قهوه نوشیدنی مفید


قهوه يكي از مفيدترين نوشيدني‌هاي جهان است. كافئين موجود در قهوه، چاي، شكلات و برخي نوشيدني‌ها اثرات متعددي در بدن دارند. مطالعات اخير حكايت از ارتباط معكوس مصرف قهوه با خطر بسياري از بيماري‌هاي مزمن نظير ديابت نوع 2، پاركينسون و كبد چرب ناشي از الكل دارد. مصرف معتدل قهوه براي بيشتر افراد بجز زنان باردار، افراد مسن و بيماران قلبي – عروقي بي‌خطر است.

افزايش هوشياري
قهوه علاوه بر كافئين، حاوي مواد مغذي ديگر نظير آنتي‌اكسيدان‌ها، منيزيم، پتاسيم و نياسين مي‌باشد. اگر چه قهوه تا حدودي اعتيادآور است، اما سازمان غذا و داروي امريكا (FDA)مصرف قهوه را بي‌خطر مي‌داند. قهوه مي‌تواند با تأثير بر سيستم عصبي مركزي باعث افزايش هوشياري و كاهش خستگي گردد. قهوه به سرعت در بدن جذب و بالاترين ميزان قهوه در سرم پس از 90 دقيقه مشاهده مي‌شود.

عوارض مصرف
مصرف بيش از اندازه قهوه مي‌تواند عوارض نامطلوبي داشته باشد. مصرف بيش از دو تا سه ليوان قهوه به‌طور متوالي مي‌تواند باعث بي‌خوابي، تشويش و اضطراب و ناراحتي‌هاي گوارشي گردد. از سوي ديگر  عدم مصرف قهوه در كساني كه عادت به مصرف آن دارند، مي‌تواند موجب سردرد، سرگيجه، افسردگي و بي‌قراري ‌شود. قهوه حاوي كافئين و يا حتي فاقد كافئين مي‌تواند باعث تشديد علائم زخم معده، سوزش سردل و يا  ناراحتي‌هاي مري گردد. افراد مسني كه داراي ذخاير پايين كلسيم يا ويتامينD هستند، در صورت مصرف زياد كافئين در معرض خطر شكستگي استخوان لگن قرار مي‌گيرند. مصرف قهوه در افرادي كه به مصرف آن عادت ندارند، ممكن است باعث افزايش فشار خون به اندازه 10 ميلي‌متر جيوه گردد كه اين اثر با مصرف مداوم قهوه تا حدودي كاهش پيدا مي‌كند.

افزايش كلسترول
برخي مطالعات نشان داده‌اند كه مصرف بالاي قهوه مي‌تواند باعث افزايش كلسترول تام سرم و همچنين LDL شود. البته چنانچه قهوه از صافي كاغذي گذشته باشد، اين اثر از بين مي‌رود. مصرف قهوه در دوران بارداري توصيه نمي‌شود؛ زيرا اين ماده مي‌تواند از جفت عبوركند و رشد و نمو جنين را تحت تأثير قرار دهد. قهوه مي‌تواند باعث ارتقاي سطح توانايي و تأخير در خستگي در ورزش استقامتي شود. شايد يكي از جالب‌ترين نقش‌هاي احتمالي كافئين بر سلامت، تاثير آن در كاهش خطر ابتلا به ديابت نوع دوم، به علت وجود اسيد كلروژنيك كه يك آنتي‌اكسيدان است، باشد (نه به خاطر كافئين موجود در قهوه). در قهوه‌اي كه كافئين آن گرفته شده نيز اين ارتباط ديده شده است.  البته قهوه حاوي مقادير بالاي انواع آنتي‌اكسيدان‌هاست كه آنتي‌اكسيدان‌ها قادر به جلوگيري از افزايش راديكال‌هاي آزاد (كه از عوامل ايجاد ديابت مي‌باشند) هستند. 
مصرف قهوه و بيماري‌ها
يكي ديگر از بيماري‌هاي مزمني كه ممكن است مصرف قهوه باعث كاهش پيشرفت آن شود، پاركينسون است. يك مطالعه در آمريكا كه 30 سال به طول انجاميد، نشان داد خطر پاركينسون در افرادي كه مصرف بالاي قهوه داشتند نسبت به آنهايي كه قهوه مصرف  نمي‌كردند يا كمتر مصرف مي‌كردند، پنج برابر كمتر بود. همچنين بر اساس مطالعه‌اي كه اخيراً انجام گرفته مصرف قهوه مي‌تواند خطر افزايش اسيد اوريك در بدن و ابتلا به نقرس را كاهش دهد. مطالعات از ارتباط منفي مصرف قهوه با بيماري‌هاي كبدي حكايت دارند؛ به‌طوري‌كه مصرف قهوه مي‌تواند سرطان كبد، به‌ويژه در افراد مبتلا به سيروز كبدي يا هپاتيت B يا C را تا 76 درصد كاهش دهد. مصرف بيش از اندازه قهوه مي‌تواند خطراتي براي سلامتي داشته باشد. قهوه جذب آهن و روي را در بدن كاهش مي‌دهد؛ بنابراين بايد از مصرف كافي اين املاح ضروري اطمينان حاصل نمود. حرف آخر اينكه مصرف متوسط قهوه اثرات سودمندي براي بدن دارد. توصيه مي‌شود زنان باردار از مصرف قهوه اجتناب نمايند و يا كمتر از دو فنجان در روز مصرف نمايند. 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر