دیابت و فشار خون بالا


فشار خون بالا یا هایپرتنشنhypertension یکی از فاکتور های مهم برای پیشرفت و بدتر شدن بسیاری از
عوارض دیابت ، شامل بیماری چشم دیابتی،و بیماری کلیوی می باشد.
ابتلا به دیابت خطر گسترش فشار خون بالا و دیگر مشکلات قلبی عروقی را افزایش می دهد. زیرا  دیابت
به صورت مضری بر روی عروق تاثیر می گذارد و زمینه را برای تصلب شريان مهیا می سازد.تصلب شرایین
میتواند منجر به افزایش فشار خون ،که اگر درمان نشود، می تواند منجر به آسیب عروق خونی،
سکته مغزی،نارسایی قلبی، حمله قلبی ، یا نارسایی کلیه شود.



  « توصيه هاي رژيم غذايي براي بيماران مبتلا به ديابت و افزايش چربي خون»


تجويز رژيم غذايي هميشه به معناي كاهش ميزان غذاي دريافتي نيست بلكه در حقيقت اصلاح برنامه غذايي فردي است كه مبتلا به ديابت و افزايش چربي خون شده است ، براي كنترل بهتر ديابت و چربي خون بايد به نكاتي در مورد رژيم غذايي روزانه و طرز صحيح استفاده از مواد غذايي توجه شود .

ـ  4گروه مواد غذايي نشاسته اي كه هر يك تأثير زيادي بر قند و چربي خون شما دارند :


 گروه اول كه براي بيماران مبتلا به ديابت و چربي خون مفيد است(دیرتر شما را گرسنه می کند)
نخودپختـه ، نخـود چي ، نان بـربري ، لپه ، ذرت تازه ، عدس ، باقلا با پوست، نان تافتـون ، ماكاروني دم نشـده ( بعد از پختن و آبكش كردن مصرف شود ) لوبيا قرمز ، خلال سيب زميني سرخ شده ، لوبيا چيتي ، چغندر قند ، بـرنج بي نام درجه 2 ، برنج تايلندي ، برنج اروگـوئه و برنج طارم كه بصورت كته پخته شده است ، كشمش قرمـز ( پلويي ) ، ماش ، خرماي خشك زرد ( زاهدي ) ، انجير خشك ، توت خشك ، لوبيا سفيد ، نان جوكه به صورت نازك تهيه شده است .  
 
 گروه دوم كه بايد كمتر مصرف شوند .
برنج طارم به صورت آبكش و دم كرده ، برنج كام فيروزي بصورت كته بدون روغن ، برنج صدري كته بدون روغن ، نخود سبز ، كشمش سبز ، برگه زردآلو ، ماكاروني دم شده بدون روغن ، نان لواش

 گروه سوم كه بايد حتي الامكان از خوردن آنها پرهيز شود .
سيب زميني پخته و سيب زميني پوره شده ، هويج پخته و هويج پوره شده ، نان باگت ، نان لواش متري ، خرماي رطب ، سيب زميني استامبولي ، نان سفيد ، باقلا سبز بدون پوست ، خربزه ، هندوانه و انگور .

 گروه چهارم  كه بايد از مصرف آنها تا حد ممكن خودداري كرد .
قند و شكر ، انواع شيريني بخصوص شيريني تر ، مربا ، عسل ، انواع آبنبات ، نوشابه ، ماءالشعير ، پيراشكي ، بيسكويت هاي كرم دار ، چيپس ، كلوچه ، انواع خرما ، سانديس و كمپوت ، انواع سس مايونز ، خيار شور ، شور ، زيتون شور ، شير و لبنيات پر چرب ، تخم مرغ نيمرو ، دل و جگر و قلوه ، مغز و زبان ، كله و پاچه ، سوسيس و كالباس ، كنسرو ماهي .
چنانچه مايل بوديـد كه هركـدام از مواد غذايي چهار گروه فوق را مصرف كنيد حتماً با مشـاور تغذيه خود مشورت كنيد .

 

ـ براي جلوگيري از عوارض ديابت و كاهش چربي خون چه بايد كرد ؟


í از برشته كردن نان خودداري كنيد .
í ماكاروني را فقط در آب جوشانده و پس از آب كش كردن ، بدون دم كردن همراه با مايه ماكاروني مصرف كنيد .
í براي نوشيدن چاي بجاي استفاده از قند و شكر ، و  خرماي رطب از شيرين كننده هاي مصنوعي ،توت خشك ، كشمش قرمز ( پلويي ) و خرماي خشك زاهدي ، به مقدار كم استفاده كنيد .
í از مصرف پورة سيب زميني الويه وپورة هويج خودداري كنيد .
í از مصرف بيش از اندازة توصيه شدة روغن و چربيها ، انواع غذاهاي سرخ شده و گوشتهاي پر چرب و انواع كره خودداري كنيد ؛ مگر به تشخيص متخصص تغذيه .
í سعي كنيد در حد ممكن حتماً مواد غذايي خود را بصورت آب پز يا كبابي مصرف كنيد. قبل از پختن مرغ پوست آن را جدا كنيد و در مورد گوشت قرمز حتماً كليه چرببهاي آن را برداشته ، سپس طبخ نمائيد .
í از مصرف بيش از اندازه نمك و مواد غذايي شور و پر نمك خودداري كنيد .
í از مصرف بيش از سه عدد تخم مرغ آب پز در هفته خودداري كنيد .
í روزانه 8 ـ 6 ليوان آب بنوشيد .
í سبزيجات وحبوبات، نان وبرنج، ماكاروني و سيب زميني را حتماً به مقدار توصيه شده مصرف كنيد.
í از مصرف بيش از اندازه آجيل بدليل افزايش چربي خون و ميـوه هـاي خشك شـده مثل برگه ها ( مثلاً برگه زردآلو ) بدليل داشتن قند فراوان پرهيز كنيد .
í ميتوانيد از چاي و قهوه بدون قند و شكر به مقدار دلخواه مصرف كنيد .
í براي تغيير طعم غذا مي توانيد به ميزان دلخواه از سبزيها، سير،ترشي كم نمك،سالاد و آب ليموي تازه استفاده كنيد.
í اگر براي كنترل ديابت دارو مصرف مي كنيد حتماً غذا را سر وقت ميل كنيد تا دچار كاهش قند نشويد .
í در صورت امكان حداقل روزي 30 دقيقه پياده روي كنيد . در مورد زمان و چگونگي پياده روي با متخصص داخلي و متخصص تغذيه حتماً مشورت كنيد .
*      براي اينكه قند خون شما نوسان ناگهاني نداشته باشد بهترين راه آنست كه يك مقدار مشخص از غذا در يك زمان مشخص ميل كنيد .

ـ براي جلوگيري از كاهش قند خون ( هايپوگلايسمي ) چه بايد كرد ؟


كاهش قند خون ناشي از فعاليتهاي شديد فيزيكي ، گرسنگي شديد و طولاني و مصرف بيش از اندازه داروهايي نظير انسولين و قرصهاي كاهش دهندة قند خون است . علائم آن شامل تعريق ، لرزش دست ، طپش قلب ، تندي ضربان قلب ، دل شوره و اضطراب ، سرگيجه ، سردرد ، خواب آلودگي ، تاري و دو بيني ، تكلم غير طبيعي ، رفتار غير عادي و عدم تعادل مي باشد . بنابراين حتماً  يك  آبنبات يا يك نوشيدني شيرين مثل آبميوة طبيعي همراه خود داشته باشيد تا در صورت بروز عوارض فوق بلافاصله از آن استفاده كنيد . البته همواره توصيه مي شود ، با رعايت دقيق رژيم غذايي و دارويي از بروز كاهش قند خون جلوگيري كنيد .

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر