چاشنيهايي مانند آبليمو، آبغوره، آب نارنج و سرکه از گذشته تاکنون به عنوان بهترين طعمدهندهها در انواع سالاد و غذاي ما ايرانيها، مورد استفاده قرار ميگرفتهاند. اين روزها که انواع چاشنيها به صورت صنعتي وارد بازار مواد غذايي شدهاند، حرف و حديثهاي زيادي در موردشان وجود دارد؛ مثلا اينکه آبليموهاي صنعتي از جوهر ليمو تهيه و سرکه از ترکيب خوراکيهاي اسيدي مختلف در کارخانهها توليد ميشود و... در اين باره با دکتر محمدحسين عزيزي، متخصص صنايع غذايي و مديرگروه صنايع غذايي دانشگاه تربيت مدرس گفتوگو كردهايم تا ما را با روند توليد اين چاشنيها بيشتر آشنا كنند.
روند توليد آبليمو در كارخانه به چه صورت ميباشد؟
معمولا آبليمو در کارخانهها از فشردن ليموهاي کوچک تهيه ميشود. اين ليموها پس از جمعآوري، ابتدا شسته ميشوند تا گرد و غبار و آلودگيهاي آنها از بين برود. سپس شاخ و برگهايشان را جدا ميکنند و بعد از پاک کردن، برش و حرارت، آماده آبگيري ميشوند.
چرا ليموها را پيش از آبگيري حرارت ميدهند؟
با اين كار هم بافت ليموها نرم و در نتيجه آب آنها بهتر گرفته ميشود و هم آنزيمهاي موجود در ليموها در اثر حرارت، غيرفعال ميشوند. به علاوه، حرارت ميتواند تا حدي باعث پاستوريزهشدن و از بين رفتن ميکروبها و آلودگيهاي موجود در پوست ليمو يا محيط شود.
روند توليد آبليمو در كارخانه به چه صورت ميباشد؟
معمولا آبليمو در کارخانهها از فشردن ليموهاي کوچک تهيه ميشود. اين ليموها پس از جمعآوري، ابتدا شسته ميشوند تا گرد و غبار و آلودگيهاي آنها از بين برود. سپس شاخ و برگهايشان را جدا ميکنند و بعد از پاک کردن، برش و حرارت، آماده آبگيري ميشوند.
چرا ليموها را پيش از آبگيري حرارت ميدهند؟
با اين كار هم بافت ليموها نرم و در نتيجه آب آنها بهتر گرفته ميشود و هم آنزيمهاي موجود در ليموها در اثر حرارت، غيرفعال ميشوند. به علاوه، حرارت ميتواند تا حدي باعث پاستوريزهشدن و از بين رفتن ميکروبها و آلودگيهاي موجود در پوست ليمو يا محيط شود.