نوشته : آسیه حسن زاده
تاريخچه و مشخصات گياه شناسي
كشت برنج تقریبا چهار هزار سال قبل از میلاد مسیح در كشورهای هند و چین متداول بوده است. پس از گندم، برنج دومین غله مهم در دنیا محسوب میشود و براساس شواهد موجود، این محصول قرنها پیش از میلاد مسیح و در زمان هخامنشیان رواج داشته و امروزه پرمصرفترین غذای دو سوم جمعیت جهان را تشكيل ميدهد. برنج گیاهی است که دارای ارقام زودرس (طول دوره رشد ۱۳۰ تا ۱۴۵ روز)، متوسطرس (۱۵۰ تا ۱۶۰ روز) و ارقام دیررس (۱۷۰ تا ۱۸۰ روز) میباشد. زمان برداشت برنج با توجه به دمای هوا معمولا از ماههای مرداد و شهریور شروع میشود و تا اوایل آذر ادامه مییابد. دو گونه اصلی و مهم برنج شامل: برنج «جاپونیکا» با نام علميOryza sativa japonica و برنج «ایندیکا» با نام علميsativa indica میباشد. كشت برنج در ایران نيز در نواحی شمالی كشور و حتی استان خوزستان تاریخچه طولانی دارد. از انواع برنج ایرانی میتوان به گرده، دابو، طارم، چرام، صدری (شامل انواع دمسیاه، دمزرد و دمسرخ)، بینام، چمپا و... اشاره کرد. از تیپهای اصلاح نژاد شده و پرمحصول نيز ميتوان از سفیدرود و خزر نام برد. از نظر میزان تولید برنج، استان مازندران رتبه اول را داشته و گیلان، گلستان، فارس و خوزستان در رتبههای بعدی قرار دارند.
كشت برنج تقریبا چهار هزار سال قبل از میلاد مسیح در كشورهای هند و چین متداول بوده است. پس از گندم، برنج دومین غله مهم در دنیا محسوب میشود و براساس شواهد موجود، این محصول قرنها پیش از میلاد مسیح و در زمان هخامنشیان رواج داشته و امروزه پرمصرفترین غذای دو سوم جمعیت جهان را تشكيل ميدهد. برنج گیاهی است که دارای ارقام زودرس (طول دوره رشد ۱۳۰ تا ۱۴۵ روز)، متوسطرس (۱۵۰ تا ۱۶۰ روز) و ارقام دیررس (۱۷۰ تا ۱۸۰ روز) میباشد. زمان برداشت برنج با توجه به دمای هوا معمولا از ماههای مرداد و شهریور شروع میشود و تا اوایل آذر ادامه مییابد. دو گونه اصلی و مهم برنج شامل: برنج «جاپونیکا» با نام علميOryza sativa japonica و برنج «ایندیکا» با نام علميsativa indica میباشد. كشت برنج در ایران نيز در نواحی شمالی كشور و حتی استان خوزستان تاریخچه طولانی دارد. از انواع برنج ایرانی میتوان به گرده، دابو، طارم، چرام، صدری (شامل انواع دمسیاه، دمزرد و دمسرخ)، بینام، چمپا و... اشاره کرد. از تیپهای اصلاح نژاد شده و پرمحصول نيز ميتوان از سفیدرود و خزر نام برد. از نظر میزان تولید برنج، استان مازندران رتبه اول را داشته و گیلان، گلستان، فارس و خوزستان در رتبههای بعدی قرار دارند.