دکتر ابولقاسم جزایری
بیماریهای غذازاد (food born diseases) یا مسمومیتهای غذایی (food poisoning) در اثر مصرف غذاهای آلوده به میکروارگانیزم یا مسموم آنها پدید میآیند. علایم بهداشتی-درمانی عبارتند از: تهوع، استفراغ، اسهال و تب. در بیشتر موارد علایم شدید نیست و بیمار به مراکز بهداشتی-درمانی مراجعه نمیکند. از اینرو، فقط تعداد کمی از این مسمومیتها گزارش میشوند.
بیماریهای غذازاد یکی از نگرانیهای اصلی تولیدکنندگان و واحدها و سازمانهای مسوول سلامت غذا و سلامت جامعه از نظر پیآمدهای نامطلوب تغذیهای، بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی است.
جدول 1 صدمات فردی و اجتماعی، و نیز هزینههای اقتصادی تحمیلی به صنایع غذایی در اثر بیماریهای غذازاد، را نشان میدهد، و در جدول 2 تعداد بیماران و زیانهای اقتصادی سالانه در برخی از کشورهای توسعهیافته به نمایش درآمده است. جدول 2 بزرگی مشکل را بهخوبی نشان میدهد.
جدول 1- صدمات فردی، اجتماعی و اقتصادی بیماریهای ناشی از غذا
صدمات فردی
|
استرسهای روانی
|
صدمات
|
هزینه درمان و دارو
هزينه دورة نقاهت
هزینه ایاب و ذهاب
هزینه وکالت و مسایل قضایی
استرسهاي رواني
|
هزینههای بررسی بیماری
هزینه بررسی اپیدمیها
هزینه پاکسازی صنایع
هزینه کاهش تولید در مناطق آلوده
کاهش صادرات
کاهش اشتغال
کاهش توریسم
هزینه سازمانهای تامین اجتماعی
کاهش منابع انسانی
|
هزینه انهدام غذاهای مشکوک
هزینه جمعآوری غذاهای مشکوک
هزینه پاکسازی و ضدعفونی
از دستدادن بازار فروش
هزینه مسایل حقوقی و قضایی
هزینه خدمات بیمهای
از دستدادن اعتبار
|
جدول 2 زیانهای اقتصادی و تعداد بیماران ناشی از مصرف غذای آلوده در دهه اخیر
تعداد بیماران در سال
|
ضررهای اقتصادی (به دلار آمریکا)
|
×99
106×81/24
106×33
106×6/12
106×3/6
106
|
109×23
بسیار بالا
109×7/7
109×4/8
109×8/4
|
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر