بیماری‌های غذا‌زاد (ناشی از غذا) و پی‌آمد‌های آنها در جامعه


دکتر ابولقاسم جزایری

بیماری‌های غذا‌زاد (‌‌‌‌‌‌‌‌‌food born diseases) یا مسمومیت‌های غذایی (food poisoning) در اثر مصرف غذا‌های آلوده به میکروار‌گانیزم یا مسموم آنها پدید می‌‌آیند. علایم بهداشتی-درمانی عبارتند از: تهوع، استفراغ، اسهال و تب. در بیشتر موارد علایم شدید نیست و بیمار به مراکز بهداشتی-درمانی مراجعه نمی‌کند. از این‌رو، فقط تعداد کمی از این مسمومیت‌ها گزارش می‌شوند.
بیماری‌های غذا‌زاد یکی از نگرانی‌های اصلی تولیدکنندگان و واحد‌ها و سازمان‌های مسوول سلامت غذا و سلامت جامعه از نظر پی‌آمدهای نامطلوب تغذیه‌ای، بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی است.

جدول 1 صدمات فردی و اجتماعی، و نیز هزینه‌های اقتصادی تحمیلی به صنایع غذایی در اثر بیماری‌های غذا‌زاد، را نشان می‌دهد، و در جدول 2 تعداد بیماران و زیان‌های اقتصادی سالانه در برخی از کشورهای توسعه‌یافته به نمایش در‌آمده است. جدول 2 بزرگی مشکل را به‌خوبی نشان می‌دهد.
جدول 1- صدمات فردی، اجتماعی و اقتصادی بیماری‌های ناشی از غذا
صدمات فردی
استرس‌های روانی
صدمات
هزینه درمان و دارو
هزينه دورة نقاهت
هزینه ایاب و ذهاب
هزینه وکالت و مسایل‌ قضایی
استرس‌هاي رواني
هزینه‌های ‌بررسی بیماری
هزینه بررسی اپیدمی‌ها
هزینه پاکسازی صنایع
هزینه کاهش تولید در مناطق آلوده
کاهش صادرات
کاهش اشتغال
کاهش توریسم
هزینه سازمان‌های تامین اجتماعی
کاهش منابع انسانی
هزینه انهدام غذا‌های مشکوک
هزینه جمع‌آوری غذاهای مشکوک
هزینه پاکسازی و ضد‌عفونی
از دست‌دادن بازار فروش
هزینه مسایل حقوقی و قضایی
هزینه خدمات بیمه‌ای
از دست‌دادن اعتبار

جدول 2 زیان‌های اقتصادی و تعداد بیماران ناشی از مصرف غذای آلوده در دهه اخیر
تعداد بیماران در سال
ضررهای اقتصادی (به دلار آمریکا)
×99
106×81/24
106×33
106×6/12
106×3/6
106
109×23
بسیار بالا
109×7/7
109×4/8
109×8/4
منبع: http://www.behsite.ir/content/news/2140/

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر