشپزخانه ونمک مورد مصرف در صنایع غذایی می‌باشد. در کارخانه، نمک‌های بدست آمده از منابع مختلف آبی و معدنی طی مراحل خاص تصفیه وسپس در صورت لزوم  ید دار می‌شوند. در چنین فرایندی درجه خلوص نمک افزایش یافته و ناخالصی‌های فیزیکی و شیمیایی موجود در آن، بخصوص سولفات‌ها وفلزات سنگین نظیر مس، جیوه، ارسنیک و سرب، به طور کلی حذف‌شده و یا به حداقل می‌رسند و سپس در بسته‌بندی‌های مختلف به بازار عرضه می‌گردند.

حساسيت‌هاي ناشي از غذا


نوشته : تحریریه دنیای سلامت 
برخي افراد دچار حساسيت‌هاي غذايي و يا عدم تحمل بعضي مواد غذايي هستند. بيشتر مردم وقتي بدن‌شان نسبت به غذايي كه مي‌خورند واكنش نشان مي‌دهد، احساس مي‌كنند به آن ماده غذايي حساسيت دارند. در واقع فقط 3 درصد از بزرگسالان و 6 تا 8 درصد كودكان به مواد غذايي حساسيت دارند. حساسيت غذايي پاسخ غير طبيعي سيستم ايمني بدن به برخي مواد غذايي است كه با يك نشانه بروز مي‌كند. عدم تحمل غذا (مانند عدم تحمل لاكتوز شير)، واكنش‌هاي غذايي است، نه آلرژي غذايي. عدم تحمل غذا يك پاسخ غير طبيعي به موادي است كه نشانه‌هاي آن مي‌تواند شبيه حساسيت باشد؛ اما نسبت به حساسيت، شايع‌تر است و در انواع مختلف بيماري‌ها ممكن است به‌وجود آيد. حساسيت‌هاي غذايي بايد شناسايي و درمان شوند؛ زيرا در صورت شديد بودن ممكن است فرد به بيماري‌هاي ديگري نيز مبتلا شود. در موارد نادري حساسيت غذايي حتي منجر به مرگ شده است.

شايع‌ترين مواد غذايي حساسيت‌زا
در بزرگسالان، شايع‌ترين موادي كه باعث واكنش‌هاي آلرژيك مي‌شوند، عبارتند از: صدف، ميگو، ماهي، تخم‌مرغ و بادام‌زميني. در افرادي كه شديداً به يك ماده غذايي خاص آلرژي دارند، حتي خوردن مقدار كمي از ماده حساسيت‌زا مانند بادام‌زميني نيز واكنش آلرژيكي ايجاد مي‌كند؛ ولي افرادي كه حساسيت كمتري دارند، مي‌توانند مقادير كمي از آن ماده را تحمل و آن‌را مصرف كنند؛ بدون اينكه بدن‌شان واكنش آلرژيكي از خود نشان دهد. شايع‌ترين مواد غذايي حساسيت‌زا در كودكان عبارتند از: شير، گوجه‌فرنگي، توت‌فرنگي، بادام‌زميني، تخم‌مرغ، ماهي و ميگو.

خواص ادويه‌ها


نوشته : تحریریه دنیای سلامت 
قسمتي از گياه معطر كه مي‌تواند شامل ميوه‌، دانه يا ريشه هر گياه باشد  ادويه ناميده مي‌شود.امروزه ادويه‌هاي نقاط مختلف جهان در تمامي سوپرماركت‌ها و فروشگاه‌هاي مواد غذايي يافت مي‌شود. . و به صورت خرد يا پودر شده براي عطر و طعم خوراك‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد. ادويه‌ها و گياهان معطر علاوه بر اينكه مقداري از ويتامين‌ها و املاح مورد نياز بدن را تأمين مي‌كنند، حاوي آنتي‌اكسيدان‌هايي هستند كه عوامل تخريب‌كننده سلول‌ها (راديكال‌هاي آزاد) را خنثي و موجب افزايش سطح سلامتي بدن مي‌گردد. به همين منظور در هر شماره نشريه دنياي سلامت به معرفي ادويه‌هاي مختلف و موجود در بازار ايران خواهيم پرداخت. چنانچه پيشنهادي در اين مورد داريد مي‌توانيد برايمان از طريق پيامك ارسال، تا در شماره‌هاي آينده به آن بپردازيم.

نعناع
نعناع از برگ‌هاي خشك‌شده گياه نعناع تهيه مي‌شود. به دليل عطر و طعم نعناع از آن در قنادي‌ها و تهيه شامپو و صابون استفاده مي‌شود. نعناع احساس خنكي را براي پوست به ارمغان مي‌آورد و در بسياري از صنايع غذايي و دارويي و گياهي از پودر نعناع استفاده مي‌شود. در دوران باستان با برگ و پودر نعناع ناراحتي‌هاي معده را درمان مي‌كردند و از همان زمان افراد بسياري در پي يافتن خواص دارويي آن هستند. پودر نعناع بسيار معطر و ضدنفخ است و اثر خنك‌كنندگي دارد و مي‌توان از آن به عنوان يك عامل ضدعفوني‌كننده استفاده كرد. همچنين ضدانگل، ضددرد و غني از ويتامين A، C، فيبر، مواد معدني، آهن، كلسيم و منيزيم است و اسهال، قولنج، نفخ شكم، سوءهاضمه و سوزش سردل را بهبود مي‌بخشد. عملكرد روده را بهبود و سندرم روده را درمان مي‌كند و از هجوم نوعي كرم روده و اسپاسم كولون جلوگيري مي‌كند. جريان صفرا را بهبود بخشيده و ناراحتي‌هاي ناشي از تهوع، سردرد و ميگرن و سرماخوردگي، آنفلوانزا و مشكلات سيستم‌هاي تنفسي را كاهش مي‌دهد و عفونت‌هاي قارچي همچون عفونت پاي ورزشكاران را درمان مي‌كند. فيتوكميكال‌هاي موجود در آن، خطر ابتلا به سرطان را كاهش مي‌دهد و سلول‌هاي سرطاني را از بين مي‌برد.

فوايد روغـن نارگيل

نوشته  : تحریریه دنیای سلامت 
روغن نارگيل خواص بي‌شماري دارد كه از جمله آنها مي‌توان به مراقبت از مو، پوست، كاهش استرس، تنظيم كلسترول خون، كاهش وزن، افزايش ايمني و عملكرد صحيح سيستم گوارش و سوخت و ساز بدن، دفع مشكلات كليوي و بيماري‌هاي قلبي، كاهش فشار خون، بهبود ديابت، ايدز و سرطان اشاره كرد. اين خواص به‌دليل وجود اسيد لوريك، اسيد كاپريك و اسيد كاپريليك مي‌باشد و به‌طور كلي مي‌توان گفت روغن نارگيل، خاصيت ضد ميكروبي، آنتي‌اكسيداني، ضد قارچي و آنتي باكتريايي دارد و بسيار آرام‌بخش است. بدن انسان، اسيد لوريك را به مونولادين تبديل مي‌كند كه پژوهشگران معتقدند مونولارين با ويروس‌ها و باكتري‌هايي كه موجب بيماري‌هايي همچون تبخال، آنفولانزا و ويروس سيتومگان و حتي HIV مي‌شود، مبارزه مي‌كند و آنها را از بين مي‌برد. همچنين موجب از بين رفتن باكتري‌هاي مضري همچون ايستريا و هليكوباكتروژيارديا نيز مي‌شود. اگر چه روغن نارگيل خواص بي‌شماري دارد؛ ولي چگونگي عملكرد و مكانيسم آن به‌طور دقيق مشخص نيست. در هند از اين روغن به‌عنوان يك دارو استفاده مي‌كنند.

تاريخچه استفاده از روغن نارگيل
قرن‌هاست كشورهايي همچون هند، اندونزي، فيليپين، جاوا، سريلانكا و برخي كشورهاي آمريكاي لاتين از اين روغن استفاده مي‌كنند و در حال حاضر، با توجه به پيشرفت علم و افزايش اطلاعات افراد از خواص روغن نارگيل، استفاده از آن در سراسر جهان رواج يافته است و بسياري از كارخانجات، لوازم آرايشي و بهداشتي خود را از اين روغن تهيه مي‌كنند. حتي روغن آن با رايحه‌ها و عصاره گياهان مختلف به بازار ارائه شده است تا مشتريان تنوع و حق انتخاب بيشتري داشته باشد.

ده اشتباه رايج در باره غذاها


نوشته  : تحریریه دنیای سلامت
هميشه در مورد تغذيه سالم اشتباهات و سوء تفاهم‌هاي زيادي وجود داشته و دارد؛ به‌طوري كه گاه دانستن اينكه تغذيه سالم چيست، كار دشواري مي‌شود. برخي از اين سوء تفاهم‌ها به قرار زير است:
بسياري از افراد فكر مي‌كنند غذاهاي سالم يعني غذاهاي بسيار كم چرب؛ اما اين تصور اشتباه است. اولاً، بسياري از غذاهاي كم چرب، غذاهاي سالمي نيستند. مثلاً اگر ماست كم‌چرب، اسنك‌ها و غذاهاي آماده پر از نمك، قند و برخي افزودني‌هاي ديگر باشند، با وجود كم چرب بودن، بسيار مضر خواهند بود. در ضمن تمام چربي‌ها مثل هم نيستند و برخي از آنها واقعاً براي بدن ما مفيدند؛ مثلاً چربي‌هاي تك اشباعي موجود در آوكادو، روغن زيتون و آجيل‌ها براي كاهش وزن، سلامت قلب و كاهش كلسترول بدن هستند. هنگام مقايسه غذاها با يكديگر، بهتر است اول به نوع چربي موجود در آنها و اينكه چقدر ارزش غذايي دارند، فكر كنيد و بعد به مقدار چربي موجود در آنها.

 هر چه طبيعي‌تر، سالم‌تر
اينكه هر چه غذا طبيعي‌تر باشد، سالم‌تر است، درست نيست. همين غذاهاي طبيعي نيز نبايد از قند، نمك و چربي‌هاي اشباع شده انباشته باشند. خوردن غذاهاي طبيعي در حد امكان توصيه مي‌شود؛ اما هنگام استفاده از آنها نيز مواد تشكيل دهنده‌شان را چك كنيد تا مطمئن شويد به همان اندازه كه به نظر مي‌رسند، سالم‌اند يا خير.