نوشته : دکتر مجید حاجی فرجی

مهم است که بیماران مبتلا به صرع رژیم مغذی و متعادلی را دنبال کنند. عادات درست تغذیهای و سبک زندگی سالم در کنترل صرع بسیار مهم است. علاوه بر اهمیت پیروی از یک رژیم متعادل برخی توصیههای تغذیهای خاص میتوانند به کنترل حملات صرع در برخی بیماران کمک کنند.
برای جلوگیری از کمبودهای تغذیه ای باید تمام مواد مغذی به اندازه لازم دریافت شوند؛ از جمله اسیدفولیک (عمدتا در میوهها و سبزیجات وجود دارد)، کلسیم و منیزیم (تولیدات لبنی غنیترین منابع این مواد مغذی هستند)، ویتامین B12 (منابع حیوانی و لبنی)، ویتامین K (سبزیجات برگ سبز و غلات) و ویتامین D که بهترین منبع آن سنتز پوستی است.
رژیم کتوژنیک چیست؟
رژیم كتوژنيك برای برخی انواع صرع مؤثر
است. این رژیم بخصوص در کودکان زیر ده سال مبتلا به صرع که به داروها پاسخ
نمیدهند، استفاده میشود. در این رژیم عمده کالری مورد نیاز روزانه از
غذاهای چرب تامین میشود. وقتی بدن چربیها را میسوزاند موادی به نام
کتونها تولید میشوند. هنوز کاملا مشخص نیست که چطور این رژیم حملات صرع
را کاهش میدهد.
افرادی که باید رژیم کتوژنیک دریافت کنند، غذاهای چرب مانند کره، خامه و کره بادام زمینی را بیشتر مصرف میکنند و غذاهایی مانند نان، پاستا، میوه و سبزیجات برای آنها محدود میشود. رژیم به تدریج برای بیماران اجرا میشود و معمولا در روزهای اول بیمار احساس خستگی دارد. بیمارانی که از این رژیم پیروی میکنند، ممکن است نیاز به دریافت مکملهای ویتامینی و مواد معدنی داشته باشند. این رژیم ممکن است در طولانی مدت اثرات جانبی از جمله سنگهای کلیه، کلسترول بالا، کم آبی و یبوست داشته باشد.
افرادی که باید رژیم کتوژنیک دریافت کنند، غذاهای چرب مانند کره، خامه و کره بادام زمینی را بیشتر مصرف میکنند و غذاهایی مانند نان، پاستا، میوه و سبزیجات برای آنها محدود میشود. رژیم به تدریج برای بیماران اجرا میشود و معمولا در روزهای اول بیمار احساس خستگی دارد. بیمارانی که از این رژیم پیروی میکنند، ممکن است نیاز به دریافت مکملهای ویتامینی و مواد معدنی داشته باشند. این رژیم ممکن است در طولانی مدت اثرات جانبی از جمله سنگهای کلیه، کلسترول بالا، کم آبی و یبوست داشته باشد.
آیا افزودنیهای غذایی میتوانند باعث بروز حمله در بيماران شوند؟
برخی مواد غذایی، گیاهان دارویی و افزودنیها ممکن است در افراد حساس باعث حمله شوند. البته این امر عمومیت ندارد. از جمله این مواد میتوان به مونو سدیم گلوتامات و آسپارتام اشاره کرد. مونوسدیم گلوتامات یک افزایش دهنده طعم است که به سوسیس، سالامی و برخی مواد غذایی اضافه میشود. تحقیقات نشان دادهاند که این ماده میتواند با برخی داروهای ضدتشنج تداخل داشته باشد و باعث صرع شود. آسپارتام هم یک شیرین کننده مصنوعی ميباشد و ممکن است در برخی بیماران مشکل ساز باشد، البته نتیجه تحقیقات در این زمینه ضد و نقیض است.
برخی مواد غذایی، گیاهان دارویی و افزودنیها ممکن است در افراد حساس باعث حمله شوند. البته این امر عمومیت ندارد. از جمله این مواد میتوان به مونو سدیم گلوتامات و آسپارتام اشاره کرد. مونوسدیم گلوتامات یک افزایش دهنده طعم است که به سوسیس، سالامی و برخی مواد غذایی اضافه میشود. تحقیقات نشان دادهاند که این ماده میتواند با برخی داروهای ضدتشنج تداخل داشته باشد و باعث صرع شود. آسپارتام هم یک شیرین کننده مصنوعی ميباشد و ممکن است در برخی بیماران مشکل ساز باشد، البته نتیجه تحقیقات در این زمینه ضد و نقیض است.
توصیههای کلی تغذیهای برای بیماران مبتلا به صرع:
غذاهای متنوع بخورید.
وزن خود را در محدوده مطلوب و سالم نگهدارید.
مصرف نمک و قندهای ساده را کمتر کنید.
میوهها و سبزیجات تازه را در رژیم روزانه خود بگنجانيد.
آب کافی بنوشید.
با پزشک و متخصص تغذیه مشورت کنید و در صورت نیاز از مکملهای ویتامین- مواد معدنی استفاده نماييد.
برنامه غذایی منظمی داشته باشید و وعدههای غذایی خود را حذف نکنید.
با متخصص تغذیه مشورت کنید تا بهترین رژیم برای شما طراحی شود تا بتواند به کنترل حملات کمک کرده و به کیفیت و سلامت زندگی شما بیفزاید.
غذاهای متنوع بخورید.
وزن خود را در محدوده مطلوب و سالم نگهدارید.
مصرف نمک و قندهای ساده را کمتر کنید.
میوهها و سبزیجات تازه را در رژیم روزانه خود بگنجانيد.
آب کافی بنوشید.
با پزشک و متخصص تغذیه مشورت کنید و در صورت نیاز از مکملهای ویتامین- مواد معدنی استفاده نماييد.
برنامه غذایی منظمی داشته باشید و وعدههای غذایی خود را حذف نکنید.
با متخصص تغذیه مشورت کنید تا بهترین رژیم برای شما طراحی شود تا بتواند به کنترل حملات کمک کرده و به کیفیت و سلامت زندگی شما بیفزاید.
آيا قندخون بالا یا پایین میتواند باعث بروز صرع شود؟
قندخون باید در بیماران مبتلا به صرع کنترل شود. شیرینیجات، کافئین و الکل میتوانند باعث نوسان قندخون شوند، ولی فیبرهای غذایی میتوانند به کنترل قندخون کمک کنند.
قندخون باید در بیماران مبتلا به صرع کنترل شود. شیرینیجات، کافئین و الکل میتوانند باعث نوسان قندخون شوند، ولی فیبرهای غذایی میتوانند به کنترل قندخون کمک کنند.
آیا نظم در غذا خوردن در این بیماران اهمیت دارد؟
بله، برخی از افراد به حذف وعدههای غذایی حساس هستند. اگر وعده غذایی حذف شود یا به تأخير بيفتد، ممکن است تناوب حملات افزایش یابد، بنابراین دریافت یک رژیم متعادل و وعدههای غذایی منظم برای این بیماران توصیه میشود.
بله، برخی از افراد به حذف وعدههای غذایی حساس هستند. اگر وعده غذایی حذف شود یا به تأخير بيفتد، ممکن است تناوب حملات افزایش یابد، بنابراین دریافت یک رژیم متعادل و وعدههای غذایی منظم برای این بیماران توصیه میشود.
آیا داروهای ضدصرع بر مواد مغذی اثر میگذارند؟
داروهایی که صرع را کنترل میکنند، ممکن است بر توانایی بدن در جذب، متابولیسم و استفاده از برخی مواد مغذی مانند ویتامین D، ویتامین K، اسيدفوليك، کلسیم، منیزیم و منگنز اثر بگذارند.
افرادی که مقادیر بالای دارو را دریافت میکنند، سالمندان، کودکان، زنان باردار و افرادی که عادات بد تغذیهای دارند بیشتر در معرض خطر قرار دارند. داروهایی مانند فنی توئین، فنوباربیتورات و پریمیدون ممکن است باعث کمبود فولات، بیوتین و ویتامین D شوند. ممکن است نیاز به دریافت مکملهای ویتامینی و مواد معدنی بویژه کلسیم، ویتامین D، آهن و اسیدفولیک باشد.
داروهایی که صرع را کنترل میکنند، ممکن است بر توانایی بدن در جذب، متابولیسم و استفاده از برخی مواد مغذی مانند ویتامین D، ویتامین K، اسيدفوليك، کلسیم، منیزیم و منگنز اثر بگذارند.
افرادی که مقادیر بالای دارو را دریافت میکنند، سالمندان، کودکان، زنان باردار و افرادی که عادات بد تغذیهای دارند بیشتر در معرض خطر قرار دارند. داروهایی مانند فنی توئین، فنوباربیتورات و پریمیدون ممکن است باعث کمبود فولات، بیوتین و ویتامین D شوند. ممکن است نیاز به دریافت مکملهای ویتامینی و مواد معدنی بویژه کلسیم، ویتامین D، آهن و اسیدفولیک باشد.
منبع: دنیای تغذیه ش ۱۱۳
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر