شيوه‌هاي نگهداري از قوطي‌هاي كنسرو

جام جم آنلاين: بسته‌بندی یكی از روش‌های نگهداری مواد غذایی است. امروزه بيشتر غذاهای كارخانه‌ای به وسیله مواد فلزی، شیشه‌ای، پلاستیكی، كاغذی و... بسته‌بندی می‌شود.

شیشه و كاغذ، قدیمی‌ترین و فلزات مقاوم‌ترین نوع بسته‌بندی است. اكنون طیف وسیعی از فلزات برای تهیه قوطی كنسرو، كمپوت و انواع نوشابه استفاده می‌شود.
این قوطی‌ها اگرچه از غذا در برابر آلودگی ناشی از میكروارگانیسم‌ها، حشرات، رطوبت، نفوذ گازها و اكسیژن محافظت می‌كند، اما معایبی هم دارد كه می‌تواند برای سلامت مصرف‌كننده مخاطره‌آمیز باشد.
معمولا قوطی‌هایی كه برای كمپوت یا كنسرو استفاده می‌شود از جنس آلومینیوم یا فولاد نرم است كه با یك لایه قلع یا كروم، اندود شده و در نهایت یك لایه لاك مخصوص، روی آن را می‌پوشاند.
این لاك‌ها ازایجاد فعل و انفعالات شیمیایی میان فلز و ماده غذایی جلوگیری می‌كند. اما متاسفانه گاهی بر اثر لاك اندود نامناسب، غذا با فلز بدنه قوطی تماس پیدا می‌كند و رنگ، طعم و ارزش تغذیه‌ای آن افت مي‌كند و از همه مهم‌تر بر اثر فعل و انفعالات شیمیایی، به سلامتي مصرف‌كننده آسيب مي‌زند.
گاهی نیز اسیدیته بالای برخی كمپوت‌ها یا نوشابه‌های گازدار یا حتی سموم دفع آفات باقی‌مانده در برخی از میوه‌جات كنسروی، می‌تواند به آزاد شدن پوشش لاك و سپس قلع قوطی منجر شده و با خوردگی جدار داخلی قوطی عاملی براي نفوذ و رشد میكروب‌های بیماری‌زا در محصول شود؛ يا سطح لحیم‌كاری قوطی‌هایی كه با ماده غذایی تماس دارد،باعث ورود یون سرب و كادمیم به داخل ماده غذایی مي‌شود و مسموميت ايجاد مي‌كند.
سرب به كاهش ضریب هوشی، بیش‌فعالی، خستگی مفرط، افسردگی، فشار خون بالا و... منجر می‌شود و كادمیم اثر سوء بر كلیه‌ها مي‌گذارد و با آزادسازی كلسیم از استخوان‌ها موجب نرمی و پوكی آنها می‌شود. همچنين ساییدگی‌ها، كدگذاری‌های عمیق یا چسب‌های نامناسب نیز می‌تواند از عوامل زنگ‌زدگی و نفوذ تركیبات مضر به داخل قوطی باشد.
بنابراین برای آن‌كه ازسلامت و بهداشت كنسرو و كمپوت انتخابی خود مطمئن شوید، از خرید محصولات نامعتبر، متفرقه و بی‌نام و نشان خودداری كنيد و هنگام خرید، قوطی‌هایی را انتخاب كنید كه كاملا سالم، بدون نشتی، سوراخ‌شدگی، زنگ‌زدگی و ضرب‌دیدگی باشد. این را هم بدانید مشخصات و تاریخ مصرف محصول باید روی بدنه فلزی قوطی حك شده باشد.
توصیه‌ها:
1‌‌ـ‌‌ هیچ‌گاه مواد غذایی كنسروی را جایگزین غذاهای خانگی نكنید.
2‌‌ـ‌ اگر هنگام باز‌كردن قوطی متوجه ریختگی لاك یا لكه‌های سیاه‌رنگ و زنگ‌زده در جدار داخلی آن شدید از مصرف محصول بپرهیزید. لكه‌های زنگ‌زده، غذا را فاسد و شیمیایی می‌كند.
3‌‌ـ‌‌ سیاه‌شدن جدار خارجی بدنه قوطی و البته رشد كپك روی آن نشان‌دهنده آن است كه كنسرو در شرایط بهداشتی نگهداری نشده است و از خرید آن اجتناب كنید.
4‌‌ـ‌‌ وقتی در قوطی را باز كردید، بلافاصله محتویات آن را درون ظروف شیشه‌ای بریزید. خوب است بدانید بر اثر باز‌شدن در كنسرو بخصوص كمپوت، اسید میوه با كمك اكسیژن هوا با دیواره فلزی قوطی واكنش نشان داده و ماده غذایی را مسموم می‌كند.
5‌‌ـ‌‌ هیچ‌گاه قوطی كنسرو و كمپوت را درون یخچال نگهداری نكنید، زیرا رطوبت این محیط به زنگ‌زدگی بدنه قوطی منجر می‌شود.
فاخره بهبهانی - گروه سلامت

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر