کلسیم نه تنها نقش حیاتی در سلامت استخوان های بدن ایفا می کند بلکه در تقسیم سلول ها، انقباض و انبساط ماهیچه ها، محافظت از ضربان قلب و کارکرد مغز نیز نقش دارد و در لخته شدن خون نیز از جایگاه مهمی برخوردار است.
کلسیم نقش محافظتی در برابر حمله قلبی و برخی انواع سرطان نیز دارد. دکتر میشل هولیک استاد دانشگاه بوستون و سرپرست گروه تحقیقاتی در این زمینه می گوید: بدن میزان کلسیم مورد نیاز خود را در هر شرایطی حفظ می کند، بنابراین اگر بدن نتواند به میزان لازم از مواد خوراکی دریافت شده کلسیم بگیرد، بی شک آن را از استخوان هایش می دزدد.
پس به این ترتیب بدن از استخوان های خودش به مثابه بانک کلسیم استفاده می کند و آن را به خون می دهد تا از کارکردهای ضروری آن برای ادامه حیات اطمینان حاصل کند.
هنگامی که شما یک تکه پنیر می خورید یا یک لیوان شیر می نوشید یا از مکمل های کلسیم استفاده می کنید، کلسیم آنها در روده جذب می شود.
یعنی در آنجا به کمک ویتامین D جذب شده و سپس وارد خون می شود و به طور دائم در استخوان ها ذخیره و برداشته می شود.
بسیاری از بزرگسالان از دریافت مقدار کافی کلسیم سر باز می زنند زیرا بر این باورند که دیگر سن آنها از فرآیند استخوان سازی (فرآیندی که تا پایان ۳۰ سالگی ادامه می یابد) گذشته است.
در حالی که اگر هر فردی به مقدار کافی کلسیم استفاده نکند، بی شک بتدریج اسکلت بدنش را ضعیف می کند به طوری که ممکن است یک روز صبح هنگامی که از تخت پایین می آید یکی از استخوان هایش بشکند.
براساس همین تحقیقات چنانچه بزرگسالان روزانه یک لیوان شیر و یک فنجان ماست به برنامه غذایی خود اضافه کنند و روزانه ۳۰ دقیقه پیاده روی کنند، می توانند عوارض ناشی از پوکی استخوان مانند شکستگی ها را تا حد بسیار زیادی کاهش دهند.
از آنجا که ویتامین D نقش اساسی در جذب کلسیم ایفا می کند، بنابراین مصرف کافی این ویتامین نیز ضروری است.
بدن در برابر تابش نور آفتاب، خود ویتامین D می سازد بنابراین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه تابش آفتاب به صورت و دست ها دو تا سه بار در هفته برای ساخت ویتامینD بدن کفایت می کند اما اگر به هر دلیل شیر نمی خورید و در آب و هوای ابری زندگی می کنید باید مولتی ویتامین حاوی ویتامین D بخورید.
هرگز از قرص یا مکمل های ویتامین D به تنهایی استفاده نکنید مگر آن که پزشک تجویز کرده باشد زیرا مقدار زیاد ویتامین D می تواند موجب مسمومیت شود.
در گذشته برخی باورهای اشتباه در مورد کلسیم وجود داشت مثلا این که «کلسیم موجب سنگ کلیه می شود» و در نتیجه به کسانی که در معرض ابتلا به سنگ کلیه بودند، توصیه می شد مقدار کلسیم کمتری مصرف کنند اما امروزه دانشمندان پی برده اند کلسیم موجود در مواد غذایی در واقع خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش می دهد یا گفته می شد مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه کلسیم را از بین می برد.
در حالی که دکتر هولیک دراین باره می گوید: همان مقدار شیری که به قهوه خود اضافه می کنید، برای جبران میزان بسیار اندک کلسیمی که از دست می دهید کاملا کافی است.
براساس گزارش انجمن ملی علوم آمریکا مقدار ۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم در روز برای هر فرد بزرگسال بالای ۵۰ سال کافی است. بهترین و راحت ترین راه دریافت این کلسیم هم مصرف لبنیات است.
همچنین می توان از بسیاری غذاهای دیگر نیز کلسیم دریافت کرد. از جمله سبزیجات سبز، آبمیوه های غنی شده با کلسیم، کنسروهای ساردین، کنسروهای ماهی سالمون، هویج و نخود سبز نیز منابع خوبی از کلسیم محسوب می شوند.
|
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر