اسفناج؛ يك برگ و هزار خاصيت


نوشته  : مينا كاوياني كارشناس ارشد تغذيه سرپرست واحد آموزش همگاني انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور
مقدمه:
اسفناج سبزی بومی ایران و هم خانواده با چغندر و كلم است. این سبزی در  قرن هفتم به عنوان هديه به چين فرستاده شد و راه خود را به اين كشور باز كرد. اسفناج نسبت به بسياري از سبزيجات، قدمت كمتري در اروپا دارد و در قرن11 از طریق اسپانیا به این قاره برده شد. به همین مناسبت تا مدت‌ها به عنوان «سبزي اسپانيايي» در انگليس شناخته مي‌شد.

انـــار؛ غـــذا يا دارو


نوشته  : دكتر سلطانعلي محبوب استاد و قائم مقام موسسه آموزش عالي ربع رشيدي تبريز مهسا جليلي دانشجوي كارشناسي ا
مقدمه:
در چند سال گذشته، مقالات متعددي در مورد خواص شفابخش قسمت‌هاي مختلف انار از جمله آب، روغن دانه، پوسته و عصاره گل انار منتشر شده است كه در مبارزه با بيماري‌هاي عفوني، ديابت و سرطان نقش بسزايي داشته‌اند. كشت انار در كشور ما سابقه چندهزار ساله دارد. ميوه انار به سه قسمت تقسيم مي‌شود: دانه‌ها (حدود 3 درصد وزن ميوه حاوي 20 درصد روغن است)، عصاره ميوه كه تقريبا 30 درصد وزن انار را تشكيل مي‌دهد و پوسته انار كه سفيدي داخل انار را شامل مي‌شود، بقيه وزن ميوه را تشكيل مي‌دهد. ساير بخش‌هاي مفيد درخت انار شامل ريشه‌ها، پوسته درخت انار، برگ‌ها و گل انار مي‌باشد.

دوغ، بهترين نوشيدني


نوشته  : سالومه آرمين كارشناس ارشد علوم تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي كشور 
تاريخچه
واژه دوغ صفت مفعولي است از فعل دوشيدن، بنابر اين از نظر لغوي دوغ يعني «دوشيده‌ شده». دوغ از نوشيدني‏هاي سنتي آشناي كشور ايران است. دوغ در ايران، ابتدا يكي از فرآورده‏هاي جانبي كره محسوب مي‏شد. به اين شكل كه ابتدا ماست پر چربي، با آب رقيق مي‌شد و سپس با استفاده از مشك، چربي آن جدا و باقيمانده به عنوان دوغ مصرف مي‌گرديد. امروزه با تغيير در روند توليد كره به لحاظ تكنولوژي، روش توليد دوغ نيز به عنوان نوشيدني تخميري شيري تغيير يافته است.
دوغ، نوشيدني لبني است كه از اختلاط ماست پاستوريزه، آب، اسانس‏هاي گياهي و نمك به دست مي‏آيد. اين محصول به طور ميانگين 50 درصد تركيبات و ارزش غذايي ماست را داراست و از آنجايي كه مواد افزودني و مواد نگهدارنده در توليد آن مورد استفاده قرار نمي‏گيرد، علاوه بر اينكه غذاي با ارزشي مي‏باشد، از نظر سلامت مصرف‏كننده نيز بسيار اهميت دارد.

كنترل وزن در دهه‌هاي مختلف زندگي


نوشته  : منيره نوري‌فرد 
اگر مادر شما چاق و داراي اضافه وزن است، پس شما نيز در آينده چاقي و اضافه وزن خواهيد داشت. البته، به حتم اين‌گونه نيست. اگرچه بيولوژي هر فرد ساختار بدني وي را تعيين مي‌كند؛ اما، اينكه شما تا چه اندازه به بدن خود مي‌پردازيد، در واقع يكي از عوامل مهم در داشتن وزني سالم است. افراد در دهه‌هاي مختلف زندگي خود دوره‌هايي را مي‌گذرانند كه كم كردن وزن در اين زمان‌ها، دشوارتر است.
كارشناسان بر اين باورند كه سلول‌هاي چربي بدن ما به ويژه در زنان، به سبك زندگي و تغييراتي كه در دهه‌هاي مختلف زندگي رخ مي‌دهد، بستگي دارد. محققان دانشگاه «وست لافايت» مي‌گويند: «افراد در دوران نوجواني و جواني بيشتر به بدن خود مي‌پردازند و مراقب هستند كه اضافه وزن پيدا نكنند، زيرا به خوش‌هيكل بودن خود در اين دوره اهميتي بسيار مي‌دهند!

آنـمـی بيماري شايع خوني


نوشته  : لادن گیاهی دانشجوی دکترای تخصصی تغذیه دانشگاه وین 
کم خونی یا آنمی(Anemia)  به معنی کاهش تعداد و یا اندازه گلبول‌های قرمز خون است و از آنجا که اصلی‌ترین نقش فیزیولوژیک گلبول‌های قرمز تبادل اکسیژن بین ریه‌ها و سایر اندام‌های بدن  توسط پروتئينی به نام هموگلوبین است، در عارضه کم خونی به علت کمبود هموگلوبین خون، در تبادل اکسیژن و دی‌اکسید کربن بین خون و سلول‌ها اختلال ایجاد می‌شود و در نتیجه فرد مبتلا بر اساس شدت کم خونی، دچار علايم متعددی می‌گردد. 
كم خوني براي پيشرفت در بدن به گذر زمان احتياج دارد. در آغاز ممكن است هيچ علايمي بروز نكند و يا علايم بيماري بسيار خفيف باشد، اما با پيشرفت بيماري مي‌توان شاهد علايم زیر بود: 

نقش تغذيه در پيشگيري از عفونت‌هاي بيمارستاني


نوشته  : مريم آريافر كارشناس تغذيه، كارشناس ارشد صنايع غذايي 
عفونت‌هاي بيمارستاني به عفونت‌هايي گفته مي‌شود كه افراد بستري در ايام اقامت خود در بيمارستان به آن مبتلا مي‌شوند و علايم آن در بيمارستان و يا پس از مرخص شدن از بيمارستان آشكار مي‌گردد. اين نوع عفونت‌ها نه فقط به بيماران بلكه به هر فردي كه با بيماران تماس دارد (نظير كارمندان، عيادت‌كنندگان، كارگران و غيره) انتقال مي‌يابند و خطري براي انتشار عفونت در جامعه هستند، زيرا گاهي علايم و نشانه‌هاي بيماري در هنگام مرخص شدن بيمار بروز نمي‌كند و برخي از اين بيماران، پاتوژن‌هاي بيماريزا را با خود دارند و به اين ترتيب، موجب بروز بيماري عفوني درجامعه مي‌شوند.

تغذيه، فشار خون و راه‌هاي پيشگيري و درمان


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه
دكتر قاروني متخصص قلب و عروق در اين باره گفت: «اگر فردي در 3 يا 4 روز متفاوت از خواب بيدار شود و مینیمم فشار خون او از 90 ميلي‌متر جيوه بيشتر باشد، آن فرد مبتلا به فشار خون است. چند نوع پرفشاری خون داريم: 1- فشار خون خفيف كه مینیمم فشار9 است. 2- فشار خون متوسط كه مینیمم فشار 10 است 3- فشار خون شديد كه مینیمم فشار 12 است و 4- فشار خون مرگبار كه مینیمم فشار، بالاتر از 12 است و به 14 يا 16 مي‌رسد كه بسيار خطرناك و كشنده می‌باشد».
وي پرفشاری خون را يك بيماري ارثي دانست و ادامه داد: «يك باور غلط در بين عامه مردم وجود دارد كه خوردن نمك زياد باعث افزايش فشار خون مي‌شود، در حاليكه اين اشتباه است.

خرمالو؛ هديه‌ي پاييز


نوشته  : ناهیدغلامی مریدانی دانشجوی مهندسی علوم و صنایع غذایی 
مشخصات گیاه شناسی:
خرمالو با نام علمیEbenaceae، درختی دارای برگ‌های ساده با گل‌هایی عموما تک جنس مي‌باشد كه تخمدان آن چند خانه‌ای و دارای دیواره بندی کامل است و در هر خانه آن یک یا دو تخمک وجود دارد. این تیره دارای 6جنس و 300 تا 400 گونه است که بیشتر آنها در مناطق گرمسیری انتشار دارند. گل‌ها در این گیاهان تک جنس یا دو پایه‌اند.

از پتاسيم چه مي‌دانيد؟

نوشته  : آذين صحابي 
پتاسيم يك ماده معدني است كه كمتر به آن توجه شده و در بسياري موارد تاثير آن در حفظ سلامت عمومي بدن ناديده گرفته مي‌شود. در حالي كه اين ماده معدني مي‌تواند براي بدن بسيار مفيد باشد و عوارض منفي سديم اضافي در بدن را خنثي كند و به حياتي‌ترين عضلات بدن سود برساند.
وقتي صحبت از فشارخون مي‌شود، همه به ياد سديم مي‌افتند و وقتي از استحكام استخوان‌ها حرف مي‌زنيم همه به ياد كلسيم مي‌افتند و زماني از پتاسيم صحبت مي‌كنيم كه درباره بيماران خاص چون بيماران كليوي و افرادي چون ورزشكاران بحث مي‌كنيم. در واقع، ما كمتر به تاثير پتاسيم در سلامت عمومي بدن توجه مي‌كنيم.

كوآنزيم كيوتن

نوشته  : آزاده نجارزاده دانشجوي دوره دكتراي تخصصي تغذيه 
كوآنزيم كيوتن كه به نام‌هاي يوبي كينون، يوبي دكارنون و كوكيوتن نيز ناميده مي‌شود، يك شبه ويتامين محلول در چربي است كه در بيشتر سلول‌هاي بدن موجودات پرسلولي نظير انسان يافت مي‌شود، اما بيشترين غلظت آن را در ميتوكندري سلول‌ها مي‌توان يافت. اين تركيب يكي از اجزاء زنجيره انتقال الكترون است و از اين طريق در تنفس هوازي سلول‌ها ايفاي نقش مي‌كند و انرژي را به فرم ATP (كه فرم قابل استفاده براي سلول‌هاست) در مي‌آورد. در حقيقت مي‌توان گفت در اندام‌هايي كه به انرژي بيشتري نياز دارند (نظير قلب و كبد)، غلظت كوكيوتن نيز بيشتر است.