فايده ها و مضرات کاکائو


شايد اين موضوع کمي خنده‌دار و غيرقابل باور باشد، اما تا اواخر قرن 17 ميلادي، شکلات يا کاکائو (chocolate) ، ماده غذايي گران قيمتي در اروپا بود که فقط ثروتمندان سلطنتي از آن استفاده مي‌کردند.

شايد اين موضوع کمي خنده‌دار و غيرقابل باور باشد، اما تا اواخر قرن 17 ميلادي، شکلات يا کاکائو (chocolate) ، ماده غذايي گران قيمتي در اروپا بود که فقط ثروتمندان سلطنتي از آن استفاده مي‌کردند. در آمريکاي مرکزي نيز شکلات کالايي لوکس محسوب مي‌شد و مردم از دانه‌هاي کاکائو به جاي پول استفاده مي‌کردند.

اولين بار کريستف کلمب کاکائو را از آمريکا به اروپا آورد تا به ملکه اسپانيا نشان دهد. در آن زمان از شکلات در انواع نوشيدني‌ها استفاده مي‌شد و براي گرفتن تلخي آن مقداري شکر به آن اضافه مي‌کردند.
در سال 1828، هلندي‌ها روشي اختراع کردند که طي آن چربي دانه‌هاي کاکائو گرفته مي شد و از آن "کره کاکائو" تهيه مي گرديد. از باقي‌مانده آن نيز "پودر کاکائو" تهيه مي‌شد.
گفته مي‌شود جوزف‌فراي اولين کسي بود که در سال 1847 ميلادي شکلات را به شکل امروزي روانه بازار کرد و براي اينکه قيمت شکلات کمي پايين بيايد به چربي کاکائو، چربي‌هاي ديگري هم افزود.


تلخ‌، شيري و سفيد


کاکائو ماده‌اي تلخ مزه است که از دانه‌هاي درخت گرمسيري کاکائو به دست مي‌آيد.
دانه‌هاي کاکائو از نظر طعم، تلخي و عطر با هم متفاوت‌اند و گران‌‌ترين نوع کاکائو از دانه‌هاي درخت کرئيولو به دست مي‌آيد که تلخي آن نسبت به ساير کاکائوها خيلي کمتر است و تنها 10 درصد شکلات‌هاي دنيا با استفاده از اين نوع کاکائو تهيه مي‌شود.
جالب است بدانيد که در نوع مرغوب شکلات‌ها، تنها 10 درصد کاکائو به کار مي‌رود.
به‌طور کلي شکلات ها را به سه دسته، تلخ، شيري و سفيد تقسيم مي‌کنند:
- شکلات‌هاي تلخ بدون شير هستند.
- شکلات‌هاي شيري حاوي سير، شکر و وانيل‌اند.
- در شکلات سفيد تنها از چربي دانه کاکائو استفاده مي‌شود.
براي طعم دادن به شکلات نيز از اسانس هاي پرتقال، توت‌فرنگي، نعناع، نارگيل، يا انواع مغزها استفاده مي‌شود.
 فوايد شکلات


تحقيقات جديد نشان داده است شکلات براي سلامت قلب مفيد است و مانع از لخته شدن خون مي‌شود. کلسترول خون را تنظيم کرده و به دليل داشتن خواص آنتي‌اکسيداني از التهاب و نابودي سلول‌ها جلوگيري مي‌کند.
از طرف ديگر مصرف روزانه 30 گرم شکلات تلخ فشار خون را به ميزان قابل توجهي کاهش مي‌دهد وسبب افزايش حافظه نيز مي‌شود.
اين ماده خوراکي لذيذ مي‌تواند روند سخت شدن عروق در افراد سيگاري را نيز کند نمايد.
جالب است بدانيد تئوبرومين موجود در شکلات در داروهاي ضدسرفه استفاده مي‌شود و خوردن شکلات تلخ مي‌تواند دفعات سرفه و تاثير سوء‌ آن بر سيستم قلبي عروقي و اعصاب مرکزي را کاهش ‌دهد.
شير کاکائو نيز سبب سرحالي و تقويت عضلات مي‌شود و براي ورزشکاران بسيار مفيد است.


و اما بشنويد از مضرات 
فراموش نکنيد قند و چربي موجود در شکلات مي‌تواند سبب چاقي و افزايش کلسترول خون شود، پس در صورت مصرف آن بايد چربي و قند ساير غذاها را کاهش دهيد.
چربي زياد مي‌تواند براي افرادي که اضافه وزن دارند، بيماران کليوي و افراد مبتلا به فشارخون بالا خطرناک باشد.
همچنين شکلات کافئين ‌دارد و محرک اعصاب است به همين خاطر توصيه مي‌شود در مصرف آن زياده‌روي نکنيد.


3 نکته شکلاتي
1- بهترين دما براي نگهداري شکلات 15 تا 18 درجه سانتي‌گراد است.
2- شکلات را بايد دور از تابش مستقيم نور آفتاب، در ظرف دربسته و در جاي خشک نگه داريد.
3- شکلات جاذب بو است و نبايد مواد غذايي با بوي تند را در مجاورت آن قرار دهيد.

ترجمه: سميه مقصودلو - Linternaute

پیوند مطلب: http://www.azadandish.ir/article.asp?id=397&cat=61

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر