چیپس میوه؛ مفیدتر از تنقلات صنعتی



چیپس میوه؛ مفیدتر از تنقلات صنعتی
این روزها وقتی برای خرید شیرینی یا آجیل وارد قنادی می شویم، ظرف های بزرگی از میوه های رنگارنگ خشک شده ای را می بینیم که معمولا انواعی از میوه های فصل یا غیرفصل هستند. گاهی وسوسه می شویم تا مقدار کمی از آنها را گرفته و به عنوان تنقلات در یک میان وعده میل کنیم. اما آیا میوه های خشک شده که در صنعت به آن «چیپس میوه» نیز گفته می شود ارزش تغذیه ای دارند؟ آیا می توان این میوه ها را در فصول سرد سال جایگزین میوه های فصلی کرد؟
میوه های خشک شده تقریبا عاری از چربی هستند و خوردن آنها می تواند خطر بروز سکته قلبی و بیماری های عروقی را کاهش دهد. این میوه ها درست است که در مقایسه با میوه های تازه از درصد کمتری از املاح و ویتامین های طبیعی برخوردارند، ولی می توانند جایگزین های مناسبی برای تنقلات شور و شیرین صنعتی باشند. این میوه ها از نظر کلسیم و فسفر غنی بوده و به دلیل داشتن مقدار زیادی آهن به خانم ها به عنوان میان وعده های تنقلی توصیه می شود. اما این به آن معنا نیست که افراد هر روز مقدار زیادی از میوه های خشک استفاده کنند. این دسته از تنقلات کالری بالایی دارند و در مقایسه با میوه های تازه از قند زیادتری برخوردارند.

درواقع با خشک شدن میوه از مقدار آب و رطوبت آن کاسته شده و معده می تواند حجم بیشتری از آن را بپذیرد. بنابراین با مصرف بیشتر میوه، انرژی و قند بیشتری وارد بدن می شود. بر این اساس باید توجه داشت که مصرف بیش از حد میوه جات خشک در یک وعده با وجود محتوای قند طبیعی فروکتوز و گلوکز به لحاظ آن که منجر به افزایش سریع قند خون و در نتیجه اضافه وزن و افزایش بافت چربی بدن می گردد باید با احتیاط مصرف شود. به همین دلیل، در صورتی که از رژیم های لاغری پیروی می کنید مصرف مداوم این نوع میوه ها را توصیه نمی کنیم.

خوب است بدانید نصف لیوان چیپس میوه تقریبا ۲۵ تا ۳۰کیلوکالری انرژی دارد و در صورتی که هنگام تهیه آن تمامی نکات بهداشتی و اصولی از نظر درجه حرارت، طول زمان انجام فرآیند و هوایی که میوه ها در معرض آن قرار می گیرند رعایت شود، هر نصف لیوان میوه خشک شده از نظر ارزش تغذیه ای تقریبا با یک لیوان میوه تازه خرد شده برابر است.

البته مصرف این نوع میوه ها در کنار میوه های تازه فصلی توصیه می شود. معمولا همه میوه هایی را که دارای بافت فیبری هستند، نظیر، سیب، کیوی، آناناس، موز، پرتقال، لیمو و حتی توت فرنگی می توان خشک کرد و آن را جایگزین پاستیل و شکلات کودکان کرد. این نوع میوه ها هم موجب هضم غذا و هم پیشگیری از سرطان ها می شوند.

● طرز تهیه میوه خشک
برای خشک کردن میوه در منزل در فصل سرد سال باید میوه ها را به قطعات کوچک خرد و در یک سینی استیل پهن کنید و روی بخاری یا شوفاژ قرار دهید. هرچه برش ها نازک تر باشند زودتر خشک می شوند. البته استفاده از دستگاه های خشک کن میوه نیز گزینه مناسبی است چراکه روند خشک شدن سریع تر و در عین حال میوه ها یکنواخت تر خشک شده و درصد آلودگی آنها به کپک به حداقل می رسد.
معمولا بهتر است چیپس میوه را درون ظروف در بسته شیشه ای یا پلاستیکی ضخیم نگهداری کرد تا تبادل گاز و رطوبت با هوای بیرون انجام نشود. محل نگهداری میوه ها بهتر است تاریک، خشک و خنک باشد. با این روش نگهداری این میوه ها ۳ تا ۴ ماه سالم می مانند.

● میوه خشک فله ای نخرید
این روزها میوه های خشک در بسیاری از مغازه ها و قنادی ها به صورت فله ای به فروش می رسند که به هیچ عنوان بهداشتی نیستند. تکه های ورقه شده میوه در هوای آلوده به انواع میکروب ها، گرد و غبار و نور زیاد نه تنها فوایدی برای مصرف کننده در پی ندارند، بلکه مضراتی را نظیر اختلالات گوارشی به همراه خواهند داشت. بنابراین بهتر است از خرید میوه های خشک شده و فله ای منصرف شوید و تنها از محصولاتی که دارای بسته بندی بهداشتی، تاریخ مصرف و پروانه بهداشت هستند استفاده کنید.

فاخره بهبهانی

منبع: جام جم آنلاین



هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر