نوشته : تحریریه دنیای سلامت
افزودنيهاي غذايي، تركيبات شيميايي طبيعي و يا مصنوعي هستند كه به غذاها، به منظور حفظ عطر و يا افزايش طعم و كيفيت آنها اضافه ميشوند. بعضي از افزودنيهاي غذايي قرنهاست مورد استفاده قرار ميگيرند. بهعنوان مثال، توليد ترشيها، سركه و يا نمك سود كردن انواع گوشتها. با افزايش توليد غذاهاي فرآوري شده در نيمه دوم قرن بيستم، افزودنيهاي بيشتري هم به شكل طبيعي و هم مصنوعي معرفي شدند. تمامي افزودنيهاي شناخته شده و مورد تائيد مراجع معتبر بينالمللي داراي يك كد شناسايي هستند. افزودنيهاي غذايي در گروههاي مختلفي تعريف شدهاند:
افزودنیهای خوب يا مفيد
آنتیاکسيدانها: تركيباتي هستند كه از اكسيداسيون مواد غذايي جلوگيري ميكنند و از اثرات مخرب اكسيژن هوا بر مواد غذايي ميكاهند يكي از آنتياكسيدانهاي مهم ويتامين C ميباشد. آنتیاکسيدانها مواد شيميايیای هستند که به طور طبيعی در رنگدانه ميوهها و سبزيجات يافت ميشوند و اثر قابل توجهی در جلوگيری و حتی بهبود يک سری از بيماریها دارند؛ بهعنوان مثال ليکوپن که بهطور طبيعی در گوجهفرنگی وجود دارد، از جمله مواد آنتیاکسيدانی است که میتوان به مواد غذايی اضافه کرد. با افزودن آنتیاکسيدانها به غذاها، عملکرد سالم مواد غذايی بيشتر میشود.
اسيدهای چرب ضروری امگا 3: از جمله اسيدهای چرب ضروری است که برای عملکرد طبيعی سيستم عصبی ضروری است و باعث بهبود عملکرد قلب میشود. کودکان امگا 3 را برای تکامل مغز و چشم نياز دارند؛ برای همين معمولا به غذاهای تکميلی کودکان اضافه میشود.
فيبر: فيبر از اجزای اصلی تشکيل دهنده غذاهای گياهی است كه برای عملکرد طبيعی سيستم گوارشی لازم است. يک سری از فيبرها کاهش دهنده کلسترول و ساير چربیها هستند که به کاهش خطر بيماریهای قلب و عروق کمک میکنند.
افزودنیهای خوب يا مفيد
آنتیاکسيدانها: تركيباتي هستند كه از اكسيداسيون مواد غذايي جلوگيري ميكنند و از اثرات مخرب اكسيژن هوا بر مواد غذايي ميكاهند يكي از آنتياكسيدانهاي مهم ويتامين C ميباشد. آنتیاکسيدانها مواد شيميايیای هستند که به طور طبيعی در رنگدانه ميوهها و سبزيجات يافت ميشوند و اثر قابل توجهی در جلوگيری و حتی بهبود يک سری از بيماریها دارند؛ بهعنوان مثال ليکوپن که بهطور طبيعی در گوجهفرنگی وجود دارد، از جمله مواد آنتیاکسيدانی است که میتوان به مواد غذايی اضافه کرد. با افزودن آنتیاکسيدانها به غذاها، عملکرد سالم مواد غذايی بيشتر میشود.
اسيدهای چرب ضروری امگا 3: از جمله اسيدهای چرب ضروری است که برای عملکرد طبيعی سيستم عصبی ضروری است و باعث بهبود عملکرد قلب میشود. کودکان امگا 3 را برای تکامل مغز و چشم نياز دارند؛ برای همين معمولا به غذاهای تکميلی کودکان اضافه میشود.
فيبر: فيبر از اجزای اصلی تشکيل دهنده غذاهای گياهی است كه برای عملکرد طبيعی سيستم گوارشی لازم است. يک سری از فيبرها کاهش دهنده کلسترول و ساير چربیها هستند که به کاهش خطر بيماریهای قلب و عروق کمک میکنند.