التيام سوختگي با مرهم تغذيه


نوشته  : منيره دادخواه 
سوختگي‌ها نوعي صدمات بافتي وارد شده به مخاط يا پوست بدن هستند كه در اثر حرارت شديد، تماس با مواد شيميايي (اسيد يا قليا) و الكتريسيته يا پرتودهي ايجاد مي‌شوند.

مراقبت‌هاي تغذيه‌اي در سوختگي‌ها:
در زمان بروز سوختگي به علت شوك شديد و ناگهاني وارد شده و جراحات به وجود آمده، تعادل الكتروليت‌ها و مايعات و تعادل ازته بدن منفي مي‌شود، به عبارتي پروتئين‌ها، نمك و مايعات بدن به هدر مي‌روند و وزن بدن كاهش مي‌يابد. به همين دليل نيازهاي تغذيه‌اي (به ويژه در هفته‌هاي اول بعد از سوختگي) افزايش مي‌يابند.
در بيمار دچار سوختگي ميزان نياز به انرژي به 5000- 3500 كيلوكالري و نياز به پروتئين به 200-150 گرم در روز افزايش مي‌يابد. پروتئين مصرفي بايد از انواع با ارزش زيستي بالا باشد.

آيا شما هم ترش مي‌كنيد؟


نوشته  : آذر فخار
گاهي برگشت محتويات معده به درون مري، حتي در افراد سالم هم وضعيت غيرمعمولي نيست و حدود 35-25 درصد افراد سوزش ناشي از اين برگشت را در طول عمر خود تجربه نموده‌اند كه بعضا با سوزش قلب اشتباه مي‌شود.
تنظيم برنامه غذايي:
غذاهاي چرب و شيرين مانند شله‌زرد در تشديد علايم موثر است. پرهيز از مصرف الكل، قرص نعناع، برگ نعناع و پونه و همچنين محرك‌هايي مانند چاي،  قهوه پررنگ و شكلات نيز توصيه مي‌گردد. براي كاهش سوزش مري علاوه بر اجتناب از غذاهاي پرچربي مانند شيريني‌هاي خامه‌اي، بايد از مواد اسيدي مانند آب مركبات، گوجه فرنگي و حتي در مواردي ماست ترش نيز پرهيز شود. غذاهاي پرادويه خصوصا فلفل و نوشابه‌هاي گازدار حالت سوزش را تشديد مي‌كنند، هر چند كه نقش ادويه در بيماري‌هاي گوارشي به طور كامل شناخته نشده است. چاقي يكي از علل بروز اين بيماري است. با وجود اينكه ارتباط رسيدن به وزن ايده‌آل با كاهش امكان برگشت اسيد ثابت نشده است، اما كاهش وزن براي اين بيماران مفيد واقع مي‌شود.

گاز در دستگاه گوارش


نوشته  : ايزابل مناشه‌اف زير نظر: دكتر سعيد حسيني 
گاز در لوله گوارش همه وجود دارد، اما بسياري از افراد تصور مي‌كنند كه مقدار طبيعي گازي كه در لوله گوارش خود دارند، بيش از حد است.

آروغ زدن:
 آروغ زدن به خروج صدادار هوا از معده به قسمت‌هاي بالاتر دستگاه گوارش، گفته مي‌شود. آروغ زدن، راهي است كه بدن از طريق آن، هواي اضافي را از معده خارج مي‌سازد.
به منظور كاهش آروغ زدن به اين موارد توجه كنيد:
آهسته بخوريد و بياشاميد. در صورتي كه زمان بيشتري براي صرف غذا اختصاص دهيد، ممكن است هواي كمتري ببلعيد. از نوشيدني‌هاي گازدار پرهيز كنيد، زيرا گاز دي‌اكسيدكربن آزاد مي‌كنند. از مصرف آدامس يا آبنبات‌هاي سفت، اجتناب كنيد. هنگام جويدن آدامس يا مكيدن آبنبات‌هاي سفت، شما بيش از حالت عادي، عمل بلع را انجام مي‌دهيد و قسمتي از آنچه مي‌بلعيد، هواست. سيگار نكشيد. هنگام استنشاق سيگار، هوا هم استنشاق و بلعيده مي‌شود. در صورتي كه دندان مصنوعي داريد، آن را كنترل كنيد.

پرخوري ممنوع!!


نوشته  : دكتر ترانه دبير 
ياخته‌ها، بافت‌ها و اندام‌هاي بدن به ميزان معيني از مواد غذايي نياز دارند تا زنده بمانند و كار شخود را به خوبي انجام دهند. اگر بيش از آن مقدار غذا وارد بدن شود، با گذشت زمان عوارضي را به وجود مي‌آورد. پرخوري نه تنها باعث چاقي و افزايش وزن بدن مي‌شود، بلكه به تدريج اندام‌هاي حياتي بدن را نيز فرسوده مي‌كند و از كار مي‌اندازد و بيماري‌هاي مختلف به وجود مي‌آيد.
نكته بسيار مهم در درمان پرخوري آن است كه نسبت به خود راستگو و صادق باشيم و سعي نكنيم كه در اين خصوص به خودمان دروغ بگوييم. با در نظر گرفتن يك برنامه تازه مناسب و متعادل براي تغذيه خود و نيز با يادداشت آنچه كه خورده شده و محاسبه دقيق مقدار كالري كه در روز وارد بدن مي‌شود، چشمان ما در برابر حقايقي قرار مي‌گيرد كه نمي‌توانيم آنها را انكار كنيم. با مقايسه اين ارقام و اعداد با آنچه از طرف متخصصين به ما توصيه شده است، تغييري در روان ما به وجود مي‌آيد كه به تصميم‌گيري ما كمك خواهد كرد.

اثر تركيبات غذايي بر كنترل اشتها


نوشته : شيوا طباطبايي 
شيوع چاقي در طي چند دهه اخير به طور ناگهاني افزايش يافته است. اين بيماري باعث به مخاطره انداختن سلامت انسان‌ها شده و سبب بروز بيماري‌هاي قلبي- عروقي، ديابت نوع 2، سكته مغزي، افزايش چربي‌هاي خون، افزايش فشار خون، نقرس، برخي از انواع سرطان‌ها، عوارض استخواني، بيماري‌هاي ريوي، بيماري‌هاي كيسه صفرا، عوارض پوستي، ناباروري و وقفه تنفسي در خواب و همچنين ديگر بيماري‌ها مي‌گردد؛ اخيرا دانشمندان مطالعات زيادي را در زمينه علل بروز چاقي و ارائه راهكاري معقول جهت درمان و پيشگيري از افزايش وزن و شيوه صحيح كاهش وزن انجام داده‌اند.
 از بين تحقيقات صورت‌گرفته در اين رابطه، تركيبات غذايي كه احتمال مي‌رود در كنترل دريافت غذا و تعادل انرژي دريافتي موثر باشند، به طور ويژه مورد توجه قرار گرفته‌اند.

پيشگيري از آب مرواريد با تغذيه


نوشته : دكتر سيدمرتضي صفوي 
تجمع پروتئين‌‌هاي كدر شده در لنز چشم به كدورت عدسي چشم مي‌انجامد و باعث كاتاراكت مي‌شود.
اثر برخي از مواد مغذي بر كاتاراكت:
ويتامين E: اين ويتامين در غلظتي بيش از پلاسما در لنز وجود دارد و در پيشگيري از كاتاراكت بسيار موثر است.
ويتامين E باعث حفظ ويتامين‌هاي A و C نيز مي‌شود.
ويتامين C: اين ويتامين در غلظت بيش از پلاسما در لنز موجود است. به دليل خاصيت آنتي اكسيداني، در پيشگيري از كاتاراكت موثر است.
ويتامين B2: گلوتاتيون ردوكتاز كه باعث نگهداري گلوتاتيون سلول مي‌شود، براي احياي گلوتاتيون نيازمند FAD (فلاوين آدنين دي‌نوكلئوتيد) است كه خود از ويتامين B2 ساخته مي‌شود.
گزانتوفيل‌ها: از بين كاروتنوئيدها، تنها گزانتوفيل‌هاي لوتئين و زئاگزانتين در لنز انسان در غلظت‌هاي بيش از پلاسما موجودند كه در پيشگيري از كاتاراكت موثرند.

و اين بار موريانه‌اي با نام استئوپروز


نوشته  : دكتر سيدضياءالدين مظهري
پوكي استخوان يا استئوپروز و همچنين كاهش تراكم استخوان ها يا استئوپني گرچه تظاهرات باليني خود را در دوران ميانسالي و سالمندي نمايان مي‌سازند، ولي بذر آنها در ايام كودكي و جواني افشانده مي‌شود و با عدم بهره‌مندي از تغذيه متناسب و فعاليت‌هاي بدني لازم، در طول زمان بذرهاي اوليه ريشه دوانده و پرورش مي‌يابند. با توجه به عوامل مساعدكننده بروز پوكي استخوان كه مهم‌ترين آنها را ژنتيك، نوع تغذيه، هورمون‌هاي داخلي و فعاليت‌هاي بدني ذكر نموده‌اند، در ساكنين قاره آسيا بالاترين رقم شكستگي‌هاي استخوان به خصوص لگن گزارش شده است. البته علاوه بر شكستگي لگن، پوكي استخوان قادر به آسيب رساندن به استخوان‌هاي نواحي مختلف بدن از جمله مچ دست و پا، ستون فقرات، گردن و استخوان ران نيز مي‌باشد. با بهبود كيفيت تغذيه و تغيير روش زندگي به شرح زير مي‌توانيم تا حد قابل توجهي ميزان بروز و گستردگي شيوع پوكي استخوان و شكستگي‌ها را كاهش بدهيم.

از پيكا (انحراف اشتها) چه مي‌دانيد؟


نوشته : بهاره عسگري 



در صورتي كه مصرف مواد غيرطبيعي در فردي كه سن وي بيش از 24-6 ماه باشد، به مدت يك ماه يا بيشتر مشاهده شود، فرد مبتلا به پيكا مي‌باشد. اين قبيل مواد ضدتغذيه‌اي عبارتند از: نشاسته، خاك، گل رس، خاكستر، گچ، مهر نماز، پودر لباس‌شويي، مو، صابون، خمير دندان، قهوه، پلاستيك، خاكستر سيگار، سكه، ذغال، سر كبريت سوخته، ته سيگار، كاغذ و ...
عواملي مانند كمبود احتمالي تغذيه‌اي فرد نسبت به مواد مغذي از قبيل آهن، مس، روي، قحطي و گرسنگي، سوءتغذيه ناشي از كمي مصرف مواد غذايي، عوامل فرهنگي، خرافات و اعتقادات، فشارهاي اجتماعي، اختلالات عصبي، تسكين سوزش مري، اختلالات مغزي از قبيل «اوتيسم»، عقب‌ماندگي ذهني، وسواس و اسكيزوفرني، در افرادي كه سابقه بيماري صرع دارند، بارداري و عوامل وراثت باعث روي آوردن افراد به خوردن مواد غيرعادي مي‌شود.

غذاهای مفيد و مضر براي كودكان بيش‌فعال


نوشته  : دكتر نگار بهروز 
اختلالات توجه يا attention deficit disorder) ADD) يكي از مشكلات رفتاري كودكان مي‌باشد كه متأسفانه در سال‌هاي اخير بر تعداد آن به طور چشم‌گيري افزوده شده است.
غذاهاي مفيد:
 كنجد، تخم كدو تنبل و تخم گل آفتابگردان، منابع خوب اسيدهاي چرب امگا 6
هستند. ثابت شده است كه بيش‌فعالي با افزايش مصرف اسيدهاي چرب ضروري بهبود مي‌يابد.
 ماهي تن، قزل‌آلا، ساردين و ماهي كولي و نيز تخم كتان همگي تأمين‌كننده اسيدهاي چرب امگا- 3 هستند. مصرف دو عدد ماهي در هفته براي اين كودكان توصيه مي‌شود.
 فرآورده‌هاي غلات كه با صبحانه مصرف مي‌شوند، نان جو، برنج و سيب‌زميني از دسته غذاهاي نشاسته‌اي هستند كه اثرات سوئي ندارند و مي‌توانند مصرف شوند.



صرع، اختلال شايع عصبي


نوشته  : شيما صادقي 
صرع نوعي اختلال در سيستم عصبي است كه منجر به بروز حمله‌هاي مكرر به صورت غش، تشنج (موضعي يا عمومي) و يا اختلال حسي و رواني مي‌شود. اين بيماري دومين اختلال عصبي شايع (بعد از سكته مغزي) است.
رژيم‌هاي غذايي:
هدف از تنظيم برنامه غذايي براي بيماران مبتلا به صرع فراهم كردن يك رژيم غذايي متعادل بر اساس شرايط بيمار و رفع كمبودهاي تغذيه‌اي است كه امكان دارد در اثر مصرف درازمدت داروهاي ضدتشنج به وجود آيد. معمولاً همراه با درمان دارويي از يك رژيم معمولي با در نظر گرفتن سن و فعاليت شخص استفاده مي‌شود. نوع خاصي از رژيم غذايي به نام رژيم كتوژنيك نيز براي درمان كودكان مبتلا به صرع به كار گرفته مي‌شود كه تنظيم آن پيچيده و دقيق بوده و توسط متخصصين تغذيه صورت مي‌گيرد.