غذا نوش جان کنید و از زندگی لذت ببرید

 

با خواندن مطالب زیر و بکارگیری دقیق آن دیابت را بسادگی شکست خواهید داد.
دیابت ملیتوس یا دیابت شیرین چیست ؟
ديابت مليتوس از دو كلمه يوناني (  سیفون=ادرار و ملیتوس = عسل )
به همین دلیل به آن دیابت شیرین می گویند زیرا ادرار دیابتی ها شیرین می باشد و حالتی را توضیح می دهد که در آن قند خون ( یا گلوکوز) قادر نیست به طور مناسب جذب سلول های بدن شود . این وضعیت باعث افزایش غیر طبیعی مقدار گلوکز خون می شود که می تواند در کوتاه مدت و دراز مدت مشکلاتی را برای دیابتی ها ایجاد کند .


تغذیه سالم
برای دیابت نوع ۱ و ۲ بخش اصلی و مهم اجرای دقیق رژیم غذایی است و اولین خط حمله ثابت نگهداشتن قند خون است . امروزه رژیم غذایی بیماران دیابتی اندکی با افراد سالم تفاوت دارد :
حداقل ۵ واحد میوه و سبزی میل کنید. کمتر از ۳۰٪ کالری مورد نیاز روزانه خودتان را از چربی دریافت کنید ( این مقدار چربی باید بیشتر از چربی های غیر اشباع دارای یک باند مضاعف یا چند باند مضاعف تامین شود . بهترین نوع روغن هایی که حاوی این چربی ها می باشد : روغن آفتابگردان - سویا - ذرت - و بویژه روغن زیتون و روغن کانولا می باشد ).مصرف نمک و غذا های شیرین را کاهش دهید و به مقدار کافی فیبر غذایی  مصرف کنید.

روش قدیمی رژیم درمانی
در گذشته بدلیل اینکه مکانیسم جذب کربوهیدرات ها ( قند ها ) کمتر از امروز شناخته شده بود و با توجه به اینکه قند و شکر از کربوهیدرات ها بدست می آید عقیده بر این بود که دیابتی ها باید از مصرف کلیه کربوهیدرات ها خودداری کنند . این پرهیز بدین معنا است که رژیم غذایی دیابتی ها در گذشته سرشار از پروتئین و چربی بود و آنها با عوارض شدیدی چون فشار خون بالا زندگی می کردند. از این گذشته رژیم غذایی پرچرب باعث افزایش وزن آنه می شد . 
 
روش جدید رژیم درمانی
بيش از ۲۵ سال تحقيقات اين تفكررا ثابت كرد كه ديابتي ها همچنان بايد رژيم غذايي و دريافت كربوهيدرات خود را كاملا تحت كنترل داشته باشند . اكنون ديابتي ها به خوردن مقدار كافي از انواع مناسب كربوهيدرات تشويق مي شوند و حتي مصرف قند و شكر براي آنها مطلقا منع نمي شود .
  • غذايي را كه مي خوريم از : پروتئين - كربوهيدرات - فيبر غذايي - كربوهيدرات ها - ويتامين ها - املاح - و آب تشكيل شده است .
  • فيبر غذايي - ويتامين ها - املاح و آب براي عملكرد مناسب بدن ضروري مي باشند . اماآنها براي بدن انرژي فراهم نمي كنند .
 پروتئين
پروتئين ها در بنشن - انواع نخود و لوبيا - سويا - انواع آجيل - غلات - گوشت - ماهي و لبنيات مانند پنير - شير و خامه يافت مي شود . براي رشد كودكان و ترميم سلولهاي بزرگسالان ضروري مي باشد . ما بايد حداكثر ۲۰٪ از انرژي روزانه خود را از پروتئين تامين كنيم . 
 
چربي ها
 چربي ها عمدتا در گوشت و لبنيات - روغن ماهي - مغز ها ( آجيل ) و حتي در سبزي ها يافت مي شود و براي عملكرد مناسب بدن ضروري مي باشند. اما شما به نوع و مقدار مناسب چربي نياز داريد .توصيه مي شود حداكثر مقدارمصرف روزانه چربي ۳۰٪ كل كالري را به خود اختصاص دهد . متاسفانه تعداد نسبتا زيادي از مردم بيشتر از ۴۰٪ كل كالري مورد نياز خود را از چربي تامين مي كنند .
چربي ها به ۲ دسته تقسيم مي شوند : چربي هاي اشباع و چربي هاي غير اشباع .
چربي هاي اشباع : عمدتا در انواع گوشت - جگر - كله و پاچه - لبنيات - مانند خامه - كره - شير - و ماست پرچرب - پنير و آجيل ( مغز ها ) وجود دارد .
چربي هاي غير اشباع : در روغن هاي گياهي  مانند روغن زيتون - روغن آفتابگردان - روغن كانولا و روغن ماهي وجود دارد . چيزي كه ديابتي ها و افراد سالم بايد به خاطر داشته باشند اين است كه از مصرف زياد چربي هاي اشباع خود داري كنند . چربي هاي اشباع باعث افزايش كلسترول و رسوب آن در عروق و باعث چاقي ( يكي از عواقب آن ) مي شود. احتمال دارد غلظت چربي درخون ديابتي ها بالا باشد كه آنها را براي ابتلا به بيماري هاي قلبي عروقي بسيار آسيب پذير مي سازد .بنابر اين بايد از بالا رفتن كلسترول خون خودشان حتي به مقدار كم نيز جلوگيري كنند.

كربوهيدرات ها
كربوهيدرات ها به دو دسته ساده و مركب تقسيم مي شوند:
كربوهيدرات هاي ساده (‌يا تصفيه شده ): اشكال متفاوتي دارند و آن را عمدتا بنام قند و شكر مي شناسيم . در حقيقت قند و شكر از گلوكز و فروكتوز ( قند ميوه ) ساخته شده است . اكثر مردم  قند ميوه را طبيعي مي دانند و در خوردن آنه افراط مي كنند . اما بايد ياد آور شد كه قند و شكر نيز طبيعي و از نيشكر و چغندر قند تهيه مي شود .بنابراين در مصرف ميوه بايد اعتدال داشت . گلوكز و فروكتوز براي تامين انرژي مورد نياز ما ضروري مي باشند مخصوصا گلوكز زيرا براي عملكرد مفيد خود به آن وابسته مي باشند .
كربوهيدرات هاي مركب ( كربوهيدرات هاي تصفيه نشده ): در غذاهاي نشاسته اي - انواع حبوبات - جو دوسر - برنج - سيب زميني - و نان يافت مي شوند .كربوهيدرات هاي مركب از تركيب كربوهيدرات هاي ساده ( گلوكز ) و انواع فيبر ساخته شده اند .اين فيبر ها ممكن است محلول و غير محلول باشند . فيبر محلول كه در بنشن - انواع نخود و لوبيا - غلات يافت مي شود در روده به صورت يك محلول نرم چسبناك تبديل مي شود و از جذب خيلي سريع گلوكز و چربي ها جلوگيري ميكند . 
 

    رزیم غذایی دیابتی ها
  اولین چیزی که یک دیابتی باید به خاطر داشته باشد اين است كه توانايي بدن وي براي جذب قند مختل شده است و نبايد هرگز پرخوري كند . در عمل اين بدان معنا است كه فرد ديابتي بايد زمان وعده غذايي خود رامشخص   و مقدار آن را متعادل نمايد. به عبارت ديگر ۳ وعده غذاي اصلي: صبحانه - ناهار-  شام به صورت كم حجم همراه با ۲ تا ۳ ميان وعده سبك در بين آنها مانند چاي و بيسكوئيت سبوس دار براي ساعت ۱۱-۱۰ - عصرانه براي ساعت ۵-۴ بعد از ظهر - و يك خوراكي سبك قبل از خواب مصرف نمايد . افراديكه انسولين تزريق مي كنند وعده هاي غذايي را بايد ۱۵ تا۳۰ دقيقه قبل از تزريق مصرف كنند. زيرا مدت زماني طول مي كشد تا انسولين وارد گردش خون شود و بتواند وظيفه خود را انجام دهد .
اگر شما به تازگي به جمع ديابتي ها پيوسته ايد و در جستجوي زندگي بهتري هستيد ممكن اين تصور را داشته باشيد كه پيروي از رژيم غذايي و وعده هاي متعدد براي شما مشكل باشد . اما به شما ثابت خواهد شد كه اين روش بسيار ارزشمند است . 

تعادل
يك ديابتي بايد سعي كند تا مطمئن شود كه هر وعده غذاي اصلي يا ميان وعده حاوي پروتئين - جربي و كربوهيدرات باشد . دست يافتنبه اين مهم مشكل نيست . زيرا طبيعتا بسياري از ميان وعده ها حاوي مقادير متنوعي از اين ۳ ماده مغذي فوق مي باشد . براي مثال يك ساندويچ پنير داراي پروتئين ( پنير ) چربي ( چربي پنير ) و كربوهيدرات ( نان ) مي باشد . نكته مهم اينست كه يك ديابتي نبايد هيچيك از اين سه ماده مغذي را مخصوصا كربوهيدرات را حذف كند .

خودداري از مصرف بيش از حد كالري

برخلاف فرد غيروابسته به انسولين ، يك فرد وابسته به انسولين اغلب خيلي لاغر است ، اما تزريق طولاني مدت انسولين و مصرف غذاهاي پرچرب و پرپروتئين باعث چاقي اومي شود . اما ، پائين نگهداشتن وزن براي ديابتي ها واقعاً با اهميت است ، براي آنكه بيماريهاي مختلف منجمله بيماريهاي قلب و عروق را در پائين ترين حد خود نگه دارند .
ممكن است در مدت كوتاهي بعضي از بيماران از اجراي رژيم غذايي خسته شده باشند . اما فقط اجراي طولاني مدت رژيم جواب مي دهد . كاهش مقدار مصرف قندو شكر شما را در مسير مناسب قرار خواهد داد ، همچنين كاهش مقدار چربي ، مخصوصاً چربي اشباع ، در رژيم غذايي حتي بيشتر به شما كمك خواهد كرد ، و لزوماً كاستن از قندوشكر به معناي محروميت مطلق شما نيست .

كاهش قند وشكر

اكثر متخصصين تغذيه ترجيح مي دهند بيماران ديابتي خودرا از شيرين كردن چاي و قهوه بر حذر دارند . اما اين عقيده تفكر بسيار وحشتناكي است . مصرف شيرين كننده هاي قوي ، مانند آسپارتام ( بنامهاي تجاري نوتراسوئيت و كاندرل ) يا ساخارين بهتر از قند وشكر است ، اما مصرف آن ها را بايد در حداقل نگه دارند .
بايد از مصرف غذاها و نوشيدني هاي شيرين نوشابه هاي گازدار-كولاوغيره -  خودداري كنيد ، زيرا نه تنها مصرف نوشيدني هاي گازدار ، مقدار زيادي گلوكز را بطور آني وارد گردش خون مي كند ( اين حالت براي كنترل ديابت بد است ) بلكه آنها بسيار انرژي زا و چاق كننده هستند ( بطور ميانگين 1 شيشه كولا حاوي 7 قاشق چايخوري شكر است و يك نوشابه خانواده 1 ليتري حدود 130 گرم قند دارد ) .
مصرف آب گازدار يا آبميوه تازه رقيق شده با آب ترجيحاً بهتر است ، اگر پيروي از اين روش براي شما بسيار سخت است ، مي توانيد از نوشيدني هاي گازدار شيرين شده با شيرين كننده هاي مصنوعي كم كالري در حد اعتدال استفاده كنيد .

كاهش مصرف چربي

كاهش مقدار كالري مصرفي - كاهش مقدار چربي مخصوصاً چربي اشباع كمك بزرگي به كنترل وزن خواهد كرد و با رژيم غذايي ديابتي ها هماهنگ خواهد بود . از طرف ديگر نيازي به سخت گيري نيست زيرا بعضي از كره هاي جديد كم چرب كه در شيريني پزي و پخت وپز به كار مي رود طعم بسيار عالي دارند.
آيا يك نفر هميشه به كره نياز دارد ؟  يك ساندويچ پنير طعم خوبي دارد ، اگر شما را راضي نمي كند ، مي توانيد به جاي يك لايه ضخيم كره از كمي سس مايونز كم چرب و برگ كاهو كه همان كار كره را انجام مي دهد استفاده كنيد .
براي پختن  بجاي كره از روغن زيتون خالص يا روغن كانولا بيشتر استفاده كنيد . براي پختن تاس كباب نيازي به سرخ كردن گوشت و سبزيجات نيست . اگر آنها را آهسته بپزيد بسيار لذيذ مي شوند .
سيب زميني سرخ كرده بايد جزء ليست ممنوعه قرار گيرد . نه تنها پركالري و پرچربي مي باشند (حتي انواع كم چربي آنها )، بلكه پرنمك نيز هستند . آجيل وتخمه ها مانند تخم آفتابگردان يا تخم كدو مي تواند مقدار كمي نمك داشته باشند كه مصرف همزمان آنها با يك نوشيدني يا يك خوراكي سبك خوب و بسيار مغذي است .

معده خود را پركنيد

بهترين راه براي جلوگيري از پرخوري اين است كه معده خود را با خوراكي هاي كم كالري پر كنيد .
سعي كنيد يك بشقاب بزرگ سالاد سبزيجات خام و رنگارنگ مانند گوجه فرنگي ، فلفل سبز ، خيار ، هويج و تربچه ميل كنيد . براي يك وعده غذاي اصلي ، از سبزيجات و سالاد كاملاً پرحجم همراه با انواع رشته و ماكاروني تهيه شده از آرد كامل يا حبوبات كه آنرا با سبزيجات خرد شده فراوان پخته ايد مصرف كنيد .
استفاده از يك سس ساده تهيه شده از آبليمو و روغن زيتون بودار به طور شگفت انگيزي ديابتي ها را خشنود خواهد كرد .

مصرف چربي ، سديم و فيبر غذايي خود را كنترل كنيد    

بعضي از ديابتي ها نيازي به كاهش وزن ندارند ، اما تنظيم مصرف چربي ، سديم (نمك طعام) وفيبر اين افراد ضروري است . اين خيلي با اهميت است كه ديابتي ها براي محدود كردن خطر بيماري عروق كرونر قلب مقدار كلسترول خونشان را تحت كنترل قرار دهند . آنها بايد همچنين فشار خون خود را پائين نگه دارند . يك رژيم غذايي كم چرب ، كم نمك و پرفيبر همه اين كارها را انجام خواهد داد .

ميانه روي

رعايت اعتدال خيلي آسان است ، مخصوصاً براي كساني كه تازه ديابتشان تشخيص داده شده  است . اين افراد در مورد رژيم گرفتن و موفقيت آن شك دارند. اين بدگماني نه تنها غير ضروري است بلكه مطمئناً غير مفيد است . اين بدگماني ها استرس را افزايش مي دهد ودر مقايسه با ساير افراد بخوبي معلوم شده است كه استرس ، ديابتي ها را در اجراي يك رژيم غذايي موفق ناتوان مي كند .

پرهيز غذايي

براي ديابتي ها بسيار مهم است كه به رژيم غذايي خود هميشه توجه كنند . درابتدا بخاطر داشتن اينكه چه چيز مجاز است و چه چيز غيرمجاز ممكن است سخت باشد . اما بزودي اين موضوع عادي مي شود .

غذاهاي آزاد :

اين غذاها را مي توانيد به هر مقدار و هرزمان كه مي خواهيد بخوريد .

٭  همه سبزيجات برگ دار و سبز

 ٭  انواع كلم (گل كلم ، كلم برگ ، بروكلي و    . ) وشلغم
٭   انواع پياز ، پيازچه و سير
٭   نخود سبز و لوبيا سبز
٭   سالاد سبزيجات (گوجه فرنگي ، فلفل سبز ، خيار    .)
٭   انواع قارچ
٭   چاي قهوه ، آب ، آب گوجه فرنگي (به مقدار متعادل ) ، سوپ صاف شده

غذاهاي پروتئيني كربوهيدراتي خوب
اين غذاها براي ديابتي ها مناسب است . اما بايد براساس توزيع كالري كربوهيدرات و پروتئين مصرف شوند.
٭  بنشن ، انواع نخود ولوبيا
٭  برنج قهوه اي و انواع رشته ها و ماكاروني تهيه شده از آرد كامل
٭  جو دو سر ، آردهاي تهيه شده از غلات كامل ، انواع نان ، بيسكويت هاي شيرين نشده و غيره .
٭  كليه صيفي جات ريشه اي
٭  كليه ميوه هاي تازه كم شيرين
٭  غلات صبحانه شيرين نشده پرفيبر
٭  گوشت هاي بدون چربي
٭  ماهي تازه ومنجمد
٭  پنير كم چرب ، شير كم چرب ، ماست كم چرب
٭  سويا

غذاهايي كه در خوردن آنها بايد اعتدال داشت
ليست ذيل نشان دهنده غذاهاي كربوهيدراتي و غذاهاي چرب است كه براي ديابتي ها كمتر مناسب است ، گاهي اوقات به صورت هوسي ودر مقادير معين مي توانيد مصرف كنيد اما نبايد در خوردن آنها زياده روي كنيد :
٭  آرد سفيد ، نان هاي برشته شده
٭  انواع چيپس ، پوره سيب زميني و پوره هويج
٭  پنير پر چربي ، خامه ، شير پرچرب ، ماست پرچرب
٭  گوشت هاي چرب ، گوشت چرخ كرده خريداري شده از فروشگاهها ، كباب كوبيده ، انواع سوسيس وكالباس
٭  انواع گوشت و ماهي نمكدار 
٭  آب ميوه شيرين
٭  مربا و مارمالاد كم شيرين و ساير فرآورده هاي نظير آنها
٭  كمپوت هاي ميوه كه  شربت آبميوه دارند 

غذاهاي بد
حتي الامكان بايد از خوردن آنها پرهيز شود . چنانچه تمايل به خوردن آنها داريد بايد به مقدار بسيار كمي مصرف كنيد :
٭  شكر ، عسل ، شيره انگور وشيره خرما
٭  انواع شيريني ، آبنبات و شكلات
٭  آدامس پرشكر
٭  مربا ومارمالاد پرشكر و فرآورده هاي نظير آنها
٭  بيسكويت هاي شيرين ، كرمدار و شكلاتي ، انواع كيك و نان هاي گيسويي و شيرمال پخته شده با        آرد سفيد و شكر
٭  دسرهاي تهيه شده با آردهاي تصفيه شده و شكر
٭  كمپوت ميوه با شربت ( آب و شكر )
٭  بستني و بستني يخي 
٭  آبميوه شيرين شده با شكر ، نوشابه هاي گازدار شيرين وكولا
٭  غلات صبحانه شيرين شده
٭  انواع گوشت هاي چرب و نمكدار ، كله پاچه ، جگر ، ماهي دودي وشور
٭  مارگارين ( كره گياهي ) ، روغن حيواني ، سس مايونز معمولي 

منبع: http://fakouchaki.blogfa.com/cat-1.aspx

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر