براي رفع تشنگي در فصل گرما نوشابه هاي گازدار ننوشيد


نوشابه‌هاي گازدار بدترين نوشيدني‌ها به لحاظ ايجاد سوء‌هاضمه و مشكلات گوارشي هستند كه مصرف آن براي رفع تشنگي در فصل گرما توصيه نمي شود.
سعيده معاني كارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در گفت وگو با خبرنگار وب دا،‌ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت:‌ انواع دلسترها و ماء‌الشعير كه فاقد مواد افزودني و طعم‌دهنده شيميايي باشند نوشيدني مناسبي در تامين مايعات از دست رفته بدن به شمار مي‌رود.
وي با اشاره به اين كه نوشيدني‌هاي كافئين‌دار هرگز نمي‌توانند جايگزين آب مورد نياز بدن باشند، تاكيد كرد: نوشيدني‌هاي كافئين‌دار مانند قهوه و چاي به دليل كافئين و تئوفيليني كه دارند، ادرارآور هستند و نه تنها آب زياد به بدن نمي‌رسانند بلكه سبب دفع آب مي‌شوند.
اين كارشناس تغذيه آب را بهترين نوشيدني در فصل گرما عنوان كرد و گفت:  آب مفيدتر از آبميوه‌هاي صنعتي با افزودني‌ها هستند و در صورت مواجهه با كم‌آبي و عدم دسترسي به آب سالم آشاميدني نوشيدن هر مايع مانند چاي رقيق، دوغ كم‌نمك، شربت كم‌شيرين توصيه مي‌شود.
وي افزود: مصرف ميوه و سبزيجات بهترين راه براي رفع تشنگي در فصل گرما است و به افراد توصيه مي شود براي جلوگيري از گرمازدگي مصرف ميوه هاي آب دار مانند هندوانه، طالبي و خربزه را در برنامه غذايي خود بگنجانند.

ايمني غذا براي سالمندان


نوشته : مهندس مسيح انصاري كارشناس ارشد صنايع غذايي 
يك ضرب‌المثل قديمي مي‌گويد، «با بالا رفتن سن، تجربه و قدرت تشخيص افراد بيشتر مي‌شود». اميدواريم اين تجربه و قدرت تشخيص در مورد چگونگي سالم بودن و ايمن ماندن مواد غذايي نيز باشند، زيرا بدن انسان با افزايش سن دچار تغييراتي مي‌شود كه در صورت عدم رعايت ايمني غذا و مبتلا شدن به بيماري ناشي از مصرف مواد غذايي فاسد، تا مدت‌ها درگير بيماري شده و به مدت طولاني در بستر بيماري گرفتار مي‌شود. به همين دليل، سالمندان به همراه ساير گروه‌هاي ويژه مانند زنان باردار، نوزادان، افرادي كه سيستم ايمني بدن آنان ضعيف است، و بيماران خاص (مانند سرطاني‌ها، ايدزي‌ها و...)، بايد از نظر ايمني غذا مراقبت‌هاي ويژه‌اي را مدنظر قرار دهند؛ لذا آگاهي از چگونگي نگهداري مواد غذايي و حفظ سلامت غذا در مدت زمان موردنظر، اهميت ويژه‌اي دارد؛ زيرا كمك مي‌كند تا سالمندان و يا افرادي كه از سالمندان مراقبت مي‌كنند، براي سلامتي آنان راهكارهاي مناسبي انتخاب نمايند. يكي از اين آگاهي‌ها شناخت ميكروب‌هاي پاتوژن (بيماري‌زا) است و اينكه اين ميكروارگانيزم‌ها چه تاثيراتي بر بدن افراد سالمند دارند. بدين لحاظ، مي‌توان نظريه «پيشگيري بهتر از درمان است» را اجرا نمود.

آنچه بايد دربـاره تغذیه نوزاد زودرس بدانیم


نوشته  : فریدون ممقانی مشاور تغذیه و رژیم‌های درمانی مدیر مرکز رژیم درمانی دانشگاه آزاد اسلامی بناب دانشجوی 
بهتر است مادران حامله در مورد مراقبت‌های نوزادان زودرس آگاهی‌هايي داشته باشند؛ چرا که پس از تولد اين نوزادان ممکن است فرصتي برای کسب آگاهی وجود نداشته باشد. آگاهی‌ها و تصمیمات مادران ،پیامد‌های بزرگی در بقا و سلامتی بیشتر نوزادشان خواهد داشت. اگر شما آگاهی کافی در اين زمينه نداشته باشيد، علم پزشکی تاثیر ناچیزی در حفظ سلامتی و بقای فرزندتان دارد. بنابراین، زمان بیشتری به اين امر اختصاص دهيد. برای نوزادان زودرس برنامه تغذیه ای مناسب و ویژه ای لازم است. عموما مواد مغذی مورد نیاز آنها از طریق بند ناف تامین می‌شود. سیستم گوارشی آنها خوب رشد نکرده و برای مکیدن شیر خیلی ضعیف هستند. تغذیه نوزادان با روش‌های مختلفی از قبیل تغذیه با لوله، تزریق وریدی و همچنین با بطری صورت می‌گیرد. در برخی از کشورها تغذیه نوزادان زودرس منحصرا با شیر مادر موفقیت‌آمیز است. اين نوزادان بسيار حساس هستند و جهت تامین و افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن‌شان، تغذیه با شیر مادر اهمیت بيشتري دارد. کیفیت و کمیت شیر مادر بیشترین تاثیر را بر افزایش طول عمر نوزاد خواهد داشت؛ گرچه در برخی از مراکز درمانی نوزادان، شیر مادر تجویز نمی‌شود.  

افرادي كه دارو مصرف مي‌كنند

مراقب غذاي خود باشند
نوشته  : سارا مينايي كارشناس ارشد تغذيه 
مواد مغذي موجود در غذاي مصرفي ما مي‌توانند بر روي حلاليت، جذب، فارموديناميك، متابوليسم و دفع داروها اثر بگذارند. داروها هم به طور متقابل مي‌توانند فرآيندهاي مرتبط با متابوليسم مواد مغذي را تغيير دهند. اين تغييرات معمولاً به دليل مكانيسم عمل داروست؛ به طور مثال داروي ضد سرطان متوتروكسات متابوليسم فولات را در بدن متوقف مي‌كند. اما غذا چطور روي جذب داروها اثر مي‌گذارد؟
تركيبات مختلف غذا روي pH معده، مدت زمان تخليه آن و ترشح مايعات، آنزيم‌ها، حركت دستگاه گوارش، جريان خون كبدي و روده اي (‌مزانتريك ) و ميزان جريان صفرا اثر مي‌گذارند. چنين تغييراتي مي‌تواند ميزان و مدت زمان جذب و يا حتي هر دو را تغيير دهد.
اما چه تركيباتي در رژيم غذايي مي‌توانند بر جذب دارو تاثير بگذارند؟
چربي و پروتئين تركيباتي هستند كه بيشترين تاثير را روي جذب روده اي داروها دارند. علاوه بر آنها محتواي الكتروليتي و فيبر غذا هم بر جذب دارو اثر دارند. اين مواد جذب مواد معدني را هم مي‌توانند تغيير دهند. براي مثال، آهن و كلسيم بهترين جذب را در محيط اسيدي دارند.

گــز؛ شـیریـنـی اصـیـل


نوشته  : مهندس مسعود خبازی کارشناس مسوول اداره استاندارد وتحقیقات صنعتی کاشان
مقدمه
گز یکی از فرآورده‌های غذایی سنتی ایران است که نزدیک به 450سال پیش در شهر تاریخی اصفهان همزمان با شکوفایی علم و هنر در دوره صفوی تولید شد و سال‌ها است که زینت میهمانی‌ها و مکمل شادی‌های مردم ایران زمین است.این فرآورده به لحاظ برخي ویژگی‌ها از جمله بافت، مزه و خواص غذایی و دارویی و نداشتن هیچ گونه مواد وافزودنی‌های سنتتيک غیر طبیعی، در عرصه محصولات غذایی جهان منحصر به فرد می‌باشد.در لغت نامه دهخدا گز را از شیرینی‌جات دانسته‌اند. افزودنی سنتی و معروف این محصول، صمغ طبیعی به نام «گزانگبین» می‌باشد که به علت کاهش چشمگیر برداشت آن در سال‌های اخیر، با انگبین‌های گیاهی مشابه مثل ترنجبین و شیر خشت جایگزین گردیده است.

خـــــواص میـــوه انــبه

نوشته  : دكتر منصور شهركي وناهيد هاشمي 
انبه میوه‌‌اي خوشمزه و غنی از ویتامین ها، املاح و آنتی اکسیدان‌هاست. انبه حاوی فیبر فراوان، مقادير بسيار کمي چربی‌های اشباع، کلسترول و سدیم مي باشد. اين ميوه منبع خوبی از فیبرهای رژیمی، ويتامين B6 و سرشار از ویتامین‌هاي A و C است. ویتامین A براي تقویت بینایی چشم و حفظ سلامتی دندان‌ها، پوست، استخوان، غشاهای مخاطی و بافت‌های نرم بدن مفيد است. ويتامين B6 نيز در تشكيل آنتي‌بادي‌ها، خون‌سازي و سنتز بعضي از ويتامين‌ها نقش دارد. ويتامين C موجود در انبه نيز به خونسازي و افزايش مقاومت بدن در برابر عفونت‌ها كمك مي‌كند. اين ميوه حاوی مقدار کمی آهن است. یک انبه متوسط حدود 40 درصد از نیاز به فیبر روزانه را مي‌تواند تامين كند. بر اساس تحقیقات انجام شده فیبرهای رژیمی خطر بيماري‌هاي معده‌اي‑روده‌اي (گوارشي)، ديابت، چاقي، بيماري‌هاي قلبي‑عروقي و بعضي از سرطان‌ها مثل سرطان كولون و ركتوم را كاهش مي‌دهند.

خـواص و مـضـرات نـمـک


نوشته  : محمد تشکری پور، مرتضی رضایی، معصومه پوشش دوست بیمارستان امیراعلم بخش اندوسکوپی 
مقدمه
تعریف نمک
نمك، واژه‌اي يوناني است.
مزه: شور     رخ: بی‌رنگ تا سفید
فرمول شیمیایی:  NACL
این کانی با فرمول شیمیایی مربوطه و به صورت مکعبی است. بلورهای آن تیغی‌شکل و گاه به صورت توده‌های بلورین متراکم است که رخ مکعبی دارند و سنگ نمک نامیده می‌شوند. در حالت خالص بی رنگ تا سفید است، ولی درصورت قرار گرفتن در مسیر اشعه ماورا بنفش از خود حالت فلورانس نشان مي‌دهد که رنگ آبی و سپس قهوه‌ای به خود می‌گیرد تاحس چشایی طعم شوری را خلاف نمک‌های پتاسیم و منیزیم که تلخ می‌باشند، حس كند. نمک‌ هادی حرارت است و رنگ شعله را زرد می‌کند.

انواع آنتي‌اكسيدان‌ها و چگونگي عملکرد آنها


نوشته : دكتر احمد ساعدي متخصص تغذيه و رژيم‌هاي درماني 
در اين مقاله، توضيح داده خواهد شد كه پاداکسنده (آنتي‌اكسيدان)‌ها چه هستند و چگونه عمل مي‌كنند. همچنين، در مورد نقش مفيد آنها بحث خواهد شد. بيشتر پاداکسنده‌‌هايي كه در اين مقاله به آنها پرداخته خواهد شد، از طريق غذا وارد بدن شده و برخي نيز در خود بدن توليد مي‌گردند. مطالعه هر آنتي‌اكسيدان خاص به منظور يافتن خاصيت آنتي‌اكسيداني آن، به تنهايي كافي نيست. انواع آنتي‌اكسيدان‌ها در بدن انسان به طور همزمان فعال هستند. از طرف ديگر، آنتي‌اكسيدان‌ها را نمی‌توان به تنهايی در غذاها يافت، بلکه انواع آنها به صورت تركيبي در غذاها يافت مي‌شوند. همچنين آنتي‌اكسيدان‌ها، به صورت گروهي (تركيبي) فعال هستند، نه به تنهايي. به همين دليل، مصرف غذاهاي سالم بيشتر از مكمل‌هاي پاداکسنده توصيه مي‌شود.
ويتامين C (اسيد اسكوربيك)
امروزه نقش ويتامين C شناخته شده است. ويتامين C، يكي از معروف‌ترين ويتامين‌هاست؛ از این رو، مقادير زيادي از اين ويتامين در دنيای متمدن، به نام مكمل‌هاي روزانه مصرف مي‌شود.

آنـچـه در مـورد سـوسـيس و کالبـاس بايد بدانيم


نوشته : دکتر پيمان غلام نژاد کارشناس آزمايشگاه کنترل مواد غذايي دانشگاه علوم پزشکي ايران 
مقدمه:
تغذيه در مناطق مختلف به شدت تحت تاثير فرهنگ، آب و هوا، مذهب و اقتصاد مردم مي‌باشد. زندگي ماشيني با تغيير فرهنگ و اقتصاد، نوع تغذيه مردم را نيز دگرگون کرده است. اين تغيير به سمت استفاده از غذاهايي است که کم هزينه هستند و در مدت کمتري آماده مصرف مي‌شوند. فراواني، دسترسي آسان، پخت سريع، ظاهر آراسته مراکز فروش و طعم مناسب از دلايل ديگر تمايل مردم به استفاده از غذاهاي آماده است. يکي از غذاهاي آماده که امروزه به وفور در بازار وجود دارد و بيشتر مردم آن را زياد مصرف مي‌کنند، انواع فرآورده‌هاي گوشتي مثل سوسيس، کالباس و همبرگر مي‌باشد. تنوع محصولات توليدي کارخانه‌هاي مختلف به حدي است که از يک طرف انتخاب يک نمونه سوسيس يا کالباس را جهت مصرف مشکل كرده و از طرفي با برانگيخته کردن حس کنجکاوي، تنوع طلبي و تحريک اشتها مشتري را به خريد و مصرف انواع ديگر محصولات ترغيب مي‌کند.

تغذيه و خستگي


نوشته شده : برليانت بزرگمهر محقق و مشاور تغذيه و رژيم درماني 
يكي از اختلالاتي كه امروزه در بين افراد مختلف، به خصوص در جوامع صنعتي و شهرهاي شلوغ و پرجمعيت شيوع زيادي دارد، خستگي همه گروه‌ها و طبقات، اعم از زن و مرد، پير و جوان، كودك و نوجوان، غني و فقير است.
بارها از خود پرسيده‌ايم علت اين خستگي مزمن كه روز به روز شيوع بيشتري در جوامع مختلف پيدا مي‌كند چيست و چرا با وجود پيشرفت علم و گسترش خدمات درماني، علم پزشكي قادر به كنترل اين عارضه مزاحم و ناراحت‌كننده نيست؟
خستگي يكي از اختلالاتي است كه در كوتاه مدت چندان مهم و قابل توجه به نظر نمي‌رسد، زيرا انسان را ظاهراً از پا در نمي‌‌آورد و بستري نمي‌كند. شخصي كه از اين عارضه رنج مي‌برد، مي‌تواند به ظاهر زندگي طبيعي داشته باشد و فعاليت‌هاي عادي روزمره را انجام دهد. ولي فردي كه دچار مشكل خستگي مزمن است، به خصوص چنانچه اين خستگي مفرط باشد،