سس، فقط سس خانگي!


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
انواع سس‌ها و چاشني‌هاي پرچرب و مضر براي سلامتي بدن را كنار بگذاريد و سس‌هاي خانگي را كه خودتان تهيه مي‌كنيد جايگزين آنها نماييد. بدين طريق مي‌توانيد علاوه بر بهره‌مند شدن از يك سس خوشمزه، ميزان چربي بدنتان را نيز كنترل كنيد. انواع سس‌هاي خوشمزه و خوش‌طعم سالاد كه خود شما آنها را در منزل تهيه مي‌كنيد مي‌توانند علاوه بر افزايش سطح سلامتي، طعم خوبي نيز به انواع غذاها مانند سبزيجات پخته شده، انواع گوشت‌هاي پخته و يا انواع پاستاها بدهند. از آنجايي كه سس‌هاي آماده كه در فروشگاه‌ها موجود مي‌باشند حاوي مقادير زيادي چربي‌هاي ناسالم، كالري بسيار زياد و سديم هستند، لذا تهيه كردن سس‌هاي سالم و خانگي بخش مهمي از يك آشپزي سالم مي‌باشد.

سالــم و پـــر انـــرژي با دانـــه‌هــا

نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
دانه‌ها سرشار از مواد مغذي مي‌باشند كه مصرف متعادل آنها به سلامتي كمك زيادي مي‌كند. اگرچه دانه‌ها حاوي چربي هستند، اما بايد گفت كه اسيدهاي چرب غيراشباع موجود در دانه‌ها براي بدن بسيار مفيد است.

تخمه آفتابگردان: 
اين تخمه‌ها، منبعي از آهن و روي به حساب مي‌آيند و از نظر اسيدهاي چرب چند غيراشباعي غني مي‌باشند كه از آنها روغن آفتابگردان به دست مي‌آيد. اين تخمه‌ها سطح صافي داشته، تخم‌مرغي شكل هستند و پوسته راه راهي دارند. از تخمه‌هاي آفتابگردان مي‌توان به عنوان ميان‌وعده و يا در كيك‌ها، كلوچه‌ها، نان‌ها و محصولات ديگر استفاده نمود. شما مي‌توانيد اين دانه‌ها را به برنج، پاستا و يا سالاد نيز اضافه كنيد.

5 ماده مغذی شگفت انگيز


نوشته  : سارا نوباوه وطن 
این ویتامین‌ها و مواد معدنی مزایای ضروری واقعاً عجیب و شگفت انگیزی دارند. در اینجا راه‌هایی را به شما نشان می‌دهیم که اطمینان پیدا کنید همه مواد را دریافت می‌کنید.
پتاسیم: 
این ماده معدني، دستگاه عصبی شما را فعال نگاه می‌دارد و باعث می‌شود که عضلات شما همیشه با هم هماهنگ باشند. همچنین پتاسیم کمک می‌کند که فشار خون شما در حد نرمال و یا طبیعی قرار داشته باشد. اگر پتاسيم دریافتی بدن شما به اندازه کافی نباشد، شما احساس تحریک پذیری، ضعف و خستگی خواهيد داشت. برای جلوگیری از این موارد، شما باید به اندازه کافی از غذاهایی استفاده کنید که پتاسیم دارند. توجه داشته باشيد كه دو ماده معدنی سديم و پتاسيم باید در بدن به حد تعادل برسند، بنابراین وجود بیش از اندازه پتاسیم یا سدیم (که اغلب در غذاهای بسته‌بندی یافت می‌شود) می‌تواند مشکلات زیادی را به وجود آورد.

دوست قهوه‌اي قلب


نوشته  : دکتر محمد رضا وفا دانشیار گروه تغذیه دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران 
پودر كاكائو و شكلات:
پیش از هر چیز در اين زمينه باید به دو نکته مهم توجه داشت: 1- پودر کاکائوی خام و شکلات در تغذیه دو خوراکی نسبتا متفاوت هستند که انتظارات خوراکی از آنها نیز متفاوت است. 2- تمام نکاتی که در اين مقاله در خصوص خواص پودر کاکائوی خالص و یا شکلات خالص مطرح است، به شرط مصرف متعادل آن مي‌باشد. کاکائو میوه درختی است که بیشتر در مکزیک، آمریکای مرکزی و برزیل می روید. میوه درخت کاکائو شبیه خیار است با رنگ زرد مایل به قهوه‌ای که درون آن دانه های کاکائو قرار دارند. با آسیاب کردن دانه‌ها، پودر کاکائو بدست می‌آید.



آنچه درباره آب معدني بايد بدانيم


نوشته : دکتر پيمان غلام‌نژاد کارشناس آزمايشگاه کنترل مواد غذايي 
تمايل به مصرف آب بسته‌بندي در دهه اخير به شدت افزايش يافته است. مردم معتقدند که مواد معدني موجود در آب معدني براي سلامتي مفيدند و منابع آب معدني از نظر بهداشتي مشكلي ندارند. شايعاتي که در مورد آلودگي‌هاي آب لوله‌کشي منتشر مي‌شود يا اخباري که در رسانه در مورد آلودگي آب سدها و رودخانه‌ها با فاضلاب‌ها و مواد سوختي به گوش مي‌رسد از يک طرف و کيفيت پايين آب بعضي از شهرستا‌ن‌ها بدليل وجود املاح و رسوبات موجود در آب که لايه‌اي از رسوب در کتري‌ها و سماورها بجا مي‌گذارد از جمله دلايل تمايل مردم به مصرف آب بسته بندي مي‌باشد. دسترسي آسان، سهولت حمل و نقل، هزينه پايين و طعم و مزه مناسب بطري‌هاي آب، نياز به هرگونه تبليغ اين آشاميدني را در رسانه‌ها از بين برده است.
 

كلسيم در آب‌هاي بسته‌بندي:
جذب روزانه كلسيم كافي از راه خوردن و آشاميدن، نقش مهمي در حفظ سلامت استخوان‌ها دارد و كمبود كلسيم عامل مهمي در ابتلا به استئوپروز است. آب‌هاي معدني و آشاميدني حاوي مقادير متفاوتي كلسيم مي‌باشند كه مي‌تواند در سلامت انسان و همچنين اثرگذاري داروهاي گروه Bisphosphonate و بيماران كليوي موثر باشد. مصرف آب‌هاي بسته‌بندي در سال‌هاي اخير به شدت افزايش يافته است، بنابراين توجه به كيفيت شيميايي و قابليت مصرف آن از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.

هَله هوله ممنوع!


نوشته  : تحريريه دنياي تغذيه 
اگر در وضعيت رژيم به سر مي‌بريد، لزومي ندارد از تمامي غذاهاي مورد علاقه خود كاملا چشم‌پوشي كنيد، فقط كافي است خوردن مواد غذايي را تحت كنترل خود در آورده و زياده‌روي نكنيد! از طرفي اگر ميان‌وعده هايي كه مي‌خوريد بسيار پر كالري بوده و حاوي روغن، و يا قند و شكر فراوان هستند بايد در خوردن آنها تجديدنظر كنيد. نكته مهم در مورد ميان وعده‌هاي ناسالم اين است كه اغلب داراي حجم كم اما كالري بسيار زياد مي‌باشند، لذا پس از خوردن اين مواد غذايي چندان احساس سيري نكرده و خيلي زود گرسنه مي‌شويد و در نتيجه مجدداً مجبور مي‌شويد به سراغ خوردن مواد غذايي رفته و اين امر سبب افزايش وزن و چاقي مي‌شود، بنابراين سعي كنيد ميان وعده‌هاي خود را مديريت كرده و مواد غذايي را به عنوان ميان‌وعده مصرف كنيد كه علاوه بر كم حجم بودن شما را براي ساعت‌ها سير نگه دارند تا مجبور نشويد به سراغ خوردن هله هوله برويد.

7 كليد طلايي براي سلامت قلب


نوشته  : زهرا فرهناک کارشناس ارشد تغذیه 
راه حل‌ها و نکاتی که در زیر ارائه می‌گردد، توصیه‌های کاربردی، ساده و بدون هزینه انجمن قلب آمریکا برای داشتن قلبی سالم و عمری طولانی‌تر همراه با کیفیت بهتر زندگی است. بدون شک سلامت فرد خصوصا سلامت قلب اثر بسیار تعیین کننده‌ای بر کیفیت زندگی و طول عمر دارد. با تغییرات بسیار کوچک ولی موثر در شیوه زندگی‌تان، زندگی پرثمر، کارا و لذت بخشی را برای خود رقم بزنید:
1- باتحرک و فعال باشید.
2- کلسترول خون‌تان را کنترل کنید.
3- سالم غذا بخورید.
4- فشار خون‌تان را چک و کنترل کنید.
5- وزن خود را کنترل کنید.
6- قند خون‌تان را کاهش دهید.
7- سیگار را ترک کنید.
 

خطرهاي نان‌هاي سوخته و قهوه‌اي


نوشته  : دکتر صديقه نوبان متخصص بيو شيمي فيزيک 

آكريلاميد يك ماده اسيدي سرطان‌زا است كه هنگام سوختن، برشته شدن يا پختن مواد كربوهيدراتي غلات در درجه حرارت بالا در محصولاتي چون نان، بيسكويت، كلوچه، برنج و سيب‌زميني ايجاد مي‌شود. آكريلاميد در مقايسه با ديگر مواد سمي شناخته شده در غذاهاي مختلف مي‌تواند براي انسان‌ها تا 100 برابر خطرناك‌تر باشد. مقدار اين ماده در سيب‌زميني سرخ شده و چيپس بيشتر است، اما در كشور ما بيشترين نگراني از حجم توليد و مصرف آكريلاميد در نان است.
آكريلاميد در نان زماني خود را نمايان مي‌كند كه نان بر اثر حرارت زياد و مستقيم تغيير حالت داده و می‌سوزد و رنگ آن قهوه‌اي يا سياه می‌شود و اين مشكل اصلي نان‌هاي مصرفي ماست كه اغلب به صورت سنتي در تنور تهيه و در حرارت زياد و مستقيم پخته مي‌شوند.

پروتئين مساوي با گوشت نيست!


نوشته  : منيره نوري‌فرد 
آيا افرادي كه از رژيم غذايي گياهخواري پيروي مي‌كنند، مي‌توانند پروتئين كافي و مورد نياز بدن خود را تامين كنند؟ اكثر مردم تصور مي‌كنند تنها منبع تامين‌كننده پروتئين بدن انواع گوشت قرمز و سفيد است، در حالي كه گياهان نيز از منابع غني پروتئين مي‌باشند؛ انواع موادغذايي از جمله سبزيجات حاوي مقاديري پروتئين هستند و مواد لازم براي ساخت عضله و بافت ماهيچه‌اي بدن را تامين مي‌نمايند. انواع مغزها (فندق، گردو، بادام و ...)، انواع دانه‌ها (تخم كدو، آفتابگردان و ...)، محصولات سويا، تخم‌مرغ و مواد لبني همگي از منابع غيرگوشتي و تامين‌كننده پروتئين مي‌باشند. هر يك از اين مواد غذايي حاوي آمينواسيدهاي مختلفي (از اجزاء سازنده پروتئين بدن) هستند كه به ساخت پروتئين كمك مي‌كنند. در واقع اگر رژيم غذايي افراد در برگيرنده تمامي مواد غذايي نامبرده در بالا باشد مي‌توان اطمينان حاصل كرد كه تمامي آمينواسيدهاي مورد نياز كه براي ساخت و رشد ماهيچه‌هاي بدن و يا بازسازي بافت‌هاي آسيب‌ديده لازم هستند، تامين خواهند شد.

تــُرش نــكــن!

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
برخي از عادات غذايي به «برگشت اسيدمعده» كمك مي‌كنند:
برگشت اسيدمعده در شب و به هنگام خواب، تشديد مي‌شود، بنابراين بهتر است زمان شام خوردن با برنامه‌ريزي بهتري باشد و از زمان خواب مدتي فاصله داشته باشد. از خوردن يا آشاميدن موادغذايي كه به آنها اشاره شد بايد اجتناب نمود و يا تا حد امكان در خوردن آنها جانب احتياط را رعايت كرد و به ميزان كم‌مصرف نمود، ولي بهتر است به هنگام شب از خوردن و آشاميدن موادغذايي نامبرده حتما اجتناب كنيد.


نكاتي در مورد خوردن مواد غذايي:
 از پرخوري بويژه در هنگام وعده غذايي شام اجتناب كنيد. خوردن چندين وعده غذايي در طول روز اما در حجم كم‌ توصيه مي‌شود. وعده غذايي شام بايد بسيار سبك و مختصر باشد، زيرا به هنگام شب بدن به كمترين كالري و ميزان انرژي نياز دارد، لذا از خوردن زياد بايد پرهيز نمود.