با نفخ شكم چه کنیم؟


نوشته : تحريريه دنياي تغذيه 
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که بعد از خوردن نفخ می‌کنید، به راحتی می‌توانید با تغییر دادن رژیم غذایی، به خودتان کمک کنید.
همه ما می‌دانیم که خوردن یک غذای خوب چه لذتی دارد، و بعد از خوردن بیش از اندازه غذا چه حس بدی به انسان دست می‌دهد. پس نفخ کردن بهایی است که ما باید برای خوردن بیش از اندازه بپردازیم، در حالی که بسیاری از مردم این حس را یک حس کاملاً طبیعی قلمداد می‌کنند.
اما خیلی زود تسلیم نشوید. هنوز هم امید هست. با تغییر رژیم غذایی و ايجاد تغییرات ساده در عادات غذا خوردن، می‌توانید از غذا خوردن لذت ببرید و یک حس خوب بعد از خوردن داشته باشید.



چند نظریه برای اینکه بعد از غذا نفخ نكنيد:
براي هضم راحت‌تر غذا، در طول روز آب زیادی بنوشید، البته نه همراه با غذا! سعی کنید جرعه‌های آبی که می‌نوشید کم باشد و به آرامی آنها را قورت بدهید، نه اینکه آنقدر با صدا باشد که انگار صدای شکسته شدن ظرف می‌آید، البته نوشیدنی‌هایی مانند نوشابه‌های گازدار و قهوه که خاصیت مدر بودن دارند، جزء اين لیست قرار نمی‌گیرند.


غذاهای ضد آلزایمر...


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
کارشناسان در حال مطالعه هستند که چگونه رژیم غذایی ممکن است زمان شروع و پیشرفت بيماری آلزایمر را تحت تاثیر قرار دهد. آخرین تحقیقات راجع به این بیماری را با هم مرور می‌کنیم:
در زندگی هیچ چیز ترسناک‌تر از این نیست که کسانی را که دوست داریم و به آنها عشق می‌ورزیم و همین طور گذشته خودمان، و حتی شخص خودمان را فراموش كنيم. بيش از 5 میلیون نفر در آمریکای شمالی با اين بيماري دست و پنجه نرم می‌کنند.
با وجود تحقیقات گسترده به عمل آمده، درمان قطعی برای درمان بیماری آلزایمر به دست نیامده و هنوز هم علت بروز این بیماری کاملاً ناشناخته باقی مانده است. کارشناسان علت بروز اين بيماري را مجموعه‌اي از عوامل ژنتيكي و محیطي می‌دانند، ولی آنها هنوز در حال بررسی این موضوع هستند که چگونه آلزايمر به وجود می‌آید و چگونه می‌توانند از بروز آن جلوگیری کنند.

دژي آهنين در برابر سرطان


نوشته  : زير نظر دكتر سيدمرتضي صفوي نفيسه شكري دانشجوي كارشناسي ارشد تغذيه دانشگاه علوم پزشكي اصفهان 


آیا سرطان یک بیماری قابل پیشگیری است؟
سرطان، همانند دیگر بیماری‌های پیچیده است که هیچ کس نمی‌تواند در مقابل آن بیمه شود، اما از آنجايی که به‌طور قوی با نوع رژیم غذايی مصرفی و شیوه زندگی در ارتباط است، مراحل مثبت بی‌شماری به‌منظور کمک به پیشگیری از آن وجود دارد. توصیه‌های ارائه شده در این مقاله به ما کمک می‌کند که مصرف نوشیدنی‌ها و غذا‌های خود را متعادل کنیم. ایجاد چنین تغییرات مثبت در شیوه زندگی، به پیشگیری از بروز سرطان کمک خواهد کرد.



توصیه اول:
حفظ وزن در محدوده سلامت

چگونگی نگهداری وزن در محدوده سلامت در گرو فهم این مطلب است که بايد کالری دریافتی روزانه شما با سطح فعالیت شما یکسان باشد.

كـانــــولا و كلـــــــزا؛ روغــن‌هاي متفــاوت


نوشته : مينا كاوياني كارشناس ارشد تغذيه سرپرست واحد آموزش همگاني- انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور
آيا تا به حال فكر كرده‌ايد كه روغن كانولا چيست و چگونه به دست مي‌آيد؟ و آيا به راستي همان روغن كلزا است؟
بياييد با هم بيشتر درباره‌ روغن كانولا بدانيم.
بايد دانست روغن كانولا از دانه روغني كانولا به دست مي‌آيد. در واقع روغن كانولا از فشردن دانه‌هاي روغني گياه كانولا كه يك گياه گُلدار با گل‌هاي زيبايي به رنگ زرد است، حاصل مي‌شود.
گياه كانولا گياهي است كه از تغييرات و پيوندهايي كه روي گياه كُلزا انجام مي‌شود به دست مي‌آيد. گياه كانولا ممكن است از نظر ظاهري مانند گياه كُلزا به نظر برسد، اما در واقع با آن تفاوت بسياري دارد، به‌ويژه اينكه تركيب اسيدهاي چرب موجود در دانه‌هاي روغني حاصل از آنها بسيار متفاوت است و اين اصل مطلب است كه در ادامه مفصل راجع به آن توضيح داده خواهد شد.

غذاهای عملگرا و اثرات آنها بر سلامتی


نوشته : دكتر محمد حضوری عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قم 
مقدمه:
مفهوم غذای عملگرا از آنجا شکل گرفت که مشاهدات نشان دادند که برخی مواد غذایی و یا نوشیدنی‌ها دارای اثراتی بر سلامتی هستند که این اثرات را نمی‌توان به محتوای مواد مغذی (نظیر درشت مغذی‌ها، ویتامین‌ها و یا مواد‌ معدنی) آن ماده غذایی نسبت داد. امروزه غذای عملگرا به ماده غذایی اطلاق می‌شود که دارای اثراتی فراتر از ارزش تغذیه‌ای و یا محتوای مواد مغذی خود بر سلامتی انسان باشد.
اگرچه ممکن است این واژه برای غذاهایی که تغییر یافته و یا با سایر مواد غذایی ترکیب شده‌اند به‌کار برود، اما برخی مواد غذایی هستند که به‌طور طبیعی دارای اثراتی اثبات شده بر سلامتی می‌باشند. بررسی‌ها نشان می‌دهند که امروزه مصرف‌کنندگان در بسیاری از موارد ترجیح می‌دهند اقلام مورد نیاز خود را از بین غذاهای عملگرا انتخاب کنند.

بيمه سلامت با آنتي‌اكسيدان‌ها


نوشته  : رستا شرافت كتابچي كارشناس ارشد علوم بهداشتي در تغذيه از دانشكده بهداشت دانشگاه تهران
آنتي‌اكسيدان چيست؟
براي تعريف آنتي‌اكسيدان بهتر است ابتدا اين واژه تركيبي را تفكيك نموده و به صورت مجزا معني نماييم. «آنتي‌» به معني ضد، «اكسيدان» به معني چيزي كه اكسيد مي‌كند و «اكسيدكردن» يعني تركيب كردن با اكسيژن، بنابراين آنتي‌اكسيدان را از نظر لغوي مي‌توان ماده‌اي كه ضد اكسيد كردن مي‌باشد معني نمود. از نظر علمي نيز آنتي‌اكسيدان‌ها موادي هستند كه از سلول‌هاي بدن در برابر اكسيداسيون محافظت مي‌نمايند.
اما در كنار آنتي‌اكسيدان‌ها به واژه ديگري نيز بايد پرداخت و آن راديكال‌هاي آزاد مي‌باشد.

راديكال آزاد چيست؟
راديكال‌هاي آزاد، اتم‌ها يا مولكول‌هايي هستند كه آخرين لايه الكتروني آنها كامل نبوده و به همين دليل بسيار ناپايدارند و تمايل به حمله به نزديك‌ترين مولكول‌هاي پايدار و دريافت الكترون از آنها دارند كه اين عمل منجر به يك واكنش زنجيري و تشكيل راديكال‌هاي آزاد جديد مي‌شود.

میوه؛ سوالات و نگرانی‌ها


نوشته  : سارا نوباوه‌وطن 
در موقع خرید میوه‌ها، فقط نگاهی بیندازید به این همه رنگ زیبا که همانند رنگین کمان می‌مانند، در حالی که هر رنگ حاوی مواد مغذي است که سلامت بدن را تامین می‌کنند. بعضي افراد با اينكه مي‌دانند بايد ميوه بخورند، اما از خوردن اين مواد غذايي مفيد امتناع مي‌نمايند. بسياري از افراد هم نگراني‌ها و سوالات زيادي در مورد مصرف ميوه‌ها دارند. اگر شما هم در مورد نقش میوه‌ها در رژیم غذایی خود دچار اشتباه شده‌اید و نمی‌دانید که باید از میوه‌ها استفاده کنید یا خیر، بهتر است اين مقاله را بخوانيد:
چقدر باید میوه بخورم؟
بر طبق هرم غذایی جدید، شما باید حداقل روزی 2 فنجان میوه بخورید ( البته میوه خردشده). شما خیلی راحت می‌توانید این رژیم را رعایت کنید، مثلاً غلات صبحانه خود را با 1 فنجان موز و1 فنجان آب پرتقال بخوريد.

طب سنتي؛ ميراثي گرانبها

نوشته : بهناز عباسي‌مقدم كارشناس ارشد تغذيه 
كشور ايران در گذشته به‌عنوان يكي از مهم‌ترين مراكز پزشكي جهان بوده و يكي از مهم‌ترين مكاتب طب را كه همان طب اسلامي است به همگان معرفي كرده است. در دوران هخامنشيان دانش ايران در زمينه گياهان دارويي بسيار زياد بوده است. در دوران ساسانيان، جندي‌شاپور بزرگ‌ترين مركز طبي جهان، وسعت چشمگيري يافت. پس از آن با تسلط اعراب و استقرار خلافت عباسي در بغداد، افرادي نظير خاندان بختيشوع و ماسويه طب اسلامي را در آنجا بنا نهادند. كشور ما گهواره رشد هزاران دانشمند و نابغه‌هايي نظير رازي، ابن عباس اهوازي، ابن سينا و عقيلي است كه نزديك به چند سده كتاب‌هايشان به‌عنوان كتا‌ب‌هاي درسي طب در دنيا تدريس مي‌شد.
طب سنتي ايران مبتني بر جهان‌شناسي توحيدي و پرورش‌يافته در دامن عرفان اسلامي است. در اين نگرش سلامت، موهبت الهي است و طبيب خود را مجراي اين فيض دانسته و تنها او را شافي مي‌داند. در واقع طبابت سلوك و طبيب سالك است.

خوب غذا بخوريد، سال‌ها زندگي كنيد


نوشته : تحريريه دنياي تغذيه 
از ازل تا ابد آرزوي هميشگي انسان‌ اين بوده كه زندگي جاودان داشته باشد و هرگز از اين دنيا نرود. افسانه‌هاي بسياري در ادبيات همه كشورهاي دنيا درباره اين آرزوي انسان نقل شده؛ اسفنديار ايراني، آشيل يوناني، زيگفريد آلماني و ... . پايان افسانه همه اين قهرمان‌ها مرگ است با تيري كه از كمان تقدير رها مي‌شود و بر تنها نقطه‌ آسيب‌پذير مي‌نشيند كه نشان دهنده فاني بودن اوست، ولي انسان‌ مي‌خواهد هرچه بيشتر عمر كند و دنبال «رازهاي طول عمر» و ديرتر پير شدن است.
حالا محققان و پژوهشگران علم تغذيه نيز در اين زمينه تلاش مي‌كنند. سال‌ها مطالعات گسترده نشان داده‌اند كه ممكن است راز طول عمر ما در غذاهايي باشد كه هر روز مي‌خوريم. در زير درباره تعدادي از غذاهايي كه مصرف آنها مي‌تواند فرايند پيري را كُند نموده و زندگي سالم و شاد‌تري به ما هديه كند، مي‌خوانيد:

قهر نوزاد يا شير مادر؟


نوشته  : پروانه حجت كارشناس تغذيه

نوزادي كه امتناع از خوردن شير مادر مي‌كند و در عين حال در پروسه‌ي از شيرگيري نيز نمي‌باشد، به اصطلاح در اعتصاب شير مادر است و اين راهي است كه طفل از طريق آن اعلام مي‌كند كه يك جاي كار مادر دچار اشتباه است و مقداري تفكر براي شناسايي آن مشكل لازم است.
اعتصاب در شير خوردن، چالشي است كه گاهي حتي مادراني كه شيردهي‌ مناسب دارند را نيز درگير مي‌كند، اين تجربه‌اي ناراحت‌كننده هم براي كودك و هم مادر است. بيشتر مادران تصور خواهند كرد كه اشتباهي متوجه عملكرد آنهاست و به مغزشان فشار خواهند آورد كه علت اين ممانعت را كشف كنند، حتي ممكن است به طور نامعقولانه‌اي تصور كنند كه كودكشان ديگر آنها را دوست ندارد! بدون شك اين مساله، تجربه‌اي ناراحت و نگران‌كننده است وليكن مي‌توان با صبر و حوصله بر اين مشكل فائق آمد.