سند آرمانی چشم انداز توسعه کشور خواسته هایی را برای ملت ایران تعریف کرده است که نشان از عشق و تعهد نویسندگان آن به مردم و کشور دارد بنابراین لازم و ضروریست که اقداماتی هماهنگ ، سریع برای رسیدن به این آرمانها توسط جامعه علمی و مجریان کشور صورت گیرد
در این سند آرمانی ،چشم اندازکشور در افق 1404هجري شمسي چنين ويژگيهايي خواهد داشت:
برخوردار از سلامت ، رفاه، امنيت غذايي ، تامين اجتماعي ، فرصتهاي برابر ، توزيع مناسب در آمد، نهاد مستحكم خانواده به دور از فقر ، فساد، تبعيض و بهره مند از محيط زيست مطلوب .
توانمندی و کارایی جامعه یکی از پیش نیاز های اصلی دستیابی به اهداف سند چشم انداز است و برای تحقق آن پرورش نسلی سالم و توانا که بتواند در دنیای امروز با تولید دانش فنی در عرصه رقابت جهانی به نیاز های جامعه پاسخ دهد ضروری است . در حقیقت سلامت یکی از پیش نیازهای اساسی برای توسعه پایدار است و .این امر مستلزم فعالیت مستمر و هماهنگ بخش های مختلف مي باشد.
با توجه به گذار اپیدمیولوژیک بیماریها و گسترش رو به تزاید بیماریهای غیر واگیر که به سرعت کشورهای در حال توسعه مانند کشور ما را نیز درگیر کرده است جوانب تغذیهای غذاها و خصوصا غذاهای بیرون از منزل به دلایل زیر باید مورد توجه مسوولین سلامت کشور و همچنین مدیران کارخانجات و واحد های اقتصادی ،ادارات در بخش دولتی و خصوصی قرار گیرد.. لازم به ذکر است که این بیماریها اغلب از نظر اقتصادی ضرر های هنگفتی به چرخه اقتصادی کشور از طریق ناتوانی نیروی کار ، غیبت از کار ، از کارافتادگی علاوه بر هزینه های درمانی که به کارفرمایان یا کارکنان تحمیل ميکند، وارد ميسازد
این مشکلات اغلب شامل :
· روند رو به گسترش چاقی و عوارض ناشی از آن
· افزایش کلسترول خون به عنوان مهمترین عامل خطر بیماریهای قلبی
· افزایش شیوع بیماری دیابت
· افزایش شیوع بیماریهای قلبیعروقی
· افزایش معلولیتها به دلیل سکتههای مغزی و قلبی
· احتمال افزایش فشارخون به دلیل مصرف غذاهای شور
· افزایش شیوع بیماریهای اسکلتی استخوان- زانودرد ،کمردرد و پوکی استخوان
· افزایش ابتلا به انواع سرطان ها
· کاهش سن ابتلا به این بیماریها در جمعیت
· وافزایش موارد مرگ ومیر ناشی از این بیماریهادر جمعیت ميشود.که اغلب آنها موجب تحلیل نیروی کار سالم و توانا ، تحمیل هزینه ، کاهش بهره وری ميشود
علاوه بر این دسته از مشکلات تغذیه ای ایمنی غذا یا سالم بودن غذا در محیط های کار از خرید مواد اولیه ، چگونگی نگهداری ، پخت و توزیع غذا بسیار مهم است. این مسئله در مکانهایی که غذا به میزان زیاد و برای کارکنانی که چرخه اقتصادی سازمان در دست آنان است تولید ميشود از اهمیت ویژه بر خوردار است
برای پیشگیری از بیماریهای روبه تزاید مرتبط با تغذیه یا متابولیک جلب همکاری تولید و توزيع كنندگان غذا در مکانهای عمومی ، کارگاهها ، ادارات دولتی ، کارخانجات و.... و برگزاری کلاس های آموزشی خاص برای آنها اهمیت دارد در حقیقت کارکنان کلیه واحد های کوچک و بزرگی که مشغول تهیه غذا هستند ميتوانند در بروز و اشاعه بیماریها و همچنین در پیشگیری از بیماریها و ارتقای سلامت نقش داشته باشند بنابر این توجه دادن آنان به مسوولیتشان در قبال سلامت مردم و حتی برقراری شروطی برای ارایه مجوز کار و یا تمدید مجوز کسب به آنان از اهمیت زیاد برخوردار است.
دانستن آمار نیروی کار کشور بر حسب نوع کار ، میزان و نوع فعالیت برای داشتن یک تصویر کلی از اینکه وقتی از تغذیه در محیط و مراقبت تغذیه ای در محیط کار صحبت ميکنیم برای چه درصدی از جمعیت نگرانیم از اهمت بر خوردار است.
اگر شاغلین کشور با احتساب حد اقل دوروز کار در هفته حدود 20 میلیون نفر باشند هیچ سازمان متولی برای پایش شیوه زندگی و تغذیه این گروه بزرگ که اقتصاد کشور در دست آنان رقم ميخورد وجود ندارد. با داشتن سازمان آمار که معمولا با سرشماریها تعدادشاغلین را در حرف مختلف تعیین ميکند ميتوان خدمات سلامت و ارتقای سلامت را در حرف مختلف تعیین و ابلاغ کرد
بد غذایی به هر صورت چه بصورت کم غذایی و چه ناترازی و زیاده خواری ميتواند سلامت را بمخاطره بیندازد بنابراین نگاه جامع به تغذیه جامعه و نیروی کار برای اطمینان از وضعیت مناسب ،یافتن زود هنگام مشکلات تغذیه ای و تلاش در حل آن ميتواند تاثیر عمیقی برای ارتقای سلامت و بهبود تغذیه، توانمندی افراد شاغل داشته باشد.
مشکلات تغذیه ای در یک کشور معمولا یک مشکل چند بخشی است و عوامل متعددی در بروز آن نقش دارند.الگوی نامناسب تغذیه اغلب به علت ناآگاهی های تغذیه ایی ، دسترسی محدود به غذاهای متنوع، گرانی ، و در محیط های کاری علاوه بر اینها درخواست برای غذای بیشتر ، اشتیاق برای خوردن غذای چرب ، و تن دادن به ذایقه هایی که اینگونه غذا ها را ميپسندد شکل ميگیرد . سالم کردن محیط کار و تلاش برای حفظ سلامت کارکنان تولید بیشتر و بهره وری بالاتری را سبب ميشود
تغذیه نامناسب مولد ناتوانیهای جسمی و ذهنی است و در محیط کار منجر به از کار افتادگی ، تقلیل نیرو های ماهر و با تجربه ، بالا رفتن هزینه های کارفرما چه دولتی و چه خصوصی ميشود. علاوه بر آن هر چه نیروی کار کشوری ناتوان تر شوند جامعه با ناتوانی در تولید با وابستگی روبرو شده و اقتصاد را دستخوش رکود ميکند . توسعه یافتگی بسرعت کاهش ميابد و توان رقابت های اقتصادی در چنین شرایطی غیر ممکن ميشود.
تحقیقات زيادي در دو دههی اخیر تاثير تغذيه را در محيط هاي كار مورد توجه قرار داده اند. اين بررسيها نشان داده است تعداد روزهای غیبت از کار به دلیل بیماری در کارکنان چاق 2برابر کارکنانی است که وزن مطلوب دارند. همچنين ارتباط بین تغذیه ، خستگی وخواب آ لودگی به اثبات رسیده است.(کمبود آهن وویتامین های گروه B ). خواب مناسب بر بهبود كارايي كارگران و افزايش سطح هوشياري آنها موثر است. همچنين مشخص شده حجم زیاد غذای مصرفی امکان بروز خستگی را در پی دارد. بروز خستگي در محيط هاي كاري كه نياز به هوشياري كامل كاركنان در حين كار دارد مي تواند سلامت آنها را به مخاطره بياندازد. سالانه درحدود 270 میلیون حادثه شغلی در جهان اتفاق مي افتد که 355هزار مورد آن منجر به مرگ مي شود. که در مجموع ضرری معادل یک میلیارد و250 میلیون دلار بر GDPجهانی دارد . بد نیست اشاره شود كه کمبود آهن بتنهایی ، بازده کاری کارکنان را تا 30% کاهش مي دهد
ایجاد سیستم پایش سلامت غذا و تغذیه ابزاری مهم برای ایمنی غذا و تغذیه مناسب در محیط کار
· سیستم پایش ميتواند با نگاه جامع به انواع مشکلات تغذیه ای در محیط کار عوامل خطر شامل چاقی و اضافه وزن ، دیابت ، میزان کلسترول ، چربی خون ، را در مقاطع زمانی تعیین و تصویر شفافی از وضع موجود ارایه دهد تا مدیران سازمان شرایط را دریابند و بتوانند با اتکا به آن پیاده شدن برنامه های مورد نیاز آموزشی و مداخله ای را حمایت کنند.
· این سیستم ميتواند سلامت غذا را در محیط های کار از زمان خرید مواد غذایی ، چگونگی نگهداری ، شرایط فیزیکی و ابزار تولید غذا ، شرایط کار میزان دانش کارکنان آشپزخانه ، بهداشت فردی آنان ، و نهایتا چگونگی توزیع غذا در رستوران را پایش نماید و ایده های جدیدی برای حصول اطمینان از شرایط تولید غذا بوجود آورد و یا بمنظور اطمینان از بهداشت و سلامت مواد غذایی روش Hazard Analysis & Critical Control Points (HACCP) را برای ایمنی بیشتر غذا و حفظ سلامت کارکنان ایجاد نماید.
· سیستم پایش مدیریت میانی را قادر ميسازد که در مقاطع زمانی مورد نیاز ( شش ماهه یا یک ساله )) مدیریت ارشد را از وضعیت عوامل خطر و روند کاهش یا افزایش آن بر اساس مداخلات تغذیه ای و ورزشی آگاه سازد
· سیستم ميتواند با بهره گیری از متخصص اقتصاد سلامت ،میزان افزایش بهره وری را پس از دوره های معین برنامه های آموزشی و مداخله ای محاسبه و در اختیار مدیران سطح بالا قرار دهد
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر