فوايد تغذيه‌اي عصاره مالت

نوشته  : دکتر صديقه نوبان 
مالت عبارت است از دانه‌هاي جوانه زده غلات خصوصا جو تحت شرايط خاص كه منبع مناسبي از كربوهيدرات‌ها، پروتئين‌هاي تجزيه شده، انواع ويتامين‌هاي گروه B، املاح معدني و تركيبات غذايي و همچنين منبع قابل توجهي از آنزيم‌هاي تجزيه كننده نشاسته مي‌باشد.
جو در حالت طبيعي حاوي آنزيم‌هاي بتا-آميلاز، آميلوگلوكوزيداز، بتا-گلوكوناز، پروتئاز و سلولاز‌ها به ميزان كم مي‌باشد. براي تبديل نشاسته به قند بايد اين آنزيم‌ها فعال شوند. مالت  داراي 60 درصد مالتوز و 10 درصد ساكاروز و همچنین دارای مقدار زیادی فیبر محلول مي‌باشد.

اسرار تغذيه‌اي پیاز

نوشته : مهناز محمدوند 
آیا تاکنون آبریزش بینی و سرازیر شدن اشک چشمتان را هنگام بریدن پیاز در خانه تجربه کرده‌اید؟ آب بینی و اشک چشمتان به خاطر برخی ترکیبات سولفوردار موجود در پیاز مي‌باشد .این ترکیبات از احتمال ابتلای شما به حمله قلبی، دیابت و سرطان می‌كاهند.
پیاز را می‌توان به‌صورت خام مصرف کرد و یا به‌عنوان چاشنی غذا به‌کار برد .اهمیت درمانی و طبیعی پیاز به حدی است که از آن می‌توان برای درمان دندان درد، اختلالات مزاجی، وبا، بيماري‌های مزمن تنفسی، مشکلات پوستی، ناتوانی جنسی و مشکلات دستگاه ادراری استفاده کرد. این سبزی که در اصل مصرف غذایی دارد به خاطر خواص درمانی‌اش از اهمیت بالایی برخوردار است.

معجزه‌اي به نام فيتواسترول

نوشته  : تحریریه دنیای تغذیه 
 «فيتواسترول» از گروه «استرول»ها مي‌باشد كه منشاء گياهي داشته و از نظر تركيبات ساختماني بسيار شبيه به «كلسترول» مي‌باشد. افرادي كه رژيم غذايي آنان بيشتر از گوشت است، «فيتواسترول» كافي به بدن آنها نمي‌رسد، زيرا «فيتواسترول‌ها» فقط در مواد غذايي كه منشاء گياهي دارند، يافت مي‌شوند. از آنجايي كه فيتواسترول‌ها مزاياي بسيار زيادي براي بدن دارند، پزشكان و كارشناسان تغذيه توصيه مي‌كنند كه افراد مصرف مواد غذايي حاوي فيتواسترول را افزايش دهند. تحقيقات نشان داده‌اند كه فيتواسترول‌ها يكي از تركيبات مهم و ضروري براي بدن مي‌باشند و وجود آنها در رژيم غذايي روزانه افراد ضروري است.


انگور ، كيمياي سلامت


نوشته  : سيده سارا حكيم  
ميوه انگور منبع عالي منيزيم و منبع خوب ويتامين C، تيامين، B6 ، پتاسيم و همچنين فيتوكميكال‌هايي است كه داراي خواص آنتي‌اكسيداني مي‌باشند.

طريقه نگهداري و خريد:
انگورهايي كه درشت و رسيده مي‌باشند و بدون ترك‌خوردگي و شكاف هستند را بايد خريداري نمود. شيريني انگور را با توجه به رنگ آنها مي‌توان تشخيص داد. انگورهاي سبز رنگ كه رنگ آنها متمايل به زرد است و انگورهاي قرمز كه متمايل به مشكي مي‌باشند بسيار شيرين هستند و ميزان انرژي بسيار بالايي دارند و همچنين انگورهاي رسيده داراي آنتي‌اكسيدان بيشتري نسبت به انگورهاي نسبتاً نارس هستند. انگورها را بايد در يخچال نگهداري نمود و انگورهايي را كه شسته نيستند بايد خوشه‌هاي بزرگ را به خوشه‌هاي كوچكتري تقسيم كرد و در يك پاكت پلاستيكي در يخچال نگهداري نمود.

تـغذیه و اسکیـزوفـرنی



نوشته  : فاطمه تورنگ 
اسکیزوفرنیا اختلال عصبی– روانی است که معمولا بروز آن در نوجوانی یا ابتدای بزرگسالی است و در طول زندگی با شدت متفاوت ادامه می یابد. حدود 1درصد جامعه جهانی مبتلا به این بیماری هستند و امید به زندگی در این بیماران 20 درصد کوتاه‌تر از عموم مردم مي‌باشد. به‌طورکلی مرگ و میر دراین بیماران بالاتر بوده و تنها 40 درصد این افزایش ناشی از خودکشی یا حوادث است و 60 درصد مابقی به دلیل بيماري‌های جسمی مثل مشکلات قلبی- عروقی، اختلالات تنفسی، دیابت و... مي‌باشد. شیوه زندگی نامناسب در بیماران روحی از علل اصلی شیوع بیشتر این بيماري‌ها در آنها است. عادات غذایی نادرست، چاقی، استعمال دخانیات و مصرف الکل و داروهای خیابانی بخشی از این عادت‌های نادرست را تشکیل مي‌دهند، بنابراین ارزیابی و تعدیل عوامل خطر ذکر شده نقش مهمی در ارتقاء سلامت آنان بازی مي‌كند.

وقتي دستگاه گوارش كلافه مي‌شود چه بخوريم!؟


نوشته  : دكتر آزيتا حكمت دوست  
 اسهال ممكن است به دلايل مختلفي از قبيل: خوردن مواد غذايي آلوده و يا تحت فشار و استرس شديد روحي قرار گرفتن (مرگ عزيزان، طلاق و ...) بروز كند. اسهال تحت هر عاملي كه باشد، علاوه بر درمان علت اوليه نياز به رعايت رژيم غذايي خاصي دارد كه از تشديد آن جلوگيري شود. در اين جا چندين مورد را توضيح مي‌دهيم.

مـوز:
موز يكي از موادي است كه براي سيستم گوارشي كه به هنگام اسهال به هم ريخته، مناسب مي‌باشد، زيرا ميوه‌اي ملايم و سهل الهضم مي‌باشد. موز به علت دارا بودن پتاسيم فراوان، مي‌تواند به جايگزين كردن الكتروليت‌هايي كه دراثر اسهال از بدن دفع شده‌اند، كمك كند. از طرفي موز به علت داشتن پكتين فراوان (نوعي فيبر قابل حل) مي‌تواند به جذب و حفظ مايعات در روده‌ها كمك كرده و از دفع آب و ساير مواد مورد نياز بدن جلوگيري ‌كند.

نـقرس و تغذيه


نوشته  : دكتر محمدجواد حسين‌زاده 
از قديمي‌ترين بيماري‌ها در تاريخ پزشكي نقرس مي‌باشد كه با توجه به حملات حاد و راجعه‌اش با التهاب و درد در ناحيه مفاصل خصوصاً مفصل بزرگ شست پا و گهگاه در ناحيه آرنج خود را نشان مي‌دهد.  در اين بيماري متابوليسم غيرطبيعي پورين‌ها منجر به تجمع ميزان بالاي اسيداوريك در خون شده و مقاديري از آن به شكل تجمع در مفاصل و بافت‌هاي اطراف خود را نشان مي‌دهد. با توجه به افزايش شيوع نقرس در جوامع مختلف نوع و شيوه مصرف مواد غذايي در آن سهم بسزايي دارد.

هفت سوال غذايي پيرامون صرع


نوشته  : دکتر مجید حاجی فرجی 
آیا بیماران مبتلا به صرع نیاز به رژیم خاصی دارند؟
مهم است که بیماران مبتلا به صرع رژیم مغذی و متعادلی را دنبال کنند. عادات درست تغذیه‌ای و سبک زندگی سالم در کنترل صرع بسیار مهم است. علاوه بر اهمیت پیروی از یک رژیم متعادل برخی توصیه‌های تغذیه‌ای خاص می‌توانند به کنترل حملات صرع در برخی بیماران کمک کنند.
برای جلوگیری از کمبودهای تغذیه ای باید تمام مواد مغذی به اندازه لازم دریافت شوند؛ از جمله اسیدفولیک (عمدتا در میوه‌ها و سبزیجات وجود دارد)، کلسیم و منیزیم (تولیدات لبنی غنی‌ترین منابع این مواد مغذی هستند)، ویتامین B12 (منابع حیوانی و لبنی)، ویتامین K (سبزیجات برگ سبز و غلات) و ویتامین D که بهترین منبع آن سنتز پوستی است. 

تغذيه درماني در بيماری‌هاي کبدي


نوشته  : دكتر احمدرضا درستی 

هپاتيت طوفاني:
هپاتيت طوفانی بيماری  است که در آن اختلال کارکرد کبدی با آنسفالوپاتی کبدی همراه است. در اين نوع هپاتيت، بيماری کبدی از قبل وجود ندارد. آنسفالوپاتی کبدی در عرض 8 هفته بعد از بروز بيماری ايجاد می‌شود. علل آن شامل هپاتيت ويروسی (در75 درصد موارد)، مسموميت شيميايی (مثلا در هنگام مصرف مداوم استامينوفن، واکنش‌های دارويی، مسموميت با قارچ‌های خوراکی و سموم صنعتی) و ساير علل (از قبیل بيماری ويلسون، کبد چرب حاملگی، سندرم reye، ايسکمی کبدی، انسداد وريد کبدی و سرطان‌های منتشر) می‌باشد.
عوارض خارج کبدی اين بيماری ادم مغزی، اختلال در انعقاد خون و خونريزی، اختلالات قلبی- عروقی، نارسايی کليوی، عوارض ريوی، اختلالات اسيد- بازی، به هم خوردن تعادل الکتروليت‌ها، عفونت و التهاب پانکراس می‌باشد.

دانستني‌هاي ميكروبي!


نوشته  : دکتر پيمان غلام‌نژاد 
ميکروب‌ها حدود 5/3 ميليارد سال است که در زمين ساکن شده‌اند. آنها در همه جا حضور دارند و به آساني پراکنده مي‌شوند. ميکروب‌ها تنوع فيزيولوژيکي دارند و قادر به تحمل وضعيت‌هاي متفاوت و سخت مي‌باشند. رشد جمعيت ميکروبي تنها در شرايط بدون آب يا بسيار سخت که پروتئين‌هاي ساختمان آنها آسيب مي‌بيند و فرصت جبران ندارند، متوقف مي‌شود. ‌اندازه کوچک ميکروب‌ها، سهولت پراکندگي، تنوع فيزيولوژيکي و تحمل شرايط بسيار سخت آنها را در بقاي طولاني مدت موفق کرده است. عمده‌ترين ميکروب‌هايي که بر مواد غذايي تاثير گذارند باکتري‌ها و قارچ‌ها هستند. محدوده دمايي که باکتري‌ها تحمل مي‌کنند حداقل 12 درجه سانتي‌گراد زير صفر است و اين دمايي است که آب داخل سلول منجمد مي‌شود و حداکثر دماي قابل تحمل براي باکتري‌ها 112درجه سانتي‌گراد است، دمايي که آب را تنها با افزايش فشار مي‌توان مايع نگه داشت. محدوده pH قابل تحمل باکتري‌ها 1-12 و محدوده تحمل نمک آنها از صفر تا حد اشباع است.