نوشته : سیدجمال عزیزی كارشناس ارشد كشاورزی

تاثیر تخم كدو در سلامت پروستات:
تخم كدو، هایپرتروفی خوشخیم پروستات (بتا) مردان ۵۰ سال و مسنتر را تحت تاثیر خود قرار میدهد كه شامل بزرگ شده غدهی پروستات میباشد. یكی از فاكتورهای دخیل در بتا، تحریكشدید سلولهای پروستات از طریق هورمون تستوسترون و (ثبئ) دیهیدروتستوسترون است. محتویات موجود در روغن تخم كدو از جمله كاروتنوئیدها، تكثیر سلولهای پروستات را متوقف میكند. همچنین تخم كدو حاوی مقادیر بالایی از عنصر روی است و به همین دلیل تاثیر بسزایی در تامین سلامت پروستات دارد.
تاثیر تخم كدو در حفظ سلامت استخوان:
تخم كدو علاوه بر اینكه در حفظ سلامت استخوان موثر است باعث افزایش دانسیته استخوانی هم میشود. اگرچه اغلب گمان بر این است كه پوكی استخوان بیماری زنان یائسه است ولی مشكل بالقوه مردان مسن نیز به شمار میرود. تقریبا ۳۰ درصد شكستگیهای لگنی در مردان اتفاق میافتد. به طوری كه یك مرد از هشت مرد بالای ۵۰ سال دچار شكستگیهای ناشی از پوكی استخوان میشوند.
تاثیر خواص ضدالتهابی تخم كدو در التهاب مفاصل:
در مطالعهی حیوانی با مقایسهی تاثیر تخم كدو در كاهش علائم التهاب با مصرف داروی ایندومتاسین، مشخص شد كه تخم كدو بر خلاف دارو، سطوح چربیهای تخریب شده (چربیهای پراكسید) را در سطح داخل مفصل افزایش نمیدهد كه در حقیقت عارضه جانبی ناشی از دارو بوده و در پیشرفت التهاب مفاصل موثر است.
تخم كدو منبع غنی از مواد معدنی، پروتئین و چربیهای غیراشباع با یك پیوند دوگانه:
تخم كدو، طیف وسیعی از مواد مغذی معمول را تامین میكند. تخم كدو منبع خوبی از آهن، مس، پروتئین و روی میباشد.
تخم كدو منبع غنی منیزیم:
تخم كدو منبعی غنی از منیزیم است كه نقشهای بسیار مهمی در بدن و پیشگیری از بیماریها ایفا میكند. منیزیم نقش حیاتی در حفظ سلامت قلب دارد. سلولهای ماهیچه قلب به منیزیم نیاز دارند. این عنصر از پرولاپس دریچهی میترال جلوگیری میكند و حتی در صورت بروز این شرایط قادر به بهبود آن میباشد. منیزیم همچنین قادر است سطوح تریگلیسیرید و نسبت كلسترول بد (پئپ) به كلسترول خوب (پئب) را كاهش داده و به همین طریق از بیماریهای قلب و عروق جلوگیری كند. كمبود منیزیم میتواند به عنوان یك عامل موثر در بروز برخی انواع سرطانها نقش داشته باشد. این عنصر قادر است رادیكالهای آزاد اكسیژن را از بین ببرد. منیزیم در تولید انسولین و عملكرد آن موثر است به طوری كه در درمان افراد دیابتی كه به طور مكرر دچار نوسان قندخون میشوند و همین طور در افراد دیابتی مقاوم به انسولین موثر است. در جلوگیری از پوكی استخوان، منیزیم هم به اندازهی كلسیم نقش ضروری دارد. به گونهای كه افزایش مصرف كلسیم بدون افزایش منیزیم نه تنها مفید نبوده بلكه مضر نیز هست.
نسبت كلسیم به منیزیم در بدن بهتر است بیشتر از ۲ به ۱ نباشد. لازم به ذكر است كه این عنصر به دلیل نقشی كه در ماتریكس استخوان دارد به طرز چشمگیری در انعطافپذیری استخوان موثر است.
كمبود منیزیم با بروز حملات میگرنی مرتبط است. این عنصر باعث انبساط عروق شده و همچون یك مهاركننده كانال كلسیم در سلول عمل میكند داروهای موثر در میگرن هم دقیقا از همین راه وارد عمل میشوند. مسمومیت بارداری شرایطی است كه به دنبال آن زنان باردار دچار تشنجهای خطرناك شده و فشار خون به طرز شدیدی بالا میرود، به طوری كه خاتمهی بارداری ضرورت پیدا میكند و معمولا جنین وزن تولد پایینی دارد. حال در این میان كمبود منیزیم به طور مستقیم با این شرایط در ارتباط است. تجویز مكمل منیزیم درمان كلاسیك كنترل مسمومیت بارداری است. این عنصر همچنین قادر است تا از زایمانهای زودرس نیز جلوگیری كند. منیزیم تولید انرژی سلولی را از حالت غیرهوازی به هوازی تبدیل كرده و این روش در تولید انرژی در داخل سلول بسیار موثر است و به مقدار زیادی تولید اسید لاكتیك را كاهش میدهد.
منیزیم در كمك به درمان استرسهای مغزی میتواند موثر واقع شود. در جدول تناوبی، منیزیم نزدیك لیتیم است و لیتیم معمولا برای درمان استرس و اختلالات مربوط به آن به كار میرود. این عنصر (منیزیم) در عملكرد سیناپسهای وابسته به كلسیم در انتقالات عصبی نقش دارد.
فیتواسترولها تخم كدو و كاهش كلسترول خون:
فیتواسترولها تركیباتی هستند كه در گیاهان یافت میشوند و ساختار شیمیایی بسیار شبیه به كلسترول دارند و زمانی كه به مقدار كافی در رژیم موجود باشند، قادر به كاهش میزان كلسترول خون هستند. همچنین در بهبود پاسخهای ایمنی و كاهش بروز سرطانهای خاص نیز موثرند.
انواع مغزها منابع غنی و طبیعی فیتواسترولها، مواد معدنی و چربیهای سالم هستند. معمولا از مغزها به عنوان میان وعده استفاده میشود. از منابع غنی فیتواسترولها میتوان پسته، تخمهی آفتابگردان و تخمه كدو را نام برد. دانهی كنجد غنیترین منبع فیتواسترول میباشد در حالی كه گردو كمترین مقدار فیتواسترول را داراست.
نكاتی در مورد تخم كدو:
از مخلوط تخم كدو به میزان ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری با ماست در پیشگیری از رسوب چربی در سرخرگها و انسداد عروق میتوان استفاده كرد. با استفاده از تخم كدو در تهیهی نانهای سبوسدار، به جلوگیری از سرطان پروستات در مردان و عفونتهای مثانهای در زنان كمک میشود. تخم كدو از سرطان رودهی بزرگ و سرطان پروستات جلوگیری میكند. تخم كدو را میتوان به همراه سیر تازه، جعفری و برگهای گشنیز آسیاب كرده و پس از افزودن روغن زیتون و آبلیمو به این مخلوط، سس بسیار خوشمزه و مقوی برای سالاد تهیه كرد.البته یادآوری میشود به منظور پیشگیری از چاقی، در مصرف آن زیاده روی نشود.
منبع: دنیای تغذیه ش 75
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر