پيشگيري از آب مرواريد با تغذيه


نوشته : دكتر سيدمرتضي صفوي 
تجمع پروتئين‌‌هاي كدر شده در لنز چشم به كدورت عدسي چشم مي‌انجامد و باعث كاتاراكت مي‌شود.
اثر برخي از مواد مغذي بر كاتاراكت:
ويتامين E: اين ويتامين در غلظتي بيش از پلاسما در لنز وجود دارد و در پيشگيري از كاتاراكت بسيار موثر است.
ويتامين E باعث حفظ ويتامين‌هاي A و C نيز مي‌شود.
ويتامين C: اين ويتامين در غلظت بيش از پلاسما در لنز موجود است. به دليل خاصيت آنتي اكسيداني، در پيشگيري از كاتاراكت موثر است.
ويتامين B2: گلوتاتيون ردوكتاز كه باعث نگهداري گلوتاتيون سلول مي‌شود، براي احياي گلوتاتيون نيازمند FAD (فلاوين آدنين دي‌نوكلئوتيد) است كه خود از ويتامين B2 ساخته مي‌شود.
گزانتوفيل‌ها: از بين كاروتنوئيدها، تنها گزانتوفيل‌هاي لوتئين و زئاگزانتين در لنز انسان در غلظت‌هاي بيش از پلاسما موجودند كه در پيشگيري از كاتاراكت موثرند.

آلفا ليپوئيك اسيد: آلفا ليپوئيك اسيد (يك شبه‌ويتامين) و فرم احياي آن دي‌هيدروليپوئات (DHLA)، آنتي اكسيدان‌هاي قابل حل در آب و چربي هستند و در پيشگيري از ايجاد تيرگي‌‌هاي كاتاراكت دخيلند.
سلنيوم: سلنيوم در ساختمان گلوتاتيون پراكسيداز شركت دارد. اين آنزيم درون سلول، آب اكسيژنه (H2O2) را احيا مي‌كند و مانع از تشكيل راديكال‌ اكسيژن و در نتيجه تخريب اكسيداتيوي درون سلول مي‌شود و نقش پيشگيري كننده در كاتاراكت دارد.
توصيه‌هاي ويژه:
1- مصرف حداقل 5/1 سهم ميوه و سبزي در روز.
2- مصرف حداقل 3- 5/1 برابر RDA از مواد مغذي آنتي اكسيدان مثل ويتامين‌هاي E و C، سلنيوم و همچنين ويتامين‌هاي گروه B.
3- به علت اثر تشديد كننده و سينرژيستي مواد مغذي در برخي موارد، استفاده از مكمل‌هاي چند گانه نسبت به مصرف هر يك از مواد مغذي به تنهايي، امتياز ويژه‌اي دارد، مثلا مصرف ويتامين‌هاي E و C به طور همزمان.
4- مصرف منابع خوب گزانتوفيل‌ها (اسفناج، كلم، گل كلم و تخم مرغ).
5- مصرف منابع آلفاليپوئيك اسيد (اسفناج، كلم، گل كلم، گوشت گاو، مخمر آبجو، دل و قلوه).
6- كنترل رژيمي بيماري‌هاي ديابت و گالاكتوزميا.



منبع: دنیای تغذیه  ش 100

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر